Пазарджик, по´Близкият изток

Акцията на ДАНС всъщност показа, че истинската опасност не е в "Ислямска държава", а в социалната изолация на ромите

Съвместната акция на прокуратурата и ДАНС започна в шест сутринта във вторник, след като изтече информация за готвената операция от Пазарджишкия съд
Съвместната акция на прокуратурата и ДАНС започна в шест сутринта във вторник, след като изтече информация за готвената операция от Пазарджишкия съд
Съвместната акция на прокуратурата и ДАНС започна в шест сутринта във вторник, след като изтече информация за готвената операция от Пазарджишкия съд    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Съвместната акция на прокуратурата и ДАНС започна в шест сутринта във вторник, след като изтече информация за готвената операция от Пазарджишкия съд    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Какво намери ДАНС

Съвместната акция на ДАНС и прокуратурата "събуди" мюсюлманите в Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Хасково и Старцево във вторник. Задържани бяха 26 души, от които 7 бяха привлечени като обвиняеми по дело за разпространение на идеологията на ИДИЛ и проповядване на джихад. Прокуратурата ще поиска постоянен арест за седмината. В претърсените над 40 къщи разследващите са открили и множество "рекламни материали" на групировката - знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, ключодържатели и стикери с логото на ИДИЛ. В иззетите компютри са намерени пропагандни материали, свалени от интернет. Най-сериозното доказателство досега е засичането на пътуващи джихадисти с европейски паспорти за Сирия и Ирак, които са се отбивали в домовете на заподозрените.

В пазарджишкия квартал "Изток" не се говори за "Ислямска държава". Не и когато в махалата сноват журналисти или маскирани служители на ДАНС. В мълчанието обаче знаците на групировката си пробиват път - надничат от стикера на бавно преминаваща по разбитите улици кола или от изпънатите показалци, сочещи към небето, които подхилкващи се деца показват на минувачите така, както го правят поддръжниците на ИДИЛ от Ракка до Хага.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  destino avatar :-(
  destino
  • - 7
  • + 26

  Много добро подзаглавие.
  Казва всичко.

  Нередност?
 • 2
  likonta avatar :-|
  likonta
  • - 15
  • + 34

  Циганите са там където са лесните пари,те са единствената им религия,ако се намери някой католически орден да ги спонсорира и рицари кръстоносци ще станат.Това че не са намерили пътя на финансиране,не значи че го няма.

  Нередност?
 • 3
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq
  • - 2
  • + 14

  да. от една страна е така. от друга, трябва да разберем, че не "всичко е всичко" - ето на!, циганите-евангелисти имат по друг път на развитие. в този смисъл не е все едно накъде се канализира желанието за признание и интеграция. ако "ислямът вдъхва религиозна увереност", и същото в пълна сила може да се каже за евангелското християнство, значи разликите в поведенческите модели може да се атрибутират на две същностно различни ценности системи. тъй че да, циганите реализират своето желание по различни начини. и резултатите са различни.

  Нередност?
 • 4
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq
  • - 10
  • + 13

  хохохо:

  "Какво пише на шапката", питаме Абдурахман Муса, едър мъж на средна възраст, който е принтирал надпис от арабски и го е залепил с тиксо върху бейзболната си шапка. "Единобожие", казва. "Този надпис не се ли ползва от "Ислямска държава"? "Госпожо, всеки мюсюлманин използва този надпис", гневи се Абдурахман."


  щях да падна от смях, смешен плач, сиреч. ако това не е показателно, значи аз съм мюсюлманин.

  значи, абделрахман мойсеев, циганинът-конвертит от махалата, знае много добре, че "таухид" е базово за всеки мюсюлманин и никой няма право да го пипне заради това!, ама нашенските "експерти" не знаят. и ни препоръчват "да ги образоваме".

  Нередност?
 • 6
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5
  • - 3
  • + 14

  добър материал, поздравления

  Нередност?
 • 7
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801
  • + 24

  Сами си отглеждаме чудовище и после ще се чудим откъде ни е дошло. Защото представете си вие да живеете в махалата, човек като Муса ви дава изход от мизерията-вече не сте обикновен беден и гладен циганин, а сте един от многото праведни, които ще отидат в рая.
  Това са процеси съотносими с тези, протичащи в гетата във Франция, Алжир, САЩ, Великобритания, досегашния световен ред загива, но за съжаление, това ще стане с реки от кръв.

  Нередност?
 • 8
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 4
  • + 14

  Авторката е права - това, което става в Пазарджик и на други места е преди всичко социален проблем и въпрос на провалена или всъщност липсваща национална политика и стратегия.
  Тук се преплитат - в резултат на тази липсваща държавна стратегив и политика - и ред други характерни елементи и проблеми. Като много дълго, старателно, последователно и умишлено култивираните конфронтация и омраза между групи българи по различни принаци - в случая и етнически и религиозен; и невероятно отвратителното запълване на тази според мен още през 90-те години умишлено освободена ниша от престъпната рецидивистична формация на ДС - ДПС с езика на омразата и реваншизма, прикрит като ... борба срещу тях; и присъщия за подобни групи хора идентификационен проблем в подобна държава и начин на живот.
  Ако един непредубеден човек се опита да погледне панорамната картина в българското общество, ще види, че то е много фрагментирано и може да се разгледа и като съставено от много различни групи, формирани по различни признаци като имотно състояние (много богати, една немощна като бройка срена класа, бедни и трудно оцеляващи), религия християни, мюслмани, католици, евангелисти,...хора които не са набожни), образователен ценз, местоположение (град, село, област, район...), професия (полиция, армия, бюрокрация, магистратура, депутати, политици, лекари, учители, работници, селяни,...)
  В нормалната картина те всичките би трябвало да са обединени по основните признаци, които влизат и в дефиницията на държава - обща територия, култура, традиции, език, национално самосъзнание,...И ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ, НАЙ-ВАЖНИТЕ ОБЕДИНЯВАЩИ ФАКТОРИ ДА Е ДЪРЖАВАТА! Дълги години, десетилетия В БЪЛГАРИЯ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И СЪЗНАТЕЛНО СЕ РУШЕШЕ И ДЪРЖАВНОСТТА, И НАЦИОНАЛНОТО САМОСЪЗНАНИЕ И ИДЕНТИЧНОСТ, И НАЦИОНАЛНАТА ГОРДОСТ И ТОРАЛНО ПРЕИНАЧЕНА И ФАЛШИФИЦИРАНА ИСТОРИЯ!
  Но в България МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА! Българията не е майка, а мащеха за гореизброените групи освен онова малцинство, което е успяло да заграби основните национални богатства, вкл. и всички власти. Може някой да се самозалъгва или да не иска да приеме, но реалното устройство на управлението на България в момента и през последните 25 години е ДИКТАТУРА! ОЛИГАРХО-МОНОПОЛИСТИЧНА ДИКТАТУРА, ПРЕДСТАВЯЩА СЕ ДОСКОРО КАТО ФАСАДНА ДЕМОКРАЦИЯ! И спореД мен всеки, който игнорира този факт по каквито и да е причини НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА (СИ) ОБЯСНИ В ПЪЛНОТА И ДЪЛБОЧИНА ОНОВА, КОЕТО В МОМЕНТА ПРЕДСТАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ!
  Всяка диктатура се обляга на определени прослойки и групи в обществото, на които осигурява някакви облаги и привилегии за да имат по-широка опора за властта си, защото като правило диктатурата е форма на господство на едно малцинство над мнозинството.
  Така опора на олигархо-монополистичната диктатура в България са например:
  Полиция - в България все още - от времето на комунизма полицията (респ. бюдджетът й) Е НЕСЪРАЗМЕРНО ГОЛЯМА, ОГРОМНА КАТО БРОЙКА, да не говорим за реалните резултати от нея. Става дума за над 1 милиард на година!
  Прокуратура - това е друга много ясно отчетлива прослойка, която е изключително облагодетелствана и откровено паразитира на гърба на българина, особено ако се погледне на резултатите от "работата" й, които са плачевни, ако изобщо може да се нарече това работа. По брой полицаи и прокурори на глава от населението България е на едно от първите места в Европа, ако не и първото...
  Съд;
  Служби;
  Бюрокрация;
  Армия;
  Едри назначени БКП-ДС бизнесмени;
  Назначени БКП-ДС банкери
  Политици;
  Управляващи;
  Депутати...
  и т.н., и т.н., включвайки и семейства, близки, роднини на горните, като някои от групите се застъпват или преливат една в друга във времето.

  Без да претендирам за изчерпателност, общо взето е ясна картинката.

  Във всяка от тези групи има "ядра", или "ръководства" със своите лидери.

  Всички останали са ... мат'ряла.

  Държавата е враждебна към всички останали, освен привилегированите групи, социалната база на диктатурата, и като съвсем естествена реакция те отговарят със ... СЪЩОТО! Тази ситуация съвсем естествено води до едно херметизиране на някои от най-непривилигированите и бедни групи от обществото, КОИТО ЕСТЕСТВЕНО СИ ИЗГРАЖДАТ НЕ САМО ВРАЖДЕБНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОСТАНАЛИТЕ, НО И ТЪРСЯТ ИДЕНТИЧНОСТ СИ И ОНОВА, КОЕТО ДА ГИ ОБЕДИНИ ВЪТРЕ В ТЯХ!

  Днес се замислих за материали, които прегледах.
  Мафия в прокуратурата, ДАНС, следствието..главния прокурор!
  Мафия в банките.
  Мафия при частните съдебни изпълнители.
  Мафия в бългаските държавни железници.
  Мафия в здравеопазването и снабдяването с лекарства.
  Мафия в митниците, в (събирането ики несъборането и измамите с) данъците и таксите.
  Мафия в недвижимите имоти и сделките с тях.
  Мафия в наркоразпространението.
  Мафия в проституцията и нелегалния трафик на хора.
  Мафия при раздаването на бъгарско гражданство.
  Мафия в управлението.
  Мафия в Парламента - при депутатите (нямам предвид непременно този парламент - но такива като ДП и Пеевски, БСП и Станишев, Атака и Болен, Бареков и ББЦ,...и всички предишни.
  Мафия, мафия, мафия...

  И АКО СЕ ЗАМИСЛИТЕ, НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МАФИИ СА В И ОКОЛО ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ И ИНТИТУЦИИ!

  Е, хайде да си кажем и истината - И КАК ДА ГИ УВАЖАВАТ ТЕ, ПО-ПРОСТИТЕ ХОРА ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ И ТАЗИ ДЪРЖАВА?!?

  (И не мога да не направя едно обяснение-уточнение - за мен няма по-отвратителни същества и гледки от тези терористи, които взривиха Близнаците в Ню Йорк и убиха 3,000 невинни хора, някои от които видях как скачат от небостръгачите. Или жестоките нечовешки гледки на тези изверги и изроди, които обезглавяват невинни хора. ТЕ И ТАКИВА, КАКТО И ОНЕЗИ, КОИТО ГИ ПОДРЕПЯТ ПО КАКЪВТО И ДА Е НАЧИН НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА ЖИВЕЯТ, СПОРЕД МЕН!
  А аз самият съм по принцип категорично срещу смъртното наказание...)

  Е, кое ни е наред в тази държава, кое е нормално, че и тези хора да са такива?

  Нередност?
 • 9
  conservamus avatar :-|
  conservamus
  • - 1
  • + 5

  Подзаглавието казва всичко. Но означава и това, че не вършим нищо, за образоването на циганите и другите малцинства (това е хилядолетна дума, която изричам с уважение), но най-вече за собственото си такова, за вкултуряването, за духовната аст от битието ни. И когато държавата е проникната от престъпност и частни интереси, тези проблеми се усилват.
  България не е София, и дано не го разберем по трудния начин.

  Е, посланика на Турция го каза вчера, в интервю по повод оградата на границата - "избирате грешната страна" . Материалите, по които се учат били на турски език, джамията на Пазарджик е построена, като основния камък е положен от миналото ръководство на мюфтийството, а основен фактор за разпространението на това влияние е непросветеността и изолираността, които са благодатна почва за това.

  България не е София, но дано двете да останат в една държава!

  Нередност?
Нов коментар