Делото за несъстоятелността на КТБ ще започне на 24 ноември

Процесът ще стартира без участието на най-големите акционери - Цветан Василев и оманския фонд

По молба на БНБ са спрени и всички съдебни и арбитражни дела срещу имущество на КТБ
По молба на БНБ са спрени и всички съдебни и арбитражни дела срещу имущество на КТБ
По молба на БНБ са спрени и всички съдебни и арбитражни дела срещу имущество на КТБ    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
По молба на БНБ са спрени и всички съдебни и арбитражни дела срещу имущество на КТБ    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще се гледа на 24 ноември, съобщиха от Софийския градски съд (СГС). За тогава са призовани квесторите на банката, БНБ, прокуратурата и фондът за гарантиране на влоговете. Това означава, че не са одобрени подадените по-рано в понеделник молби по делото от двата най-големи акционера в КТБ - "Бромак" на Цветан Василев и Генералният държавен резерв на Султаната Оман.

От съда така и не уточниха за какво точно са били молбите, но се предполага, че са с искания да встъпят като страни в делото за фалита.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 10

  Струва ми се, че историята около КТБ се проточи прекомерно, което даде възможност за цесирането на много задължения към банката. Тези далавери на ръба на закона накрая ще ги плати бюджетът, а защото там такива милиарди не са предвидени, ще се вземе външен заем, та ще му платим и лихвите...

  Определянето на датата на несъстоятелността не става като съдията забие пръст в календара на стената, а е в резултат на заключения на експерти, документи, доказателства.
  Обезкуражен съм, че прокуратурата - съдейки по изказванията на наблюдаващия прокурор - ще успее да направи нещо смислено и да защити обществения интерес.

  Отказът да се допуснат до участие в делото Бромак и Оманският фонд, смятам, ще отвори вратата на безкрайни апелативни процеси.

  Нередност?
 • 2
  sdl39382142 avatar :-|
  sdl39382142
  • + 6

  "Досега, от началото на тази година, са направени 25 опита за враждебно придобиване при големите световни корпорации, на обща стойност от 290 милиарда долара. Това представлява 19% от стойността на всички сливания и придобивания през 2014, по данни на Dealogic. Съотношението е най-високото откакто компанията води статистика от 2000 година."
  ...."...най-често практикуваната стратегия беше да се поръча на специален екип да придобие целевата компания. Схемата беше проста и се състоеше от две стъпки:

  1. Придобива се миноритарен дял достатъчен, за започването на незначителни съдебни дела срещу самата фирма.

  2. След това се разиграват по-сложни правни схеми, целящи да затруднят дейността на компанията и по-този начин драстично да девалвират нейните акции. С тези действия обикновено се стига до вероятен банкрут и почти сигурно придобиване от заинтересованата страна (raider).

  Чрез непрекъснато самоусъвършенстване тези специализирани екипи (raider teams) се превръщат в институция на руската пазарната икономика. Някои екипи за придобиване са независими посредници, които функционират като външни консултантски групи. (Тук се сещам за няколко известни консултанта у нас). Други фирми, започнали от отдели в огромни инвестиционни фондове на руски олигарси, сега предоставят услугите си на целия пазар. Най-законспирираните групи за придобивания всъщност, са дъщерни компании на големи холдинги и финансови институции. Тези групи притежават оперативни знания и умения, които се различават от тези на колегите им във водещи западни институции. Тяхната специфична експертиза прави възможно прилагането на алтернативни, на официалните (законните), методи и техники за сливания и придобивания (М&А).

  Цветно оцеветени екипи

  Това са групи за придобивания (raider teams), класифицирани в три вида фирми: „черни”, „сиви” и „бели”, в зависимост от степента на законност на техните тактики. „Черните” групи са известни с безскрупулното използване на криминална сила, както това се правеше през средата на 90-те. „Сивите” използват умерени форми на криминална дейност, разчитащи основно на използването на подкупи. „Белите” най-много се доближават до колегите си на запад и основно използват такива инструменти като нарочно организирани стачки и непланирани проверки от държавни и браншови регулатори.

  Методи

  Законността на използваните техники за враждебни придобивания е доста размита. Дори в някои случаи, където определени тактики се приемат за нормални на Запад (напр. обратното изкупуване на акции), начинът им на провеждане често е незаконен (например изнудване на акционери). У нас също могат да бъдат посочени такива примери. Основните методи на враждебно изкупуване включват фалшификации, „целувка за довиждане” (още greenmail – http://www.investopedia.com/terms/g/greenmail.asp), насилствено изкупуване и изкупуване на дял.

  Тактиките се различават значително. Фалшификациите обикновено включват създаването на подправени документи за собственост, подправяне на подписи и подкупване на съдии и държавни служители. Пример за такава „сива” тактика е подкупването на съда да започне дело срещу компания, която е цел на придобиване. Въпреки, че по същество, съдебния спор е фиктивен, той може да доведе до блокиране на упражняването на права по акции и лишаване на Съвета на директорите от възможността да взема решения. Компания с блокирани (under arrest) акции не може да осъществява значителни сделки или да получава финансиране или да взема решения свързани с управлението на човешките ресурси и т.н. Като жертви на подобни фалшификации в Русия могат да бъдат посочени SMARTS Group, руска телеком компания и Hermitage Capital Management, която беше един от най-големите международни портфолио инвеститори в Русия, с активи над 4 млрд. $...."

  Нередност?
 • 3
  forsenx avatar :-|
  forsenx
  • + 7

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Да се надяваме, че представителите на ФГВБ ще си свършат работата - те могат да защитят своя (на Фонда) и обществения интерес. А въпросът с цесиите не е решен още. Ако се обяви несъстоятелност от 20 юни (или 8 август - когато не се изплатиха падежиращите облигации), тогава и цесиите могат и трябва да бъдат обявени за нищожни.

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • + 5

  До коментар [#3] от "citizenx":

  "...Да се надяваме.."

  С надеждата - в църквата.
  В съда гледат доказателствата.

  Нередност?
 • 5
  true_original avatar :-|
  true_original
  • + 5

  Кредиторът при подаване на молбата трябва да посочи дата на несъстоятелността , според него. БНБ коя дата е посочила???

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 4

  До коментар [#2] от "sdl39382142":


  Враждебното продобиване е доста отдавна познато на пазарите и както има наистина екипи и инструменти за осъществяването му, така големите компании - особено на Запад имат и своите предвидени и изградени механизми и системи за защита. И затова в държави с работещи правораздавателни системи трудно минават криминалните методи на "създадени екипи", най-малкото защото и да успеят един или два пъти и да им се разминат присъдите, то пазарите и играчите там вече ще ги разпознаят и отхвърлят...
  Иначе примери за такива враждебни придобивания, или за опити за такива има непрекъснато, вкл. при някои голями и известни компании - и в момента...В легалния, в чистия им вид те се приемат като част от играта, от пазарната конкуренция.
  Като форма на подобни намерения или стратегии може да се приеме например дъмпингът на цените на някои стоки от някои много големи компании за определен перидо от време, с който те задушават (и после ако искат може и да придобият активите им) на по-дребни играчи на пазара...
  Между другото цената на дребно на бензина тук на бензиностанциите бе около 4 долара на галон. Вчера видях, че е под 3 долара...
  Дали ще го наречем санкции, или "задушаване" :) мисля, че на всички е ясно защо е така.
  Изобщо ако трябва да сме обективни, пазарите по принцип "не са приятелски" към по-слабите, към по-невнимателните, към онези, които не са непрекъснато нащрек или се подават на митове, легенди, емоции и предубеждения, а не са непрекъснато нащрек и в час. Това просто е част от играта.
  Офшорните фирми и транзакции съшо могат да се приемат от ивестна гледна точка и като ако не враждебно, то не особено дружелюбно придобиване на средства и активи - за сметка на неплатени и укрити данъци в съответната държава, например, не мислите ли? И там може - при добро желание - човек да ги раздели на "черни", "сиви" и "бели", ако иска:)

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 3

  До коментар [#3] от "citizenx":

  В България по правило когато отделни лица се явяват в ролята или позиции да защитават изключително големи КОНКРЕТНИ ФИНАНСОВИ държавни интереси, срещу които респ. стоят други подобни - но частни, резултатът не е добър, а често е и плачевен. И мисля всички - поне тук - сме наясно защо. Просто има едно огромно противоречие между правата, отговорностите, ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА "ВЛИЯНИЕ" И АГРЕСИВНОСТ, и ЛИЧНИЯ ИНТЕРЕС И ПОДАТЛИВОСТ ОТКЪМ ВЛИЯНИЯ И ЗАВИСИМОСТИ между двете конституирани страни по презумция. И този пробем едва ли ще се реши ако и докато не бъде конкретно адресиран и решен.

  Нередност?
 • 8
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#7] от "info111":
  Напълно съм съгласен и в този смисъл, всички действия, днес привидно изглеждащи като вид несръчност, процедурни пропуски и прочее ( едно от последните, отхвърляне на молбата от Василев и Оманския фонд), могат и вероятно ще станат основа за бъдещи искове.
  И тук ролята на добре стимулираните и кадърн и юристи ще си каже решаващата дума срещу държавните юристи и прокуратура.
  Цялата работа за наше голямо съжаление ще стане ясна на доста по-късен етап и тогава ще се питаме или ще пишем по форумите, дали и кой ще носи отговорност за случайните или не съвсем 'проуски и процедурни грешки", докато плащането няма как да ни пропусне.

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 3

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":


  Абе дадоха хляб на рояци адвокати и адвокатски кантори, при това и на някои чужди, за няколко петилетки напред...
  Това, което мен винаги ме е впечатлявало е (то по принцип не е само в България, но тук е особено силно изразено) при подобни истории е как обществото се води и хваща на разни басни и легенди и как према и не реагира, И НИКОГА НЕ СИ ВАДИ СЪОТВЕТНИТЕ ПОУКИ, виждайки как разни хора са инсталирани на високи постове и разполагат с власт, пари и съдби, КОИТО ПО НАЧАЛО, ПО ПРЕЗУМЦИЯ СА НЕ МНОГО ПОВЕЧЕ, А НЕСЪИЗМЕРИМО ПОВЕЧЕ ОТ АКЪЛА ИМ (и от този на всеки, на който и да е, дори и на гения с безупречен морал и висок патриотизъм и мотивация) и като се обърне колата винаги ставаме свидетел на една и съща ЯСНА ОЩЕ ОТ САМОТО НАЧАЛО КАРТИНКА, АКО ЧОВЕК ИМА ПОНЕ ДВА ГРАМА АКЪЛ В ГЛАВАТА СИ И Е ПОНЕ МАЛКО АБЕКТИВЕН!
  "Отговорните" хора и велики и най-велики и неземни експерти изведнъж се оказват - забележи - НЕ ПРЕСТЪПНИЦИ (защото кой е луд да признае престъпленията си, които ПО МАЩАБИТЕ СИ НЕ СА И НЕ МОГАТ И ДА БЪДАТ ПО ПРЕЗУМЦИЯ САМО И ОСНОВНИО НЕГОВИ, ЗАЩОТО ТОЙ Е БУРМИЧКА, БУШОН, ИНСТАЛИРН ТАМ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ, НЕЗАВИСИМО С КОЛКО Е УСПЯЛ ДА СЕ ОБЛАЖИ - С КОЛА, КЪЩА В СОФИЯ, ИЛИ А ГЪРЦИЯ, ИЛИ НА ЖЕНЕВСКОТО ЕЗЕРО...ИЛИ С ДЕСЕТКИ МИЛИООНИ КАТО БИСЕРОВ), а обикновени мошеници и ПАРИТЕ ГИ НЯМА!

  Ако решиме да си припомняме колко пъти само през последните 25-30 години го наблюдаваме това упражнение сигурно една седмица няма да ни стигне само да описваме историите.
  И сега отново ни представят, как някакъв НЕПОЗНАТ за широката общественост съдия, и то при ЗАКРИТ процес щял да решава съдбата на ... един милиард лева - дали българите и тях да платят заедно с другите милиарди, ИЛИ ДА!
  Е добре бе, дайте ми поне един сериозен аргумент, поне едно единствено РАЗУМНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, че средно интелифгентен и разумен човек без зависимости може ДОРИ И ДА ДОПУСНЕ, ЧЕ ТОЗИ ПРОЦЕС В БЪЛГАРСКИЯ СЪД, КОЙТО МНОГО ОТДАВНА Е ПОКАЗАЛ И ДОКАЗАЛ ЩО ЗА ЧУДО Е, ЩЕ ЗАЩИТИ "АНОНИМНИТЕ И БЕЗИМЕННИ" ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ, В КОЯТО МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА! ПРИ ТОВА ДОКАЗАНО!
  Или някои още вярват в чудеса? Или в случайности?
  Аз обаче от моя скромен опит знам, че КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА МНОГО ПАРИ, ЗА СТОТИЦИ МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ СЛУЧАЙНИ НЕЩА НЯМА!

  Когато става дума за стотици милиони и милиарди ПАРИТЕ ОТИВАТ ТАМ, КЪДЕТО ПРЕДВАРИТЕЛНО СА ПРЕДВИДЕНИ ДА ИДАТ И ДА БЪДАТ ИЗПРАТЕНИ, а останлото са формалности и пиески за пред материала!
  Освен ако ...

  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 3

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  Мисълта ми е, че ако системата не е ПРЕДВИДЕНА, ИЗГРАДЕНА И ПРЕЦИЗИРАНА ТАКА, ЧЕ ДОРИ И ПОВЕДЕНИЕТО НА ОТДЕЛНИТЕ СУБЕКТИ ДА Е ОБЕКТИВИЗИРАНО И КОНТРОЛИРАНО ОТ ПРАВИЛАТА И СИСТЕМАТА, то "пробойни" винаги ще има - особено при сблъсък на големи и много големи интереси, какъвто безспорно е този случай.
  Още повече, че упражнението "Куче влачи - диря няма" в България другарите така успешно и редовно го прилагаха и прилагат в страната вече толкова десетилетия във всичките му възможни и невъзможни, мислими и немислими варианти, че си е направо патология да помислиш, че точно този път ще стане чудото...

  Нередност?
Нов коментар