Менда Стоянова: Данъчното облагане разделя участниците в управлението

В близко време не се предвижда повишаване на здравните и социалните осигуровки, но в по-далечен това било неизбежно.

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

През първите две години от мандата ще се изпълнява програмата на ГЕРБ, а междувременно ще се обсъждат дискусионните въпроси с другите партии. Това споделя депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова в интервю за в. "Преса". По нейните думи споровете са основно за данъчното облагане и харченето на публични средства.

"Ще предложим промени, които да възстановят ситуацията отпреди управлението на БСП и ДПС", коментира тя, като не влиза в детайли. Само посочва, че ще бъде затегнат контролът върху акцизните стоки чрез връщане на измервателните уреди за горивата. Сред другите промени могат да са възстановяването на данъка върху лихвите от депозити, който преди управлението на кабинета "Орешарски" беше 10%, както и премахване на необлагаемия минимум за доходи до размера на минималната работна заплата (340 лв. през 2014 г.).

Менда Стоянова обяснява, че ГЕРБ се отказва от намерението си да позволи увеличаване данъка върху доходите до 12%. В програмата на партията беше заложена възможността общините да могат да увеличат налога с 2 процентни пункта, които да остават в местните бюджети. Данъкът върху финансовите транзакции пък ще бъде въведен след консултации и анализ, тъй като той не е задължителен за страните - членки на ЕС, посочва Стоянова.

Тя отбелязва, че не е привърженик на прехвърлянето на днешните проблеми на бъдещите поколения чрез взимането на заеми, с които да се финансират дефицити в отделни системи. Пример за това е и разходо-покривният принцип, възприет при пенсиите, при което днешните работещи плащат пенсиите на пенсионерите, а те ще разчитат това да правят следващите поколения за тях. Според Стоянова обаче промяната на този модел ще е голямо сътресение и обществото няма да може да го понесе.

"Голямото предизвикателство пред това правителство е как парите да излязат от сейфовете и да се вложат в различни производства. Ако това успеем да променим, България може да тръгне напред", посочва още депутатът.

В отговор на въпрос за реформите, които се предвижда управляващите да започнат през бюджета за следващата година, тя обяснява, че акцентите падат върху демографските проблеми, задвижване на програмата за саниране – включително и чрез законодателни мерки, реформа в спешната помощ и в здравеопазването като цяло. По думите й трябва да спре лицензирането на болници в големите градове, където вече има много, а да се отварят там, където е необходимо. В близко време не се предвижда повишаване на здравните и социалните осигуровки, но в по-далечен това било неизбежно, казва още тя.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  След г-н Йордан Цонев, който председателстваше бюджетната комисия в миналото НС, сега г-жа Менда е поредният несполучлив избор.

  В предизборната програма на ГЕРБ имаше смущаващата иновация общините да могат да увеличават данъците върху доходите на територията си с до 2 процентни пункта. В коментари по темата стана ясно, че това е възможност да се намалят средствата за общините от централния бюджет и те да се оставят на нещо като самоиздръжка - ако искат... Друг е въпросът, че никой кмет няма да посмее да направи това, а и подобно действие е много трудна да се администрира при съществавущия хаос с адресната регистрация.

  Данъците върху транзакциите и дърху депозитите носят нищожни постъпления в бюджета. Основните приходи идват от ДДС и акцизи. Функцията на държавата е да ограничи източването на ДДС и да накара производителите на акцизни стоки - горива, алкохол и цигари - да се плащат. Сошото е, че в тези области са все хора, които властниците се правят, че не виждат.
  За "Ало, Ваньо..." спомняте ли си?

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Сборовете от плоския данък така или иначе растат над плана. През юли, когато свободните професии издължват авансовите си вноски, имаше 66% ръст за месеца на годишна база. Вижда се, че тече чисто изсветляване на доходите на средната класа и няма общо с ръста на средната работна заплата. Очаквам октомври да има повторение на юлския ефект. Плоският данък преизпълнява очакванията им, така че нека от него да вземат 1/5 и да я връщат на общините. Не виждам по-добра система общините да се мотивират, да поемат личен ангажимент за вдигане на заетостта и привличането на доходен безнес.

  А това чиновник да определя стигат ли болниците или не стигат, и къде да си търси пациенти частникът ми се струват направо опасни. Аз никога не бих се наел да кажа, къде има търсене на нови болници. Дали в София, защото има много жители, или в провинцията, защото няма конкуренция.

  Виж само последните заглавия на Нова телевизия:

  "Стара техника спъва лечението на стотици онкоболни. От здравното министерство заявиха, че се работи по закупуването на нова техника.

  "Лечението зависи от един апарат, който не работи, а за нов парите още не са дошли, "

  "Онкоболни от Бургас се редят на опашки с часове.Чакат седмици за преглед от специалист"

  "В България има само 2 петскенера – във Варна и в София."

  "Ако се намерят пари за циклотрон, лечението ще поевтинее няколко пъти"

  Тоест вижда се, че дори в големите градове доста от болниците може да ги има като бройка, но работа не вършат. • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "cinik":

  С болниците е много комплицирано.
  Има болници и болници.
  В малките градове - Кула, Берковица и т.н. - те, колкото и да са амортизирани и с непопълнен състав, са животоспасяващи.
  В София много от частните болници са бизнес-центрове: предлагат качество, но срещу кеш. Всъщност наели са няколко кадърни специалисти, които да им прамят име и цакат Касата до припадък.

  Университетските и общинските болници са бедни и мизерни. Читавите им лекари ги изсмукват частниците. Нивото в тях пада, каквито и пари да се нариват. А и много се краде...

  Тъжното е, че все по0малко от колегията искрено се вълнува от спасяването на живот заради клетвата.

 • 4
  finland avatar :-|
  Finland

  До коментар [#2] от "cinik":

  Добре е 1/5 да се дава на общините, но тогава притиснителното е да няма натиск от общините към правителството да вдигнат ставката на данъка (от лакомия).

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "Finland":

  Предложението беше формулирано "до 2%-пункта", 1/5 е приравненото. Така че в сила ще е точно обратното - за общините би било екстра ДОД да е 5% и всички да се късат да го плащат, вкл. техните 2%-пункта вътре в ставката. И обратното.

 • 6
  acarid avatar :-|
  acarid

  "...както и премахване на необлагаемия минимум за доходи до размера на минималната работна заплата (340 лв. през 2014 г.)"

  Това, заедно с премахване на ограниченията за тютюнопушене (слава богу не мина в парламента), бяха едни от най-популистките и малоумни решения на тройната антибългарска коалиция.
  Подкрепям!

 • 7
  green.day avatar :-|
  Green Day

  "Пример за това е и разходо-покривният принцип, възприет при пенсиите, при което днешните работещи плащат пенсиите на пенсионерите, а те ще разчитат това да правят следващите поколения за тях. Според Стоянова обаче промяната на този модел ще е голямо сътресение и обществото няма да може да го понесе"

  Пробвайте бе. Може и да го понесем. По-трудно ви понасяме днес и сега!

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Пример за това е и разходо-покривният принцип, възприет при пенсиите, при което днешните работещи плащат пенсиите на пенсионерите, а те ще разчитат това да правят следващите поколения за тях. "

  Госпожо Стоянова, моля избийте си от комунистическата чутура пълната и безусловна капитулация от икономически разсъждения. Разходо-покривният принцип е единственото решение за пенсионната система, защото така се избягва неудобството от инфлацията, която ще изяжда прогресивно доходите на пенсионерите, които се осигуряват в лична сметка. Единствената ярка стъпка назад от този модел може да бъде премахването на минималната пенсия, за да може хората да получават ТОЧНО ТОЛКОВА, колкото са заслужили.

  "По думите й трябва да спре лицензирането на болници в големите градове, където вече има много, а да се отварят там, където е необходимо."

  Кой да ги отваря, държавата ли? Държавата да регулира частниците къде да откриват болници? Да живее комунизЪма! Г-жо Стоянова, представете си една ситуация. Идва инвеститор и иска да отвори болница в Бургас. Вие му казвате не - отвори в с. Вълчи трън. Той какво ще Ви отговори?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход