Коментари Daily - 20 ноември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily - 20 ноември

Администрацията и образованието се нуждаят от нови политики.

Коментари Daily - 20 ноември

Връзката реформи - бедност: Въпросът не е на пари, а на човешки капацитет, Трябва да променим средата, в която живеем; Тефтерясахме: Как Д.П. корпулентно се закръгля на 10, Властта тихо се пълни с нови "Пеевчета"

3608 прочитания

Администрацията и образованието се нуждаят от нови политики.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Администрацията и образованието се нуждаят от нови политики.
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Връзката реформи-бедност*

Въпросът не е на пари, а на човешки капацитет

Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика:

Първият въпрос е какво искаме – да се борим с бедността или да я победим. Ако изберем само борбата, всичко е лесно - ще даваме всяка година по 5 млн. лв. повече и ще твърдим, че тази година сме се борили по-добре от миналата. Защото целта ще е да похарчим пари срещу бедността, а не да намалим бедните. По този път вече сме минавали.

В България социалната политика се отчита по похарчените пари. Виждаме какъв е резултатът от този подход. Вече може да се говори за наследствена бедност - втора и трета генерация в една фамилия, в която са свикнали с мисълта, че са бедни, и е много трудно да бъдат мотивирани да поискат да излязат от това състояние.

За да бъдат изведени тези хора трайно от него, само пари не стигат. Не можем да го постигнем без политики и реформи, които трябва да започнат от администрацията. Сега всяка система работи сама за себе си. Социалното подпомагане ти дава някакви помощи, но не мисли за тебе извън тях. Бюрото по труда гледа да ти даде някаква субсидирана заетост, за да се отърве от теб за шест месеца, като те впише в графата "работещи", или ще те прати на някаква квалификация, без да се интересува дали после ще си намериш работа или не.

Така няма да извадим човека от състоянието на бедност. Нужен е друг подход - на този човек да му бъде направен персонален план за това как примерно след две години да излезе от тази категория. Но за да може да го направи, на администрацията й е нужен съответния капацитет.

Реформата в образованието също е ключова. Ако един човек е неграмотен, без квалификация, каквито и пари да дадем за него, няма да го извадим от състоянието му на бедност. Обратно – положението ще се влошава.

Възгледът, че бедността е ведомствен проблем само на Министерството на труда и социалната политика, е гаранция за неуспех. Вече имаме над 200 хил. практически неграмотни млади хора, които никой работодател не иска. Трябва да се въведе нов инструмент, който се нарича признаване на умения, придобити по неформален начин.

Въобще, голямата ни слабост е в разбирането, че бедността е въпрос на пари. Всъщност бедността е въпрос на човешки капацитет. Без него човек рано или късно става беден. И обратно – ако му помогнем да изгради такъв капацитет, рано или късно ще излезе от състоянието на бедност.

Дори да вземем ресурса на олигарсите и да го разпределим на всички, пак ще си останем бедни.
Фотограф: Мария Съботинова

Да променим средата, в която живеем

Петър Ганев, анализатор в Института за пазарна икономика

Преодоляването на бедността изисква реформи в цялостната икономическа среда. Те ясно се виждат, ако погледнем по-богатите страни, в които хората имат повече възможности. Това са страните, които са прегърнали икономическата свобода, в които има ясни правила, правото на собственост се уважава, включително да започнеш бизнес, без някой да ти го вземе насила, и в които правата на всеки са защитени. Там е сравнително лесно да се прави бизнес.

По-бедни са страните, в които тези структурни въпроси не са решени. Това означава, че съдът не функционира справедливо и се поддава на външни влияния, правата на собственост не са достатъчно защитени, бизнес средата е такава, че бюрокрацията твърде често се среща с бизнеса и твърде много неща зависят от нея. Много малко неща се случват електронно, всичко минава през човек на гише, който има съответните лостове да определя победителите и да влиза в някакви корупционни схеми.

Така че средата, в която живеем, предопределя дали ще има достатъчно работа, дали ще има бизнес и в крайна сметка - дали ще бъдем богати или бедни. А тази среда зависи от реформите, за които става дума. На първо място трябва да си оправим къщата, а като резултат от това би дошло и решението на проблема с бедността.

Ако някой си представя, че този проблем би се решил само с преразпределение, тоест с по-успешна социална политика, се лъже. Просто ресурсът, който България създава, е недостатъчен. Дори да вземем ресурса на олигарсите и да го разпределим между всички, пак ще си останем бедни. Тоест трябва да създадем още. А за да създадем още, ни трябва по-добра среда.

Представете си игра на футбол, в която няма правила, няма точно очертан терен, всеки отбор може да е с колкото си иска играчи, дори топката не е една, а съдията взема произволни решения. В такава среда е безсмислено да спорим защо не сме добри във футбола.

* Мненията са изразени пред Deutsche Welle

Тефтерясахме

Как Д.П. корпулентно се закръгля на 10 

От коментар в clubz.com

Въпросителните около съдържанието на тефтерчето (тефтерчетата) на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов стават все повече. В показаните от прокуратурата факсимилета от изчезналите записки, които преди ден бяха разпространени от БСП депутата Кирил Добрев, прави впечатление отсъствието на инициалите ДП, заменени от знаци, наподобяващи 10.

Пред Клуб Z Малина Александрова, директор на Дирекция "Публична комуникация" към прокуратурата, обясни, че разследванията на прокуратурата "не се водят според тефтерите, а според действията, които произтичат от тях – те са обектът на разследването".

Facebook, @Aсен Генов: Тефтерите на Златанов I - ББ, ЦЦ, ИФ и ДП; Тефтерите на Златанов II - ДП става 10; Тефтерите на Златанов III - 10 става 10%; Тефтерите на Златанов IV - 10% става 10% от БВП; Тефтерите на Златанов V - 10% от БВП пускат мустаци... Нататък се сещате...

Властта тихо се пълни с нови "Пеевчета"

От коментар на Ралица Ковачева в reduta.bg

Най-дискутираната тема в държавата тези дни е полицаят, взел 30 лева рушвет. Подобна случка е удобна топка, която Бойко Борисов добре знае как да отиграе. Следва познатото "МВР пикчърс представя" с показни акции и министри, плъзнали по селата да демонстрират борба с битовата престъпност.

А междувременно текат паралелни сюжети, които са симптоматични, че корупцията по високите етажи на властта си вирее в живителна сянка. Утвърденият властови механизъм на корупцията у нас е  толкова сложно и добре организиран, че трудно може да бъде описан, камо ли преборен. Когато едни хора пречат, бързо и тихо се заменят с други, на принципа "няма човек, няма проблем". Няма тефтерчета, няма проблем.

Любопитно е, че трябваше тефтерчетата на Филип Златанов да изчезнат, за да ги прочетем всички. Вътре ясно е описано как се работи по пряко свързаната с корупцията тема за конфликта на интереси, която също приоритет в наблюдението на ЕК.  Кражбата на тефтерчетата е фарс, един от многото, които привличат микрофоните и камерите, докато зад кадър се разпределят порциите.

Не е вярно, че в българската политика няма принципи – любимият е "където е текло, пак ще тече". Докато гледаме по телевизията как парламентът гласува държавен заем от три милиарда лева, а правителството склонява да даде по 40 лева на някои пенсионери за Коледа, на втори план огромни парични потоци сменят притежателите си – чрез КТБ, чрез разпределението на постовете в изпълнителната власт или в други ключови органи. Парламентът пък се занимава с  животрептящи проблеми като отмяната на плоския данък, предложена от БСП и "Атака", колкото да се вдига пушилка.

За целта, ако не друго, винаги имаме подръка Реформаторския блок и можем да отделяме цели страници и ценни ефирни минути, за да бистрим предстоящия (дали?) конгрес на блока. Имаме и патриотите, винаги готови да бъдат показани по телевизията, като веднъж заплашат коалицията с разпад, защото нечие име не е достатъчно патриотично, а после преценяват, че е националноотговорно да размислят, до следващия път.

Междувременно тече разпределянето на парламентарните комисии (в чиито списък няма комисия "Кой", естествено), на принципа да няма недоволни. Но това не е достатъчно, за да си обясним логиката, по която БСП получава  икономическата комисия  освен ако вече са решили, че в този ресор по-зле няма как да стане. И може би най-големият абсурд - комисията по правата на човека да бъде дадена на ... "Атака".

Миналата година назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС ни изкара на улицата, защото беше немислимо нагла и безочлива демонстрация на овладяването на властта от тази машина, която тогава кръстихме "Кой". Сега властта тихо се пълни с нови "Пеевчета", но случаите са хем много, хем недостатъчно знакови за широката публика, че да произведат бурно възмущение.

Администрацията и образованието се нуждаят от нови политики.
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Връзката реформи-бедност*


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK