Патриотарските игри на патриотите

Защо Валери Симеонов постави ултиматум на управляващите и какво следва от това

Действията на Валери Симеонов са по-скоро негова солова акция, отколкото общо решение на Патриотичния фронт
Действията на Валери Симеонов са по-скоро негова солова акция, отколкото общо решение на Патриотичния фронт
Действията на Валери Симеонов са по-скоро негова солова акция, отколкото общо решение на Патриотичния фронт    ©  Юлия Лазарова
Действията на Валери Симеонов са по-скоро негова солова акция, отколкото общо решение на Патриотичния фронт    ©  Юлия Лазарова

Едно назначение в новото правителство – това на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов стана причина за напрежение в управляващото мнозинство. Близо седмица след като премиерът Бойко Борисов подписа заповедта за назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, лидерът на НФСБ Валери Симеонов поиска той да бъде отстранен от поста. Причината – според него Исмаилов е "турски агент" и е "национално предателство" да заема този пост. Първо лидерът на НФСБ направи това изявление пред в. "Сега". А впоследствие го разви и пред журналисти в парламента като постави ултиматум на управляващите – ако до 24 часа Исмаилов не бъде оттеглен от зам.-министерския пост, Патриотичният фронт, чийто съпредседател е Симеонов, ще оттегли подкрепата си за правителството. Категоричното условие на лидера на НФСБ предизвика лавина от коментари сред управляващите.

Първо председателят на НПСД – Корман Исмаилов, по чието предложение Орхан Исмаилов беше назначен за зам.-министър, заяви, че от формацията му "нямат проблем" с нападките на НФСБ срещу техния представител, защото срещу него те нямат сериозни аргументи. "Когато има еднакви атаки и от националисти, и от ДПС значи сме на прав път", каза Корман Исмаилов. В свое изявление министърът на отбраната Николай Ненчев обяви ултиматума на Валери Симеонов за "заплаха за националната сигурност". Орхан Исмаилов, който е бивш член на Комисията за разкриване на досиетата, заяви готовност да си подаде оставката и отрече да е членувал досега в партия. А премиерът Бойко Борисов привика на среща в Министерския съвет съпредседателите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. След нея стана ясно, че срокът на ултиматума от едно денонощие се заменя с една седмица. Ако след нея Исмаилов запази поста си, предстои въпросът да се обсъди от националните ръководства на двете формации от фронта и едва тогава да се вземе окончателно решение по отношение на подкрепата за кабинета. "Ние не желаем да събаряме правителството в навечерието на зимата, отговорни патриоти сме", каза Симеонов след срещата, цитиран от "Дневник". Стана ясно също, че от продължилия около час и половина разговор с премиера на темата за зам.-министъра са били отделени около петнайсет минути.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
40 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • - 12
  • + 45

  По примера на руската златка искат да си осребрят златния пръст.

  Нередност?
 • 2
  ksto avatar :-|
  ksto
  • - 43
  • + 52

  Валери Симеонов е видимо прав. И се държи предвидимо последователно. Това, че нямаме такива усещания и навици - проблемът не е Валери Симеонов, проблемът е в останалите политици, анализатори и публично изявяващи се лица. И от там - в нас самите. Научихме се да боравим с клишета, да слушаме клишета, да приемаме клишета. И охотно да ги псуваме. И толкова.
  Сега, за пръв път в близката ни история, се явява един политик, една партия, една коалиция, която от създаването им, през предизборните изяви, в следизборната работа и вече с парламентарните инструменти следва заявените, публикувани, разяснени и привлекли симпатизанти принципи. Следва и отстоява. С парламентарни, демократични средства.
  Това е голямата разлика, в това е неразбирането, нежеланието и неумението за приемането и пренастройка в отношенията между политиците.
  Сигурно ще се случват често или дай-боже по-рядко припалванията на червена лампичка, както сега става с Орхан Исмаилов. Защото позицията на ПФ и на В.Симеонов нито е каприз, нито моментна емоция, нито патриотарска изцепка. Тази позиция не е хрумка, не е от вчера. И беше редно да се проведат нужните разговори, консултации, съгласуване на позиции преди, а не след назначението на Исмаилов. Не е приятно. Особено за Исмааилов, който по публичен изказ е нормален, образован и квалифициран чеовек. И доколкото трябва да се доверим, нечленувал в ДПС и новата партия. Ама какво от това. Редно беше предварително да бяха събрани, да бъде представено намерението за назначение и взаимно да се опознаят, доколкото е нужно. И щеше да има решение: Или - изв. г-н Исмаилов, няма да те назначим и не заради името, а заради това и това. Или - г-н Симеонов, убедихте се, че кандидатурата на Исмаилов е подходяща, че не противоречи толкова крайно на принципите ви и принципите на избирателите ви, че ще намерите начин, дори и с този прецедент да усъвършенствате политическите си виждания и практически действия относно незаемането на държавни постове от лица пребиваващи или пребивавали в или около ДПС.
  Сложно е, деликатно е, но завършвам с началото. Валери Симеонов е прав, защото трябва да се палят червени лампи, трябва да се създават вътрешнополитически прецеденти, трябва да се поддържа и развива куражът за отстояване на принципи и рушене на клишетата.

  Нередност?
 • 3
  chicago514 avatar :-|
  chicago514
  • - 22
  • + 69

  Почват да ми писват тези псевдо патриоти.Останалите 6 милиона кви сме бе.И тук ще напиша,ако имат от ПФ някакви данни уличаващи професионализма на г-н Исмаилов,има си ред и начин на действие в една демократична държава.Така заради име,религия и принадлежност към дадена законно регистрирана политическа сила да не се разрешава на човек да заема дадена позиция в България е практика от тоталитарно време и няма нищо общо с патриотизма.

  Нередност?
 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 12
  • + 50

  ПФ не е подписвал коалиционно споразумение и е декларирал неучастие в правителството.Те щяха да подкрепят политики и затова някой от техните обещания преди изборите/които бяха по-смислени и изпълними/влязаха в програмата на правителството.Защо тогава В.Симеонов иска да казва,кой ще бъде назначаван и уволняван,още повече без всякакви аргументи,не е ясно.Ясно е едно,че повечето от депутатите му са ченгета и сътрудници на службите и тяхната роля е да рушат,не да градят.Хайде,като е такъв патриот Симеонов,да подкрепи един закон за лустрацията.Тогава съмнителните в политиката чувствително ще намалеят.

  Нередност?
 • 5
  ppe45357823 avatar :-|
  ppe45357823
  • - 32
  • + 28

  Със сигурност можеше да се намери и друг специалист за зам.-министър на отбраната при такъв крехък баланс на разбирателството! Направо изглежда като провокация срещу ПФ това назначаване.

  Нередност?
 • 6
  dr.st.danev avatar :-|
  dr.st.danev
  • - 5
  • + 39

  Нямам усещането, че тези маньоври са в защита на националният ни интерес!
  На мен не ми пречат по презумпция хората с мюсюлмански имена, по-важното е как ще работят. А легитимирането на ДПС като единствен защитник на мюсюлманите върши работа единствено на споменатата формация, особено сега, когато същата страда от липсата на доверие.
  Къде останаха другите приоритети, без които не можеше да има подкрепа? За мен рефлексното, не обосновано скачане срещу всеки и всичко, което звучи "мюсюлмански" е най-обикновен опит да се комуникира с най-елементарните им избиратели, които иначе трудно биха стоплили смисъла на някои по-сложни но далеч по-важни за нацията приоритети.
  Нека напомним и че патриотизма е нещо свещено, не може всичко що е важно за страната, рода и културата ни да се крещи истерично по повод и8 без повод. Патриотизма не е баница, от която да се хранят разни "поборници", а задължителна характеристика на ВСЕКИ български политик. Нима някой е избран от гражданите, за да работи против страната ни?
  Нека има формации с по-твърда патриотична визия, особено в периоди, когато мнозинството се чувства жертва на обстоятелствата (и не само), но това не означава, че една партия, била тя и патриотична е освободена от задължението да формулира политическа и ценностна визия и да я отстоява праволинейно.
  Най-голямата грешка за патриотите би била тази - обществото да ги обвини, че рекетират мнозинството, единствено за пари и лобистки интереси. Не казвам че непременно е така, просто не бива да се дават поводи за подобно тълкуване, защото то няма да им бъде спестено от опонентите.
  Според мен, ако патриотите считат присъствието си за пробив, за нещо ново и полезно за обществото като цяло, нека инициират диалог с всеки, който е на същото мнение, за да формулират окончателно какво искат от властта, като така се превърнат в един далеч по-предвидим партньор. Етническата реторика, заради самото противопоставяне не би получила подкрепа от мислещата част от обществото.

  Нередност?
 • 7
  ss avatar :-|
  SS
  • - 8
  • + 20

  Псевдопатриотизъм в действие ... вместо да извадят очи ,изписват веждите ДеПеСарски , които като умни хора не пропуснаха курвенски да подкрепят ренегата Орханчо !
  Как вече ще очакваме разцепление сред амуджите ???

  След похабеното плашило АТАКА (играло дълго време ролята на спойка), ДС кукловодите активираха плашило №2 (аджеба да не би най накрая да видим ДПС разпад) !!

  А и помните ли думите на псевдопатриотичното ченге Симеонов , как нямало никакво значение на кадрите в управлението - важното било да се изпълнява Програмата (с главно П) !!!

  Нередност?
 • 8
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън
  • - 7
  • + 35

  До коментар [#2] от "ksto":

  Как може да е прав , при положение, че:
  - Исмаилов няма нищо общо с ДПС и почти нищо общо с НПСД
  - Исмаилов има точното образование и опит за позицията. Даже е твърде квалифициран за нея , повече от министъра...
  - Исмаилов няма никакви случки в миналото, които да го свързват с Турция, Доган, етнически екстремизъм и т.н.

  Симеонов би бил прав единствено, ако знае нещо, което ние не знаем. Ако има информация за Исмаилов, която не е публична. Тогава е длъжен да я направи публична, защото иначе остава впечатлението, че единствената причина да е срещу Исмаилов е името му.

  Нередност?
 • 9
  sarssaraktos avatar :-P
  Sars Saraktos
  • - 21
  • + 23

  До коментар [#3] от "chicago514":

  И в какво точно се изразява "професионализма" на Орхан? В слугуването на неоосманистката доктрина на Ердоган? Ако е това ПФ са прави!

  Нередност?
 • Додо
  • - 7
  • + 10

  Че няма опит, няма, ама докога на гърба на избирателите нЕкакви измислени герои ще се учат да управляват!?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал