Бюджет без дъно

След срещата си с Бойко Борисов, финансовият министър "магически" намери 50 млн. лв. за коледни надбавки за пенсионерите

Мнението на финансовия министър се преобърна на 180 градуса след срещата с премиера
Мнението на финансовия министър се преобърна на 180 градуса след срещата с премиера    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Мнението на финансовия министър се преобърна на 180 градуса след срещата с премиера
Мнението на финансовия министър се преобърна на 180 градуса след срещата с премиера    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Ограниченията на държавния бюджет тази година изглеждат все по-неясни - колкото и да изглежда продънен, някак си винаги могат да бъдат изтупани още няколко милиона. Последно от него ще бъдат изстискани 50 млн. лв. за коледни надбавки към пенсиите до 286 лв. – минималният праг на бедност за 2015 г. За възрастните хора с ниски доходи това със сигурност е прекрасна новина, но иначе е изненадваща и дори странна.

Парите няма да увеличат дефицита, казаха управляващите и това е добре. Странното е обаче как се оказа, че сега вече разходите някак си могат да бъдат съкратени с 50 млн. лв., а само няколко дни по-рано това беше определено от финансовия министър Владислав Горанов като абсолютно невъзможно. Не по-малко объркваща е промяната в мнението на финансовия министър, който още с встъпването си в длъжност се обяви за консервативно управление на публичните финанси и заяви, че е категорично против раздаването на коледни надбавки. Само за един час тази седмица той беше убеден от Бойко Борисов в необходимостта от тези допълнителни милиони.

Катарзис

На първо място решението е странно предвид лошото състояние на държавните финанси. Планираните за годината приходи в бюджета няма да се изпълнят с над 1.1 млрд. лв. (според разчетите на финансовото министерство). Разходите от друга страна се преизпълняват. В актуализацията на бюджета за 2014 г. е заложен свръхдефицит, равняващ се на 3.7% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2014 г. До края на годината ще се вземе заем на стойност 4.5 млрд. лв., като дълговото бреме на страната ни ще надхвърли 28% от БВП - нещо, което не се е случвало от 10 години.

Решението на Владислав Горанов изглежда странно и от гледна точка на собствените му принципи, или поне на тези, които заявява публично. Всеки път, когато се обсъжда актуализацията (дали в пленарна зала, дали на комисия), министърът обяснява, че това не е неговият бюджет, че не отразява вижданията му за управление на публичните финанси... защото не е консервативен, защото в него е заложен свръхдефицит, защото е заложен рекорден дълг. За консервативно управление на публичните финанси Горанов се обяви още при поемането на властта и не пропусна да критикува предишните за неконсервативното управление на публичните средства.

Вероятно за да затвърди решителността си по отношение на управлението на държавните пари в рамките на своя мандат, Горанов заяви категорично и в национален ефир, че коледни добавки за пенсионерите тази година няма да има. Неговото мнение беше, че извънредни плащания не трябва да има, а всички допълнителни постъпления ще бъдат насочени към покриването на бюджетния дефицит, който надхвърля разрешеното от Брюксел ниво. "Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда", заяви категорично министърът в интервю за Нова телевизия. Горанов дори не си позволи да обещае коледни надбавки за 2015 г. "Ако съберем приходи догодина, направим бюджет без дефицит, може да си позволим да сме широко скроени", каза министърът и върна надеждата, че безразсъдното харчене от времето на кабинета "Орешарски" е приключило.

Надеждите за консервативно управление на държавните финанси бяха силно разклатени след срещата между Горанов и Бойко Борисов. Министър-председателят отиде на крака във финансовото министерство, след което се оказа, че пари има. Финансовият министър обясни, че средствата за надбавките ще дойдат от спестявания от държавната субсидия на Националния осигурителен институт (НОИ) и забавяне на някои инфраструктурни обекти. Той обаче не уточни конкретно откъде ще ореже необходимите разходи. "Ще режем от всичко, без да трупаме просрочени задължения", каза решително министърът и добави, че от публична инвестиционна програма на предишното правителство има много да се реже. Служебният финансов министър Румен Порожанов успя да спести само 120 млн. лв. от тази програма. Впоследствие сумата беше потвърдена и от Горанов, който я заложи в актуализацията на бюджета под формата на съкратени разходи. Вероятно финансовият министър щеше да се похвали с допълнително свиване на тези разходи, ако това беше възможно.

В името на народа

Обяснение за избора да се дадат пари точно на пенсионерите, а не например на учителите, лекарите или друга прослойка, чиито заплати често са на минималното ниво, даде премиерът Борисов. Според него "те [пенсионерите] го заслужават". "Не са малко пари в тази финансова криза, но когато заради това пагубно управление заделяме милиарди, за да спасяваме банки, абсолютно прави са пенсионерите да кажат "а Коледа как да я посрещнем", заяви Борисов, след като стана ясно, че Владислав Горанов е одобрил искането му.

С чувство за хумор финансовият министър препоръча на журналистите да излязат със заглавия от рода на: "Правителството взема от асфалта, за да даде на хората." Само че правителството не взима от асфалта, а взима от работещите. Взима от хората, които плащат осигуровки, данъци и такси, за да даде на други хора, които са най-многобройната електорална група в България. А знаем, че дори да няма предсрочни парламентарни избори, през всяка от следващите две години ще гласуваме – първо на местните, а след това на президентските избори.

Единодушие

Оказва се, че нищо не може да обедини политическите партии в парламента така, както желанието да се харчат пари с цел да се харесат. Решението за даване на коледни надбавки, направено от вицепремиера Ивайло Калфин (АБВ) непосредствено след сформирането на новото правителство, се приема положително от всички парламентарно представени партии. "На фона на милиардите, които ще отидат за покриване на допълнителния дефицит, 50 милиона за пенсионерите ще се крият в окръгленията", обясни Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия. Корнелия Нинова от "БСП - Лява България" дори призова правителството да продължи политиката си и да даде великденски надбавки. Кабинетът "Орешарски" даде великденски надбавки през април. Трансферът струваше 57.7 млн. лв. на бюджета, а ГЕРБ обвиниха управляващите в "отчаян опит да си купят победата" на изборите за евродепутати, които се проведоха в края на май.

Безкритично реагираха и от Реформаторския блок към тази идея. Според депутата Мартин Димитров тези пари ще осигурят социален мир през зимата, а това ще помогне да се извършат необходимите реформи. "Ще преглътнем тези допълнителни 50 млн. лв., ако това означава следващата година дефицитът да е до 3%", каза депутатът. Той се е примирил със ситуацията за тази година и разчита нещата да се променят през следващата.

Велизар Енчев от Патриотичния фронт поздрави премиера Бойко Борисов за решението да се дадат по 40 лв. като коледни добавки на пенсионерите. Единственото му притеснение е, че сумата не е 50 лв. и не се раздават на всички пенсионери, а само на тези с най-ниски доходи. Той обаче също се зачуди на промяната в мнението на финансовия министър.

"Магическото" намиране на 50 млн. лв. събужда въпроса: Не е ли възможно правителството да съкрати още разходите и още тази година дефицитът да падне поне до 3%? Тези 0.7 процентни пункта, които делят заложения в актуализацията дефицит и заветната цел от 3%, се равняват на около 600 млн. лв. Така се оказва, че ако правителството се откаже от допълнителните 400 млн. лв. за министерствата, не даде тези 50 млн. лв. за коледни надбавки и успее да спести още няколко милиона или да увеличи събираемостта на приходите, бюджетният дефицит може да слезе до законово определения от Брюксел лимит.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Дано не влезем в дългова спирала.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Популизма дава добри краткосрочни резултати, и лоши дългосрочни. ББ явно не го е осъзнал.

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  ''...финансовият министър "магически" намери 50 млн. лв....''
  Което означава само едно,продължават да ни лъжат.

 • 4
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  При актуализация с милиарди този дебат за 50 млн. беше смешен и жалък. Никой от стратезите в социалната сфера в тази Държава не схвана основната истина: Държавата лъже пенсионерите по повод и без повод, работещите не виждат смисъл да се осигуряват на реалните доходи, защото виждат какво става с техните родители и спиралата се завърта. Да не добавям и категорийните работещи, защото там измамата е още по-голяма. Чакам да видя как в 12 без 5 ще се усетят, че от 01.01 трябва частните фондове да плащат пенсиите на миньорите/очаквано по 70-80 лв. пенсия/ и да има промени по нощите.
  На второ четене най-вероятно ще ги вдигнат до 300 лв., което ще е "невероятен успех" на Калфин. Жалка и популистка работа. По-ефективно ще е да се плаща по 5 лв. за преглед/така се ограничава безразборното ходене и фиктивно изписване/, но след това да има намаления на лекарствата от аптеките с 20-30%, но не по-малко от 10 лв., защото Коледа е един ден, а техните пенсии цяла година отиват за храна и лекарства. Или някакво решение от този тип.

 • 5
  antipa avatar :-(
  D-r D

  "...Според депутата Мартин Димитров тези пари ще осигурят социален мир през зимата..."

  Мартине, Мартине!
  Просто не можеш да предположиш колко нищожно малко са 40 лв...
  С новите идеи на д-р Москов пенсионерите да започнат отново да си плащат 2,90 лв потребителска такса, това са 2-3 посещения при лекар, една лаборатория и блистер лекарство за сърце...
  Не стигат за хляб, камо ли за реформи...

  Апропо, престанете само да бъбрите за реформи, а ги почвайте!

 • 6
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov

  Продължителността на кабинета Борисов 2 зависи правопропорционално на кадърността на Реформатоския Блок......

  П.П. А аз нямам високо мнение за Реформатоския Блок.....

 • 7
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Откаде този оптимизъм за реформи-те ако имаха на идея за какво са там,още сега щяха да ги стартират/да предложат план за реализацията им-а те горките си нямат ни най малка на идея какво да правят.

 • 8
  vasilbah avatar :-|
  vasilbah

  Помните ли старата приказка ,че на жена , войник и народ угода няма . Можем да се похвалим вече че е "ъпгрейдната " - На жена , журналист и народ угода няма . Бас държа ,че Надежда Чипева има в лаптопа и другия вариант на статията - колко тясно скроени са тия от ГЕРБ , дянковщината пак излиза на аванс сцената , постната пица отново навлиза в бита ни , нещастните пенсионери толкова ли незаслужаваха капчица съчуствие и т.н. и т.н. - важно е да се плюе и то със спортна злоба - един своеобразен журналистически петанк.

 • 9
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  Бб:"...заделяме милиарди, за да спасяваме банки....."
  И плащате още повече милиарди неустойки, и целенасочено фалирате банки, което ще ви струва още много милиарди. И непрекъснато хленчите, че няма пари, защото ги крадете или профуквате и пропилявате, в парламента си играете на гоненица, а министрите ви си играят на държавници.

 • 10
  inak9 avatar :-|
  inak9

  "Магическите"пари са всъщност това което ГЕРБ умее най добре, да пилее народни пари.Още не стъпили във властта и набутаха народа със дълг 3.5 милиарда.Сега същото, ще дадат по 40лв на пенсионерите, като за това ще натоварят внуците да плащат.Е.а си "десните "шматки , от това по ляво няма.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход