Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Положението на Иван Искров е като на далечен братовчед на арменско гости

Коментари Daily - 25 ноември

Проблемът е в писането на закони с престъпни намерения; Не се подсмихвайте, вие си ги избрахте; Д.П. винаги ще има, механизмът трябва да работи

3697 прочитания

Положението на Иван Искров е като на далечен братовчед на арменско гости

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Мнение

Проблемът е в писането на закони с престъпни намерения

Доц. Минчо Христов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и бивш депутат, пред БНР

Проблемът е в престъпните политици и депутати, които приемат определени закони. И аз не случайно няколко пъти от трибуната на парламента съм казвал, че те представляват една организирана престъпна група. Големият проблем е, че през 2001 г. (когато управлението се пое от коалицията между НДСВ и ДПС - бел. ред.) беше премахната наказателната отговорност за отдаване на необезпечени кредити.

Още първата седмица, след като влязох в парламента 2005 г., внесох закон, с който да върнем тази наказателна отговорност. Аргументите ми бяха, че не бива да се дава възможност на престъпни банкери или банкери с престъпни наклонности да крадат от парите на хората. Ясно съм казвал в прав текст - този закон ще доведе до крах на банковата система, до огромни кражби от страна на престъпни банкери. Какво означава в КТБ 13% от кредитите да са обезпечени? Това говори за огромно престъпление.

И сега съм потресен, че хората, които отказаха да върнат тази отговорност в закона, които избраха Иван Искров за шеф на БНБ и какви ли не дитирамби лееха за него, сега излизат и казват за него, че бил лош. Когато се избираше г-н Иван Искров, заявих от трибуната: "Г-н Искров, няма да гласувам за вас, защото вие сте против връщането на наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити, защото вие допускате лихвите в България да са 5 пъти по-високи,  отколкото в останалите страни в ЕС, защото вие не защитавате интересите на хората." Тогава го питах и за неговата заплата, той отказа въобще да ми отговори, което беше прецедент.

Затова подписах отвореното писмо на неговия пост да бъде избран Любомир Христов (председател на Института на дипломираните финансови консултанти и бивш член на ръководството на БНБ - бел.ред. ) -  защото е един от много малкото български финансисти, заставал на принципни позиции и доказал своя професионализъм и неподвластност на корпоративни интереси.

Не се подсмихвайте, вие си ги избрахте

От коментар на Дияна Костова в webcafe.bg

Има една група народни слуги - колкото скромни, толкова и увлечени по дълга към Отечеството, които благодарение на нечий инат, конюнктура или откровено политическо късогледство, успяват така дълбоко да се окопаят, че уговорките по пенсионния им план имат характеристики на заложническа криза.

Примери колкото щеш - България е пълна с незаменими хора, които имат непреодолимото желание държавата да ги трудоустрои на ползу роду. А и някак не е любезно днес да си легнеш гуверньор, а утре да се събудиш прост чиновник. Ами титлата? Ами охраната? Ами кабинетът? Да не говорим за ордена...

Положението на Иван Искров е като на далечен братовчед на арменско гости - заседя се прекалено дълго и, изглежда, няма никакво намерение да си тръгва, но междувременно опука домашната ракия и накапа покривката.

Смяхте се на Станимир Флоров, който за малко да им покаже на ония хора в ДАИ как се вземат взятки, обаче след батака с КТБ идеята, че  Искров може да стане представител на България в международна банка си е равностойно на това от утре Цар Киро да поеме Агенция "Митници", а Христо Бисеров - финансовото разузнаване.

Роджър Уотърс отдавна е измислил решението в The Fletcher Memorial Home - да построим един дом за всички знаменити касапи, колониални вредители и нелечими тирани. Място, в което ще си лъскат медалите и ще си точат усмивките, ще се следят едни други, за да се уверяват взаимно, че все още са живи.

И въобще не се подсмихвайте. Вие си ги избрахте.

Държавата, на която плащаме данъци

Д.П. винаги ще има, механизмът трябва да работи

В самото начало на производството той (бившият шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов) потърси контакт чрез адвокат с разследващите и предложи да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка "инструкция" в бележника си срещу споразумение за условна присъда. Тази "оферта" бе валидна една нощ – на другата сутрин бе предадено, че е готов на всичко (обвинение, съд, затвор), но не и да дава обяснения. Защо - може би не е толкова трудно да се отговори...

Сотир Цацаров, главен прокурор, във вторник

Истината всъщност е, че от следствието в самото начало ми предложиха да стана защитен свидетел – да бъда изведен от страната и осигурен там заедно със семейството си, ако свидетелствам срещу властта. Аз веднага казах – не! Това е много страшно наказание! Не съм го заслужил, нямам вина. Плюс това нямах какво да кажа против Борисов, против властта...  Адвокатът се опита да ме убеждава впоследствие, но не стана. По-нататък по негово предложение се съгласих на съкратено съдебно следствие. Резултата го знаете.

Филип Златанов, отказващ отговор преправяни ли са  ДП в тефтерите му, пред "Труд" в сряда

Много е важно да се полагат повече усилия за ясни обяснения, не просто какво стана с тефтерчетата в онзи ден, в който те, както се твърди, са изчезнали от колата, а какво стана с тях в цялото дело, какво стана с материала в тях, какви решения са взети, как са разделени делата и защо и какво се случва с едното и с другото. За да оценят това, което се случва в България, колегите от Европейската комисия питат не просто за  отделно взето действие – намирането на тефтерчетата или пък тяхното изчезване, а за цялата последователност в действията на институциите.

Христо Иванов, правосъден министър, пред БНТ

Всичко, каквото имам да ви кажа, съм го казал вчера. И като съм главен прокурор аз мога да ликвидирам цялата тази действителност? Що не питате тези с буквите, що не питате тези с точките?. Не съм дошъл тук, за да давам политически интервюта. Не съм тук, за да ви обяснявам писма. Какво да последва – ББ, ЦЦ, ИФ, а може би и ДП казват ясно, че не са ББ, ЦЦ, ИФ и ДП. Как се влиза в това разследване?

На вас ДП в тефтер ли ви трябва, и на цялото общество, за да каже – ДП е в тази компания, това ли ви трябва – ДП в тефтер. Е, аз го казвам: и без тефтер е така. Какво искате повече?

Д.П. е конкретно лице. Днес Д.П. е един, утре ще е друг, а третият ден ще е някой друг. Д.П. винаги ще има, защото механизмът трябва да работи. Според мен все някога ще успеем да пресечем този механизъм. Тези, които си мислят, че аз не разбирам какво става или се мъча да прикрия това, което става, колкото и циркове да правят с протести, все ми е тая...

Само прокуратурата не може да се справи с този тип управление или с тези механизми. Другите, като не са си записвали – върху тях не е бил този механизъм ли? Да го осъдим, защото си е записвал в тефтер ли?

Главният прокурор Цацаров пред журналисти

Същия ден в блога си политологът Даниел Смилов, проследявайки хронологично събитията от две години насам, свързани с мястото и ролята на "ДП/10" в актуалния ни обществено-икономически строй,  заключи:

"Вероятността в 36 поредни действия на едни и същи лица и държавни органи да се координират СЛУЧАЙНО е равна на шанса да те удари два пъти гръм в един и същ ден, след като си спечелил шестица от тотото.


7 коментара
 • 1
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  -----------"Проблемът е в престъпните политици и депутати, които приемат определени закони."-------------------------

  Бих добавил: Проблема е и в тях! Но основният проблем е в злонамерените или некадърни хора с юридическо образование! Злоумишлено създадени закони, с безброй вратички! Хората почват да проумяват нещо много очевадно!
  Държавата и ние сме на този хал заради една прослойка от нашето общество. На хората с юридическо образование.
  Вследствие на техните безумни закони, които са писани от некадърници, или са злоумишлено и нарочно такива. Всеки ден и навсякъде се сблъскваш с въпиющата и очевадна несправедливост, но упорито ти се втълпява, че законите са същите като в Европа и че не разбираш от тези неща! Нещата си идват на мястото единствено в Страсбург, но потърпевшите отново сме ние, защото присъдите и обезщетенията отново излизат от нашия джоб!
  Адвокатите гледат на делата и законите, както моето куче гледа на прясна пържола!
  А сега юристите на барикадата. Плюйте на воля!

 • 2
  bally avatar :-|
  bally

  Така е. Но отговорността е на политиците - хората тях избират пращат в парламента, не юристите. Юристите са инструмент на политиците.

 • 3
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  До коментар [#2] от "baly":

  Това беше навремето. Сега политиците са инструмент на юристите, както и на различните мафиотски организации, сраснали с властта и определящи кой и как да стане политик и къде да е неговото място и какви закони да приема!

 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#1] от "razlichen123":


  До коментар [#2] от "baly":

  Не защото се мисля за по-умен или имам желание да поучавам, но подобно обобщение, без значение дали се отнася за юристите или за политиците, води до съвсем задръстена ситуация и път без изход.
  Ако приемем подобни обобщения, значи който (все още) може, да си хваща пътя, а тук да остане една свободна, макар и недружелюбна територия, за който я поиска.
  Докато живеем, работим, пенсионерстваме или растем и се учим на това географско място, имаме правото и задължението, да участваме в живота освен с работата, данъците и консумацията на каквото се предлага, но и в политическия и управленски процес. Не е задължително да сме като действащи политици, но като наблюдатели, оценители, протестиращи и периодично избиращи е просто необходимо. И ако сме успели да отделим некадърните и злоумишлените за които говорите, от тези, които макар и не идеални, но са една степен по-свестни, има надежда ( виж Румъния например) нещата да станат в подобна степен по-добри.
  Да, ще бъркаме и ще се учим ( дано, макар че точно последните 25 години да не сме най-добрите ученици) и така днес ние, утре децата ни ще се придвижим от т.А в т.Б.
  Ако се огледаме и у нас и в другите страни, навсякъде се преминава през разни кризи и спадове, но средно взето нещата вървят към подобрение. Ако нещо зависи от нас, то не е посоката, тя, така или иначе си остава една ( към по-добро), а скороста и коефициента на полезно действие, т.е. по-бързо и ефективно или по-бавно, крачка напред-две назад и на опашката.
  Така че, искаме или не, но избора ние пак ще го направим:).

 • 5
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  Само да запитам, а кое не е задръстено в България? Как се стигна до ситуацията 20 човека да притежават по няколко милиарда и де факто да са собственици на държавата? Или как може едни 20 човека да притежават по 120 000 декара земя или по 20 000 хиляди?
  Или как едни 180 фирми, повечето от които свързани по между си са изтеглили едни 4 милиарда необезпечени кредити и фалирват 4 по големина банка в България, след като атаката им към първа инвестиционна банка не успя, та сега България трябва да получава и получи разрешение да кредитира същата тази банка с едни 900 милиона? А ктб ще ни струва над 10 милиарда, освен другите по-големи щети за бизнеса в България, които никой не разглежда и изобщо не обсъжда!
  За кой път стават тези гимнастики и защо? Защо повечето закони противоречат на Конституцията, но никой не се интересува от това? И още хиляди защо?
  Аз ли ги писах тези закони? И защо всички пък обобщават, че работодателите са мръсни капиталисти, гадняри, експлоататори и т.н.н., а всичките работещи са едни експлоатирани агънца божи и невинни?

 • 6
  bally avatar :-|
  bally

  Ми ето как става - предвид дадения пример с отпадането на наказателния текст за даването на необезпечени кредити, въведен впрочем от правителството на ОДС заради банковия погром 97 г.
  През ноември 2001 е премахнат с гласовете на НДСВ, БСП и ДПС.
  През 2005 г. народът си преизбира тъкмо тази тройка да го управлява и тя отхвърля внесените поправки за връщането на текста.
  През 2009 народът си избира ГЕРБ, после БСП и ДПС - текстът е забравен докато часовниковият механизъм произвежда взрива - засега в една банка, но с достатъчна сила на загубите и пропуснатите ползи за днешните и идните поколения.

 • 7
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991

  На снимката-корумпирана селска пръчка с гузна съвест.Кандидат номер 1 за ефективна и изпълнена присъда в БГ блатото.Рано или късно ще си го получат,неизбежно е дори в страната с бавните мозъчета.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK