Нова идея - национализация на частните пенсионни фондове

Предложението е било на финансовия министър Владислав Горанов, силно подкрепено и доразвито от председателя на КФН Стоян Мавродиев (на снимката)<br />

Нова идея - национализация на частните пенсионни фондове

КФН и финансовият министър* са обсъждали идеи дали могат да вземат пари от осигурителната система

Весела Николаева, Десислава Николова
21129 прочитания

Предложението е било на финансовия министър Владислав Горанов, силно подкрепено и доразвито от председателя на КФН Стоян Мавродиев (на снимката)<br />

© Юлия Лазарова


7.9

млрд. лв. са активите на пенсионните компании в края на септември, основната част в универсални фондове.

Частична национализация и намерение за пренасочване на част от вноските от частните пенсионни фондове към държавната система. Такива идеи се обсъждат между представители на Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор, съобщиха за "Капитал Daily" три независими източника. Според тях финансовият министър Владислав Горанов и председателят на КФН Стоян Мавродиев са обсъждали идеята в понеделник вечерта, а според информация от един представител на сектора на срещата е присъствала и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Конкретните планове все още не са готови, но целта е една – държавата да получи по някакъв начин спешно пари, дори това да е в нарушение на конституцията и правата на осигурените. По информация на един от източниците ни на срещата в КФН е търсен вариант как пари от частните фондове да се насочат към държавата.

Окончателно решение засега не е взето, но дори споменаването на думата национализация може да разклати системата и доверието в нея. Това всъщност от дни правят от БСП. Те поискаха в закон да се запише, че част от парите за гарантираните влогове в КТБ трябва да бъдат взети от пенсионните фондове. Във вторник при обсъждането на бюджета председателят на партията Михаил Миков пак предложи да се вземат "например от десетките милиарди замразени средства от доброволните пенсионни фондове".

Кой мисли

Идеята е била на финансовия министър Владислав Горанов, силно подкрепена и доразвита от председателя на КФН Стоян Мавродиев и е срещнала положителен отклик и у зам.-председателя на осигурителния надзор Ангел Джалъзов. Няма информация на обсъждането да са били поканени представители на сектора, синдикати или работодатели.

"Не знаем за подобна среща и обсъждания. Можем да имаме забележки към начина на инвестиране на някои от фондовете, но не и към капиталовия стълб като цяло, нито смятаме, че е разумно неговото национализиране", коментира Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

Четирима представители на пенсионните фондове също обясниха, че не са чували за подобна идея. Източник на "Капитал" оттам обясни, че подозира, че Мавродиев предлага и подкрепя всякакви идеи, за да се пребори за поста на управител на БНБ.

От работодателска организация обясниха, че в момента има множество проверки от КФН и ДАНС в пенсионните фондове, което може да се тълкува като подготовка за удар върху втория стълб и популярно обяснение на национализацията на част от активите им.

До редакционното приключване на броя от КФН не отговориха на въпроси за срещата и резултата от нея. След излизането на публикацията от КФН отрекоха да е имало среща, на която да е била обсъждана промяна в тристълбовия пенсионен модел (трите стълба са държавното осигуряване, задължителните частни фондове и доброволните). Според съобщението комисията не е подкрепяла идея за национализация и "винаги са имали категорична позиция в подкрепа на стабилността на втория стълб на пенсионната система" (виж пълния текст в прикачения файл).

От Министерство на финансите в сряда отрекоха идеята да е обсъждана (виж правото на отговор в края на материала).

До момента от управляващите не са изричали гласно подобна идея. В предизборната кампания Менда Стоянова обясни, че обсъждат вариант работещите при тежки условия на труд (първа и втора категория) да избират сами дали да се осигуряват в професионалните фондове или в държавната система към Националния осигурителен институт. Но това е малка част от сумата.

Представители на пенсионни компании в България коментираха, че са чували за предложението. И припомниха случая от 2011 г., когато правителството на ГЕРБ реши част от парите на осигурените, работещи тежък труд, да се национализират – т.е. да бъдат прехвърлени към НОИ, което да доплати изплащането на по-високи пенсии. Впоследствие национализацията беше обявена от Конституционния съд (КС) за противоречаща на основния закон. Преведените пари бяха малко над 100 млн. лв., получени от НОИ в началото на 2011 г. След това изплащането на пенсии от професионалните фондове беше отложено за 2015 г.

Мисли за национализация

На срещата в понеделник обаче е обсъдена и по-едра идея за намиране спешно на пари - за прехвърлянето под някаква форма на част от активите на пенсионните фондове. Според един от източниците предложението е да се използват примерите на Полша от последните години. Преди година правителството на Доналд Туск обяви, че близо 52% от активите на фондовете, които са основно в държавни ценни книжа, ще бъдат прехвърлени към държавата, а книжата – занулени. По-рано беше направено и намаление на вноските, които работещите правят в частната система – от 7.3% те паднаха на 2.8%. Така през февруари правителството на Полша получи 153 млрд. злоти (50.4 млрд. долара) в полски ДЦК. Едновременно с това, подобно на Унгария, на работещите беше дадена възможност да избират дали да останат в частен фонд, или да се насочат към държавната система.

Добрата новина е, че засега решение няма. Защото каквато и да е национализация ще свали драстично доверието на инвеститорите в страната. За пенсионната система пък това ще е удар върху малкото вярващи, че с лични партиди все пак има надежда да получат съразмерна на заработеното пенсия.

Предложение и за нов гаранционен фонд

Сред другите идеи, обсъждани от българската КФН, е създаването на гаранционен фонд, който да гарантира изплащането на пенсии при фалити на осигурителни компании. Подобен ход би бил по-скоро популистки и ако се допълва с вноски от компаниите, може да доведе до повишение на такси или да спре намалението им. Ако попълването му става с пари от вноските, това ще натовари или служителите, или работодателите. Смисълът му обаче не е много ясен – по закон пенсионният фонд, в който са личните партиди, не е юридическо лице и не може да фалира. Всички пари на осигурените са в отделни сметки и се инвестират независимо от средствата на дружеството. Тоест – дори пенсионна компания да фалира, това няма как да засегне парите на осигурените.

Единственото, което би могло да ги засегне, е загуба на доходността – за нея обаче няма възможност да се възстановява чрез гаранционни схеми. Сега Кодексът за социално осигуряване изисква доходът на нито един фонд да не пада под минимална граница, определяна от КФН. Когато това се случи, разликата се възстановява с пари от резервни сметки на дружеството. Други държави имат опит в различна насока – задължителна гаранция, че при пенсионирането осигуреният ще има натрупани поне толкова пари, колкото е внесъл. Т.е. за целия период на осигуряването крайната доходност няма да е отрицателна.

* Право на отговор от Министерство на финансите:

"Подобна идея категорично не е предлагана от министъра на финансите Владислав Горанов и не е обсъждана. Намерение за национализация на средства от пенсионните фондове не съществува и съответно не е коментирано като възможен вариант "държавата да получи по някакъв начин спешно пари". Не е провеждана среща в посочения в публикацията формат и с посочения предмет на разговор. Авторите на статията не потърсиха позиция по темата от МФ."

7.9

млрд. лв. са активите на пенсионните компании в края на септември, основната част в универсални фондове.

Частична национализация и намерение за пренасочване на част от вноските от частните пенсионни фондове към държавната система. Такива идеи се обсъждат между представители на Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор, съобщиха за "Капитал Daily" три независими източника. Според тях финансовият министър Владислав Горанов и председателят на КФН Стоян Мавродиев са обсъждали идеята в понеделник вечерта, а според информация от един представител на сектора на срещата е присъствала и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


145 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Самата мисъл за национализация на лични средства в частни пенсионни фондове по ДЗПО и ДДПО е абсурдна!

  Какво му е дясното на това правителство, което се чуди откъде да намери пари и не се спира и пред откровена кражба!

 • 2
  mitkovasilev avatar :-?
  Митко Василев
  • -12
  • +176

  Фондовете са безполезни, но е много по-капиталистическо парите да бъдат предадени на техните собственици - на нас, които бяхме принудени да ги даряваме там.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Каква е тая идея? Тия да не се дрогират?

 • 4
  mitkovasilev avatar :-P
  Митко Василев

  Хурката достигна полова зрялост (смех през зъби)

 • 5
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov

  Ето това е финансовия елит на ГЕРБ, тия двамата с мазните гелосани глави нищо хубаво няма да измислят! Сигурен съм че и в национализацията от 2011 имат пръст същите кУрифеи!!!

 • 6
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Хахахахаха, ГЕРБерска история. Все да бръкнат в канчето :-))))
  Ей, голяма работа е да си ДемокраД :-D
  Само ми е чудно, защо на комунистите не им минават през ума такива идеи? Да не са се сбъркАли нещо? :)

  Иначе, да съм сериозен, аз съм изцяло за закриването на Вторият стълб на пенсионната система (ДЗПО) и рязкото му вливане в третият, доброволен стълб. Който иска да се осигурява в частен фонд, който неще и му е достатъчен държавният - проблема си е негов.
  Ама да ми "национализират" истинските "мои пари", събрани там под формата на задължителни спестявания... Ще имат много здраве от арменския поп!

 • 7
  blueyellow22 avatar :-|
  blueyellow22

  Това е повече от скандално! Нямам думи! Явно не си дават сметка, че тотално ще сринат доверието в пенсионната система и ще стимулират все повече хора да заобикалят правилата. Вместо да насочат усилия към събиране на вноските от неизрядни работодатели, се атакуват вноските на изрядните!
  Като довод за национализацията на вноските през 2011 г. се изтъкваше, че в личните партиди на хората няма пари. Просто е - когато работодателите заобикалят системата и не плащат осигуровки, как да се напълни сметката на осигурения и да натрупа доходност?

 • 8
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  Предлагам вместо горната идея, да върнат парите на НЗОК, които Дянков приватизира, преди да се запъти към Москва

 • 9
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  До коментар [#8] от "РБ шапчица":

  Бате, осигуровките дали са към НЗОК или са към Министерство на здравеопазването, дето е приказката "все в г*з", но тук говорим за спестявания в размер на 5% от месечните доходи, за лични сметки, за уж някаква доходност, която май е отрицателна.... но уж някаква. И какво? Да чопнат кинтите? :-) Хитреци бре!

 • 10
  prince_of_bankya avatar :-P

  Най-десните милиционерски издънки от бкп пак ги избива на национализация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход