Ласло Бараняй: България трябва да увеличи инвестициите в образование
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ласло Бараняй: България трябва да увеличи инвестициите в образование

Ласло Бараняй

Ласло Бараняй: България трябва да увеличи инвестициите в образование

Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка пред "Капитал Daily"

Мария Иванова
3597 прочитания

Ласло Бараняй

© ЕИБ


Визитка

Ласло Бараняй е вицепрезидент на ЕИБ с ресор "Оценяване и Информационни технологии" от 1 септември 2013 г. Преди да се присъедини към управляващия комитет на банката, е бил главен изпълнителен директор и председател на борда на Унгарската банка за развитие (MFB) и член на надзорния съвет на Унгарската национална банка.

В четвъртък Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпусна на България кредит от 500 млн. евро за съфинансиране на приоритетни проекти, подкрепени от фондовете на ЕС през новия програмен период 2014 – 2020 г. Договорът беше подписан от финансовия министър Владислав Горанов и вицепрезидента на ЕИБ Ласло Бараняй.

Средствата ще бъдат използвани за осигуряване на националното съфинасиране по оперативните програми в сферата на транспорта (включително градски транспорт) и околната среда, посочват от международната финансова институция. Те ще бъдат предоставени под формата на структуриран програмен заем, като освен големи проекти ще могат да се използват и за финансирането на по-малки схеми, които заради ограничения си размер не могат да кандидатстват за директно финансиране от ЕИБ.

Предоставеният от институцията заем е продължение на успешното финансово сътрудничество между ЕИБ и България. През 2007 г. банката подписа договор за подобен кредит в размер на 700 млн. евро за съфинансиране на проекти, финансирани от ЕС. Около 80% от договорените тогава средства са били разпределени, посочват от ЕИБ.

"Кредитът от ЕИБ ще съфинансира приоритетни проекти на обща стойност 4.3 млрд. евро в България", коментира Бараняй. По думите му заемът ще ускори усвояването на европейските грантови средства, предоставяни в полза на националната икономика, като по този начин ще засили конкурентоспособността й и ще подкрепи икономическия ръст и заетостта. "Финансирането на ЕИБ е допълващо техническата помощ, предоставена от ЕИБ с оглед получаването на грантовете от ЕС", допълва той.

"Капитал Daily" разговаря с него за резултатите от финансирането за предишния програмен период и уроците за страната.

Каква част от 700-те млн. евро, договорени между ЕИБ и България за предишния програмен период, са били използвани като национално съфинансиране и каква част като средства за покриване на финансов недостиг при проекти, генериращи доходи?

Дейностите на ЕИБ се определят от конкретните проекти и от търсенето. От българските власти зависи да определят какъв тип от заем за съфинансиране с европейски средства се нуждае страната. В допълнение на това ЕИБ не прави разлика между "национално съфинансиране" и "финансови нужди за проекти, генериращи доходи", тъй като ние предоставяме средствата на нашия кредитополучател – Република България.

Защо сумата за този програмен период е с 200 млн. евро по-малка?

Този въпрос би могъл да бъде разгледан от различни гледни точки. Бихте могли да кажете, че тези 500 млн. евро могат да са повече, ако вземем предвид това, че настоящата операция финансира като приоритетни области секторите "Транспорт" и "Околна среда" дори и въпреки липсата на одобрени от ЕК оперативни програми. Това е възможно благодарение на доброто познаване на ситуацията им посредством предишното финансиране на проекти и техническата помощ. Следва да се има предвид, че ЕИБ се ангажира с това да продължи високата степен на участие в България, както и че банката е готова да анализира евентуалните нужди в други сектори след одобряването на съответните оперативни програми.

Като външен експертен наблюдател какви недостатъци забелязахте в първия програмен период, който България изпълняваше за усвояване на европейски средства?

Програмният период 2007 - 2014 беше първият цикъл за усвояване на средства от фондовете на ЕС за България. Имайки това предвид, бихме могли да кажем, че страната не се представя зле. Като цяло може да се заяви, че вземането на решения, идентифицирането на приоритетите и спазването им през цялото необходимо за получаването на очаквания резултат време е ключово за успеха на която и да е политика.

Трябва ли страната да използва повече собствени средства за инвестиране в области като водната, образователната, инфраструктурната?

Определено да, ако собствените средства са налице, особено в образованието, което е един от водещите приоритети на ЕС, тъй като е инвестиция в бъдещето. И пак това е въпрос на избори и приоритети, тъй като по дефиниция живеем в свят на икономически недостиг.

Виждате ли опасност в свиването на собствените бюджети за капиталови разходи както на национално, така и на регионално ниво?

Като цяло бюджетите не се намаляват само заради самото свиване. По принцип има реална нужда от съкращения. Един здравословен режим, ако се спазва за нужния период, винаги дава по-добри крайни резултати, отколкото предишната ситуация. Внимателният контрол на публичните инвестиции определено би дал добра представа за това кои проекти действително са приоритетни, но след това ще трябва да последват и нужните избори и решения.

Добре ли е за страна като България да използва повече грантови схеми или повече финансови инструменти при усвояването на европейските фондове?

Очевидно е, не само в случая на България, но и по отношение на останалите страни - членки на ЕС, че грантовите средства на ЕС или публичните средства като цяло никога не биха били в състояние да покрият цялото финансиране, необходимо за прилагането на приоритетни проекти. Необходимо е все повече да се увеличава и участието на частния сектор.

Една от възможностите в това отношение е да се използва в по-голяма степен иновативният инструмент за финансиране – публично-частните партньорства (ПЧП). Това предлага големи потенциални ползи, но също така представлява и уникален набор предизвикателства. ЕИБ създаде Европейския експертен център за публично-частно партньорство (EPEC), за да сподели експертизата на ЕИБ за по-широкото използване на ПЧП с клиентите ни. Това позволява на членовете ни от публичния сектор да споделят опит и експертиза, да споделят анализи, да обсъждат най-добрите практики и да подпомогнат максимизирането на възвращаемостта.

* Интервюто е взето по мейл

Визитка

Ласло Бараняй е вицепрезидент на ЕИБ с ресор "Оценяване и Информационни технологии" от 1 септември 2013 г. Преди да се присъедини към управляващия комитет на банката, е бил главен изпълнителен директор и председател на борда на Унгарската банка за развитие (MFB) и член на надзорния съвет на Унгарската национална банка.

В четвъртък Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпусна на България кредит от 500 млн. евро за съфинансиране на приоритетни проекти, подкрепени от фондовете на ЕС през новия програмен период 2014 – 2020 г. Договорът беше подписан от финансовия министър Владислав Горанов и вицепрезидента на ЕИБ Ласло Бараняй.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  Ами дайте ни назаем орбан и бг ще увеличи инвестициите в образованието. Иначе си оставаме с тукашния материал, дето или краде, или прахосва. Дотам му е морала и акъла.

 • 2
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Не, не! Нашите (избрани) управници имат други приоритети/ангажименти! Парите ни отиват за МНО, МВР и НСО… Защо ни е на нас образование!? То ни пречи! Ще ни накара да мислим…а мисленето е опасно занятие…особено за (избраните ни) управници!

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Инвестиции? В образованието? За калво чакаме?

 • 4
  gianni avatar :-|
  gianni

  Инвестициите в образованието ще се сведат до зидаро-мазаческа дейност и други строителни работи с цел да бъдат усвоени и откраднати парите.

 • 5
  lisungerche avatar :-|
  lisungerche

  Крайно време е вече да имаме адекватни кадри а не като оня ден по НОВА хората да не знаят какво е хомо сапиенс.

 • 6
  ruark avatar :-|
  ruark

  превръщат българия и българското общество в задлъжняло общество.
  взима се заем за да се купят рейсове и да се закърпват дупки и да се правят някакви отсечки от републиканската мрежа...........
  живот на заем това е мотото на турбокапитализма.
  вместо държавата да инвестира чрез публично държавни холдинги в производство и да купува дялови участия в концерни за да генерира фин. средства и с тези средства да стимулира икономиката, като увеличава пенсии, заплати на държ. служители детски надбавки, правителството взима само заеми за да плати коледни надбавки. изгодните заеми са ок, но държавата трябва да има солидни източници на доходи и да ги вкарва в реалната икономика.....
  Защото пишат се по медиите едни суми 500 милиона, един милиард и нещо заеми,
  9 милиарда бюджет за 7 години за бг, САМО че народа не вижда почти нищо от тези пари. пенсиите и и добавките са мизерни. заплатите на главни юристи в общините са 500, 600 лв или по малко.........
  на място на правителството бих инвестирал една част от заемите в доходоностни предприятия..........
  но бг политици трябва да разберат че 100 % частен бизнез и никакво държавно участие в сектори на икономиката е пагубно за народа. апетитните бизнеси се заемат от частни фирми които почти нищо не плащат на държавата и на всичкото отгоре дават мизерни заплати.......
  този "хубостник" на снимката е един мазен лобист, който казва на бг това е правилно, вземете заеми, инвестирайте, понеже това е правилният път......
  тоест купувайте рейсове на заем, ремонтирайте тоалетните в икономическия университет, и купете нови компютри със заемни пари....
  и в един красив момент бг е токова задлъжняла че обществото работи само за изплащане на лихвите върху заемите......

  след като има еу фондове за транспорт, образование, земеделство защо взимаме пари от ЕИБ или частни банки......

  те ни дават пари на заем защото знаят че бг ще получи пари от ЕУ и тези пари са като гарант за заема........
  тоест полагат ми се 10000 лв от едно участие някъде, и банката идва и ми казва вземи 15000 на изгодна лихва сега защото това е правилно и си стегни тоалетната сега, пък след половин година като дойдат пари ще ми ги върнеш, ноп преди това се плащат лихви...........

 • 7
  evolutionary avatar :-|
  evolutionary

  Не само пари, а и реформа. Последните години бюджетите става все по-големи, а усещането на населението, че живее все по-бедно. Защо ли?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK