Нови промени затягат контрола при кражбите на парно

Министерството на енергетиката приема предложения по проектопоправките до края на седмицата

Топлофикациите ще трябва да осигурят дистанционен достъп до уредите за засичане в абонатните станции
Топлофикациите ще трябва да осигурят дистанционен достъп до уредите за засичане в абонатните станции    ©  АСЕН ТОНЕВ
Топлофикациите ще трябва да осигурят дистанционен достъп до уредите за засичане в абонатните станции
Топлофикациите ще трябва да осигурят дистанционен достъп до уредите за засичане в абонатните станции    ©  АСЕН ТОНЕВ

По-малко от половин година от влизане в сила на промените, които трябваше да направят сметките за парно по-точни и да ограничат злоупотребите, се подготвя нова партида предложения. Проектопоправки в Наредбата за топлоснабдяването бяха публикувани на сайта на Министерството на енергетиката за обществено обсъждане и предложения по тях ще се приемат до края на тази седмица (28 ноември). Тепърва предстои Асоциацията на топлофикационните дружества да излезе с общо становище за подготвяните промени, но според техни експерти те са по-скоро козметични. Представители на дружествата за топлинно счетоводство, които "Капитал Daily" потърси, пък отказаха коментар, тъй като не са били запознати с предложенията.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  jordan_vasilev avatar :-|
  DL

  Топлофикация - тест за всяка нова власт! И тази не го издържа...

 • 2
  plf avatar :-|
  plf

  Поредното мазане на филията...
  Селски тарикати!

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Топлофикациите трябва да са доставят до там, докъдето им е собствеността - т.е. до абонатната станция. От там насетне - отговорност на собствениците е - дали сами или с помощта на топлинен счетоводител да си разпределят разходите по отоплението. Сегашният закон противоречи на природните закони и заради това трябва да се обяви за противоконституционен. Не може да се вменява на топлофикациите отговорности които не могат да изпълнят - измерване и заплащане на ниво апартамент при положение, че тръбите не са собственост на топлофикациите а са обща етажна собственост.

 • 4
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  До коментар [#3] от "mickmick":

  Абсолютно правилно - договрите трябва да се сключват между етажна собственост и ТЕЦ, а вече етажната собственост сама да се грижи за разпределението, събирането на парите и тн

  Проблемът е, че почти няма юридически регистрирани етажни собственостти в БГ, а хората въобще нямат култура на живеене в съсобственост. Няма разбирателство, няма диалог. Така че трябва да се продължи със затягането на ЗЕТ, да се върви към задължително регистриране на всяка ЕС, към обща такса смет на първо време (защото тя поьлесно ще се разпредели от собствениците) примерно, и след няколко години като се промени манталитета да се мине и към топлофицирането

 • 5
  rincewind avatar :-|
  rincewind

  Няма такава мафия, като енергийната. Под една или друга форма, така се краде, че направо са да ги изправиш до стената! От една страна другарите се оборудваха с ВЕЦ-ове, волтаични паркове. От друга от АЕЦ се краде като за световно! От трета, на дребно, се тероризира обикновения човек с топлофикациите в стил :
  - аз ше ти продам една енергия
  - ама аз не искам
  - бе ти не искаш ама ше я платиш

 • 6
  rincewind avatar :-|
  rincewind

  "към обща такса смет на първо време (защото тя поьлесно ще се разпредели от собствениците) примерно, и след няколко години като се промени манталитета да се мине и към топлофицирането"

  и след колко години ще стигнем хоризонта?

 • 7
  historama avatar :-|
  historama

  Търся да си купя апартамент в София, 4-стаен, но БЕЗ ТЕЦ!

 • 8
  subaru avatar :-|
  subaru

  "С тях реално се даде възможност живеещите сами да определят процента на сградна инсталация или да се прави реално изчисление колко от енергията е отишла за отопление на общите части. И двата варианта обаче се оказаха не толкова лесно приложими. Затова сега с новите промени се предвижда, ако етажната собственост все пак не вземе решение за процента на сградна инсталация, това да се възложи на топлинния счетоводител. Освен това лицето, което е избрано да изчисли реалната консумация сградна инсталация, трябва да предложи методика как това ще бъде направено."
  Ето това е България. Спасението на топлофицираните е в ръцете на самите топлофицирани.
  Трябва да се плаща "сградна инсталация" и на доставчика на ел. енергия, за загубите, които се получавот от съпротивлението на проводниците в сградата. Между другото крушките за осветление също отделят топлина. Тази топлина към коя "сградна инсталация" да се плаща. Трябва "наредба" и за това. Най - добре е да е съвместна на Топлофикация и доставчика на ел. енергия.

 • 9
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#4] от "Батков-вън":

  Юридическата регистрация не може да реши въпроса.
  Проблема има юридическа страна единствено от гледна точка на възможността/достъпа за проверка в апартамента на човек.
  Преди две-три години, когато направиха топлинна снимка на блоковете отвън и я показоха в новините. Ясно се видя, как радиаторите "бичат на 6" и само след ден-два се чу как през деня дрънчат тръбите - изплашени крадци на топло сменяха радиаторите, както се казва за всеки случай, макар че и тогава нямаше как някой без заповед от съд да влезе да го проверява.
  И въпреки, че не малко от съседите знаят или имат убедителни съмнения кои са крадците на топлина, това положение продължава и до днес и това е основна причина за голямата стойност на загубите, тъй като в тях се интегрират и кражбите.
  А по другия въпрос, за отказване от услугата и преустановяване на плащането, това в нашия случай, с тези инсталации, наистина ще направи законно поемането на реалните загуби от тези, които ползват услугата, въпреки че и останалите, искат или не, ще ползват отделената в техните апартаменти енергия - това е физичен закон и няма как да се избегне юридически.
  Елементарния пример показва колко трудно се топли апартамент или стая в жилище, което няма никакъв източник на отопление, и на кава цена и напротив, колко струва в блок с централно отопление и колко малко допълнително загряване с електричество например, е необходимо за създаване на нормална температура за обитаване, за сметка на "естественото" отоплението от тръбите и общите части. Така че директното въвеждане на възможността за отказване и неплащане ще натовари тези които искат и ползват или ще доведе до групови отказвания на етажната собственост и тогава и на хитреците ще им стане ясно, как се отоплява апартамент в "замръзнала" сграда. Какво пък, може това да е пътв към ускоряване процеса на узряване на тиквите:).

 • 10
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  Юридическата регистрация е важна, защото етажната собственост няма как да сключи сериозен договор с топлофикация иначе и се налага договорите да са индивидуални с всеки потребител. Ако има единен договор с ЕС трудно може и да се натрупат милиони левове дългове - всеки месец ако ЕС не преведе парите за сметката просто им се спира топлоподаването, а не като сега - години неплащане на отделни потребители.

  Вече как ще се разберат вътре съседите е друг въпрос. Юридическата регистрация е просто форма на коопериране, законово установяване на отношенията между собствениците. В сгради, където има съмнение, че има хора, които крадат - мнозинството могат да решат да се плаща фиксирана сума на всеки апартамент и така да задължат останалите да потребяват. В друга сграда, където мнозинството са си изключили радиаторите просто въобще няма да имат парно и ще спрат изцяло отношенията си с топлофикация. В трета сграда, където и сега всичко е наред нещата ще продължат по същия начин. Просто единен договор между ЕС и топлофикация ще даде възможност за индивидуално решение за всяка сграда спрямо потребностите и спецификата. Този единен договор може да стане задължителен единствено за сградите с веркикална инсталация. Новите сгради с хоризонтална инсталация и индивидуални топломери отчитат реално потребление и там няма загуи по тръбите


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход