Актуализацията на бюджета продължава без промени

Финансовото министерство не очаква да се съберат повече приходи

Актуализацията на бюджета продължава без промени

Социалистите предложиха изменения, които предвиждаха повече данъчни приходи, по-малък дефицит и по-малък нов дълг

2904 прочитания

Финансовото министерство не очаква да се съберат повече приходи

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Очаквано актуализацията на бюджета за 2014 г. беше приета на второ четене във временната комисия по бюджет и финанси с гласовете на управляващата коалиция. Представителите на ДПС се въздържаха при гласуването, а БСП беше против всички предложения. Като цяло ревизията на бюджета беше приета във вида, в който я предложи Министерството на финансите. Социалистите предложиха няколко промени между първо и второ четене, които предвиждаха повече данъчни приходи, по-малък бюджетен дефицит и по-малко нов дълг. Предложенията бяха отхвърлени от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. В крайна сметка след малко повече от час дискусии депутатите одобриха 1.062 млрд. лв. неизпълнение на приходите, 3.7% от БВП бюджетен дефицит, 280 млн. лв. допълнителни разходи и 4.5 млрд. лв. нов дълг през тази година.

Какво одобриха депутатите:1.062 млрд. лв. неизпълнение на приходите

3.7% от БВП бюджетен дефицит

280 млн. лв. допълнителни разходи

4.5 млрд. лв. нов дълг през тази година

Предстои промените да бъдат приети на второто четене и в зала.

Нови предложения

От "БСП - лява България" смятат, че неизпълнението на приходите може да е с 337 млн. лв. по-малко от заложеното в актуализацията. Според Георги Търновалийски 237 млн. лв. могат да бъдат наваксани при ДДС, а 100 млн. лв. - при акцизите. "Данните за изпълнението на приходите към октомври показва, че това е възможно", коментира той. Според депутатата Министерството на финансите не е отчело положителните резултати, които ще има през последните два месеца на годината. Той беше подкрепен от колегата си Румен Гечев, според когото изпълнението на приходите през тази година е заложено твърде песимистично. "Навлизаме в търговски период. Доказано е, че около 30% от търговския оборот се случва в месеците около Коледа. Тогава има ръст на приходите от ДДС и акцизи", коментира депутатът.

Заради повечето приходи социалистите са на мнение, че могат да се направят допълнителни разходи за 37 млн. лв. Според тях трябва да се дадат още пари на Фонд "Земеделие" (за да се покрият всички плащания към животновъдите), за Министерството на културата (сценични дейности), на образованието (за заплати). Изчисленията на червените депутати показват, че с тяхната актуализация дефицитът ще падне до 2.9% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП).

От финансовото министерство обаче не са на това мнение. Според зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев предварителните данни за ноември не предполагат такъв оптимизъм. "За периода януари - октомври приходните агенции са събрали 113 млн. лв. повече спрямо миналата година. Няма как в рамките само на два месеца да станат 450 млн. лв.", смята Ананиев. По неговите думи към ноември събираемостта на акцизите се движи на нивата от миналата година и трудно биха надхвърлили споменатите 100 млн. лв. Той опроверга Румен Гечев за силния от гледна точка на търговията декември, като напомни, че приходите от ДДС за последния месец идват през януари на следващата година. Също така Ананиев обясни, че дори да се приеме оптимистичното предположение на БСП, дефицитът ще се свие само с 0.4 процентни пункта и пак ще е над 3% от БВП.

Против идеята на социалистите се обяви и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Според нея не е изключено наистина да се съберат повече пари от предвиденото в сегашната актуализация, но това не бива да се записва в актуализацията. "Не мисля, че този оптимизъм за приходите трябва да намери място в закона за изменение и допълнение. Приходните агенции наистина трябва да работят за допълнителни приходи, но ако това стане факт, нека те отидат за намаляване на дефицита", каза Стоянова. Тя припомни на депутатите, че в ревизията на бюджета е заложен дефицит от 200 млн. лв. по евросредствата. "Но това ще е вярно, ако до края на годината България получи 700 млн. лв. от Европейската комисия. Засега обаче нямаме тази сигурност. Предлагам да заложим на реализма, а не на оптимизма", добави тя.

Мартин Димитров от Реформаторския блок също предупреди да не се действа прекалено оптимистично. "Ако не изпълним и тази актуализация, сигналът към инвеститорите ще бъде много лош. Да се приеме увеличаване на приходите изглежда като експеримент. Приходите от ДДС нарастват средно с 0.5% годишно и да очакваме по-голям ръст не изглежда изпълнимо", смята той. Емил Димитров от Патриотичния фронт предупреди, че ако приходните агенции се притискат прекалено много, този натиск със сигурност ще се пренесе върху фирмите и в крайна сметка ще се блокира бюджетът за следващата година.

БНБ и банките да плащат влоговете

Според Румен Гечев търговските банки и БНБ трябва да понесат своята отговорност и да платят недостигащите средства във Фонда за гарантиране на влоговете. Според него това няма да се отрази нито върху лихвите по кредитите, нито върху стабилността на валутния борд. "При една добра координация между БНБ, правителството и парламента можем да компенсираме банките чрез намаляване на задължителните резерви и така да се намалят премиите", смята Гечев. Той е на мнение, че БНБ може да се намеси със своя резерв, който се намира в управление "Банково". Според него резервите на централната банка са именно за такива случаи. Предложенията му са записани в отделен закон и са изпратени за съгласуване до ЕЦБ, обяви Менда Стоянова.

Мартин Димитров смята, че резервите на БНБ не трябва да се пипат, защото е лош сигнал към инвеститорите. "Държавата трябва да предостави заем на фонда и догодина да тества дали ще успее да вземе изгоден заем. Ако условията са благоприятни, тогава проблемът ще се реши по доста разумен начин", смята депутатът.

Още 100 млн. лв. и за здравната касаАктуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), с който се дават допълнителни 100 млн. лв. на касата, също беше приет на второ четене от комисията. С това общата актуализация става 325 млн. лв., след като през лятото й бяха дадени 225 млн. лв. Обсъждания нямаше. "Благодаря на комисията от името на всички наши договорни партньори", каза управителят на НЗОК Румяна Тодорова. Тя съобщи на депутатите, че предложенията за реформи в НЗОК вече са пратени на финансовия министър Владислав Горанов и той трябва да ги внесе за гласуване.

Очаквано актуализацията на бюджета за 2014 г. беше приета на второ четене във временната комисия по бюджет и финанси с гласовете на управляващата коалиция. Представителите на ДПС се въздържаха при гласуването, а БСП беше против всички предложения. Като цяло ревизията на бюджета беше приета във вида, в който я предложи Министерството на финансите. Социалистите предложиха няколко промени между първо и второ четене, които предвиждаха повече данъчни приходи, по-малък бюджетен дефицит и по-малко нов дълг. Предложенията бяха отхвърлени от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. В крайна сметка след малко повече от час дискусии депутатите одобриха 1.062 млрд. лв. неизпълнение на приходите, 3.7% от БВП бюджетен дефицит, 280 млн. лв. допълнителни разходи и 4.5 млрд. лв. нов дълг през тази година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  hirakiri avatar :-?
  hirakiri

  Гечев, ква им е отговорността на банките и защо трябва да плащат те само не разбрах?!

 • 2
  dr.st.danev avatar :-|
  dr.st.danev

  Актуализацията на бюджета беше необходима.
  Ако правителството успее да закърпи публичните финанси и да задържи дефицита под 4 % би било успех.
  Следващата стъпка би била осъществяване на контрол и постигане на по-голяма ефективност на публичните разходи, но за това ще си говорим догодина по това време, ако всичко върви по план. Рисковете са прекалено сериозни, за да заложим на дългосрочната перспектива.

 • 3
  dr.st.danev avatar :-|
  dr.st.danev

  Колкото до гарантираните влогове - изплащането им трябва да се обвърже с контрол над разпределението на активите на банката, например отмяната да незаконните цесии. Критерия, по който едно прихващане може да бъде обявено за незаконно и при сегашната нормативна база е ясен за всеки специалист и никак не е изключено синдика да предприеме отмяна на определени нечистоплътни действия, извършени докато процеса по обявяването на несъстоятелност се протакаше.
  Всъщност предоставянето на технологично време, за да могат определени "богозибрани" лица да се "спасят", да скрият наличието на депозити от обществото, както и условията по тях, е основната причина поради която се забави изплащането на гарантираните суми по закон.
  Дори, ако съда откаже да обяви институцията в несъстоятелсност, чисто формално, може допълнително да се отложи това изплащане, а виновниците за това, нека си отворят касите и да ги изплатят на общо основание след като институцията им е здрава,, а не да изсмукват всеки публичен ресурс, за своите си капиталови неадекватности.
  Налага се и вложители и акционери и държава да проявят зрялост, за да се премине успешно покрай подводните камъни на този така наболял проблем. Разковничето в случая е замяна на принципа "прецакай другарче", със защитата на общия интерес.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход