Мирослав Боршош - от издател и партиен лидер до директор на НДК

Новият шеф на "двореца" на два пъти е продавал свои дялове в компании на дружества, свързвани с Делян Пеевски

Мирослав Боршош беше в инициативния комитет, който издигна Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г.
Мирослав Боршош беше в инициативния комитет, който издигна Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г.    ©  Красимир Юскеселиев
Мирослав Боршош беше в инициативния комитет, който издигна Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г.
Мирослав Боршош беше в инициативния комитет, който издигна Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г.    ©  Красимир Юскеселиев

Бившият съсобственик на в. "Новинар" и продуцент Мирослав Боршош избра Фейсбук, за да обяви, че от вторник вече официално е директор на Националния дворец на културата (НДК). "Скъпи приятели, от днес съм директор на НДК и поемам неговото оперативно управление. Образованието ми на културолог и десетте години работа по многобройни културни проекти със сигурност ще са ми от полза в ръководенето на най-голямото място за култура в Югоизточна Европа – НДК", написа той в социалната мрежа.

Официалното му назначение съвпадна с брожението в средите на интелектуалците срещу избора на депутата от ПФ Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии и обяснението на Боршош, че по образование е културолог и дълги години е работил по културни проекти, прозвуча като презастраховане срещу евентуално недоволство и по повод неговото назначение.

Той ще изпълнява длъжността изпълнителен член на съвета на директорите на НДК. Председател на борда става Валентин Кръстев. В състава на ръководството влизат още Оли Груева,  Райна Гегова, както и Людмил Веселинов. УС на дружеството беше сменен от министъра на културата Вежди Рашидов преди около две седмици.

Интересни бизнес партньори

През последните години продуцентската компания на Боршош "Артишок" продуцира много от хитовите моноспектакли на българската театрална сцена – на Камен Донев, Мариус Куркински, Мая Новоселска, Мариан Вълев. Организира и концерти. Той беше и продуцент на сериала "Недадените" по БНТ, посветен на спасяването на българските евреи.

Преди да стане продуцент, Боршош бе съсобственик на в. "Новинар" и собственик на сайта "Всеки ден". Другият съсобственик във вестника беше бившият лидер на "Гергьовден" Любен Дилов-син. Придобиването на дяловете от Дилов-син в изданието стана през 2005 г. заедно с компании, близки до някогашния спорен председател на Столичния общински съвет Антоан Николов. А до 2007 г. собствеността в акционерното дружество "Новинар медия" АД бе разпределена поравно между Мирослав Боршош и Любен Дилов–син.

Предишният официален собственик на вестника беше група от приватизирани общински дружества, в които се смяташе, че има влияние Антоан Николов. През 2007 г. Мирослав Боршош се раздели с "Новинар" и освободи и поста главен редактор. Това се случи, след като той прехвърли дела си в ИПК "Родина" на управляваната от семейството на Делян Пеевски "Нова българска медийна група".

Боршош е собственик на сайта "Всеки ден" до началото на юни 2009 г., когато едноличен собственик на капитала става "Всеки ден медия" ЕАД, за което дружество също се твърди, че е в сферата на влияние на Делян Пеевски. Според Търговския регистър Боршош е в съвета на директорите на дружеството заедно с Мартин Радославов до средата на ноември тази година. Радославов издава сайта "Всеки ден" и едноименния жълт вестник чрез дружеството "Ню медия груп".

Партийно минало

Кариерата на Боршош първоначално е свързана със СДС и времето, когато синята партия беше на власт. През 1997 г., когато Надежда Нейнски е министър на външните работи в правителството на Иван Костов, той постъпва на работа в екипа й като специалист в управление "Информация". А впоследствие става и парламентарен секретар на външното ведомство. След като СДС загуби властта през 2001 г. от НДСВ, Боршош е избран за лидер на младежката организация на СДС. Прекратява обаче партийната си дейност, след като влиза в управлението на близкия до Антоан Николов вестник.

Пред 2005 г. Боршош беше в инициативния комитет по издигането на Бойко Борисов за кмет на София на частичните кметски избори.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  вече сме на ниво - цирков фестивал :-)

 • pinoccio

  А кога с конкурс назначение?
  Стига с тия престъпници, стига!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 3
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Образованието ми на културолог и десетте години работа по многобройни културни проекти със сигурност ще са ми от полза в ръководенето на най-голямото място за култура в Югоизточна Европа – НДК"

  ИзвадИ си пръстите от контакта!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  СКлави Бинев - шеф на комисията по к у л т у р а в НС...
  Боршош -шеф на НДК...
  Лукарски - министър на икомномика;
  Нямат ли край идиотските назначения на явно нагласените назначения ?

 • 5
  vasco avatar :-P
  vasco

  Банката кадри почти свършИ! Гребат от дъното :)

 • 6
  hif29374377 avatar :-|
  Колю Ганчев

  Много готина статия. Още с подзаглавието читателя се облъчва с вкуса на Делян: "на два пъти е продавал свои дялове в компании на дружества, свързвани с Делян Пеевски". Е, и?! 250х. българи имат сметки в банката на Пеевски, демек са имали вземане-даване с него! Да избесим и тях ли? Ако не можете да намерите друг кусур по-добре хич да не пишете.

 • 7
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Само аз ли не виждам проблем? Човекът е продуцирал културни събития на частния пазар. При това очевидно успешни. Какво точно го прави неподходящ тогава? Това че си е продал вестника на Пеевски? Несериозно е Капитал да прави такива намеци, защото много добре знае, как Пеевски ако реши да те натисне чрез разпространението, където е монополист, си загубен. И по-добре да приемеш офертата, вместо да загубиш всичко

 • 8
  gope avatar :-|
  Gopeто

  Интересни са ми мотивите за назначението на кмета на Попово за част от управлението на НДК. И може ли да съвместява двете длъжности? И след като е шести мандат кмет, каква би била причината да се изниже така на топъл, но ветронеустойчив пост?
  Жителите на Попово може би има какво да кажат?

 • 10
  ustav avatar :-|
  ustav

  друго си беше личният пи-ар на Дянков да оглавява ендекато на културата :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход