Мъртво вълнение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мъртво вълнение

Съпредседателите на групата на РБ Радан Кънев и Найден Зеленогорски не успяха да уточнят списъка с назначенията във властта

Мъртво вълнение

Драмите в редиците на реформаторите и патриотите около назначенията във втория ешелон продължават

Велина Господинова
5432 прочитания

Съпредседателите на групата на РБ Радан Кънев и Найден Зеленогорски не успяха да уточнят списъка с назначенията във властта

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Огорчение в очите на Меглена Кунева по време на заседанието на Министерския съвет (МС) в сряда, брожение в парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) по повод назначенията на областните управители и скандали в групата на Патриотичния фронт (ПФ) заради избора на председатели на парламентарни комиси в Народното събрание. Такива реакции предизвика сред партньорите на ГЕРБ в управляващото мнозинство поредното раздаване на постовете във втория ешелон на изпълнителната и законодателната власт.

След назначенията тази седмица на губернаторите се оказа, че формацията на Меглена Кунева няма да има свой представител в нито една от 28-те области на страната. При раздаването на председателските места в парламентарните комисии пък отпадна не кой да е, а лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Първото решение на премиера Бойко Борисов увеличи още повече пропастта между двете основни партии в РБ - ДБГ и ДСБ. Второто пък прибави още един аргумент към останалите мотиви за недоволство на патриотите от кадровите решения на кабинета "Борисов" и увеличи заплахите за напускане на управляващото мнозинство. Отвори и нова разделителна линия между двете основни формации в коалицията – НФСБ и ВМРО.

На пръв поглед и двете позиции в изпълнителната и законодателната власт не изглеждат толкова важни. Областните управители имат по-скоро контролни функции върху държавните структури в регионите и единственото по-привлекателно за формациите от дейността им е свързано с факта, че се разпореждат с държавните имоти на територията на областта. Постът е важен обаче за партиите най-вече заради това, че чрез него могат да запазят кадрите си на местно ниво чрез назначенията в областната администрация. Освен привилегията пък да разполагат с личен автомобил от парламента позицията на председател на комисия в Народното събрание е ключова от гледна точка на влияние в изпълнителната власт и при прокарването на законодателни промени.

По тези причини и тези назначения като предишните – на зам.-министрите и номинирането на министрите, доведоха до трусове в редиците на РБ и ПФ и вкараха двете формации за пореден път в схемата взаимно да се подозират в лични договорки с ГЕРБ и премиера Бойко Борисов зад гърба на другия. Вследствие на което мъртвото вълнение в две от формациите в четирипартийното мнозинство продължава с пълна сила. Ето каква беше ситуацията тази седмица.

Етюд 1: "В картината липсва "България на гражданите"!"

Когато вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева отиде на заседанието на МС в сряда, едва ли е предполагала, че последната точка от дневния ред ще я разстрои толкова много. Едва тогава тя разбра, че в раздаването на постовете на областните управители формацията й не получава нито един. Като коалиционен партньор за РБ бяха отредени позиции в пет области – София, Стара Загора, Бургас, Видин и Сливен. Поради разделението на партиите в десния съюз на два лагера обаче те не успяха да излъчат общи кандидатури. За ключовия пост в София-град например партиите от блока се разделиха по обичайния начин, като ДСБ, Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) и БЗНС застанаха зад номинацията на Веселин Пенев. СДС и ДБГ пък номинираха Стамен Янев. Веселин Пенев е зам.-председател на формацията на Корман Исмаилов и беше втори в депутатската листа на реформаторите в Благоевград. Не влезе в парламента, защото беше изместен чрез преференциалния вот от Борислав Миланов от СДС. Номинацията на ДБГ беше на адвокат Стамен Янев, който е член на ръководството на формацията на Меглена Кунева.

Вследствие на този разнобой между формациите от десния съюз реформаторите не успяха да излъчат общи кандидатури за областни управители и изпратиха на Борисов списък с по две имена за петте области, като го оставиха той да бъде арбитър в спора им. Така след обявяването на имената на областните управители от квотата на реформаторите се оказа, че СДС получава две области – Бургас и Стара Загора, ДСБ също две – Сливен и Видин, а формацията на Корман Исмаилов - София-град.

Всички назначения са на политически лица. Областният управител на София-град Веселин Пенев е зам.-председател на НПСД. Колегите му от СДС в Бургас и Стара Загора – Вълчо Чолаков и Георги Ранов, са съответно областен лидер на синята партия и общински председател на формацията в града. Назначеният за областен управител на Сливен Димитър Сяров е зам.-председател на ДСБ, а на Видин – Момчил Станков, е общински съветник от формацията на Радан Кънев. От стенограма на заседанието на МС става ясно, че Меглена Кунева няколко пъти се опитва да оспори пред колегите си от кабинета решението партията й да няма областен управител в нито един регион. "Пет областни управители за РБ е чудесно постижение. Само че вътрешната динамика показва, че имаме двама чудесни хора от ДСБ – областни управители за Видин и за Сливен, техни предложения, двама чудесни хора от СДС за Бургас и Стара Загора, и един също така чудесен човек от БЗНС, НПСД и ДСБ - за София. В тази картина обаче липсва "България на гражданите". Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това. Бяхме предложили кандидат специално за София…", казва тя. Борисов обаче доста рязко й отговаря: "Съобразявам с вашите думи, че всички те са прекрасни хора, и предлагам да спрем дотук, защото щом са прекрасни хора, значи назначенията ни са правилни", казва Борисов.

Източници от МС обясниха, че причината да не се избере областен управител от ДБГ е, че формацията вече има добро представителство в изпълнителната власт. Лидерът Меглена Кунева е вицепремиер, министърът на външните работи е също от тази партия, а областният координатор на формацията в Русе Даниела Визиева беше назначена за зам.-министър на икономиката. ДБГ увеличи и представителството си в парламента, след като Петър Москов стана министър на здравеопазването и на негово място в Народното събрание влезе Антони Тренчев, а на мястото на икономическия министър Божидар Лукарски народен представител стана Настимир Ананиев.

Етюд 2: Кой с кого се договаря

Когато Валери Симеонов влезе в кабинета на зам.-председателя на Народното събрание Димитър Главчев за последните разговори в сряда, ден преди в парламента да се гласуват председателите на комисии, едва ли е предполагал, че след финалните преговори ще му се наложи да се откаже от председателското място на комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР, независимо че тя беше създадена специално за него. Досега контролът над регулатора се осъществяваше от парламентарна подкомисия, но заради интереса и пристрастието на патриотите по темата от ГЕРБ предложиха с въпроса да се занимава отделна комисия. По тази причина никой нямаше съмнение, че именно Валери Симеонов ще я оглави.

Такава обаче беше ситуацията до сряда, когато стана ясно, че депутатът от фронта Слави Бинев ще оглави комисията по култура и медии, а колегата му Валентин Николов, също от квотата на НФСБ, тази за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Така третата комисия, която се полагаше на патриотите – за енергийния регулатор, отиде за другия партньор от коалицията ВМРО. Депутати от фронта разказаха, че Симеонов е останал доста изненадан по време на срещата в сряда, защото двете предложения за председатели на комисии – по култура и за борба с корупцията, са му били съобщени от преговорния екип на ГЕРБ и изобщо не са били съгласувани с двамата съпредседатели Симеонов и Каракачанов. Впоследствие на заседание на групата между патриотите се разразил скандал, от който станало ясно, че Слави Бинев и Валентин Николов са се договаряли сами за постовете с ГЕРБ. Бинев обяснил, че като на бивш евродепутат на него "му се полагало" председателско място в комисия и след като не получил тази за еврофондовете, се договорил за комисията по култура, разказаха народни представители от фронта. За Николов подозират, че е получил поста от ГЕРБ заради близките си отношения с формацията на Борисов от по-предишното Народно събрание. Тогава той първоначално беше от "Атака", но впоследствие напусна групата на Волен Сидеров и като независим депутат получаваше субсидията си чрез ГЕРБ. От ПФ твърдят, че по този начин те са били поставени пред свършен факт, защото са имали намерение да преговарят за друга комисия – тази за образованието. "От партията на Борисов се опитаха да кадруват в групата на ПФ чрез председателските места в комисиите", казват от фронта. Освен това разглеждат този ход на ГЕРБ като провокация и опит за вбиване на клин вътре в парламентарната група на патриотите. Което пък е още един аргумент да създават напрежение и да заплашват, че ще напуснат управляващото мнозинство (повече за заплахите на Патриотичния фронт).

Тези два епизода са поредните примери за трудното напасване между всички участващи партии в сложната конфигурация на тази власт. Скърцането в момента беше напълно очаквано - перфектен баланс, в който всички да са доволни, е практически невъзможен. Въпросът сега е дали конструкцията на управлението ще издържи, или някой от недоволните ще осъществи заплахите си и ще се наложи тя да бъде променяна.

Огорчение в очите на Меглена Кунева по време на заседанието на Министерския съвет (МС) в сряда, брожение в парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) по повод назначенията на областните управители и скандали в групата на Патриотичния фронт (ПФ) заради избора на председатели на парламентарни комиси в Народното събрание. Такива реакции предизвика сред партньорите на ГЕРБ в управляващото мнозинство поредното раздаване на постовете във втория ешелон на изпълнителната и законодателната власт.

След назначенията тази седмица на губернаторите се оказа, че формацията на Меглена Кунева няма да има свой представител в нито една от 28-те области на страната. При раздаването на председателските места в парламентарните комисии пък отпадна не кой да е, а лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Първото решение на премиера Бойко Борисов увеличи още повече пропастта между двете основни партии в РБ - ДБГ и ДСБ. Второто пък прибави още един аргумент към останалите мотиви за недоволство на патриотите от кадровите решения на кабинета "Борисов" и увеличи заплахите за напускане на управляващото мнозинство. Отвори и нова разделителна линия между двете основни формации в коалицията – НФСБ и ВМРО.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    alien_s avatar :-(
    Jessika

    Един поглед в кухнята на управлението.
    Не изглежда много добре, от гледна точка на избирателите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK