Нови промени затягат контрола при кражбите на парно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нови промени затягат контрола при кражбите на парно

Топлофикациите ще трябва да осигурят дистанционен достъп до уредите за засичане в абонатните станции

Нови промени затягат контрола при кражбите на парно

Министерството на енергетиката приема предложения по проектопоправките до края на седмицата

6261 прочитания

Топлофикациите ще трябва да осигурят дистанционен достъп до уредите за засичане в абонатните станции

© АСЕН ТОНЕВ


По-малко от половин година от влизане в сила на промените, които трябваше да направят сметките за парно по-точни и да ограничат злоупотребите, се подготвя нова партида предложения. Проектопоправки в Наредбата за топлоснабдяването бяха публикувани на сайта на Министерството на енергетиката за обществено обсъждане и предложения по тях ще се приемат до края на тази седмица (28 ноември). Тепърва предстои Асоциацията на топлофикационните дружества да излезе с общо становище за подготвяните промени, но според техни експерти те са по-скоро козметични. Представители на дружествата за топлинно счетоводство, които "Капитал Daily" потърси, пък отказаха коментар, тъй като не са били запознати с предложенията.

Строги мерки

Част от предложените текстове предвиждат по-строги мерки за кражбите на топла вода, които натоварват сметките на изрядните абонати. Това означава, че ако общият водомер за топла вода покаже по-голямо потребление, разликата няма да се плаща от всички абонати, а само от тези без индивидуални водомери. Причината за това според специалисти е, че без индивидуален уред за отчитане няма как да се изчисли какво е реалното използвано количество гореща вода. Оттам обикновено идват и злоупотребите, твърдят експертите. Поправките обаче предвиждат, ако разликата все пак е твърде висока – над 30%, да се направи проверка на общия водомер за топла вода, което ще бъде за сметка на топлофикациите. Ако се установи обаче, че той е изряден, топлинният счетоводител ще трябва да направи проверка на всички индивидуални водомери, както и да уточни колко от живеещите нямат такива и по колко души живеят в тези апартаменти, за да се преустановят възможните кражби. При всички положения обаче разликата от над 30% в отчетените количества се разпределя между всички живеещи в сградата, което означава по-високи сметки.

Нови изчисления

Поправките правят и някои доуточнения за изчисляването на таксата за сградната инсталация, която в повечето случаи е доста голям процент от сметките. Точно за това начинът й на изчисление беше една от основните промени при предишната редакция на наредбата за топлоснабдяване. С тях реално се даде възможност живеещите сами да определят процента на сградна инсталация или да се прави реално изчисление колко от енергията е отишла за отопление на общите части. И двата варианта обаче се оказаха не толкова лесно приложими. Затова сега с новите промени се предвижда, ако етажната собственост все пак не вземе решение за процента на сградна инсталация, това да се възложи на топлинния счетоводител. Освен това лицето, което е избрано да изчисли реалната консумация сградна инсталация, трябва да предложи методика как това ще бъде направено. С цел да се засили контролът и сметките да се изчисляват по-точно, новите предложения предвиждат освен при намаление на прогнозното потребление абонатите да подават писмено заявление до топлинния счетоводител и при увеличение на консумацията си. Не е ясно обаче как абонатите ще бъдат задължени да изпълнят това изискване, при положение че не се предвиждат наказателни санкции при неизпълнение.

Нови абонати

При продажба на апартамента вече няма да се прави задължително междинно отчитане, за което абонатите трябваше да плащат допълнително на топлинния счетоводител. Новият собственик ще трябва да подаде писмено заявление какво количество енергия ще ползва или да го съгласува с топлинния счетоводител. При нови сгради, когато няма информация какво количество енергия ще е нужно, живеещите трябва да се договорят с топлинния счетоводител за прогнозното потребление, което ще имат.

Новите клиенти на топлофикациите вече няма да имат задължението да купуват за своя сметка контролните топломери и общите водомери за гореща вода. Те ще са за сметка на отоплителните дружества. Става въпрос за сгради, които нямат собствена абонатна станция и за да станат абонати на топлофикация, трябва да използват тази на друга сграда. Освен това топлофикациите ще са длъжни да осигурят дистанционен отчет на общите средства за измерване в абонатните станции. Според изпълнителния директор на топлофикация "Далкия Варна" Тодор Николов това няма да е проблем, тъй като е въпрос на малки капиталови разходи. По думите му в топлофикационното дружество във Варна вече се разработва проект за постоянно онлайн наблюдение, което ще позволи и на самите абонати да наблюдават какво количество енергия се подава към абонатните станции.

По-малко от половин година от влизане в сила на промените, които трябваше да направят сметките за парно по-точни и да ограничат злоупотребите, се подготвя нова партида предложения. Проектопоправки в Наредбата за топлоснабдяването бяха публикувани на сайта на Министерството на енергетиката за обществено обсъждане и предложения по тях ще се приемат до края на тази седмица (28 ноември). Тепърва предстои Асоциацията на топлофикационните дружества да излезе с общо становище за подготвяните промени, но според техни експерти те са по-скоро козметични. Представители на дружествата за топлинно счетоводство, които "Капитал Daily" потърси, пък отказаха коментар, тъй като не са били запознати с предложенията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  jordan_vasilev avatar :-|
  DL

  Топлофикация - тест за всяка нова власт! И тази не го издържа...

 • 2
  plf avatar :-|
  plf

  Поредното мазане на филията...
  Селски тарикати!

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Топлофикациите трябва да са доставят до там, докъдето им е собствеността - т.е. до абонатната станция. От там насетне - отговорност на собствениците е - дали сами или с помощта на топлинен счетоводител да си разпределят разходите по отоплението. Сегашният закон противоречи на природните закони и заради това трябва да се обяви за противоконституционен. Не може да се вменява на топлофикациите отговорности които не могат да изпълнят - измерване и заплащане на ниво апартамент при положение, че тръбите не са собственост на топлофикациите а са обща етажна собственост.

 • 4
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  До коментар [#3] от "mickmick":

  Абсолютно правилно - договрите трябва да се сключват между етажна собственост и ТЕЦ, а вече етажната собственост сама да се грижи за разпределението, събирането на парите и тн

  Проблемът е, че почти няма юридически регистрирани етажни собственостти в БГ, а хората въобще нямат култура на живеене в съсобственост. Няма разбирателство, няма диалог. Така че трябва да се продължи със затягането на ЗЕТ, да се върви към задължително регистриране на всяка ЕС, към обща такса смет на първо време (защото тя поьлесно ще се разпредели от собствениците) примерно, и след няколко години като се промени манталитета да се мине и към топлофицирането

 • 5
  rincewind avatar :-|
  rincewind

  Няма такава мафия, като енергийната. Под една или друга форма, така се краде, че направо са да ги изправиш до стената! От една страна другарите се оборудваха с ВЕЦ-ове, волтаични паркове. От друга от АЕЦ се краде като за световно! От трета, на дребно, се тероризира обикновения човек с топлофикациите в стил :
  - аз ше ти продам една енергия
  - ама аз не искам
  - бе ти не искаш ама ше я платиш

 • 6
  rincewind avatar :-|
  rincewind

  "към обща такса смет на първо време (защото тя поьлесно ще се разпредели от собствениците) примерно, и след няколко години като се промени манталитета да се мине и към топлофицирането"

  и след колко години ще стигнем хоризонта?

 • 7
  historama avatar :-|
  historama

  Търся да си купя апартамент в София, 4-стаен, но БЕЗ ТЕЦ!

 • 8
  subaru avatar :-|
  subaru

  "С тях реално се даде възможност живеещите сами да определят процента на сградна инсталация или да се прави реално изчисление колко от енергията е отишла за отопление на общите части. И двата варианта обаче се оказаха не толкова лесно приложими. Затова сега с новите промени се предвижда, ако етажната собственост все пак не вземе решение за процента на сградна инсталация, това да се възложи на топлинния счетоводител. Освен това лицето, което е избрано да изчисли реалната консумация сградна инсталация, трябва да предложи методика как това ще бъде направено."
  Ето това е България. Спасението на топлофицираните е в ръцете на самите топлофицирани.
  Трябва да се плаща "сградна инсталация" и на доставчика на ел. енергия, за загубите, които се получавот от съпротивлението на проводниците в сградата. Между другото крушките за осветление също отделят топлина. Тази топлина към коя "сградна инсталация" да се плаща. Трябва "наредба" и за това. Най - добре е да е съвместна на Топлофикация и доставчика на ел. енергия.

 • 9
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#4] от "Батков-вън":

  Юридическата регистрация не може да реши въпроса.
  Проблема има юридическа страна единствено от гледна точка на възможността/достъпа за проверка в апартамента на човек.
  Преди две-три години, когато направиха топлинна снимка на блоковете отвън и я показоха в новините. Ясно се видя, как радиаторите "бичат на 6" и само след ден-два се чу как през деня дрънчат тръбите - изплашени крадци на топло сменяха радиаторите, както се казва за всеки случай, макар че и тогава нямаше как някой без заповед от съд да влезе да го проверява.
  И въпреки, че не малко от съседите знаят или имат убедителни съмнения кои са крадците на топлина, това положение продължава и до днес и това е основна причина за голямата стойност на загубите, тъй като в тях се интегрират и кражбите.
  А по другия въпрос, за отказване от услугата и преустановяване на плащането, това в нашия случай, с тези инсталации, наистина ще направи законно поемането на реалните загуби от тези, които ползват услугата, въпреки че и останалите, искат или не, ще ползват отделената в техните апартаменти енергия - това е физичен закон и няма как да се избегне юридически.
  Елементарния пример показва колко трудно се топли апартамент или стая в жилище, което няма никакъв източник на отопление, и на кава цена и напротив, колко струва в блок с централно отопление и колко малко допълнително загряване с електричество например, е необходимо за създаване на нормална температура за обитаване, за сметка на "естественото" отоплението от тръбите и общите части. Така че директното въвеждане на възможността за отказване и неплащане ще натовари тези които искат и ползват или ще доведе до групови отказвания на етажната собственост и тогава и на хитреците ще им стане ясно, как се отоплява апартамент в "замръзнала" сграда. Какво пък, може това да е пътв към ускоряване процеса на узряване на тиквите:).

 • 10
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  Юридическата регистрация е важна, защото етажната собственост няма как да сключи сериозен договор с топлофикация иначе и се налага договорите да са индивидуални с всеки потребител. Ако има единен договор с ЕС трудно може и да се натрупат милиони левове дългове - всеки месец ако ЕС не преведе парите за сметката просто им се спира топлоподаването, а не като сега - години неплащане на отделни потребители.

  Вече как ще се разберат вътре съседите е друг въпрос. Юридическата регистрация е просто форма на коопериране, законово установяване на отношенията между собствениците. В сгради, където има съмнение, че има хора, които крадат - мнозинството могат да решат да се плаща фиксирана сума на всеки апартамент и така да задължат останалите да потребяват. В друга сграда, където мнозинството са си изключили радиаторите просто въобще няма да имат парно и ще спрат изцяло отношенията си с топлофикация. В трета сграда, където и сега всичко е наред нещата ще продължат по същия начин. Просто единен договор между ЕС и топлофикация ще даде възможност за индивидуално решение за всяка сграда спрямо потребностите и спецификата. Този единен договор може да стане задължителен единствено за сградите с веркикална инсталация. Новите сгради с хоризонтална инсталация и индивидуални топломери отчитат реално потребление и там няма загуи по тръбите


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.