Слави Бинев - "най-подготвеният човек"

Или как депутатът от Патриотичния фронт отговори на критиките срещу избора му за председател на комисията по култура и медии

Слави Бинев, който преди години беше провъзгласен за архонт от Старозагорския митрополит Галактион, призова "да си подадем ръце и да тръгнем в друга посока"
Слави Бинев, който преди години беше провъзгласен за архонт от Старозагорския митрополит Галактион, призова "да си подадем ръце и да тръгнем в друга посока"    ©  Георги Кожухаров
Слави Бинев, който преди години беше провъзгласен за архонт от Старозагорския митрополит Галактион, призова "да си подадем ръце и да тръгнем в друга посока"
Слави Бинев, който преди години беше провъзгласен за архонт от Старозагорския митрополит Галактион, призова "да си подадем ръце и да тръгнем в друга посока"    ©  Георги Кожухаров

"Аз съм най-подготвеният човек - ако не в държавата, то поне в парламента, да отговарям за председателството на тази комисия." Така депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев отговори на критиките на общественици, журналисти и хора на изкуството срещу избора му за председател на парламентарната комисия по култура и медии. По време на едночасова пресконференция във вторник той изреди аргументите си защо е подходящ за поста, сред които опита му като евродепутат, волята му да работи за независими медии и съдружието му с Джордж Харисън на Сейшелите.

Слави Бинев очерта три сценария, при които би подал оставка от поста. Единият е съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов да му я поиска, другият - зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и областният управител на София-град Веселин Пенев, срещу които Патриотичният фронт недоволстват, да се оттеглят и третият - "ако всички, от които зависи нашата програма, я саботират".

Кой кого кога е предложил

"Не съм се молил, не съм се натискал да оглавя тази комисия, това беше политическо решение, в което имаше голяма доза капан", заяви Бинев. Той беше категоричен, че е бил предложен от съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Този понеделник обаче лидерът на НФСБ не беше толкова сигурен по този въпрос - пред "Нова телевизия" той съобщи, че Бинев е бил предложен от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като самият Симеонов отказал заради това, че е собственик на телевизия "Скат". Впоследствие от пресцентъра на ГЕРБ изпратиха позиция на Цветанов, в която се казва, че персоналният състав за всяка една от комисиите е бил изцяло ангажимент на съответните парламентарни групи.

На въпрос на "Капитал" кога е получил предложението да оглави комисията и дали то е било обсъждано от парламентарната група на Патриотичния фронт, Слави Бинев отговори "четвъртък, 16 часа и 54 минути". Очевидно обърквайки дните, тъй като гласуването на състава на комисията по култура и медии беше още в четвъртък сутринта. По думите на Бинев за кандидатурата му не е било провеждано специално заседание на парламентарната група, защото е трябвало да се реагира бързо въпроса. Всъщност депутати от фронта разказаха миналата седмица за "Капитал", че самият Валери Симеонов е останал доста изненадан по време на срещата за договарянето на комисиите, защото предложенията за председатели на тези по култура и за борба с корупцията, са му били съобщени от преговорния екип на ГЕРБ и изобщо не са били съгласувани с него и другия съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов. Впоследствие на заседание на групата станало ясно, че Слави Бинев и Валентин Николов (който стана председател на комисията за борба с корупцията) са договаряли сами постовете си с ГЕРБ.

Приоритетите на Бинев

За пресконференцията си Слави Бинев беше подготвил и списък със "стратегически цели и приоритети". Той заяви, че ще се бори за това парите за култура да бъдат много повече и да се качат "от пет промила на шест" (може би имайки предвид от 0,5 на 0,6% от БВП в бюджет 2015), както и за освобождаване на медиите от всички зависимости - "икономически, политически, а може би и някакви други". Изкачването на България в класациите за свободата на словото е друга цел на Бинев, който през 2012 г. се опита да щурмува сградата на БНТ, заедно със свои привърженици заради това, че медиата е отразила партийно мероприятие на "ГОРД" само по един от своите канали.

"На тези, които казват, че не мога да пея, да рисувам, да стихоплетствам, ще кажа "абсолютно сте прави". Моите таланти са другаде - в посока да давам възможности да тези, които искат да направят нещо добро", заяви още Слави Бинев. И даде пример с това, че "ако Микеланджело беше покровител или меценат на Леонардо да Винчи, сигурно щяха да бъдат бояджии в Неапол. Но са имали зад гърба си Борджиите, Медичите и т.н."

Когато "мутра" е клише

Според депутата и бивш спортист повечето, които говорят срещу него, не го познават, а "мутра" е клише, което са сложили, за да го елиминират. През 90-те Бинев създаде асоциация "Защита", която уж трябваше да се противопоставя на охранителните фирми на борците. "Винаги съм показвал, че можеш да оцелееш без да ходиш на колене, с наведена глава. Аз показах, че има живот на Марс, че има друг шанс. Скочих срещу целия престъпен свят и ми казаха, че съм лош и мутра", защити се Бинев и допълни, че "във всяка една нормална страна човек с такава история би се превърнал в легенда".

По повод това, че е бил собственик на един от емблематичните чалга клубове в центъра на София - БИАД, Слави Бинев отговори, че познава много хора, които са му казвали: "Мога да слушам Клайдерман от сутрин до вечер, но ако трябва да направя нещо, което да ми донесе пари, това е чалга." И припомни, че е създал и клубове като "Библиотека", "Империал" и "Дали" и е прочел повече книги от "Винету".

"Не съм пял с "Бийтълс", но мой съдружник на Сейшелите беше Джордж Харисън", аргументира се още Слави Бинев. И призова днес "да си подадем ръце и да тръгнем в друга посока".