Метроефект
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Метроефект

През 2015 г. мрежата на софийската подземна железница ще надмине 40 км

Метроефект

Ползите за гражданите и бизнеса от разширението на метрото са много и са безспорни, но общината все още не се справя с планирането

Десислава Лещарска
16052 прочитания

През 2015 г. мрежата на софийската подземна железница ще надмине 40 км

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Близо половин милион софиянци ще се придвижват из града с метро, а автомобилният трафик в София ще намалее с 35% след 2018 г. Ще има добре уреден довеждащ градски транспорт, а велоалейната мрежа няма да предизвиква смях. Засега това остава в сферата на новогодишните пожелания, но все пак присъства и в плановете на "Метрополитен" ЕАД и Столична община за организацията на транспорта след разширението на двата метролъча и изграждането на третия, който ще свързва кварталите "Овча купел" и "Васил Левски". Ползите са не само спестени време и средства на гражданите и бизнеса, но и една по-чиста, тиха и уредена София, която в момента е на позорното първо място в класацията на Европейската агенция за околна среда за най-мръсна столица, до голяма степен заради трафика.

Ефектът от новите отсечки се измерва не само с намаления брой автомобили, но и с активизация на пазара в районите, подсигурени с метро и с реални инвестиции в секторите на недвижимите имоти и търговията. През април следващата година ще заработят отсечките към "Дружба" и летището и към Бизнес парк София в "Младост" 4, а мрежата на софийската подземна железница ще надмине 40 км.

Възходът на "Младост"

След инспекцията през ноември на строителството на отсечката до "Младост" 4 столичният кмет Йорданка Фандъкова отчете, че конструктивните работи по трите нови метростанции са изпълнени на 100%, релсовият път е готов 95%, вътрешното архитектурно оформление 70%, а ел. инсталацията 60%. Участъкът е с дължина 2.7 км, като пускането му е планирано за април 2015 г. Едната спирка на разширението до бизнеспарка ще бъде пред магазин "Нова Деница", като единият изход ще е в "Младост 1", а другият - в "Младост 2". Втората подземна станция ще е при магазина на "Хит" и изходите ще са към "Младост 2" и към "Младост 3". Третата спирка ще е пред бизнеспарка и ще се излиза пред сградата, където в момента са офисите на концесионера "Софийска вода".

Според прогнозите на "Метрополитен" ефектът за гражданите и околната среда ще са намаление на трафика в "Младост" с 25%, 6000 автомобила по-малко, спестени 2500 тона гориво годишно, намаление на вредните газове с 4000 тона годишно и спестени 5000 часа дневно. Прогнозите са за 32 хиляди пътници на ден само в новия участък на метрото. По отношение на ефектите за бизнеса експерти в сферата на недвижимите имоти и търговията коментираха, че и в момента "Младост" може да се похвали с много висока динамика на пазара и непрекъснат процес на продажби и отдаване под наем. Кварталът държи и относително високи цени, като разликата с "Дружба" например по отношение на жилищните имоти стига до 25% в някои случаи. Според Владислав Кайзеров, управляващ партньор в агенция за имоти "ProReal", ефектът за "Младост" от разширението на метрото ще е по-скоро да затвърди позициите му на атрактивен район. Безспорно положителен ще е ефектът за инвеститорите в нови жилищни и офис проекти, като например мащабния проект на турската компания "Гаранти Коза", която инвестира 23 млн. лева за покупката на "Нова Деница" и терените наоколо. Компанията ще инвестира още 100 млн. евро в изграждането на комплекса Grand Kanyon с над 30 000 кв.м разгъната площ, 113-метрова кула, 765 апартамента, търговски комплекс, хотел, клиника и административни сгради. По думите на брокери на недвижими имоти апартаментите в комплекса вече се предлагат на зелено на цени от 1000-1100 евро на кв.м, като цената е оправдана именно с близостта на новата метростанция.) Разбира се, важната подробност, както с всички други данни за имотния пазар, които идват от брокери, се крие в думата "предлагат" - реалните цени, на които се сключват сделки, са по-ниски от офертните). Според Диана Антонова, главен брокер в "Явлена" "Младост 4" ще предизвика още по-голям интерес, а цените на имотите вече са задминали тези в "Младост 3".

Надежди за "Дружба"

Осезаем ефект от развитието на метрото очакват най-вече в кв. "Дружба". "Това е жилищен квартал в близост до летището и бизнессградите в района и до индустриалните сгради около гара "Искър". Но в него има предимно старо и зле поддържано строителство и лоша транспортна комуникация с останалата част на града. В момента, в който има метро, хората, които работят в бизнессградите до летището, ще го предпочетат като начин за придвижване. Метрото може да допринесе за нови и по-качествени инвестиции в квартала на по-сериозни цени. Цените в "Дружба" са по-ниски отколкото в "Младост" с 12-15%", коментира Диана Антонова от "Явлена". Тя очаква аналогично раздвижване на пазара на имоти като това в "Надежда" след откриването на метрото там. "Увеличенията в продажните цени не са резки и се отнасят до цената, на която реално се сключват сделките. Тоест няма увеличение на офертните цени, но ако се стигне до сключване на сделката тя обикновено е на цената, на която е обявена или най-много 3% надолу. А обикновено при сделките в неатрактивни райони офертната цена се смъква със 7-8%. При наемите също ще има раздвижване - логично, след като има метро, районът става по-атрактивен. Но отново не можем да говорим за реално увеличение на цените, а по-скоро за стабилизиране на пазара и за привличане на по-платежоспособни клиенти", казва Антонова.

Доказателство за раздвижването на инвестиционния пазар в района е размразяването на няколко бизнес проекта в "Дружба", които доскоро бяха в режим на изчакване. "Преди метрото да тръгне от "Цариградско" към "Дружба" и летището - там имаше няколко офис сгради, чийто строеж беше замразен, а сега по тях се работи много усилено, за да могат да са готови с откриването на метрото през април - май. Едната е EIJ Business Center, другата е офис сграда с търговски площи на ъгъла на булевардите "Проф. Цветан Лазаров" и "Копенхаген", казва Владислав Кайзеров от "ProReal".

На парче

Отделно от изолираното влияние на новите отсечки върху отделен проект или район най-осезаем ефект от метрото върху живота на града ще има след неговото цялостно завършване, включително и след изграждането на третия метродиаметър. Затова най-важното в случая е разумното и дългосрочно планиране не само на отсечките и метростанциите, но и на довеждащия градски транспорт като всичко това трябва да е съобразено с градската среда. А в това отношение в общината има пробойни. Все още няма и комбинирани билети и карти за градския транспорт, което е изключително неудобно за гражданите.

Заради лошо планиране на метростанциите например жителите на кв. "Дружба" трябваше да водят двегодишни битки, за да си издействат безопасен пешеходен достъп до метростанция "Цариградско шосе". Потърпевши са и някои инвеститори, като например собствениците на големите бизнес сгради в района на летището, които тази година научиха, че няма да имат директна пътна връзка с новата Метростанция 22 "Софийска Света гора", защото "Метроплитен" не я е включил в проекта за разширението на метрото до летището, а София не е заделила пари в бюджета за 2015 г.

Традиционното неумение на общината да комуникира и аргументира решенията си пък стана повод за атаки срещу много важния проект за третия метродиаметър и първите жалби в съда са факт. Друг е въпросът дали зад тях не стоят нечии частни интереси и дали не са метод за извиване на ръцете, каквито хипотези чухме от главния архитект на София Петър Диков и шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев. И двамата са на мнение обаче, че първа копка на третия лъч на метрото – в участъка от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село", ще е през 2015 г. През 2016 г. пък ще заработи отсечката на метрото от бул. "Джеймс Баучер" до ул. "Сребърна" в кв. "Хладилника", което тепърва ще даде отражение върху трафика и бизнеса в тази част на столицата.

Метро за избрани

Вече е сигурно, че първият метродиаметър ще се удължи в посока Околовръстен път и ще стига до магазина на ИКЕА и новя търговски комплекс Sofia Ring Mall. На експертен съвет към Столична община през октомври беше одобрен вариант на трасето, което ще завива на запад след Метростанция 16 при бизнеспарка и ще достига пресечната точка на река Банишка и Софийски околовръстен път, където под земята ще се изгради Метростанция 17. Последната Метростанция 18 ще е разположена северно от Околовръстното и ще има изход към ИКЕА и Sofia Ring Mall. Дължината на отсечката е 1.9 км. Дали, как и кога метрото ще продъжи към Симеоновския лифт, каквато беше заявката на местната власт,  на този етап остава неясно.

"Столична община предложи задание, което не предвиждаше никакви алтернативи за продължението на първи метродиаметър. Така предложеното трасе противоречи на Общия устройствен план на София, който предвиждаше метрото да завива на изток (към Горубляне), а не на запад, за да може градът да се развива по направлението Юг-Изток", коментира пред "Капитал" Гергин Борисов от Гражданска инициатива "Спаси метрото", която от години участва в обсъждането на развитието на подземната железница. Организацията работи активно, докато се стигне до решението участъкът от третия метродиаметър в кв. "Левски" да слезе под земята, а не да остане надземно, каквито бяха първоначалните планове на обшината. "Решението за продължението на метрото след бизнеспарка единствено може да се опише като опит да се обслужат актуалните потребности на пътниците до двата търговски комплекса в района. Това не е устойчиво, не може градското планиране да зависи от нечии краткосрочни корпоративни инетереси. При планирането на развитието на града и метромрежата перспективата трябва да е над 100 години", казва Гергин Борисов. Според "Спаси метрото" общината можеше да помисли за разширение на втори метродиаметър, който по план трябва да стига до Студентски град. "От Зимен дворец до ИКЕА говорим за трасе от 2.6 км", казва Борисов. Отговорът на Столична община е, че процедурата не включва подобно проучване.

Новите отсечки

Близо половин милион софиянци ще се придвижват из града с метро, а автомобилният трафик в София ще намалее с 35% след 2018 г. Ще има добре уреден довеждащ градски транспорт, а велоалейната мрежа няма да предизвиква смях. Засега това остава в сферата на новогодишните пожелания, но все пак присъства и в плановете на "Метрополитен" ЕАД и Столична община за организацията на транспорта след разширението на двата метролъча и изграждането на третия, който ще свързва кварталите "Овча купел" и "Васил Левски". Ползите са не само спестени време и средства на гражданите и бизнеса, но и една по-чиста, тиха и уредена София, която в момента е на позорното първо място в класацията на Европейската агенция за околна среда за най-мръсна столица, до голяма степен заради трафика.

Ефектът от новите отсечки се измерва не само с намаления брой автомобили, но и с активизация на пазара в районите, подсигурени с метро и с реални инвестиции в секторите на недвижимите имоти и търговията. През април следващата година ще заработят отсечките към "Дружба" и летището и към Бизнес парк София в "Младост" 4, а мрежата на софийската подземна железница ще надмине 40 км.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

42 коментара
 • 1
  kireto avatar :-|
  Кирето

  Заради метрото съм склонен, е почти де, да простя останалите недомислици на СО.
  Пусне ли се и третият лъч, нещата видимо ще се подобрят.

 • 2
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  "Вече е сигурно, че първият метродиаметър ще се удължи в посока Околовръстен път и ще стига до магазина на ИКЕА и новя търговски комплекс Sofia Ring Mall" - 100% е сигурно, все пак собствениците на тия комплекси са се погрижили за това ...

  Бях на една среща обществена с Братоев и Диков и се обсъждаше план за разширение-и казах-не може ли някоя спира да е в средата на квартал, а те са ВСЕ В МОЛОВЕ .. що ли ??? ПОследва яко похилкване в залата, а Братоев заяви - ми то молове има навсякъде-за малко да кажа-и всичките ли трябва да Ви се отчетат ...

  Ма в държава в която КТБ и 4 млд. минават безследно, да се говори за ефективност май е малко рано .. за съжаление!

 • 3
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  За съжаление проектантите на метрото или са много корумпирани или са пълни некадърници. Не стига, че накара жителитена Дружба 2 и Цариградски комплекс две години да газят кал до метрото, ами сега новат метростанция е с изходи на бул. Димитър Списаревски, а не на Цветан Лазаров. Като се има в предвид, че последния е дубликат на Цариградско с 6 ленти и в този участък всики се движат с висока скорост и, че в Дружба 2 +Цариградски живеят 2 пъти повече хора от Дружба 1 гарантирано ще има инциденти и пострадали без значение какъв светофар ще сложат. Един приятел преди време много точно го каза" В България всичко се плаща с КРЪВ". Да,с кръвта на загинали хора по улиците, в асансьорите на блоковете и т.н.

  Гнус ме е от тези НЕНАЯЛИ СЕ начело с ДИКОВ.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Някой знае ли, какво стана с естакадата от "Брюксел" към Терминал 2 ? Спряха строежа преди 6-7 години с аргумента, че липсвали 1 милион лева. Стъбовете стърчат и ръждясват от този момент насам. Междувременно бяха завършени обекти не за 1 милион, а за 1 милиард и този милион все така не се намери. Достатъчно е някой тир да излиза с маневра от възтесничките портали на логистичните фирми и трафикът замръзва изцяло в двете посоки.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "damianrm1":

  За около 20-ти или 30-ти път някой ме принуждава да извадя генплана на метрото от 60-те години и да попитам кое е вярното: че тези с моловете са се съобразили с плана, или че още през далечната 63-та годинасе е знаело къде ще са моловете и метростроителите са взели рушвет, за да теглят линиите по тях?

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/Metroshema-2.jpg/800px-Metroshema-2.jpg

 • 6
  hekata5 avatar :-|
  Гергин Борисов

  Благодаря на Капитал, че са публикували статията, но бих искал да отбележа, че проблемите около метрото далеч не свършват с безперспективното му проектиране. Основният му проблем е, че то не е гръбнак на града, както всеки път ни уверяват. Гръбнакът не се изкривява, накъдето тежат телесата, а той им дава място.

  Под текущата управленска парадигма, метрото на София се развива като угодническо прекланяне пред инвеститорите.

  http://spasimetroto.org/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80.html

 • 7
  Brusuev avatar :-|
  Brusuev

  Ще бъде престъпление, ако се построят двете станции до икея, вместо две станции от разширеието на метрото в Люлин! Как тия гнусни лъжци се оправдават, че строят метро до лифта, а на всеки е ясно явното обслужване на мола. Лифтът си остава доста далеч от последната станция на метрото (на повече от 1 км.) А с две нови станции в Люлин ще се обслужват десетки хиляди жители + това че там си има предварително определено трасе и строителството няма да е толкова скъпо, няма отчуждения, няма бутане на сгради!

 • 8
  hekata5 avatar :-|
  Гергин Борисов

  До коментар [#7] от "bbrusev":

  Не, не си разбрал - промениха ПУПа и лифта не само влиза в частния терен, собственост на Ринг Мол и ИКЕА, но и става буквлано част от жилищно/офисния комплекс, също тяхна собственост, който се канят д строят.

 • 9
  ss avatar :-|
  SS

  Хубаво - лошо , метрото си е метро !

  А кусури винаги ще му се намират , ма то бай ви Ганя си е махнаджия от време оно !!!

 • 10
  Brusuev avatar :-|
  Brusuev

  Нека не изпадаме в подробности, след като видимо всичко е ясно! 2 станции при Икеа обслужват само търговски обекти и най-много 2-3000 души, а освен това и метрото се нагъва като настъпена змия. А само две станции между Люлин 2 и Люлин 3 и до СОП ще обслужват мин. 20000 души живеещи там, а с буферен паркинг на околовръстното още 20-30000 жители на Перник, Божурище, Банкя и всички останали от западната част!
  Затова казвам, че е престъпление ако първо се разшири към Симеоново, а не към Люлин.
  Не че имам против метрото да стига да лифта, но това да стане когато се решат другите по-наложителни и натоварени участъци, а и до там е по-добре да отиде 2-ра линия, а не първата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK