"Лукойл" отново избегна пълно акцизно отчитане

Според директора на митниците Ваньо Танов без измерватели по тръбопровода на компанията контролът няма да има ефект

Законът позволява да се прехвърля безконтролно гориво от един данъчен склад на "Лукойл" в друг
Законът позволява да се прехвърля безконтролно гориво от един данъчен склад на "Лукойл" в друг    ©  Анелия Николова
Законът позволява да се прехвърля безконтролно гориво от един данъчен склад на "Лукойл" в друг
Законът позволява да се прехвърля безконтролно гориво от един данъчен склад на "Лукойл" в друг    ©  Анелия Николова

В промените в закона за акцизите депутатите не пренесоха чл. 35а от Наредба 3 в закона, с което реално се дава шанс да бъдат укривани приходи от ДДС и акцизи. Този член гарантираше, че ще има измервателни уреди на всяко разклонение по тръбопровода на нефтената компания "Лукойл", който свързва рафинерията и петролните й бази (данъчните складове).

При обсъждането на второ четене в комисия директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов предупреди, че ако няма измервателен уред на всяко разклонение по тръбата, промените няма да доведат до реален положителен ефект при събираемостта на приходите от ДДС и акциз. Накратко той обясни, че системата е така направена, че има нужда от всички измервателни точки, за да функционира ефективно. "Дори една точка да липсва, всички останали точки стават безпредметни", каза Танов. Директорът на митниците обясни още, че така както е написан законът, отново няма проблем да се прехвърля гориво по тръбопровода на митническите складове на "Лукойл", без то да бъде отчитано по някакъв начин.

В сега залегналата промяна измервателен уред има само на входа на данъчните складове, но не и при връзките между базите. Според Танов тази вратичка позволява на "Лукойл" да прехвърля гориво от един митнически склад в друг, без това да бъде отчитано. Директорът на митниците се оплака, че заради липса на категорично доказателство къде се намира липсващото гориво, всички ревизорни актове падат в съда. "Дори да направим проверка едновременно в петте данъчни склада и да регистрираме несъответствие, производителят винаги казва, че горивото е някъде в тръбите", обясни директорът на митниците. Това обаче няма как да бъде проверено.

Ваньо Танов обясни пред комисията, че програмният продукт не позволява по никакъв начин ръчна намеса. "Има 15 контролни точки при движението на горивата и във всеки от случаите, когато има разлика в показанията, възниква рисково събитие, което трябва да бъде обработено", каза Танов. Директорът на митниците обясни още, че данъчните складове "Росенец" и "Нефтохим" са обединени в един и всички уреди, които са били в "Росенец" и на входа на "Нефтохим", са премахнати. Анализът на Агенция "Митници" показва, че за една година ДДС от нефта, който е влязъл в "Нефтохим", е намалял с 280 млн. лв.

Депутати от Реформаторския блок коментираха пред "Капитал", че планират да внесат текстове, с които да върнат измервателните уреди по тръбата на "Лукойл".