Връщане към стари данъчни ставки

Лихвите по депозитите пак ще се облагат с 10%, необлагаемият доход се премахва, но ще има отстъпки за родители

Ще се облагат и лихвите от безсрочни влогове, каза Менда Стоянова
Ще се облагат и лихвите от безсрочни влогове, каза Менда Стоянова    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Ще се облагат и лихвите от безсрочни влогове, каза Менда Стоянова
Ще се облагат и лихвите от безсрочни влогове, каза Менда Стоянова    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Управляващата коалиция предприема стъпки към промяна на данъчната политика в България. В голямата си част измененията са свързани с връщане на законодателството от първото управление на кабинета "Борисов", като се добавят някои нови елементи. Най-кратко: ще се разшири облагането на хазарта, банковите депозити и трудовите доходи, но ще има отстъпка за родители.

Пропуснатият хазарт

Първата сигурна промяна е свързана с облагането на някои хазартни игри, които бяха пропуснати от кабинета "Орешарски" с промените от 2013 г. Временната комисия по бюджет и финанси подкрепи на първо четене промени, които предвиждат игрите лото, бинго, кено и техните разновидности да се облагат с 15% върху направения залог. Менда Стоянова, която е част от вносителите на промяната, обясни, че в момента се поправя един пропуск. Интересното е, че подобен законопроект беше внесен и от Георги Кадиев (БСП). Промените минаха на първо четене в комисия, но бяха отхвърлени в пленарна зала. Очаква се допълнителната такса да донесе 5 млн. лв. на бюджета. Също така се добавя текст, който задължава онлайн операторите на хазартни игри да изпращат информация освен до сървърите на Националната агенция за приходите (НАП), но и към Комисията по хазарта.

Данък върху лихвите

Въпреки че все още не е представен официален законопроект, от началото на 2015 г. данъкът върху доходите от лихви по депозитите ще бъде увеличен отново на 10%. Това каза в интервю за "Труд" Менда Стоянова. "Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ", коментира председателят на бюджетната комисия. Според нея хората, които получават лихви от спестяванията си, трябва да участват във формирането на приходите в бюджета. С това реално се връща първоначалният вид на закона, приет през 2012 г. от ГЕРБ.
Сега обаче се разширява обхватът на закона. С данък от догодина ще се облагат всички влогове. Единственото изключение ще са детските влогове. В момента се облагат само срочните депозити, а безсрочните и спестовните сметки не попадат в обхвата на данъка. Според Менда Стоянова разширеният обхват и вдигането на ставката ще донесе 80 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета. "Банките в конкуренцията помежду си за привличане на депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка", коментира депутатът.

През 2013 г. от данъка са постъпили 82.5 млн. лв. в държавния бюджет, а от началото на тази година до края на септември – 51.9 млн. лв. Предишното Народно събрание намали ставката за тази година на 8%, като се предвиждаше догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4%, а през 2018 г. да отпадне напълно.

Премахване на необлагаемия доход

Друго, което ще предложат управляващите между първо и второ четене на данъчните закони, е премахването на т.нар. минимален необлагаем праг. "През миналата година БСП по популистки причини предложи заплатите до 340 лв. да не се облагат. Това противоречи на икономическата логика на данъка, трудно технически изпълнимо е и е почти неконтролируемо от НАП", смята Менда Стоянова. Също така тя смята, че е несправедливо спрямо хората, които например получават 341 лв.

Като алтернатива на това от ГЕРБ предлагат да има отстъпка от данъка на родителите за първо, второ и трето дете. Например от облагаемия доход ще се приспадат по 200 лв. на дете годишно. "По тази линия ще предложим преференция и на родителите с деца инвалиди - по 2000 лв. Това е първата стъпка по отношение на една хоризонтална демографска политика, която може да се продължи и през следващите години", обяснява Стоянова.

Минималната заплата остава непроменена

Минималната работна заплата ще остане 340 лв. и догодина, каза Менда Стоянова. Пред журналисти в парламента тя обясни, че е възможен компромисен вариант - да има повишение, но минималната заплата да не бъде повече от 360 - 370 лв. "Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата", каза още Стоянова. Много административни такси и възнаграждения зависят от размера на минималната работна заплата и се изчисляват спрямо нея. Един такъв пример е потребителската такса за посещение при личен лекар. Според Стоянова обаче административното определяне на размера на минимална заплата е грешна политика и вмешателство на държавата в бизнеса. Държавата може да определя социални плащания, допълнителни бонуси, когато иска да стимулира една или друга политика, но не и по административен ред да определя размер на заплата, каза тя.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Все пак ГЕРБ трябва много трябва да внимават какво ще предложат и гласуват, защото народа е беден, обезверен и му трябва много малко за да излезе отнова на улицата...

 • 2
  tonihangelov avatar :-|
  tonihangelov

  Крайно време е да се акцентира върху повишаване на доходи , потребление ,стандарт на живот. Не са за мин. заплати , административни мерки и тинтири минтири....
  Не може да правим словесни еквилибристики на тази тема а в това време с миене на чинии в Германия да се изкарват повече пари,отколкото с малък бизнес в България... значи другарки и другари!!!
  Примери - навсякъде около нас.
  Мразя да пиша ама не ме сдържа .
  Чао, до сл. година и да видим...

 • 3
  raydenu avatar :-|
  raydenu

  МРЗ трябва да се увеличи. Поне 370лв
  Всяка година дори Холандия и Англия в която живея ги увеличават почасовото заплащане административно. Щом те го правят защо ние да се правим на по католици и от папата

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  green.day avatar :-|
  Green Day

  До коментар [#3] от "neutron":
  Защото ни управляват скръндзите ГЕРБ, как защо. Визията им за финансово управление на една държава е като на бакалин или зарзаватчия. Данъците се вдигат, защото "ще вкарат 80 млн. лева в бюджета" (що за аргумент?). Минималната заплата не се вдига, защото "няма предложение" да се вдигне. Абе държава се управлява като бакалия: две колонки, плюс-минус, и целта е накрая разликата да е положителна, тогава са успешни. А че смехотворните им мерки съсипват дребния бизнес, карат младите да бягат от България, а възрастните - до просешка тояга, увеличават сивата икономика неимоверно... няма значение. Важното е да сме спестовни!
  Тая овца да сметне колко приход ще докара в НОИ едно увеличение на МРЗ от осигуровки - например. Може би ще покрие жълтите стотинки, които биха дали на пенсионерите за коледа, ако "имаха пари".

 • 5
  wyg53365051 avatar :-|
  Българофилъ

  Доходите от депозитни лихви се увеличават, за да тръгне потреблението. Забравиха да го споменат, а може би нарочно е така. Само дето тая схема е глупава и не води до по-високо потребление, видяхме го предишния път. Най-малкото потреблението се облага с една шеста с ДДС-то. Бедните депозити нямат или те са някакви пари за образование на детето, за дрешки по Коледа или за наистина черни дни и са под 10 бинки. Богатите имат депозити, но защо да ги харчат, за да си купят поредната кола или къща? От богатите на този етап трябва да се търсят инвестиции, а не толкова повишаване на потреблението, защото някак си не виждам как повишаване покупките на скъпи италиански коли и дрехи помага на икономиката българска.

 • 6
  epoc avatar :-?
  epoc

  След като приходите от лихви се водят за приход, тогава кога плащанията за лихви по кредити и лизинги ще се признават за разход?

 • 7
  kgoranov avatar :-|
  Климент Горанов

  До коментар [#6] от "epoc":

  Разходите за лихви си се признават за разход. Или ти искаш да ти се намалява облагамия доход с тях. По тази логика трябва да ти намаляват и облагаеми доход с платеното ДДС, ама никой не го прави.
  Смятам че е честно всеки доход да се обляга с единна ставка.

 • 8
  epoc avatar :-?
  epoc

  До коментар [#7] от "Климент Горанов":

  Би ли ми показал полето в данъчната декларация, ако обичаш? Отсега ти казвам, че съм физическо лице, а не фирма.

 • 9
  kgoranov avatar :-|
  Климент Горанов

  До коментар [#8] от "epoc":

  Това ти казвам, че няма как да ти се признава за разход като часно лице. Ако се признава то трябва да ти се признават за разход и платеното ДДС, че и наем, разходи за храна, отопление и т.н. С какво разхода за лихви е по-различен от тях.

 • 10
  kgoranov avatar :-|
  Климент Горанов

  До коментар [#5] от "wyg53365051":

  За момента инвестициите не се наказват с данък, за разлика от пасивните доходи от лихва. Което по принцип би трябвало да стимулира инвестирането.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход