Бойко Борисов: Ще отменим всички цесии в КТБ

ГЕРБ ще гласуват законова промяна. Рискът е, че ще е със задна дата и може да създаде нов проблем

Всички прихващания и цесии между депозанти и кредитополучатели в КТБ ще бъдат отменени с законова промяна при второто четене на актуализацията на бюджета в Народното събрание. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с Асоциацията на търговските банки в България. В нея участваха и финансовият министър Владислав Горанов, председателят на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова и назначеният в сряда председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

С това решение в бюджета ще се запазят 800 млн. лв., на колкото възлизат прихващанията. Борисов обясни, че парите по цесиите "трябва да се върнат, те не могат да отиват някъде си, в някои, които са си помислили, че са по-умни от другите и могат да го направят".

На въпрос дали може законът със задна дата да се промени, след като към момента, в който са правени, прихващанията са били законни, Борисов отговори: "Дали са били законни, ще видим. Аз си мисля, че това месеци наред мотаене беше точно с такава цел. Всичко това можеше да стане още при миналото правителство, преди служебното, и да беше приключено", предаде БНР.

Министърът на финансите Владислав Горанов не обясни в детайли кои и дали всички прихващания ще бъдат отменени. Щял да коментира въпроса по-късно, при внасянето на законовите промени. Той уточни все пак, че предлаганата промяна не се отнася до цесиите, както първоначално обяви Борисов, съобщи dnevnik.bg. Министърът уточни, че в момента се работи върху текстовете. "На практика означава отмяна на прихващанията между влогове и кредити", обясни Горанов.

Според юристи дописването на законодателство със задна дата няма как да мине, затова със или без промяна се очакват хиляди съдебни спорове - дали от страни по непризнати цесии, или от ощетени кредитори на КТБ.

Какви са тези сделки

По данни на БНБ, които бяха оповестени при отнемането на лиценза на банката, след датата на поставянето й под специален надзор до 31 октомври включително в КТБ са постъпили уведомления за прехвърлени вземания за 1.183 млрд. лв., а отделно са заявени прихващания за близо 780 млн. лв.

Тези сделки се правят между добри кредитополучатели и негарантирани вложители (с депозити над 196 хил. лв.). Ползата за първите е, че приключват взаимоотношенията си с проблемната банка и дори могат ефективно да намалят задълженията си, тъй като обичайно могат да купят вземане с дисконт (по неофициална информация, стигащ до 50%). А за вторите - че взимат част от парите при това сега. А иначе биха получили средства след осребряване на масата на несъстоятелността, т.е. неизвестна малка сума в далечното бъдеще.

За сключените сделки само се уведомяват квесторите на банката. Те трябва да решат дали да осчетоводят операцията и да вдигнат обезпеченията по кредитите.

Колко са законни

Законът за банковата несъстоятелност разрешава прихващанията, но има и изключения. Нормативът е, че "прихващането може да бъде обявено за недействително по отношение на кредиторите на несъстоятелността, ако кредиторът ... към момента на придобиване на вземането или задължението е знаел, че е настъпила неплатежоспособност или че е поискано откриване на производство по несъстоятелност ". В случая например са недопустими прихващанията, ако "даденото значително надхвърля полученото".

Сред юристите няма еднозначно тълкуване и съдебна практика, която да каже дали сделките, правени по време на специалния надзор, са нищожни или не. Допитването на "Капитал Daily" наскоро показа, че според повечето от тях тази практика не е забранена от закона, но може да бъде оспорена от синдиците или кредиторите. Според критиците на тази практика е спорен въпросът дали депозитите представляват вземане, доколкото падежът по тях не е настъпил. По-големият проблем обаче е в реалното състояние на банката - макар и формално тя да не беше във фалит през последните месеци, милиардите кредити към свързани лица са известни още преди специалния надзор.

Проблем с прихващанията, извършвани между вложители и кредитори на банката, има и поради това, че по този начин те пренареждат масата на несъстоятелността, която служи при фалит за удовлетворяване на кредиторите. Така всеки с негарантиран депозит, който не е извършил прихващане, ще е ощетен, включително и Фондът за гарантиране на влоговете.

Делото за несъстоятелност

Много зависи от датата на несъстоятелност. Тя се решава от съда по искане на БНБ и е ключова по две причини. Първата е валидността на цесиите с депозити и прихващанията по кредити. Другата са влоговете с преференциални условия, които според някои тълкувания може да се окажат гарантирани, след като квесторите намалиха лихвите по всички депозити на банката. Юридическите мнения по тези казуси обаче не са единни.

През миналата седмица Софийският градски съд (СГС) насрочи делото за 24 ноември. В четвъртък обаче СГС спря производството по несъстоятелността на КТБ заради жалба във Върховния административен съд от мажоритарния собственик на банката – "Бромак" на Цветан Василев. Дружеството се оплаква от отнемането на лиценза на банката от БНБ. Това означава, че насроченият процес за 24 ноември, ще бъде спрян преди да е започнал, до приключване на спора във ВАС.

Ролята на съдията по делото за несъстоятелността ще бъде ключова за крайния изход от казуса "КТБ", тъй като трябва да определи началната дата на неплатежоспособността й. От нея ще зависи дали ще бъдат признати прихващанията и дали кредиторите въобще ще получат нещо. Това е работа на синдиците, които започват да събират вземанията на банката и удовлетворяват кредиторите й. Те пък се предлагат от Фонда за гарантиране на влогове на база списъка, който БНБ изготвя и поддържа.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


42 коментара
 • 1
  nikeair avatar :-|
  NicK

  Всички прихващания над 100 хил евро са незаконни, и могат лесно да бъдат атакувани в съда от останалите кредитори на банката и ФГВ, тъй като ги ощетява пряко!!!
  Не може стойността на вземане от КТБ да бъде разглеждана по номинал, тъй като реалната стойност на това вземане ще стане известна само след приключването на ликвидационния процес и определянето на ликвидационните дялове!!!
  Дано най-накрая управляващите да докажат че е останала държава, говорим за 1 млр. лв., ако трябва от правителството да наемат някой от най-добрите междунарадни адвокатски компании да ги консултира!!

 • 2
  sarssaraktos avatar :-P
  Sars Saraktos

  Законодателството изрично забранява приемането на актове с обратна сила, освен ако не са по-благоприятни за засегнатите. Борисов пак се изказа неподготвен.

 • 3
  pirosog avatar :-P
  Пиросог

  Поредни празни обещания. Толкова експерти и съветници си назначи, никой ли от тях не е карал въведение в правото? Закони със сила от задна дата, а-у-,тинири-минтири, тиквочи-пи*очи...

 • Симо

  Тия цесии и без друго са невалидни. Купил бил влог в банката за един милион лева, но дължал един милион - следователно излиза чист. Чакай бе, банката е фалирала. От този влог за един милион ще получиш 196 хиляди лева, с които ще платиш част от кредита. Останалата сума продължаваш да си я дължиш. Банката не е продавала кредита на клиента, за да спре той да го дължи.

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  Аз имам само един въпрос за размисъл.
  Защо след като е повече от ясно, че от цесиите и прихващанията по кредити и депозити в КТБ по време на Особения надзор и разследванията там има ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ (и това са страните по тях, иначе нямаше да ги правят, а те не го и отричат или оспорват), и ОЩЕТЕНИ - както се посочва ясно и в статията...

  ТА ЗАЩО НИТО ЕДИН ОТ КОМПЕТЕНТНИТЕ ЗАЩИТНИЦИ НА ТЕЗИ ЦЕСИИ И ПРЕХВЪРЛВНИЯ НИКОГА НА ПОСОЧИХА И АДРЕСИРАХА ПРАВАТА НА ОЩЕТЕНИТЕ?
  Някои - много от тях ДАЖЕ СЕ ОПИТВАХА ОТКРОВЕНО ДА ЛЪЖАТ И ДА ТВЪРДЯТ НАЙ-СЕРИОЗНИ, ЧЕ ОЩЕТЕНИ ИЗОБЩО НЯМАЛИ!?!
  Защо му е на някого, ако е прав, обективен и компетентен и е убеден в правотата си да лъже, крие и премълчава?

 • 6
  forsenx avatar :-|
  forsenx

  Не съм много сигурен как ще стане това (цесиите да се признаят, но не и прихващанията), но ако стане ще е голям майтап. Представям си го Гирша Ганчев с депозити за около сто милиона и кредити за още толкова, а на всичко отгоре, старите собственици на депозитите му пилят на главата: "Гриша, плащай".

 • 7
  today avatar :-|
  today

  Превъзбуждате се. Ако квесторите са свалили тежестите от обезпеченията то същите моментално са били прехвърлени на други лица и дружества, сега дори и да обявят цесиите за невалидни, то като кредитополучатели вече насреща ще имат лица и дружества без активи и обезпечения, т.е. дори и хубавите кредити вече са КУХИ.

 • 8
  stavrogin avatar :-|
  Stavrogin

  До коментар [#2] от "Sars Saraktos":

  и кое законодателство забранява да се придаде обратна сила на дадена правна норма, че аз не се сещам за такова

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "info111":

  В банковите среди от лятото върви търсене и "свързване" на кредотополучатели и горящи вложители в КТБ за прихващане на задълженията. Мнозина вложители взеха пари и изчистиха задължения на длъжници. Законно е.
  Чуденето ми е това ли беше целта на мотаенето на БНБ от юли? Защото тези цесии намаляват със стотици милиони задълженията към банката и респективно активите, които биха могли да се продадат/изплатят и да намалят тежестта върху ФГВБ и бюджета. И сато резултат правителството да НЕ ТЕГЛИ нов дълг.

  Както винаги мненията на г-н Борисов са страхотно удобни за масата - нека горят богатите глупаци, внесли парите си в КТБ, защото държавата ще отмени цесирането.

  АМА НЕ МОЖЕ!

  Защото са направени по действащи закони!
  С своето пожарникарско мислене г-н Борисов върви като вепък през законите и отваря не вратички - портали - на засегнатите да съдят (и осъдят) държавата във всички неподчинени на Делян Пеевски съдилища по света.

  Популизмът на г-н Борисов ще струва скъпо на държавата.
  Имам чувството, че или мои пациенти я управляват, или умни хора нарочно правят всичко това.

 • 10
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#9] от "D-r D":

  Нали знаеш КТБ чий обръч от фирми обслужваше? Просто им е трябвало време да врътнат цесиите за кредитите с качествени обезпечения.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход