Минималната заплата ще достигне 460 лв. през 2017 г.

Догодина повишението ще е на два пъти с по 20 лв., а в началото на следващите две еднократно с по 40 лв.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че увеличението на МРЗ е заради работодателите
Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че увеличението на МРЗ е заради работодателите    ©  Надежда Чипева
Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че увеличението на МРЗ е заради работодателите
Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че увеличението на МРЗ е заради работодателите    ©  Надежда Чипева

Минималната работна заплата (МРЗ) ще расте с по 40 лв. на година, за да достигне 460 лв. през 2017 г. Това стана ясно след извънредното заседание на Министерския съвет, на което беше одобрен проектът на Закона за държавния бюджет за 2015 г. Там е записано, че в първия ден на новата година МРЗ ще бъде повишена с 20 лв., а шест месеца по-късно – с още 20 лв. В средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015–2017 г. пък е записано, че в началото на всяка една от следващите години минималното възнаграждение в страната ще се повишава с по 40 лв.

Увеличаването на минималната заплата от 1 януари 2015 г. е основната разлика между първоначалния вариант на закона за бюджета, публикуван на сайта на Министерството на финансите за обществено обсъждане, и внесения на първо четене в пленарна зала вариант. В първия вариант не беше предвидено увеличение от следващата година, а в края на 2017 г. МРЗ трябваше да бъде 420 лв. С новия вариант на практика сегашнияj кабинет преизпълнява плана на правителството на Пламен Орешарски, което управляваше с мандата на БСП. Целта на предишния кабинет беше в края на 4-годишния мандат (до 2017 г.) МРЗ да бъде 450 лв.

Промяна на мнението

След правителственото заседание в понеделник финансовият министър Владислав Горанов заяви, че според него минималната заплата не бива да се увеличава следващата година, защото това е във вреда на икономиката. В своите публични изявления министърът винаги е защитавал тази позиция. Той обаче промени мнението си след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което се проведе в петък, 28 ноември. По думите на министъра там той не е получил подкрепа на тезата си, че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата. "След като работодателските организации изразиха мнение, че пазарът на труда няма да пострада, аз загубих аргументите си, че трябва да пазя заетостта", каза Горанов.

Опитите на министър Горанов да оправдае увеличението с натиск от страна на работодателите не се потвърждават от национално представителните организации. На практика представител само на една структура е изразил по някакъв начин подкрепа за увеличаване на МРЗ. Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев обяви публично, че "минималната работна заплата спокойно може да се увеличи". Той обаче уточни, че това е лично негово мнение, с което не ангажира КРИБ.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) остават на досегашната си позиция, че по принцип не са срещу увеличението на минималната работна заплата, а срещу нейното увеличение при липса на оценка на въздействието. В официално становище е посочено, че увеличението ще засегне негативно най-нискоквалифицираните работници, които не могат с производителността на труда да покрият разходите за увеличени заплати. "Вместо да останат на работа при по-ниска заплата, за тях се очертават няколко възможности, сред които или да преминат в сивия сектор, или да станат безработни и да получават помощи", е позицията на БТПП.

От Българската стопанска камара (БСК) изразиха мнение, че държавата не бива да се намесва на пазара на труда чрез административно определяне на ключови параметри като МРЗ, минимален осигурителен доход (МОД) и др. "Икономически необоснованото увеличение на МРЗ ще доведе до ново съкращаване на нископлатена работна ръка и ръст на безработицата сред най-уязвимите групи в обществото, респективно – на разходите за обезщетения и социално подпомагане", е становището на БСК.

Приоритети на правителството

Финансовият министър обяви след правителственото заседание, че на първо място като приоритети на правителството е социалната политика, а чак след това е икономическата политика. "Би трябвало да е точно обратно. Но за съжаление винаги е било така", коментира Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Според него решението за вдигане на МРЗ не е икономически обосновано и докато това може да не е кой знае какъв проблем за София, е проблем за провинцията и особено за северозападния край на България. Той също така смята, че повишаването на минималния доход е само привидно социална мярка, тъй като в крайна сметка тя води до намаляване на заетостта. "Трябва да се стремим към увеличаване на хората, които се трудят. А в момента се случва точно обратното", смята Стайков.

Във връзка с обявеното с бюджет 2015 10-процентно свиване на разходите за персонал на силовите ведомства министър Горанов обясни, че "ние не съкращаваме хора, а свиваме разходите". Според него всеки министър трябва сам да направи анализ и да прецени как да действа, за да се вмести в бюджета. "Нашите приоритети са свързани със социалната сигурност, образованието", обясни министърът.