Синан Юлген: Турция може да е по-добър партньор за България от Русия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Синан Юлген: Турция може да е по-добър партньор за България от Русия

Турция още не вярва напълно на думите на Путин за спирането на Южен Поток, казва Юлген

Синан Юлген: Турция може да е по-добър партньор за България от Русия

Турският икономист и анализатор за срещата Путин-Ердоган и "Южен поток"

Огнян Георгиев
10524 прочитания

Турция още не вярва напълно на думите на Путин за спирането на Южен Поток, казва Юлген

© Цветелина Белутова


Профил

Синан Юлген е е председател на Центъра за икономически и международни изследвания в Истанбул (EDAM). Той е и основател на Istanbul Economics - консултантска фирма, специализирана сферата на регулациите и публичната политика, както и гост-преподавател в Carnegie Europe. Юлген е работил в турското Министерство на външните работи и е част от екипа, договорил митническия съюз между Турция и ЕС. Той е редовен автор на много турски вестници, както и на чуждестранни като Financial Times, Wall Street Journal, Le Figaro.

Значи ли изказването на Путин, че Турция е лобирала Русия да изостави "Южен Поток" и да увеличи газовия поток към Турция или това е чисто руско решение?

Мисля, че това е руско решение. Турция не е лобирала активно да бъде спрян "Южен Поток". Напротив, Турция дълго време беше под натиск да отвори икономическата си зона в Черно море, за да бъде използвана за проучванията и инфраструктурата на проекта. Турската позиция не бeше да лобира против.

Но последното споразумение, разбира се, служи на турските интереси, тъй като Турция отдавна иска да стане енергиен хъб в региона. Това е първият път, в който Русия се съгласява да изнася газ за Турция, който да бъде експортиран към Европа. Досега руският газ се изнасяше само за собственото ни потребление. Това е ново.

То отговаря на визията на Ердоган, сега Турция да може да агрегира различни източници на газ - Русия, Азербайджан, Ирак и евентуално, Иран, и да изнася към Европа.

Но дори да не е лобирал срещу "Южен поток", Ердоган е лобирал за повече газ за Турция?

Да, дори да не са били активно срещу проекта, те със сигурност са искали Русия да изпраща още газ, който Турция да продава.

Но тук има несигурност дали думите на Путин отговарят на реалността. Дали има решение за спиране на "Южен поток", или е тактика от руснаците, за да натиснат европейските политици и България и да преодолеят съпротивата им.

Тоест турците не приемат думите на Путин напълно реалистично?

Да, още не.

Но какво тогава подписаха турската и руската страна?

Споразумение за допълнително сваляне на цената за местно потребление. Не знам дали има споразумение за още газ. Беше в крайното изявление, но не знам дали има подписано нещо.

Какво ще прави турската икономика с такава мащабна доставка на газ - 60 млрд. куб. м. годишно, ако новият проект тръгне?

Турция сега консумира почти 50, така че още 60 млрд. със сигурност няма смисъл. Ако се реализира, това ще е огромен двигател за аспирациите на Турция.

Това означава ли, че страната се приближава до статуса на Германия като предпочитан партньор за Русия?

Ние вече потребяваме второто по големина количество газ след Германия, така че сме доста важни, да. Но това не значи, че Русия и Турция стават толкова близки партньори - има доста различия в начина, по който те виждат региона, както и в редица други области. Това е по-скоро партньорство по сметка, отколкото по убеждения, защото няма политическо сближаване.

Как виждате ситуацията като външен наблюдател  - победа или загуба за Европа и България беше решението за "Южен Поток"?

Ако приемем, че наистина е спрян, а не е просто тактика, с която Русия да използва Турция, за да изиграе Европа, то това е победа за европейското сближаване. ЕК успя да наложи правилата си, така че това е добре от европейска гледна точка. От гледна точка на България, зависи дали тя ще успее да се договори с Турция за добри условия. Възможно е това решение въобще да не се отрази негативно на икономиката й, напротив.

Това значи ли, че Турция може да бъде по-добър партньор на България в газовите сделки от Русия?

Би могло, разбира се. Турция няма идеология зад продажбите на газ, просто търси изгодни сделки. Така че, ако успеете да се договорите за изгодни условия, това не би било проблем.

Профил

Синан Юлген е е председател на Центъра за икономически и международни изследвания в Истанбул (EDAM). Той е и основател на Istanbul Economics - консултантска фирма, специализирана сферата на регулациите и публичната политика, както и гост-преподавател в Carnegie Europe. Юлген е работил в турското Министерство на външните работи и е част от екипа, договорил митническия съюз между Турция и ЕС. Той е редовен автор на много турски вестници, както и на чуждестранни като Financial Times, Wall Street Journal, Le Figaro.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

40 коментара
 • 1
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Крайно време е поне журналистите в "Капитал" да разберат, че Русия никога няма да се съгласи друга страна, в случая Турция, да препродава природен газ доставен от нея! Така Газпром няма да може да продава на различни цени за всяка страна и ще има огромни загуби.

  Освен това фактите са, че през 2013г. Газпром е доставил на Турция общо 26.7 млрд. куб. м. природен газ от които 13.7 млрд. са през "Син поток", който в момента е с капацитет от 16 млрд. куб. м. годишно. Тоест през България са оставени 26.7 - 13.7 = 13 млрд. Газопровод като "Южен поток" до Турция с капацитет 63 млрд. е напълно излишен и СКЪП, и по тази причина газпром никога няма да го построи.

  http://www.gazprom.com/about/production/projects/pipelines/blue-stream/

 • 2
  jupel avatar :-|
  Жупел

  Турция можела да е по-добър партньор за България от Русия.

  Ти ако не можеш да се довориш с доставчика, чакай да се договориш по-изгодно с прекупвача.

  Пак тръгваме да си измисляме предположения, опорни точки, върху, които да дадем воля на фантазията и щенията си.

  Единственото хубаво нещо, което може да се извлече от преориентирането на руския газ към Турция, е възможността Анкара да се откаже от безумието да се строи атомна централа на черноморието до границата с България. С толкова газ вече е безсмислено. Но това пак не е толкова сигурно.

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "Турция сега консумира почти 50, така че още 60 млрд. със сигурност няма смисъл. "

  1. Турция ще строи АЕЦ.
  2. Никой не е обещал на Турция вечно да е работилницата на ЕС. Времената се менят.
  3. На Изток със сигурност няма на кого да продават. На Запад - къде? В БГ? Ами ние и сега купуваме, през Украйна. И няма никакъв шанс транзита през морето и Турция да излезе по-евтино. Т.е. ще продължаваме да купуваме руски газ през Украйна. Освен ако Румъния не започне наистина да изнася, в който случай можем да минем на румънски газ.
  4. Гърция е ебати купувача, на каквото и да било, особено на газ. С тяхната хеви индъстри и студена зима ... :-)
  5. Италия? Едва ли, има още едно-две морета до там, помпените станции ще са по-скъпи от постоянна база на Луната.
  6. Албания, БЮРМ, Косово ... е, хайде по-сериозно!
  ---
  Дрън-дрън. Некви глупости са го питали, глупости им е отговорил. Реално Джиджето се чуди какво да я прави тази тръба, за кято на всичкото отгоре няма пари да я довърши. И говори глупости. Поради което турците виждат че се гъбарка и не се връзват особено:
  "Тоест турците не приемат думите на Путин напълно реалистично?
  Да, още не."
  ----
  Плачете мурзилки и корумпета. Рублите свършиха, с което свърши и безумието ЮП.

 • 4
  jupel avatar :-|
  Жупел

  И още нещо, сътрудничество на Турция с Русия за пренос на газ към Европа, реално ще ограничи възможностите за истинска диверсификация на доставки с азерски, ирански, иракси, израелски или египетски газ. Ето тук вече трябва да се търсят истинските дългосрочни загуби за България.

 • 5
  1_bulgarin avatar :-|
  1_bulgarin

  Според мен потока почва да се строи до 10 дена..... И ще получаваме поне 5 пъти повече транзитни такси....И това е благодарение на ЕС и нашето членство.....

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "Жупел":

  "Ти ако не можеш да се довориш с доставчика, чакай да се договориш по-изгодно с прекупвача."

  Плевнелиев се договори с Азърбайджан. Никъде не е казано че през Турция може да минава само руски газ. Пък и Набуко тръгна ... :-)

  Путлер да отваря верига будки за пълнене на запалки :-) Опа, те са с пропан :-) Ми, ш'си вари чай и ще изнася речи колко е велик. Може и да пее "Съ-ююзът ми, е много по добър, от съ-ю-за ти". Хазарта ш'му шитне правата :-)

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#5] от "1_bulgarin":

  "Според мен потока почва да се строи до 10 дена....."

  Презобил си със сръбски и турски вестници :-)

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#4] от "Жупел":

  "ще ограничи възможностите за истинска диверсификация на доставки с азерски, ирански, иракси, израелски или египетски газ. Ето тук вече трябва да се търсят истинските дългосрочни загуби за България."

  И кой каза че Ердоган е рубладжия? Вярно че е също такъв пън като Путин, ама те бабаитите не си играят заедно. Точно Турция да прави евала на Путин в ущърб на близкоизточните находища ...

 • 9
  tanazius avatar :-P
  tanazius

  До коментар [#5] от "1_bulgarin":

  "Според мен потока почва да се строи до 10 дена..... И ще получаваме поне 5 пъти повече транзитни такси....И това е благодарение на ЕС и нашето членство....."

  Сарказма ви е излишен - в този форум няма кой да се върже...
  Камуняките вече газ пикаят от злоба!
  А благодарение "на ЕС и нашето членство" не сме вечния кандидат за 16-та република!

 • 10
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "BlueWater":

  "Газопровод като "Южен поток" до Турция с капацитет 63 млрд. е напълно излишен и СКЪП, и по тази причина газпром никога няма да го построи."

  Абсолютно вярно. Но не е единствената причина. Има и втора - парите свършиха :-) Иначе КГБ-исткия мозък лесно може да потроши едни милиарди. Все пак той е ченге, не бизнесмен. А освен това е тъпо ченге, че и го играе цар. Та на теория може да строши маса пари в свирки, ама добрата новина е че парите ги няма. Гречката поскъпва, а руските банки спряха да продават долари на крепостните. Играта свърши с две думи. Мечо го удушиха за броени месеци. Обратно в тайгата :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK