Коментари Daily - 24 ноември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily - 24 ноември

Според главния прокурор целта е "да се удари част от политическата класа, защото ще постави "в пакет" Д. до Б."

Коментари Daily - 24 ноември

Цацаров: Сценаристите не искат силна прокуратура; С ентусиазма на официоз: Заговорниците са Плевнелиев, Прокопиев, бTV и Нова; Виж кой говори: И Д.П. е жертва; Курсът отново ще е на зигзаг

6979 прочитания

Според главния прокурор целта е "да се удари част от политическата класа, защото ще постави "в пакет" Д. до Б."

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


Държавният обвинител № 1:

Сценаристите не искат силна и работеща прокуратура

От позиция на Сотир Цацаров в отговор на обшествения интерес към изчезналите веществени доказателства (тефтерите) по делото срещу бившия шеф на КПУКИ Филип Златанов

От гледна точка на доказателствения материал, с който прокуратурата обосновава обвинителната си теза, бележникът на подсъдимия - бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, съвсем не е основното доказателство. Златанов не е обвинен за воденето, нито за съдържанието на записки.

В началото на производството той потърси контакт чрез адвокат с разследващите и предложи да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка "инструкция" в бележника си срещу споразумение за условна присъда. "Офертата" бе валидна една нощ – на другата сутрин бе предадено, че е готов на всичко (обвинение, съд, затвор), но не и да дава обяснения. Защо, може би не е толкова трудно да се отговори...

Така тефтерът не е толкова доказателство, колкото символ - на определен властови механизъм. Подсъдимият не идентифицира никой от инициалите с действителни имена, нито хора, носещи имена с такива инициали, припознават себе си в стриктните записки.  Ако ги има, Златанов ще мълчи, а някой Д. или П. ще отрече. 

Опитите сега да се разпали скандал са обясними. Един скандал ще удари част от политическата класа, защото ще постави "в пакет" Д. до Б. Ще удари отново държавното обвинение, защото то "фалшифицира". Няма значение, че е назначена проверка в столичното следствие.

Всъщност и резултатите от проверката не интересуват сценаристите на скандала. Не че сме безгрешни, просто сме посочени за мишена.

Сценаристите нямат нужда от силна и работеща прокуратура. За тях всеки опит за независимост на държавното обвинение е заплаха. И това не са само хора, които си вадят хляба с политика. В авангарда са и "честни предприемачи", които освен всичко друго издават медии, защитаващи корпоративните им интереси - с или без опорни точки, но с ясно подредени пред тях мишени.

С ентусиазма на официоз

Заговорниците са Плевнелиев, Прокопиев, бTV и Нова

От коментар на агенция ПИК, поздравена от главния прокурор за "професионализма и ентусиазма"

бTV и Нова трябва да признаят съорганизатори ли са на протеста срещу главния прокурор. Сутрешните им блокове се надпреварваха да рекламират "събитието" на новата морална полиция "Протестна мрежа". Време е собствениците на тези телевизии да се определят - те ли управляват или са оставили властта в ръцете на обладана от болшевишка бесовщина шпицкоманда.

Десетина момчета и момичета, които помежду си са в роднински, шуробаджанашки, приятелски и сексуални отношения, въртят на малкото си пръстче публицистичния патос и на двете телевизии. Собствениците или са абдикирали, или се спотайват, или откровено се страхуват от тях и са ги оставили да си правят, каквото поискат.

Маргиналният казус за "десетката" и "Д. П." от тефтера на Златанов, дълбоко непонятен за широката аудитория, инатливо се натрапва като доминантен в дневния ред на обществото.

Никой не бива да се залъгва. Заговорът срещу Сотир Цацаров е организиран от политико-олигархичен кръг, представляван от Прокопиев, подривно-рекетьорската организация с неясно финансиране "Протестна мрежа", кръгове в Реформаторския блок и президентството. Острието на комплота е членът на "Протестна мрежа" и министър на правосъдието Христо Иванов.

Следващият за отстрел след Цацаров е Бойко Борисов. Тук е заровено кучето, това се крие зад патоса на телевизионните рупори от Нова и бTV.  Вчера бе Пеевски, днес е Цацаров, утре е Борисов. Съмнява ли се някой?

Фотограф: Надежда Чипева

Виж кой говори

И Д.П. е жертва

Кирил Добрев, депутат от БСП, оглавявал анкетната комисия "Филип Златанов" в предишния парламент, по бTV

От "Протестна мрежа" имат болна фикция с едно лице. Аз работя с документи по институциите, а не по интернет. Откога интернат стана официоз? Откъде госпожа Антоанета Цонева има тези копия от тефтерите, в които четем Д.П., а не 10? От каква позиция тя ще дава коментари? За мен са гласували 30 000 души, а госпожа Цонева сигурно и за домоуправител не са я избирали.

Има само трима поръчители с инициали ИФ, ЦЦ, ББ,  а всички останали са жертви.

По-късно пред ПИК: Не само, че се радвам, че бях на партито ви, но и ще се обидя, ако на другия рожден ден не ме поканите. Агенция ПИК няма конкуренция в интернет пространството.

Сестрата на депутата от БСП  е прокурист на приватизираната от панамска офшорка "Техноекспортстрой", която от строителния сектор сочат като част от бизнес групата около Делян Пеевски. Заедно с "Водстрой 98" фирмата участва и в консорциума, избран да строи "Южен поток".

Как се решават проблемите

На принципа проба-грешка

От коментар на Даниел Смилов, политолог, за clubz.bg

Проблемите пред страната не се разрешават от само себе си – те се нуждаят от решителни и последователни управленски действия. Все още нямаме яснота какви ще са тези действия. От години насам управлението е на принципа проба-грешка. Пуска се в общественото пространство идея и ако тя не срещне сериозна съпротива, се изпълнява.

Ако обаче такава съпротива възникне, идеята се оттегля и се пробва нещо друго. На пръв поглед този модел е чувствителен към настроенията на хората, но той е резултат и от идеологическата и съдържателна празнота на партиите: лявото и дясното са толкова абстрактни ориентири, че в тях почти всякакви коалирания и взаимни опрашвания са вече възможни.

Ситуацията с КТБ е показателна: минахме през най-различни варианти – от спасяване на банката със закон до нейната несъстоятелност; от цедиране на вземанията до отмяната на цесиите и т.н. Като оставим настрана въпроса кое от тези решения е правилното, впечатление прави липсата на ясна позиция на повечето от основните партии, която да е била последователно защитавана.

Страната и обществото са изправени пред дълга и трудна борба за създаване на граждански чувствително, но и ефективно, принципно и компетентно управление, което да защитава публичния интерес. През последните две години беше постигнато много за утвърждаването на нова гражданска и политическа култура. Но тя трябва да се отстоява и развива всекидневно, за което се изисква огромно постоянство, способност да се оценяват малките успехи, както и да се потиска черногледството.

В една такава среда медиите се оказват ключови – в тях и през тях се произвежда и тества политическо съдържание, което след това бива "усвоявано" и "брандирано" от партиите най-вече на базата на неговата популярност. 

Поглед отвън

В руските магазини се появи комплект шоколади със стилизирани снимки на президента Путин, една от която е с подарената му през 2010 г. от бившия и настоящ премиер Борисов българска овчарка
Фотограф: Ria Novosti

Курсът на България отново ще е на зигзаг

От интервю с германския разследващ журналист Юрген Рот в Deutshe Welle

На балканските страни Русия отдавна въздейства. В Черна гора упражнява масивен икономически натиск - тамошното правителство вече е изцяло зависимо от руските олигарси. След силен натиск и сръбското правителство обяви, че не подкрепя икономическите санкции срещу Русия.

За България е характерна плетеницата от здрави политически и икономически връзки с българската комунистическа номенклатура, която и до днес е важна сила в страната. Доказва го например старанието да се наложи проектът "Южен поток".

Бойко Борисов, който отново е премиер, е раздвоена личност. Неговата политическа ориентация открай време не може точно да се определи. От една страна, се знае, че дължи политическата си кариера тъкмо на сериозната помощ, която му оказаха германските консервативни политически фондации. От друга страна, явно не може съвсем да загърби миналото си. И курсът му отново ще бъде на зигзаг. Той ще продължи да се кълне в ЕС и в НАТО, но поради катастрофалното икономическо положение ще трябва да си сътрудничи още по-тясно и с Кремъл.

Заплахата за свободата на словото е огромна. Защото това не са просто битки за тълкуването на конфликта между Русия и Украйна - това си е истинска информационна война, която Кремъл финансира със стотици милиони евро, за да спечели общественото мнение в Европа. И с помощта на полуистини и манипулации да предизвика и вътрешнополитически конфликти тук-там.

В България към всичко това се добавя и още едно утежняващо обстоятелство: медийната свобода не е на особено високо равнище

Руската пропаганда е насочена към онези граждани на Европа, които са привърженици на авторитарния национализъм.  Навремето националсоциалистите създадоха образ на врага в лицето на "еврейско-болшевишко-плутократичния световен заговор". По същия модел днес се налага образът на някакво "световно правителство", направлявано от Вашингтон, на което можел да се противопостави единствено непреклонният Путин. За съжаление критичното и диференцирано мислене в момента сякаш не е на мода.

Държавният обвинител № 1:

Сценаристите не искат силна и работеща прокуратура


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  Цитат: "Бойко Борисов, който отново е премиер, е раздвоена личност. Неговата политическа ориентация открай време не може точно да се определи. От една страна, се знае, че дължи политическата си кариера тъкмо на сериозната помощ, която му оказаха германските консервативни политически фондации. От друга страна, явно не може съвсем да загърби миналото си. И курсът му отново ще бъде на зигзаг. Той ще продължи да се кълне в ЕС и в НАТО, но поради катастрофалното икономическо положение ще трябва да си сътрудничи още по-тясно и с Кремъл."

  Когато друг български политик се яви на събора на русофилите на язовир Копринка, пропада в дън земя и не става за нищо, а Б.Б. става велик!!

 • 2
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Главна прокуратура в днешния си вид като институция е морално остаряла и нефункционираща.
  Думите на г-н Цацаров го потвърждават: някакъв неиденттифициран субект руши устоите на зържавата. Преди същият напечати няколко тона бюлетини. Същият искаше да убия Делян Пеевски, а по-късно и Цветан Василев...

  Все едно сме в Кремъл през 1938 г.

  Тъжно...

 • 3
  foxa5 avatar :-|
  foxa5

  Пишем, възмущаваме се тука, ама на протеста само 50 човека.

 • 4
  glia avatar :-P
  shogun

  болшевишка бесовщина шпицкоманда :)

 • 5
  balyk avatar :-|
  batak

  Цацата се вмирисва от към главата !

 • Meister Eckhart

  отврат...

 • 7
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov

  Една протестна мрежа, която само плюе в интернет пространството и цапа паметници в реалното пространство и чат пат направи някое протестче е трън в очите на негово превъзходителство Главния прокурор на република България?

  Е нема такава държава!

  Вчера "Д.П." в тефтера на Златанов бил една личност, днес друга, утре трета, та затова главния прокурор не ги преследвал? А къде тогава отиде работата на прокурора да разследва(и преследва) престъпници? Защо тогава да ги държим на държавна хранилка прокурорите?

 • 8
  clutch avatar :-P
  clutch

  с настроение: абсолютно погнусено!
  -Цацароооов, Цацарооооов......жалка личност сте. Смешна, нелепа, страхлива, подлизурски настроена, лицемерна......
  Съвеста ви явно се събира в бурканче от гочица, очевидно е, че там я и държите.
  А бурканчето сте го заровил през девет планини в десета.
  Безочлив наглец, като господарите ви.

 • 9
  windglider avatar :-|
  SorryLol

  Прокопиев по поръчка на Плевнелиев е откраднал тефтеря, а bTV и НоваТВ показват различни фотошопски монтажи - една с 10, а другата с ДП
  Следствието и Прокуратурата са чисти като планинско ручейче

 • 10
  x2805 avatar :-|
  dj x2805

  Аз си мисл


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK