След шамара на Путин
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

След шамара на Путин

След шамара на Путин

Кой спечели и кой загуби след "Южен поток", според двама бивши министри и двама експерти

38880 прочитания

© Вихър Ласков


Илиан Василев, бивш посланик на България в Русия

Бизнес логиката отдавна е напуснала проекта "Южен поток"

Има ли Русия действително намерение да спре изграждането на "Южен поток" и защо според  Путин България е причината за това решение?

- Защото смята България за слабо звено във веригата и вероятно с надеждата думите му да предизвикат реакция у нас, като мобилизират определени кръгове и среди. Действа се по познатия при "Син поток" начин - внушава се несъстоятелна хипотеза, че от България зависи съдбата на "Южен поток", за да се атакува правителството. Не трябва да забравяме, че над един милиард евро трябваше да останат като преки и свързани ползи у нас. Вероятно за някои хора това ще бъдат непрежалими загуби, които да провокират агресивни, дори крайни действия.

Каква според вас  е обективната причина за отказ от изграждането на газопровода?

​- Гравитацията на икономическите, пазарните и геополитическите реалности. Президентът Путин е лично отговорен за влошаване на геополитическия контекст след анексията на Крим и навлизането в Източна Украйна. Няма как да превърнеш Европейския съюз във враг, в обект на атаки и дестабилизиращи действия, като финансираш антиевропейски и националистически партии, и да разчиташ на симпатия или поне неутралитет. Бизнес логиката отдавна е напуснала проекта "Южен поток" - срив на приходите на "Газпром" поради по-слаби продажби и по-ниски цени на петрола, към които са привързаните неговите договори. Да не говорим за срива на рублата, а инвестиционните програми и балансите на "Газпром" са в рубли. Освен това се появиха непредвидените, за времето по което се зараждаше проектът, разходи в Източен Сибир и Далечния изток.

Какво би изгубила Русия и респективно България от прекратяването на проекта?

​- Не много, дори ще спечели. Руският бюджет ще спечели, руските данъкоплатци ще спечелят защото ще спестят огромни разходи в трудни времена. България също ще спечели, защото ще бъде ограничено преливането на критично лоши за крехкото състояние на българската бизнес среда негативни бизнес практики от Русия. Имаме много да спечелим и по линия на собствените и груповите (в рамките на ЕС и региона) усилия за реализация на алтернативни маршрути и проекти за добив и транзит на природен газ и други енергосуровини. Все пак над 5 милиарда долара всяка година плащаме за това на Русия - без ефект върху БВП. Част от тях можем да насочим към други пазари без политически обвързващи условия или да насочим към разработване на местните находища на нефт и газ.

Виждате ли икономическа логика в изграждането на втори газопровод от Русия към Турция?

​- И сегашният капацитет на проекта "Син поток" не се използва напълно - средно малко над 50%. А да се говори, че целият прогнозен капацитет на "Южен поток" от 63 милиарда кубически метра ще стигне през Турция и Гърция до Италия, е симптом за устойчиво отклонение от здравия разум.

Румен Овчаров, бивш енергиен министър от правителството на тройната коалиция:

Единственият голям губещ е България

Има ли Русия действително намерение да спре изграждането на "Южен поток" и защо според Путин България е причината за това решение?

- Проектът "Южен поток" през българска територия приключи. България е единствената страна, която не можа да защити националния си интерес в проекта. За това са виновни както правителството на Орешарски, така и писмата, които бяха изпратени от служебното правителство и изказванията на президента Плевнелиев.

Оправданията, че не може да се действа по проекта заради наказателната процедура от страна на Европейската комисия, са неоснователни. България позволи да бъде използвана като причина за спирането на "Южен поток". Дано това да не даде основание на всички губещи от това, че проектът няма да се реализира, да предявят претенции към България.

Какво би изгубила Русия и респективно България от прекратяването на проекта?

- Аз не чувствам достатъчно самочувствие да кажа, че Русия е една фалирала държава. За мен единственият голям губещ към момента е България. Ние загубихме напълно ролята си на енергиен център за сметка на Турция.

Виждате ли икономическа логика в изграждането на втори газопровод от Русия към Турция?

- Логика има и тя е доста опасна за България, защото ние в момента транзитираме газ за Турция. Първоначалният вариант на "Южен поток" минаваше именно през Турция. 2005-2006 г. ние (бел. ред. - БСП) успяхме да убедим Русия, че е безсмислено да се разкарва газът до Турция, за да се върне след това в Европа, и че България може да бъде един надежден партньор.

Благодарение на войната срещу руския империализъм на Иван Костов и някои "експерти", които и сега са много гръмогласни и твърдяха, че не може да бъде изграден "Син поток", само след няколко години видяхме, че това не само е възможно, но е факт. Той беше изграден образно с нашите пари. Вместо да получим ние няколко млилиарда транзитни такси, Русия ги зарови в Черно море и в крайна сметка губещите отново бяхме ние.

Делян Добрев, бивш енергиен министър от правителството на ГЕРБ

Не виждам особена логика да се строи газопровод към Турция

Има ли Русия действително намерение да спре изграждането на "Южен поток" и защо според Путин България е причината за това решение?

- Такова намерение чухме ясно и недвусмислено. Аз не приемам България да бъде обвинявана за каквото и да е. Спазването на европейското законодателство е наше задължение, както и на всички останали страни - членки на ЕС, по трасето.

Нямаме все още официална информация дали Русия има намерение да спре проекта. Според мен ще стане ясно в следващите няколко дни.

Каква според вас  е обективната причина за отказ от изграждането на газопровода?

- Не мога да коментирам мотивите. Ако инвеститорът в този проект "Газпром" казва, че се отказва от тази инвестиция, не виждам какво могат да направят останалите страни, които участват в проекта.

Какво би изгубила Русия и респективно България от прекратяването на проекта?

- България ще изгуби по-голяма сигурност на доставките, защото това трасе заобикаля Украйна и България ще е първата страна след Русия, която ще получава газ. Евентуално приходи от транзит в бъдещето, които обаче ще са в пълен размер след откупуването на тръбата. Кабинетът "Орешарски" промени срока за откупуване на инвестицията от 15 на 22 години, така че говорим за приходи в държавната енергетика след десетки години. Ние винаги сме имали последователна позиция за "Южен поток" и тя е, че подкрепяме проекта, но при спазване на европейското законодателство. Това не е някаква фикс-идея, защото вече звучи като клише. Спазването на това законодателство е в интерес на България, защото ще гарантира, че ще има повече от един доставчик по тази тръба и че собственикът й няма да е в конфликт на интереси, като не допуска други доставчици, и тарифите ще се определят прозрачно.

Виждате ли икономическа логика в изграждането на втори газопровод от Русия към Турция?

- Аз не виждам особена логика да се строи 63 млрд. кубика тръба за Турция, защото, първо, Турция има в пъти по-малка консумация, второ, Турция има и други източници на газ, които в следващите години ще доставят все повече и повече количества. Няма логика по този начин да се заобиколи Украйна, защото, ако този тръбопровод мине през Гърция, пак стои въпросът с европейското законодателство.

Катя Яфимава - Senior researcher, Oxford Energy Group

Това е ситуация, в която всички губят

Вярвате ли, че ЮП е наистина спрян, или е трик?

- Мисля, че не е трик, а е последната дума на Путин по въпроса. Тоест или Европа приема по-прагматичен подход и работи за договорено решение на регулаторните проблеми, така че проектът да продължи, или той просто няма да се случи. И мисля, че той това имаше предвид. Сега топката е в ЕС и нейните страни членки. Ако бъде издадено разрешително за строеж и ЕС реши да рестартира работната група, мисля, че проектът ще се случи. Но ако съюзът продължава да настоява, че "Южен поток" нарушава Третия енергиен пакет, нищо няма да се случи. В настоящия си вид пакетът не поставя условия за нов капацитет (само за настоящия), така че решение може да бъде намерено, ако и двете страни искат. Всъщност всички нови тръби в Европа през последните 10-15 години са построени с изключения от втория и третия пакет.

Това победа ли е за Европа или нов конфликт между Москва и Брюксел?

- Това не е победа за ЕК. Победа е, ако се подобряват и сигурността на енергоизточника и на транспорта. А всъщност няма такава - новата тръба, която се спомена към Турция, ще направи живота на "южния коридор" на Европа по-труден, което ще отслаби европейската сигурност на източниците. А липсата на директен път към ЕС оставя Южна Европа отворена към транзитния риск на Украйна (който остава значим). Така че е загуба за Европа. А за Русия, въпреки че няма да харчи пари за много скъпа тръба към един нерастящ пазар, "Газпром" все пак губи, защото не може да е сигурен, че ще изпълни газовите си договори, ако нещо се случи в Украйна, откъдето минава половината експорт. Така че това е ситуация, в която всички губят. 

Икономиката ли е истинската причина за руското решение?

- Със сигурност падането на цените на петрола и санкциите накараха Русия да е по-внимателна как харчи. Но не мисля, че са били решаващи. Основната причина, както казах, е нежеланието на ЕК да продължи диалога за намиране на компромисно решение.

Какво значи това за енергийната инфраструктура на Балканите и Централна Европа, ще има ли нови тръби?

- Повечето страни в региона са малки пазари и затова е трудно да има нови тръби, построени на пазарен принцип. Така че тези страни ще трябва сами и с европейско финансиране да построят интерконектори и подобрения в домашната си мрежа. Това ще е трудно за онези, които не са в ЕС. Най-рано в началото на следващото десетилетие ще бъде налице необходимата инфраструктура, за да може районът да се свърже с пазара на газ в Европа.

Разбира се, тръбата ТАП продължава (с изключение от ЕК) и ще помогне на Гърция и България - и двете имат договори от "Шах Дениз 2" - но тя ще направи много малко за сигурността на Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина.

Що се отнася до Турция, мисля, че "Газпром" ще започне строеж на допълнителна тръба до "Син поток", така че Турция да не е зависима от Украйна, и по този начин ще използва вече поръчаните тръби за "Южен поток".

А какво значи това за българската енергийна сигурност?

- Ако "Южен поток" не продължи, най-важният въпрос за България не е загубата на транзитни такси (които не са пренебрежими), а способността да осигурява газ и сигурност - затова интерконекторите са единствената опция, особено към Гърция и терминала за течен газ, особено ако проблемът с Украйна остане нерешим.

Илиан Василев, бивш посланик на България в Русия


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

85 коментара
 • 1
  djb95 avatar :-|
  djb95
  • -36
  • +148

  Спирането на проекта е добро за България.Ще бъдат спестени милиарди на данъкоплатците от един кух по начало проект , които от самото начало е политически.Русия осъществяваше натиск над Украйна чрез него , но ескалацията на конфликта изолира Русия от Европа и това сложи край на авантюрата.Изолацията и санкциите срещу доведоха и до още един ефект -Русия няма достъп до технология за нагнетяване на 63 милиарда газ годишно по Южен поток.Съществуващите компресорни станции не могът да създадат налягане което да придвижи газа до нашия бряг. Газопровода до Турция , Син поток , все още страда от конденз от ниската температура на дъното на черно море.Русия няма технология за охлаждане и изсушаване на количествата планирани по Южен поток, за който необходимо 2,5 пъти по гоямо налягане от този на Сен поток.Така ,че нищо не губим.

 • 2
  apj1417976512384703 avatar :-|
  Nataly Stoev

  От всички запитани, само последния/та дава смислени и обосновани отговори, не обременени политически. Както комуниста/капиталист Овчаров, който има много да лапа покрай договора, така и гербераста Добрев манипулират обществото. Браво на Капитал че са потърсили и обективно мнение!

 • 3
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  Каква е тая тъпа карта. На брега на океана и обърнат север- юг. После защо някои форумци пишат глупости

 • 5
  vhv avatar :-|
  vhv

  " Дано това да не даде основание на всички губещи от това, че проектът няма да се реализира, да предявят претенции към България." р. овч.

  По-скоро претенции ще има към поелите ангажимент, но не свършили работа (дали са били "стимулирани" - ще се чуе).

 • 6
  vhv avatar :-|
  vhv

  До коментар [#3] от "РБ шапчица":

  Че какво ѝ има на картата. Русия (на изток от Украйна ) е дадена като вода, но...

 • 7
  tanas avatar :-P
  Танас
  • -13
  • +128

  Виждате ли икономическа логика в изграждането на втори газопровод от Русия към Турция?
  ​- И сегашният капацитет на проекта "Син поток" не се използва напълно - средно малко над 50%. А да се говори, че целият прогнозен капацитет на "Южен поток" от 63 милиарда кубически метра ще стигне през Турция и Гърция до Италия, е симптом за устойчиво отклонение от здравия разум.
  ===========

  +++++++ Добре казано - '' Устойчиво отклонение от здравия разум. '' само, че петата колона у нас и на Позитано 20 живее в друг свят Евразииски и взима за истина желаното. :-)

 • 8
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  До коментар [#6] от "vhv":

  Все едно, че морето ни е северна граница. Ма то не било карта, а илюстрация. Така, че може всякак ;)

 • 9
  ruslan avatar :-|
  Росен Радославов

  До коментар [#4] от "bolgaroliub":

  И какво точно губи България?

  Или мъката е, че дългия инкасатор и другите червени престъпници около него губят?

 • 10
  djb95 avatar :-|
  djb95

  До коментар [#4] от "bolgaroliub":
  Уважаме Господине , няма спор , че един подобен проект значително подобрява сигурността на доставките за цяла ЕВРОПА.Ние сме пренебрежимо малък консуматор , за да имаме значение за пазара на Газпром.Проблемът е , че целия проект започна непрозрачно , без ясни финансови схеми и всички спекулации на тема " печалби-загуби " се основават само на предположения.Например изпълнителят на проекта за милиарди беше избран в " търг " между Коледа и Нова година миналата зима. За една седмица човек не може и телевизор да си избере , камо ли да обхване цялостно подобен проект и да даде конкурентна и смислена оферта.Иначе и западните фирми са същите-Да ви напомням ли за Герхард Шрьодер в управата на " Северен поток ", но това е друга тема


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.