Санкцията на KPMG за одитите на КТБ ще бъде ясна през декември*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Санкцията на KPMG за одитите на КТБ ще бъде ясна през декември*

На 25 юни, малко след затварянето на КТБ, комисията, ръководена от Ваня Донева, се е самосезирала за дейността на KPMG като одитор, заверявал отчетите на банката

Санкцията на KPMG за одитите на КТБ ще бъде ясна през декември*

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори вече е връчила доклада си на одиторската група

Десислава Николова
14923 прочитания

На 25 юни, малко след затварянето на КТБ, комисията, ръководена от Ваня Донева, се е самосезирала за дейността на KPMG като одитор, заверявал отчетите на банката

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


Най-късно до 8 декември Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще е готова със заключение от проверката на работата на одиторите от KPMG като компания, заверявала отчетите на Корпоративна търговска банка от 2009 до 2013 г.

Докладът на разследващия екип е бил връчен на одиторската фирма на 24 ноември и в момента се чака тяхното становище по проверката, което ще се получи най-късно на 1 декември. След това ще се изготви заключение, по което комисията ще вземе своето решение.

Ако има нарушения, по закон максималната санкция за одиторското предприятие е 20 хил. лв., както и временно отнемане (суспендиране) на правото за упражняване на дейност за срок от 2 години на самото одиторско предприятие или на одитора, извършил одита. До редакционното приключване на "Капитал Dаily" във вторник от KPMG не отговориха на изпратените в понеделник въпроси.

Самосезиране

Комисията се е самосезирала на 25 юни, малко след затварянето на КТБ, и проверява няколко основни проблема в работата на KPMG. "Те са структура на кредитния портфейл на банката, повишения кредитен риск в резултат на концентрация на кредити, отпускани на кредитополучатели – свързани лица помежду си. Освен това проверяваме спазването на етичните принципи и норми на одиторската професия съгласно Етичния кодекс на професионалните счетоводители.

Проверяваме и за това доколко са били видни индикатори за измама, защото, ако има такива, одиторът е длъжен да ги анализира, да оцени тяхното влияние и да сезира надзорния орган, както и одитния комитет на банката", коментира Ваня Донева, председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

По време на разследването екипът на комисията открил и още един казус, по който тя се самосезирала на 14 октомври и е започнала проверка за спазване на етичния кодекс. "Установихме, че член на одитния комитет на КТБ е заверявал отчетите на над 50 фирми, които са кредитополучатели на банката. Готови сме с проекта на доклад и за този казус и ще го разгледаме на заседание на комисията на 2 декември", съобщи Донева.

Въпросният одитор е доцентът от УНСС Николай Орешаров, за чиято двойнствена функция на вътрешен одитор на банката и външен за нейните клиенти "Капитал" съобщи в разследване за свързаното кредитиране на КТБ през март 2013 г. По информация на вестника проверка на Орешаров се извършва и в съсловния Институт на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС), където от 2005 до 2009 г. той е бил председател на Съвета по професионална етика.

Комисията проверява работата на одиторите на над 1000 компании, които са от обществен интерес в областта на енергетиката, водоснабдяването, телекомуникационните услуги, финансовия сектор, пенсионните и застрахователните дружества. В България в момента са регистрирани над 700 одитори, но не е ясно колко от тях одитират компаниите от обществен интерес, защото всяка година този брой се мени. В казуса с KPMG е ясно, че годишно компанията одитира отчетите на над 600 компании.

Проверките стават по-чести

През тази година комисията се е самосезирала по три казуса, два от които са свързани с КТБ, и е отнела временно правото за упражняване на професията на един одитор за срок от две години с влязло в сила наказателно постановление. Наказателните постановления за временно отнемане на права не влизат в сила веднага след издаването им. Те подлежат на двуинстанционно обжалване и влизат в сила, след като и втората съдебна инстанция ги потвърди. Дотогава одиторът може да извършва одит.

Инспекторите, които проверяват дейността на регистрираните одитори, са общо 15. По закон те правят проверки веднъж на три години на одиторите, които заверяват отчети на дружества от обществен интерес, а съсловната организация – Институт на дипломираните експерт-счетоводители, проверява останалите одитори веднъж на шест години за качество на одиторската дейност.

След казуса с КТБ обаче Комисията за надзор над регистрираните одитори е взела решение, че ще проверява всяка година, а не веднъж на три, работата в България на одиторите от голямата световна четворка в България - KPMG, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers и Deloitte, тъй като при тях има по-голям риск, защото много предприятия от обществен интерес са концентрирани за одит точно в тези одиторски предприятия.

В момента комисията не разполага със звено за оценка на риска, което председателят й счита за проблем, тъй като то би подпомагало инспекционната дейност за насочването й във високо проблемни области и би могло да повиши ефективността на контрола върху качеството на одиторската дейност. През тази година комисията е работила по 11 сигнала от акционери, синдици и други заинтересовани лица  за качеството на работата на одитори на дружества и е разгледала 58 жалби, свързани предимно с подготовката и провеждането на изпитите за придобиване на правоспособност на дипломирани експерт-счетоводители, които провежда ИДЕС. В момента комисията извършва 70 планови проверки на одитори и одиторски предприятия.

* Заглавието е променено в 14.30 в сряда. В първоначалния вариант фигурираше датата 8 декември. В този срок ще е готово заключението. Но няма да се е състояло заседание на колективния орган и да е взето окончателно решение.

Най-късно до 8 декември Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще е готова със заключение от проверката на работата на одиторите от KPMG като компания, заверявала отчетите на Корпоративна търговска банка от 2009 до 2013 г.

Докладът на разследващия екип е бил връчен на одиторската фирма на 24 ноември и в момента се чака тяхното становище по проверката, което ще се получи най-късно на 1 декември. След това ще се изготви заключение, по което комисията ще вземе своето решение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

48 коментара
 • 1
  clwnjester avatar :-|
  clwnjester

  Интересно каква Санкция ще има, като се има предвид, че дупката в КТБ е 4.7 млрд. лева? Защо имам чувството, че "Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори", ще си свърши работата толкова, колкото и КПМГ си я е свършила в КТБ?

 • 2
  klecho avatar :-|
  klecho

  Именно. Глоба 20000 лева за нЕкакви 4.7 милиарда дупка.

  По една бира на милион.....

 • 3
  postingcanter avatar :-|
  Posting Canter

  Не че КПМГ не изглеждат съучастни, но намирисва на нападение върху по-слабите звена на веригата, за да се опазят по-силните от задкулисието.

 • 4
  plamen.iv.ivanov avatar :-|
  Plamen

  По-интересна ще е санкцията, която ще наложи компанията майка, там не робуват на закони с максимален размер на "глоба"...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  forsenx avatar :-|
  forsenx

  До коментар [#1] от "clwnjester":

  До коментар [#2] от "klecho":

  KPMG ще ги заболи много повече ако отнемат правото на цялото предприятие да упражнява одиторска дейност за срок от две години. Както пише в статията по закон може и до там да се стигне. Но едва ли ще се случи. По-вероятно е да отнемат правата на лицето, което е отговаряло конкретно за отчетите на КТБ + парична глоба.
  Обаче каквато и наказание да им наложат, винаги ще останат съмненията, че KPMG - България са способни да си свършат работата съвестно и професионално. А като се има предвид и факта, че те одитират ПИБ, картинката става...

 • 6
  m4 avatar :-|
  m4

  Тази комисия защо така е пропуснала да се самосезира за едни други "одитори", които дадоха консултация вместо одит и изкопаха дупка на Луната, докато си цесираха личните финанси в КТБ?
  http://www.miroivanov.com/2014/11/blog-post.html
  А "Капитал" защо не дава смислена информация по случая, а продължава с маскарада?

 • 7
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  Най-логичното би било оманския фонд и другите по-малки акционери да съдят КПМГ България. Но пък КПМГ би трябвало да имат застраховка, която да покрие иска, освен ако не се докаже умисъл.

 • 8
  today avatar :-|
  today

  Орешаров, Орешарски ... хм.
  Цветан Цветанов, Цветан Василев ... хм.

  А къде бляха тия комисии от март 2013 до юни 2014??? Сега да одерат с глоба KPMG с глоба в размер на отпуснатите кредити без надлежни обезпечения, да видим дали друг път ще разписват ей-така отчетите на банките. А Орешаров направо в Гуантанамо трябва да го засилят.

 • 9
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  Време е Одитът да се върне към основните си функции, а не да е подлога на властващите...

 • 10
  xmm avatar :-?
  xmm

  цитат:
  Докладът на разследващия екип е бил връчен на одиторската фирма на 24 ноември и в момента се чака тяхното становище по проверката, което ще се получи най-късно на 1 декември.

  Значи за една седмица може да се изготви становище?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.