Реформатор по неволя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Реформатор по неволя

До този момент главният прокурор винаги е бил своеобразният знаменосец в битката за запазване на магистратското статукво.

Реформатор по неволя

Защо нелогичната подкрепа на главния прокурор Цацаров за реформата на съдебната система всъщност е важна, независимо дали е искрена

Момчил Милев
8792 прочитания

До този момент главният прокурор винаги е бил своеобразният знаменосец в битката за запазване на магистратското статукво.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


"Да реформираш съдебната система е все едно да преместваш гробища. Не чакай помощ отвътре!" Това е една от най-популярните сентенции, посветени на дългогодишните полууспешни и откровено неуспешни опити за модернизиране на българското правораздаване. За неин автор се смята правосъдният министър по времето на НДСВ Антон Станков, чиито идеи за реформа на съдебната система преди около 10 години се разбиха в крепостната стена на магистратската съпротива, отбранявана най-свирепо от тогавашния обвинител номер едно Никола Филчев.

Този вторник обаче като че ли се случи невъзможното: прокуратурата, която от около 20 години систематично, с позволени и с непозволени средства саботира всеки опит за разбиване на статуквото в третата власт, изненадващо даде почти пълна подкрепа за стратегията за реформа на съдебната система, лансирана от настоящия министър на правосъдието Христо Иванов. Този факт накара бившият вицепремиер и екс правосъден министър Зинаида Златанова ден по-късно да възкликне по време на официална дискусия по темата: "Най-накрая гробището оживя!"

Големият въпрос обаче е дали това наистина е така, или пък става дума за поредния театър от страна на магистратите, чиято цел е да заглади публичния образ на българското правосъдие преди тематичния доклад на Европейската комисия, който трябва да бъде готов през януари. Защото до съвсем скоро (някъде до края на лятото) главният прокурор Сотир Цацаров и трите съсловни магистратски организации, които му симпатизират (Българската съдийска асоциация, Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите), съвсем директно се противопоставяха на актуализираната стратегия за съдебна реформа.

Твърде хубаво, за да е истина?

Тази сряда Висшият съдебен съвет (ВСС), който е върховен кадрови орган на правораздаването, беше насрочил провеждането на мащабно обсъждане на идеите за преструктуриране и модернизация, лансирани от министъра на правосъдието. По традиция подобни мероприятия се превръщат в нещо като другарски съд и сочене с пръст към изпълнителната власт, която според магистратите постоянно се опитва да узурпира независимостта им.

Този път обаче нещата се развиха малко по-различно. Всичко започна още предишния ден, когато администрацията на Сотир Цацаров неочаквано излезе със становище в подкрепа на актуализираната стратегия. До този момент по време на подобни дебати главният прокурор винаги е бил своеобразният знаменосец в битката за запазване на магистратското статукво. Сега обаче противниците на реформите не просто се оказаха без своя най-авторитетен и страховит говорител, а бяха поставени в позиция да се чудят дали пък той не е дезертирал в противниковия лагер. И тъй като достатъчно много магистрати изпитват страхопочитание към главния прокурор, по време на обсъждането гласовете против стратегията на правосъдния министър почти не се чуха. По време на дебата ресорният вицепремиер Меглена Кунева пък дори обяви, че Министерският съвет може да одобри документа до края на декември, което евентуално може да помогне докладът на ЕК по темата да не бъде чак толкова унищожителен за страната ни.

Противно на всички предишни свои изказвания, по време на дискусията главният прокурор Сотир Цацаров този път беше доста реформаторски настроен. Той се обяви за обособяването на две колегии във ВСС, които съответно да се занимават с кариерното израстване на съдиите, от една страна, и на прокурорите и следователите, от друга. Така отделните съдебни звена няма да могат да се месят в кадровата си политика и евентуално да я манипулират. Цацаров подкрепи и въвеждането на пряк избор на членове на ВСС от магистратската квота, които да се определят съответно от общи събрания на всички съдии, прокурори и следователи "след прозрачна процедура по номиниране на кандидатите и обсъждане на техните качества". Важен детайл тук е, че главният прокурор (за разлика от правосъдния министър) предлага съдебният съвет да остане постоянно действащ орган, както е в момента, а не да се върне към старото положение, при което той работи на пленарни сесии, а неговите членове паралелно са и действащи магистрати.

Сбогом на "сталинската" прокуратура?

Още по-изненадваща обаче е подкрепата на обвинител номер едно за реформирането на самата прокуратура. На практика Цацаров като че ли доброволно обръща гръб на почти всичко, което неговите предшественици са бранили със зъби, нокти и поръчкови разследвания срещу техните идеологически опоненти. На първо място, главният прокурор иска да отпадне разпоредбата, според която подопечното му ведомство е единно и централизирано, а всички магистрати в него са му пряко подчинени. Именно йерархичността на държавното обвинение и структурирането му по подобие на съветската прокуратура от Сталиново време се смята за един от фундаменталните структурни пороци на българската съдебна система. Въпросната централизация в момента превръща главния прокурор (независимо кой е той) в може би най-силната властова фигура в държавата.

Идеята, която се лансира сега, е да се постигне децентрализация, при която тежестта и отговорността за работата на всяко прокурорско звено вече пада върху неговия административен ръководител. Намерението е също така прокурорите вече да получават заповеди от висшестоящи единствено в писмен вид, и то придружени с мотиви. А ако тези разпоредби противоречат на вътрешното им убеждение, магистратите ще могат да ги обжалват пред още по-висшестоящ прокурор, предлага Цацаров. Най-общо казано, всичко това звучи като опит работата на прокуратурите да се организира по подобие на съдилищата. Както всъщност е записано и в конституцията.

Ако това обаче наистина се случи, то сериозно би намалило пряката власт на главния прокурор и възможността му да използва държавното обвинение като бухалка за саморазправа с опоненти. И фактът, че самият Цацаров предлага всичко това да се направи, е най-малко странен и подозрителен. Още по-странен се оказа и разнобоят между обвинител номер едно и Асоциацията на прокурорите, чийто председател Евгени Иванов беше един от малкото магистрати, които продължаха да атакуват стратегията на правосъдния министър по време на официалния дебат в сряда. По принцип съсловната организация на държавните обвинители до момента винаги е била казионна структура, която е била безкритичен изразител на тезите на своя най-висш началник, а нейните членове никога не са се славели с прекалена смелост и склонност към инакомислие. Високопоставени източници, които не желаят да бъдат назовани, също така твърдят, че въпреки изразената подкрепа Сотир Цацаров категорично се е обявил срещу евентуално бъдещо изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Това обаче така или иначе е въпрос, който изисква и промяна на конституцията (а според старо решение на конституционния съд от 2003 г. вероятно дори свикване на Велико народно събрание) и който не е залагнал в предложената съдебна реформа.

Цацаров тук, Цацаров там...

На пръв поглед завоят на 180 градуса, който главният прокурор прави в момента, изглежда изненадващ, алогичен и в някаква степен като институционално предателство спрямо ведомството, което оглавява. В личен и стратегически план обаче ходът на Цацаров може да се окаже доста закономерен. Страничният ефект от това пък може да е някакъв шанс за прокарване на дълго отлагани смислени промени в правораздаването.

Едва ли някой си прави илюзии, че обвинител номер едно е получил внезапен пристъп на реформаторско вдъхновение. По-скоро в случая всичко изглежда като неговата лична битка за реализация и оцеляване – както на поста главен прокурор, така и отвъд него. Най-общо казано, в момента обвинител номер едно е подложен на натиск отвсякъде и има спешна нужда от чистене на имиджа, който е сериозно зацапан от действията и бездействията на прокуратурата в серия скандални случаи, най-пресните от които са проспаният фалит на КТБ или пък прословутото тефтерче на Филип Златанов. И какъв по-добър начин за отклоняване на вниманието от подкрепа за онази институционална реформа, която все по-голяма част от българското общество започва да приема като приоритет номер едно.

От друга страна, точно прокуратурата от години е припознавана като най-големия и най-непреодолимия препъникамък пред съдебната реформа - държавното обвинение разполага с целия инструментариум както да притиска неудобни противници на база на компрометиращи факти, така и да прикрива греховете на свои потенциални съюзници във властта. Но вместо да го използва за всяване на страх и стопиране на промени по подобие на своя предшественик Филчев, настоящият главен прокурор Сотир Цацаров също така би могъл да впрегне целия този арсенал за прокарване на съдебна реформа поне на думи. Резултатът от магистратския дебат в сряда, където почти никой не въстана открито срещу идеите на правосъдното министерство, като че ли показват, че подобна тактика работи. И не само това: тъй като експертите на Европейската комисия, които следят българското правораздаване от години, са доста наясно с лостовете за натиск в родната прокуратура, в настоящата ситуация биха могли да припознаят Цацаров като ценен съюзник (или пък "наш злодей") и гарант, че магистратите няма да се отклонят от "правия път", както почти винаги са правили досега. В този контекст критичното поведение на иначе казионната Асоциация на прокурорите може да се окаже просто класическа игра на "добро" и "лошо" ченге.

А що се отнася до намеренията, заложени в актуализираната стратегия за съдебна реформа, не бива да забравяме, че в случая става дума само за идеи в един концептуален документ. Изобщо не е ясно кога (а всъщност и дали) те ще се трансформират в реални законови разпоредби, които да имат задължителен характер, особено в настоящия разноцветен парламент. Още повече много от тях се движат по ръба на конституцията и в някакъв момент могат да бъдат атакувани. Всичко това са неща, които се знаят както от главния прокурор Сотир Цацаров, така и от онези висши магистрати, които са потенциално засегнати от предложените промени. Така че заявената подкрепа за съдебната реформа изобщо не значи, че обвинител номер едно е решил да стане част от решението на проблема. Би могъл обаче да се окаже полуневолен "съучастник" в това.

"Да реформираш съдебната система е все едно да преместваш гробища. Не чакай помощ отвътре!" Това е една от най-популярните сентенции, посветени на дългогодишните полууспешни и откровено неуспешни опити за модернизиране на българското правораздаване. За неин автор се смята правосъдният министър по времето на НДСВ Антон Станков, чиито идеи за реформа на съдебната система преди около 10 години се разбиха в крепостната стена на магистратската съпротива, отбранявана най-свирепо от тогавашния обвинител номер едно Никола Филчев.

Този вторник обаче като че ли се случи невъзможното: прокуратурата, която от около 20 години систематично, с позволени и с непозволени средства саботира всеки опит за разбиване на статуквото в третата власт, изненадващо даде почти пълна подкрепа за стратегията за реформа на съдебната система, лансирана от настоящия министър на правосъдието Христо Иванов. Този факт накара бившият вицепремиер и екс правосъден министър Зинаида Златанова ден по-късно да възкликне по време на официална дискусия по темата: "Най-накрая гробището оживя!"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

40 коментара
 • 1
  chichka avatar :-|
  chichka

  Ох, тази прокуратура! За уволнение са всички барабар с главатаря им! По-добреда наемем външна фирма да води съдебната система, но без българи в нея освен преводачите! Видяхте българските KPMG, делойт, Ърнс... с местните кадри какво надробиха.

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  трябва да се ползват и случайните стечения на обстоятелства!

 • 4
  conservamus avatar :-|
  conservamus

  Мисля, че егото на Цацаров беше засегнато от спадащото обществено мнение, и човека е поел действия... Но дали това не е йезуитското "да" предстои да видим.

 • 5
  conservamus avatar :-|
  conservamus

  Втори дубъл, вече на Български (или?)

  Мисля, че Цацаров се е засегнал от спадащото обществено доверие в него, та явно човека е предприел мерки... Но дали това не е едно йезуитско "да" предстои да разберем.

 • 6
  conservamus avatar :-P
  conservamus

  Сега пък пълен член, грешни предлози. Капитал, учтиво моля да сложите един "едит" на коментарите най-сетне! :)

 • 7
  today avatar :-|
  today

  Според мене Цацаров върти постановка, защо усети, че в обществото се засилва негативното отношение към прокурорските своеволия.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Понеже ние тук не сме политици, а обикновени граждани, можем да си позволи много големия лукс, непозволен до скоро и за всички журналисти (а за много от тях и сега, но по различни причини - зависимост, подкупност, самоцензура и страх, ограниченост или просто инертност...) да анализираме в дълбочина.

  Първо - това, че Цацаров формално се е съгласил на някакви реформи изобщо не означава, че сериозно го мисли или не лъже. Доказателства за това, че много по-често той не казва истината (особено цялата), отколкото можем да намерим при почти всички негови изяви и изказвания откакто той бе поставен в центъра на общественото внимание като главен прокурор.

  Второ - както и в статията се посочва, това поведение на Цацаров, завъртял се "изненадващо" на 180 градуса може да се обясни и с чисто рефлекторна реакция и иснтинкт за самосъхранение, който при него и при такива като него обикновено е много силно развит. Простичко и направо казано той не само тотално се провали и изложи, но успя изцяло да се компроментира и да вбеси цялото общество. Истината е, че ако нямаше съпровождащият поста му имунитет той със сигурносвт щеше да е изправен пред съда, и то с много различни и основатлени обвинения за действията и бездействията си. Както между прочем и доста от най-близкото му облръжение.

  Трето - и главният прокурор, и заместникът му Сарафов, и тези около него в прокуратурата явно най-после узряха и осъзнаха, че така повече просто не могат да продължават да провалят държавата! Очевидно е, че нещо ще се случи ако нещата продължат така, и то при всички случаи няма да е добре за тях. Дори и нещастните опити на някои да внесат сигнали в прокуратурата срещу някои от протестриашите срещу безобразията, произвола и престъпленията на прокуратурата са изначално безнадеждни и очевдино компроментирани и даже няма да могат и да "забавят топката" и да им дадат още малко време, още една глътка въздух на Цацаров и компания - ПРОСТО НОЖЪТ Е ОПРЯЛ ДО КОКАЛА НАИСТИНА!

  Четвърто - Цацаров е марионетка, той е подставено лице - и всички ние отлично знаем на кого, на т.н. кукловоди на прехода. Точно какъвто се явява и Иван Искров начело на БНБ например. Той бе избран и поставен на този много висок и важен - ОСОБЕНО ЗА МАФИЯТА И ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В БЪЛГАРИЯ, ВКЛ. ЗА ДС И ДПС, НО И ЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД И ЗА ДЪРЖАВАТА) за да изпълни определени задачи и цели - и той досега оправда очакванията на онези, които го лансираха и инсталираха на този пост. Ясно е, че при това положение и при този наистина съкрущителен рейтинг и липса на всякакво доверие той повече не може да играе отредената му роля и да опъва чадър над босовете на организираната престъпност и мафията, над Доган, ДПС и кръговете и обръчите му, над Пеевски и пр. По вече всеизвестни и очевидни причини.

  ДА ИЗЛЪЖЕШ НЯКОГО МОЖЕШ САМО И ЕДИНСТВЕНО АКО ОНЗИ ИМА ПОНЕ НЯКАКВА СТЕПЕН НА ДОВЕРИЕ В ТЕБ! АКО ОНЗИ, ДРУГИТЕ ОТЛИЧНО ЗНАЯТ И ТЕ ПОЗНАВАТ КАТО ЛЪЖЕЦ И МОШЕНИК, ТО ТИ МОЖЕШ ДА ПРИЛАГАШ И ДЕМОНСТРИРАШ СИЛА, МОЖЕШ ДА ПЛАШИШ И ДА СТРАХУВАШ - НАПР. С ДИВАШКИ АКЦИИ, СЪС ЗАПЛАХИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ, С ТЕЖКОВЪОРЪЖЕНИ БАРЕТИ, ДАНС, МАНС, МВР, С АКЦИИ ЗА "ОБЕЗКОСТЯВАНЕ" И ПР...

  НО НЕ МОЖЕШ ДА НАКАРАШ ХОРАТА ДА ТИ ПОВЯРВАТ ИЛИ ДА НЕ ТЕ МРАЗЯТ И ПРЕЗИРАТ!!!

  От всичко гореизложено става пределно ясно, че Цацаров остана де факто сам, с изключение на групата пряко и лично подчинени му и замесени и посветени в игрите и зависимостите му! Или безгръбначни и отвикнали да мислят кариеристи, импутирани от към морал и професионален и граждански дълг!
  Да не забравяме, все пак, че Цацаров е главен прокурор, и в същпото време стигна дотам в падението си, че да се опитва да излиза и да лъже и хипнотизира обществеността с такива абсурдни лъжи, манипулации и твърдения, че веществени доказателства ("изгубените" тефтери на Златанов) не били веществени доказателства, че Делян Пеевски с инициалите си Д.П. не бил ... ОПРЕДЕЛЕНО ЛИЦА, че поръчковото активно мероприятие, разпределено от господарите му Делян Пеевски срещу КТБ и задържането на трима невинни човека с абсолютно ИЗМАМНИ И ЛЪЖЛИВИ ОБВИНЕНИЯ В ОПИТ ЗА УБИЙСТВО НА ДЕБЕЛИЯ "ПРЕУСПЯЛ" ПЕРАЧ, ООПС КАТАРЗИС БИЛО "ГРЕШКА", че в в прокуратурата се извършват И ПРИКРИВАТ НЕПРЕКЪСНАТО И ТРАДИЦИОННО МНОГО И КРУПНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ПРЕСТЪПНИЦИ (например със стотиците и хиляди "спящи" разследвания срещу ОТЛИЧНО ИЗВЕСТНИ "НЕИЗВЕСТНИ ИЗВЪРШИТЕЛИ", като при Марковска), и така нататък, и така нататък.

  Цацаров може да бъде свален и разкаран от поста си и по начина, по който бе поставен там - ОТ ОНЕЗИ, КОИТО ГО ЛАНСИРАХА, АКО САМО ТЕ РЕШАТ И ПОИСКАТ, а конкретният повод не е и толкова същесвен - може дареши в един момент, че не се чувства добре, или че е болен, или просто да сметне, че не може по някакви причини да изпълнява задълженията си (не че досега реално го е правил).
  С две думи - ако при това положение премиерът Борисов например изрази И ПУБЛИЧНО една критичност към работата на прокуратурата и главния прокурор, КОЯТО ДА РЕЗОНИРА КАТЕГОРИЧНОТО И ОТЛИЧНО ИЗВЕСТНО МЕНЕНИЕ НА ВСИЧКИ, НА ЦЯЛАТА СТРАНА И ЕС (без изключение на Цацаров и тези около него, вестествено), и тази критичност е достатъчно ясна и сериозна, аз поне не смятам, че Цацаров може да остане да се бори "да ужържа фронта" и "да държи чадъра". По ред причини...
  И в тази връзка на мен лично ми е много любопитно какво е становището и на РБ по този въпрос, И ТО ЕДИННО И КАТЕГОРИЧНО ЛИ Е!

  А ИМЕННО, ТЕ НЕПРИМИРИМИ ЛИ СА, ЧЕ ДОКАТО И МЕЖДУВРЕМЕННО УТОЧНЯВАТ И ЗАПОЧВАТ РЕФОРМИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ЛИЦА КАТО СОТИР ЦАЦАРОВ, ПИСАНЧЕВ, ПЕТЬО ЕВРОТО, ИВАН ИСКРОВ, СТОЯН МАВРОДИЕВ, ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА МВР ЛАЗАРОВ, ВСС И ДРУГИ НЕ МОГАТ ПОВЕЧЕ ДА ОСТАНАТ НА ПОСТОВЕТЕ СИ ПО ОЧЕВАДНИ ПРИЧИНИ!

  Ето това - и то ясно и открито като позиция, обосновано аз поне бих желал да видя и чуя от моите избранници през следвашите дни и седмици!

  А ако са наистина толкова добри и мотивирани да свършат това, което са обещали и поели като ангажименти, ЗА ТЯХ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА Е СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ "ДА УБЕДЯТ" ВЪПРОСНИТЕ ЛИЦА ДА СИ ПОДАДАТ ДОБРОЗОРЛЕМ, ОООПС ДОБРОВОЛНО, РАЗБИРА СЕ, ОСТАВКИТЕ.

  А иначе могат да говорят за "НЕЗАВИСИМИТЕ ВЛАСТИ" В БЪЛГАРИЯ КОЛКОТО СИ ИСКАТ, докато плуват корабчета в очите ми!

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Гледам, че някои имат някакви съмнения дали Цацаров е искрен в изразената си подкрепа за истински реформи в системата. И си мисля - боже, не свършиха ли наивниците сред мат'ряла в България!

 • 10
  ivailoa avatar :-|
  Ivailo Asparouhov

  До Капитал:
  Предлагам да назначите info 111 за нещатен сътрудник (ако вече не сте го сторили). С 11те си коментара за деня, особено с настоящия, колегата явно превъзхожда многогратно по обем написаното от всичките ви автори накуп.
  Пожелавам му успех!

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK