Новият властелин на фалита на КТБ

ГЕРБ изненадващо и потайно смени председателя на фонда за гарантиране на влоговете, който ще контролира несъстоятелността на банката

Избраният през седмицата председател на ФГБВ Радослав Миленков (вляво) ще има ключова роля при назначаването на синдици на затворената банка
Избраният през седмицата председател на ФГБВ Радослав Миленков (вляво) ще има ключова роля при назначаването на синдици на затворената банка    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Избраният през седмицата председател на ФГБВ Радослав Миленков (вляво) ще има ключова роля при назначаването на синдици на затворената банка
Избраният през седмицата председател на ФГБВ Радослав Миленков (вляво) ще има ключова роля при назначаването на синдици на затворената банка    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Неизвестно по какви критерии специално назначен шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ) ще определя неизвестно по какви критерии избрани синдици в затворената КТБ, които ще осребряват имуществото й по неизвестно каква процедура. Това е кратък преразказ на всички основателни притеснения в обществото, след като процедурата по несъстоятелност на банката, чийто лиценз бе отнет от БНБ след установяване на 3.75 млрд. лв. капиталова дупка, започна постепенно да се обгръща с мистерии.

В сряда сутринта изненадващо правителството обяви, че е приело подадената без мотиви оставка на председателя на управителния съвет на ФГВБ Росен Николов и е избрало на негово място изпълнителния директор на Общинска банка Радослав Миленков. От стенограмата се вижда, че точката е приета без дума дебат. Скоростта на действие на правителството показва, че маневрата е била предварително подготвяна. Светкавичната промяна идва в момент, когато фондът би трябвало да е в трескава подготовка да изплаща гарантираните влогове в КТБ от 4 декември, а не някой тепърва да навлиза в процеса. Тя се случи в деня, определен за подписване на договорите с девет банки, които ще извършват обслужване на операцията. Само преди дни в телевизионни интервюта и пред депутати Николов бе описал детайлно подготовката досега и какво планира да предприема.

Това са все тревожни знаци за оставка, подадена под натиск, макар да не се знае какво е отказал или е възнамерявал да подпише Николов. А също и за назначаване на по-удобен председател, през който следващите важни решения на фонда да се вземат в "правилната" посока. Без конкурс, без изслушване, без дори да се знае кои министри са го подкрепили. Естествено на този етап това са само съмнения, но те ще хвърлят сянка и върху всички следващи решения на фонда. А миналото на Миленков в Общинска банка и преди това в ПИБ ще му тежи при обясненията. И най-вече как и защо е избрал един или друг синдик и как и защо е допуснал една или друга сделка. Още повече че правомощията на синдиците по закон са огромни, а списъкът, от който се избират, както и критериите да попаднеш в него са ревностно пазена тайна на БНБ.

Бързи и яростни

ГЕРБ побърза още в сряда с опитите да смекчи реакциите за бързането в навечерието на несъстоятлността на КТБ (която може би ще се поотложи заради обжалване на отнетия лиценз от мажоритарния собственик на банката Цветан Василев), като финансовият министър Владислав Горанов каза енигматично, че за Николов се готви друг пост в банковата сфера, но не в БНБ. Това обаче не обяснява странната липса на реакция от опозицията. ДПС, чиито представители още при отнемането на лиценза на КТБ хвърлиха неясни обвинения към председателя на ФГВБ, запазиха пълно мълчание. Остър коментар имаше само от Георги Кадиев от БСП. Всъщност една от малкото половинчати критики беше изказано недоволство от участващия в управлението Реформаторски блок. "Обезпокоителна е кандидатурата на Радослав Миленков, защото не е с безспорна репутация заради работата му в Общинска банка. ГЕРБ не е консултирал с нас избора на нов шеф на фонда и това прави номинацията изненадваща", коментира депутатът от блока Мартин Димитров в сряда.

На следващия ден новият председател беше представен на Реформаторите и критичният тон спадна допълнително. Лидерът на ДСБ Радан Кънев лаконично преразказа обяснението, което са получили от финансовия министър Владислав Горанов, че "в такива критични моменти е добре да се действа бързо, за да не се дава възможност заинтересовани лица да реализират своите планове". "Дали такова оправдание е подходящо, е друг въпрос, но то е резонно", коментира Кънев.

Всъщност обаче не е резонно, защото именно непрозрачните назначения в този стил бяха причината за избухването на протестите срещу кабинета "Орешарски". Разбира се, никому неизвестният извън банковите среди Радослав Миленков няма богатата история на Делян Пеевски и по никакъв начин не може да предизвика такава реакция, каквато отприщи назначението на депутата от ДПС за председател на ДАНС. Но моделът е същият и някакви неизказани планове на неназовани лица не могат да са причина за  тайнствени гласувания и отказ от елементарна прозрачност и конкурентен принцип.

Решения

Веднага след оповестяването на решението банкери бяха убедени, че оставката е под натиск. По закон фондът избира синдиците, контролира ги, както и целия процес по несъстоятелността. А в случая с КТБ, която дори и след обезценките има активи за милиарди, това прави гласовете на петимата членове на ФГВБ (решенията се взимат с мнозинство) доста ценни. Освен Миленков това са  зам.-председател, определян от БНБ (сега Нели Кордовска, главен директор "Банков надзор" и изпълняваща длъжността подуправител на мястото на Цветан Гунев, който е в отпуск), един член - представител на Асоциацията на банките в България (Бисер Манолов, преди това два мандата шеф на фонда), и двама членове, определяни съвместно от председателя и зам.-председателя на фонда (Светла Костова, която е от Министерството на финансите, и Борислав Стратев, бивш главен юрист в БНБ през 90-те години).

Но ако изборът на председател на фонда беше обгърнат в мъгла, то информацията за избора на синдици е като скрита зад бетонна стена. По закон те (минимум двама) се избират от фонда от списък с одобрени от БНБ лица. Централната банка обаче въпреки многобройните запитвания отказва да каже кой влиза в него. Нито пък как се влиза в него. Това накара през седмицата и Асоциацията на банките в България (АББ) да поиска официално от БНБ с копие до министъра на финансите да бъде оповестен списъкът, но засега реакция няма.

"Капитал" намери преди седмици и публикува обновения списък, според който вътре има 26 лица. Включени в списъка заявиха, че не са се явявали на изпит, какъвто има за синдиците при фирмените фалити - което е странно предвид доста специфината материя и огромния материален интерес. Оказва се, че за списъка за банкови синдици може да кандидатства всеки желаещ (и отговарящ на доста общите законови условия за образование и липса на интерес и обвързаност с банката и вложители в нея) с молба-заявление до БНБ, автобиография и декларация за данни за професионална квалификация, удостоверяващи, че отговаря на изискванията на закона. След това БНБ преценява дали да бъде включен по неясни критерии.

За избора на ФГВБ кой да бъде синдик конкретно на КТБ нещата стават по-ограничителни. Всъщност задачата се усложнява от изискванията синдикът да не е роднина на членове на управителните органи или на кредитори в производството по несъстоятелноетта "по права линия, по съребрена линия до шеста степен включително или по сватовство - до трета степен включително". При над 3000 негарантирани вложители това прави доста сложна за проследяване семейна плетеница, която може да доведе до отсяване на кандидати заради влог не просто на най-близки и на роднини, а и на всички до втори братовчеди.

Извън критериите обаче в закона няма вписано изискване фондът да следва някаква конкретна процедура. Така всъщност цялата верига от неясноти се затваря перфектно, като практически на никоя стъпка публичният контрол явно не може да пробие.