Реформаторите ще я карат така, свиквайте
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Реформаторите ще я карат така, свиквайте

Shutterstock

Реформаторите ще я карат така, свиквайте

Семейните драми в дясната коалиция засега не застрашават стабилността на управлението

Велина Господинова
9110 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Ако сте имали нерви да проследите поредната семейна драма в Реформаторския блок (РБ), свързана със спора дали да има съюзен конгрес за избор на лидер, кога да бъде той и последвалите след това коментари на различни политици от коалицията, може и да сте си помислили, че гледате филма "Войната на семейство Роуз". В култовия филм, чийто сюжет трудно може да се определи в кой жанр точно се вписва – черна комедия, драма или трагедия, главните герои не само че установяват, че любовта между тях си е отишла след почти две десетилетия брак, но в процеса на развода започват битка за къщата, в която унищожават ценните си мебели и вещи, убиват домашните си любимци и си правят всякакви гадни номера.

Подобно на "Войната на семейство Роуз" жанрът на филма "Войната на реформаторите" също трудно може да се определи – на моменти изглежда като комедия, има и елементи на драма. Това обаче, което със сигурност може да се каже за ситуацията в отношенията между лидерите и петте основни формации в блока, са две неща. Едното е, че "любовта" между част от формациите в него безвъзвратно си е отишла. Първо, отношенията започнаха да охладняват веднага след изборите за Европейски парламент, когато водачът на листата Меглена Кунева беше победена от втория Светослав Малинов чрез преференциален вот. Впоследствие, вместо да се направят усилия взаимоотношенията да се подобрят, те бяха влошени допълнително – говорителят Радан Кънев подаде оставка от поста, имаше напрежение около реденето на листите за парламентарните избори, а първият опит да се свика конгрес от страна на три от партиите от блока – ДСБ, НПСД и БЗНС, за избор на лидер беше бойкотиран от другите две формации – СДС и ДБГ. Разминаването беше замаскирано с отказа на Радан Кънев да се бори за лидерския пост и превръщането на конгреса от изборен във форум за откриването на кампанията за изборите. Калните номера между партньорите продължиха и в началото на работата на парламента, когато двете основни партии в съюза ДСБ и ДБГ взаимно се блокираха при избора на зам.-председател на Народното събрание и така се стигна до избора на трети кандидат – Иван Иванов от Гражданския съвет, на поста. Имаше и декларация от част от членовете на Гражданския съвет на блока срещу избора на Божидар Лукарски за министър на икономиката и призиви той да се оттегли от поста. Те бяха породени от съмненията за лична договорка на Лукарски с премиера Бойко Борисов за поста, след като кандидатурата на собствената му партия беше друга. И в крайна сметка всичко това превърна съжителството на петте формации от съюза в брак по сметка.

За разлика от семейство Роуз обаче Реформаторите официално не са в развод. Но подобно на тях започнаха битка за подялба на къщата. В нея няма антики и други ценни вещи, но за сметка на това се разпределя политическо влияние вътре в блока, а отскоро и в изпълнителната власт. Затова и войната за овладяването е жестока и се води с всякакви позволени и непозволени средства.

Колко ще продължи играта на нерви и надлъгването на този етап никой не може да каже. Все още има шанс, макар и минимален, по някакъв начин да се стигне до някакъв компромис между двете групи партии – ДСБ, НПСД и БЗНС, от една страна, и ДБГ и СДС, от друга, за намирането на формула за някаква по-работеща структура на съюза. Юридическото небитие, в което съществува десният съюз в момента, замалко не се оказа проблем при разговорите с ГЕРБ за правителството. От преговарящия екип на формацията на Борисов умело използваха аргумента, че не знаят с кого да преговарят, за да оказват натиск при разговорите върху РБ. Този мотив от ГЕРБ изтъкват и сега, когато се правят назначенията по различните етажи на властта. Лидерското безвремие в блока умело използва и Борисов, който всячески се стреми да подхранва впечатлението, че част от председателите на отделните формации се договарят с него за различни държавни постове зад гърба на другия. И по този начин поддържа напрежението между тях. Последният случай беше в средата на миналата седмица, когато лидерът на ДСБ Радан Кънев беше на среща с него в кабинета му в МС и след това тя стана достояние и на партньорите от ДБГ. Според Кънев срещата е била рутинна. Според депутати от формацията на Кунева обаче на нея лидерът на ДСБ е договарял зад гърба им назначения на ниските нива в изпълнителната власт.

Съществува и другият вариант за провеждането на форум, изказан на глас от депутата и член на Гражданския съвет Гроздан Караджов - да се свика "конгрес на желаещите", но това ще означава форумът отново да бъде бойкотиран от СДС и ДБГ.

Докато двете основни партии в съюза – ДСБ и ДБГ, взаимно се блокират, патовата ситуация в десния съюз ще продължи. А това означава, че насипното състояние, в което съществува блокът, ще е непрестанен източник на кризи – междуличностни и междупартийни. И по всичко личи, че сегашната е само пореден епизод.

В поредния епизод

Искрата на сегашната криза между партиите от блока пламна миналата седмица, когато по време на заседание на парламентарната група беше поставен въпросът за това, че в края на януари или началото на февруари следващата година трябва да се проведе първият конгрес на съюза. До решение обаче не се стигна. Вместо това от ръководството на ДБГ изненадващо беше разпространена декларация срещу идеята за провеждането на съюзен форум. При това с доста неубедителния аргумент, че такъв форум не може да се проведе заради "липсата на доверие" между партиите вътре в блока. И призив той да се отложи, докато не се видят резултатите от реформите в управлението.

От ДСБ отговориха на отказа на ДБГ за свикване на форум с виц. На този виц бившият вицепремиер от правителството на тройната коалиция и член на ДБГ Даниел Вълчев отговори с други два вица. Като друг аргумент депутатът от формацията на Меглена Кунева изтъкна нарушеното "джентълменско споразумение" за избора на Найден Зеленогорски за съпредседател на парламентарната група на РБ, след като Кунева беше избрана за вицепремиер. Странното в случая беше, че това обвинение се появи, след като той беше избран за съпредседател на парламентарната група. От формацията на Меглена Кунева разказаха, че два дни преди това въпросният избор е бил отложен и това е предизвикало недоволство сред членовете на формацията. От ДСБ обаче обясниха, че причината за поисканата отсрочка е била, че заседанието се е провело в неделя и част от депутатите са отсъствали. В избирателния си район Варна е бил и лидерът на партията Радан Кънев. При второто събиране обаче Зеленогорски беше избран с пълно мнозинство.

Някъде в различните коментари за ситуацията в блока се чу ропот срещу начина, по който функционира Гражданският съвет (зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски), както и предложението той да бъде закрит (главният секретар на СДС Филип Кирев). Стигна се дори до изключително нелепата ситуация депутатите Димитър Делчев (ДБГ) и Гроздан Караджов да откажат да седнат един до друг в студиото на една телевизия - действие, присъщо повече на деца в детската градина.

Да бъде или да не бъде партия

След поредната драма около това дали да има конгрес през януари или не в момента по проблема цари затишие. Депутати от блока обаче са категорични, че вариантът РБ да се превърне в единна партия на този етап е отпаднал. Противници на възможността формациите да се саморазпуснат и да се обединят в една има и в петте партии от блока. Другият аргумент срещу това е, че съществува опасност след разпускането да се създадат дублетни партии на закритите, което съвсем ще обърка симпатизантите на блока. Към това зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски добавя, че създаването на единна партия ще доведе до свиване на съюза до твърдото ядро избиратели.

От ръководството на ДСБ предлагат блокът да се структурира на принципа на федерализацията, при който партиите в него се запазват, но съюзът има общо ръководство и общ механизъм на вземането на решения. От формацията на Радан Кънев обмислят и вариант за по-безболезнен преход от коалиция от партии към единна формация. "Това може да става чрез възможността за индивидуално членство в РБ и отказ от страна на отделните партии да приемат нови членове", казват от ръководството на ДСБ. По този начин преходът ще бъде продължителен, но по-безболезнен. Идеята за индивидуално членство в РБ беше обсъждана в ръководството на съюза, но дълго време беше блокирана от СДС и ДБГ. Впоследствие тази възможност беше прокарана, но и досега не е въведена като практика.

В мъртва хватка

На този етап обаче от ДБГ и СДС категорично отказват да се насрочи дата за конгрес, докато не бъдат изчистени два въпроса. Единият е свързан със създаването на ясни правила за провеждане на форума и за принципа, по който ще се избират делегатите. От формацията на Меглена Кунева се позовават на учредителното споразумение, според което органът, който трябва да създаде правилата за провеждането на форума, е изпълнителният съвет. След оставката на Радан Кънев като говорител обаче лидерите на партиите от блока са взели решение този орган да не работи. Оттогава се събира само политическият съвет. Което пък поставя блока в ситуацията на параграф 22. От ДБГ считат и че трябва да се избере нов Граждански съвет, чиито функции да бъдат ясно разписани. Част от членовете на сегашния са напуснали, има такива, които са избрани на различни властови позиции, което го прави неефективен, смятат още от формацията на Кунева.

Патова е ситуацията и с избора на лидер. "Проблемът е, че никъде в учредителното споразумение не се казва, че блокът има председател. В него се говори за говорител", твърдят от ДБГ. Оттам смятат, че за да стане възможен изборът на председател на блока, трябва да се промени учредителното споразумение. От формацията подозират още и че целта за свикването на форума и избора на председател е единствено заради това Радан Кънев да оглави съюза. От ръководството имат и възражения по кандидатурата му. "Фигурата на лидера трябва да е приемлива за всички партии от блока и не винаги това е силовият човек", заявяват от формацията на Кунева. И добавят, че кандидатурата на Радан Кънев по-скоро разделя партиите от блока, а не ги обединява.

Статуквото ги устройва

Независимо обаче от това какви аргументи изтъкват противниците на провеждането на форум за приемането на по-работеща структура на съюза, според депутати от блока сегашното статукво устройва част от партиите в него. Особено тези, които нямат силни местни структури. "Моделът, при който петимата лидери се събират, вземат някакви решения, а след това ходят и се договарят или помежду си, или с хора от други формации извън блока, ги устройва идеално", казват депутати от ДСБ. Тази матрица се мултиплицира и в блока по места, където СДС и ДБГ примерно нямат реални членове, а само по няколко човека, които обаче се изживяват като местно ръководство и това им дава възможност да кадруват на местно ниво", обясняват от формацията на Кънев. Като пример те посочват сегашните назначения в изпълнителната власт, където на заместникминистерските позиции ДСБ няма свои представители. За сметка на това например в икономическото министерство заместниците на лидера на СДС Божидар Лукарски са политически назначения от синята партия и формацията на Меглена Кунева. Единият от тях - Любен Петров, е зам.-предсдеател на СДС, а Даниела Визиева е областен лидер на ДБГ в Русе. Началникът на кабинета на Лукарски пък е главният секретар на СДС Филип Кирев. От ДСБ дават и още един пример от тази седмица, свързан с бламирането от страна на ДБГ на правосъдния министър Христо Иванов. По време на заседанието на парламентарната група депутатът от движението Димитър Танев поискал от министъра на правосъдието Христо Иванов да не бъде внасяна за одобрение на заседанието на МС в сряда точката за устройствения правилник на министерството с аргумента, че трябва допълнително да се обсъди дали е наложително във ведомството да се назначава четвърти зам.-министър. От ДСБ възприеха това като опит от страна на ДБГ да бламира предложението на Иванов на поста да бъде назначен Атанас Славов, като подозренията им са свързани с желанието на формацията на Кунева да назначи на поста свой представител.

За конфликтна точка се сочи и престоящото разпределение на местата за областните управители. От ДСБ дават пример с предстоящото назначение на областен управител на София, за където от формацията на Кунева също претендирали за поста. "Структурата на ДБГ в столицата е слаба, но те държат да излъчат свой кандидат", казват от формацията на Кънев. Като пример те сочат резултата от гласуването на парламентарните избори в 25 МИР, където водачът Меглена Кунева отново получи по-малко преференции на вота от втория в листата Вили Лилков.

На тези твърдения от ДБГ отговарят, че са предложили на партиите от блока да се разпишат правила, по които да се избират общите кандидати за различните позиции в блока, но от ДСБ са отказали. Казват и че кандидатурите, които се посочват, са номинирани в рамките на тяхната партия и това не означава, че тези хора трябва да заемат постовете на всяка цена. От формацията на Радан Кънев пък контрират, че не са приели това предложение, защото в предизборната програма на РБ като приоритет е записано, че, ако участват в управлението, партиите от блока ще спрат партийните назначения в държавната администрация.

На този етап войната между формациите е окопна, но със сигурност всички си дават сметка, че това съществуване не може да продължи дълго. Ако обаче някой очаква, че толкова лесно ще се стигне до развод, ще трябва да почака. Защото партиите от блока са наясно, че евентуално разцепление на съюза ще е гибелно за всички. Засега това, което ги държи, е участието в управлението. И от тази гледна точка едва ли перманентните драми в редиците на Реформаторите могат да се считат за заплаха за управляващата коалиция.

Ако сте имали нерви да проследите поредната семейна драма в Реформаторския блок (РБ), свързана със спора дали да има съюзен конгрес за избор на лидер, кога да бъде той и последвалите след това коментари на различни политици от коалицията, може и да сте си помислили, че гледате филма "Войната на семейство Роуз". В култовия филм, чийто сюжет трудно може да се определи в кой жанр точно се вписва – черна комедия, драма или трагедия, главните герои не само че установяват, че любовта между тях си е отишла след почти две десетилетия брак, но в процеса на развода започват битка за къщата, в която унищожават ценните си мебели и вещи, убиват домашните си любимци и си правят всякакви гадни номера.

Подобно на "Войната на семейство Роуз" жанрът на филма "Войната на реформаторите" също трудно може да се определи – на моменти изглежда като комедия, има и елементи на драма. Това обаче, което със сигурност може да се каже за ситуацията в отношенията между лидерите и петте основни формации в блока, са две неща. Едното е, че "любовта" между част от формациите в него безвъзвратно си е отишла. Първо, отношенията започнаха да охладняват веднага след изборите за Европейски парламент, когато водачът на листата Меглена Кунева беше победена от втория Светослав Малинов чрез преференциален вот. Впоследствие, вместо да се направят усилия взаимоотношенията да се подобрят, те бяха влошени допълнително – говорителят Радан Кънев подаде оставка от поста, имаше напрежение около реденето на листите за парламентарните избори, а първият опит да се свика конгрес от страна на три от партиите от блока – ДСБ, НПСД и БЗНС, за избор на лидер беше бойкотиран от другите две формации – СДС и ДБГ. Разминаването беше замаскирано с отказа на Радан Кънев да се бори за лидерския пост и превръщането на конгреса от изборен във форум за откриването на кампанията за изборите. Калните номера между партньорите продължиха и в началото на работата на парламента, когато двете основни партии в съюза ДСБ и ДБГ взаимно се блокираха при избора на зам.-председател на Народното събрание и така се стигна до избора на трети кандидат – Иван Иванов от Гражданския съвет, на поста. Имаше и декларация от част от членовете на Гражданския съвет на блока срещу избора на Божидар Лукарски за министър на икономиката и призиви той да се оттегли от поста. Те бяха породени от съмненията за лична договорка на Лукарски с премиера Бойко Борисов за поста, след като кандидатурата на собствената му партия беше друга. И в крайна сметка всичко това превърна съжителството на петте формации от съюза в брак по сметка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

46 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Съжалявам,че ДСБ се забърка с тези хора,които на гърба на коалицията да се изкатерят на върха.

 • 2
  carmello avatar :-|
  carmello

  няма как,
  ина4е и 5-те партии щяха да са извън парламента, ДСБ и ДБГ с по 2-3%, другите с по половин, та изводът е верен - "Статуквото ги устройва "

 • 3
  carmello avatar :-|
  carmello

  а, и тва с Малинов беше доста тъпо (симпатизирам на ДСБ)

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Споделям съжалението ви.
  Скоро писах по темата за компромисите. Тъй като никоя от петте (а в навечерието на изборите - и седемте) партии поотделно нямаше никакъв шанс да влезе в НС, по някакъв неизвестен признак се разпознаха като единомишленици. Подпряха се една на друга и влязоха в парламента.
  Аз програмата на ДСБ съм я чел и я възприемам. Г-жа Кунева реди елейни истини, които галят слуха, ама като гледам - сега вече не им обръща внимание. СДС е мъртво и само те не го знаят. Останалите четири партии са политически и електорално празни като тендери.

  Понятието РБ ми напомня прочутата шайка на синовете на лейтенант Шмид...

 • 5
  yorddj avatar :-|
  yorddj

  Не разбирам какво ще спечели гражданството и в частност в. ''Капитал'' ако така наречената война разцепи РБ, та с такава наслада отразява'' епичните'' битки. Защо комуноидните медии преекспонират евентуалните спорове в коалицията е ясно и на децата. Но зад булото на обективността да им пригласяш, това е най-малкото непочтенно към читателите. Помагай, ако можеш, но не пречи!

 • 6
  kirsner avatar :-|
  kirsner

  Голямата грешка на ДСБ беше, че допуснаха Кунева да остане в България. Тя загуби мястото, към което се стремеше- да бъде в европарламента. Така нейните лидерски амбиции останаха в България. Ако Кунева беше заминала евродепутат в Брюксел, сега проблем с лидерството в РБ нямаше да стои. Тогава много десебари се кефеха от победата на Малинов, но не си даваха сметка колко това ще коства на целия РБ по-нататък.

 • 7
  kirsner avatar :-|
  kirsner

  Наличието на цели пет партии в РБ, заедно с гражданския съвет ( гражданската квота), прави взимането на решение много трудно. ДБГ получи на парламентарните избори през 2013 3.3%, а ДСБ - 2.9%. СДС взе 1.3 %, а БЗНС - 0.1%. Партията на Корман Исмаилов заедно с НДСВ взеха общо 1.8%. Въпросът е какво прави една партия с не много ясен профил като БЗНС в РБ? Не е много ясно и колко всъщност е влиянието и електоралната тежест на партията на К.Дал и Корман Исмаилов, но да речем, че чрез тази партия се търси връзка с избирателите от турското малцинство. Но БЗНС и последвашите измислени партньори като семейната християндемократическа партия на онзи колоритна дама с руско-украинското име, както и партията на бившия царист Б. Велико,в са абсолютнои ненужни в РБ, те само създават повече проблеми и правят нещата и в РБ, и в коалицията по-трудни за управление.

 • 8
  poptcheva avatar :-|
  Free person

  Нека засега да живеят на семейни начала,защото ,както казват французите "Шерше ла фам".Дамата я знаем и тя е доста амбициозна,а и
  шавръклива!
  Аз залагам на мъдростта и постоянството на ДСБ.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#7] от "kirsner":

  И за мен този сбирток е необясним. Сумирането на електорат не е достатъчно условие да се правят компромиси с политически принципи.
  Ако помните, и Радан, и Кунева преди изборите се кълняха, че коалиция с ГЕРБ няма да правят. А какво стана: гласуваш на РБ - получаваш Бойко...

  Младотурците са троянски кон в РБ, защото и Корман, и Дал не представляват никого, нямат електорат, подкрепата на Ердоган от тях се пренасочи отново към ДПС след оттеглянето на Доган.

  За Рапунцел, цариста и земеделеца нямам думи!

  Единственият правилен ход, според мен, е повторение на това, което Иван Костов направи с шарената дружина СДС - единна партия. Само че освен Радан никой друг не го иска.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Ако една партия е сформирана и се върти само около една особа, която и да е тя, и тази партия не е много по-силна от останалите, според мен тя е много уязвима и рано или късно става нестабила и или се променя, или отива в небитието, или се криминализира.
  Особено в България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK