Коментари Daily - 7 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily - 7 декември

Шефът на "Газпром" Алексей Милер и руският президент Путин по време на старта на "Южен поток" през 2012 г. Смяната на трасето му с голяма вероятност ще донесе загуби за Русия.

Коментари Daily - 7 декември

Неграмотност и/или глупост са движещите сили на "Южен поток"; Видяхме компромисите, остават реформите; Мигрантите - благословия, а не проклятие

3883 прочитания

Шефът на "Газпром" Алексей Милер и руският президент Путин по време на старта на "Южен поток" през 2012 г. Смяната на трасето му с голяма вероятност ще донесе загуби за Русия.

© SERGEI KARPUKHIN


Downstream

Неграмотност и/или глупост са движещите сили на "Южен поток"

От коментар на Красен Станчев в седмичния онлайн бюлетин на Института по пазарна икономика

Покрай обявеното от руския президент Путин пренасочване на "Южен поток" изплуваха много съмнителни тълкувания, но не се каза най-важното: този проект е крайно безсмислен и от стопанска, и от геополитическа гледна точка. Основната му идея са две политически цели: да бъде неутрализирана Украйна като транзит към Европа (а "кранчето" в ръцете на "Газпром" да бъде лост за манипулиране на страната) и да се постави Европа в по-голяма зависимост от внос на природен газ от Русия. (Междувременно през периода 2002-2012 г. тази зависимост спадна почти с 1/3 - от 45.2% на 32%. Само за България, балтийските страни и Словакия тя е 94%.)

По замисъл условието за "Южен поток" е тръбопроводът да е собственост на "Газпром" и други доставчици да нямат достъп до него. Без такъв монопол независими доставчици ще могат да препродават природен газ обратно на уж заобиколената Украйна. А за да увеличи зависимостта на Европа, "Газпром" трябва да контролира количествата, тарифите за транзит и цените на едро, което без изключителна собственост (т.е. изключване на други доставчици) върху тръбата няма как да се получи.

Предпоставката за тези две цели е допускането, че заради осигуряването на определени стимули (за политици и фирми) някои страни в ЕС ще бъдат мотивирани да променят принципите на общата му юрисдикция и териториална цялост.  (Какъвто опит бе направен у нас от двама депутати от БСП.) Трябва да си доста наивен или глупав, за да вярваш, че такава перспектива е възможна, камо ли - вероятна.

Стимулите можеха да бъдат осигурени само с по-високи от пазарните цени на строителството на газопровода. Затова "Южен поток" по оценки на различни експерти се оказва между 2.5 и 3 пъти по-скъп от "Северен поток", който е на германска територия (т.е. при по-високи цени на земя, сервитутни права и труд). За да финансира въпросните стимули, "Газпром" нямаше друг изход, освен да наруши законодателството и принципите на конкурентност при държавните поръчки в ЕС. 

Предположението, че така ще се финансират и стимулите, и евентуалните глоби заради нарушенията, също граничи с неграмотност и глупост.

Срещу България такава процедура вече започна. И доколкото случаят с "Южен поток" няма аналог, е трудно да се предвиди размерът на глобата. Санкциите се налагат "до отстраняване на нарушението", като в зависимост от неговата сериозност могат да стигнат до 15% от паричната стойност на даден проект. Дори нагли и арогантни политици като тези шест-седем които бутаха "Южен поток" (а преди това и други проекти на руски държавни компании) в България, биха имали проблем, включително със своите партии и избиратели.

Освен това осигуряването на стимулите чрез неконкурентни държавни поръчки оскъпява проекта и го прави нерентабилен, неподлежащ на банкиране. В резултат може да се стигне до

- отказ от проекта от страна на съществени потенциални потребители като Италия и донякъде Австрия. Италианската ENI вече обяви, че оскъпяването му обезсмисля нейното участие, същото ще кажат и EDF Group и Winterstall;

- отпадане на поддръжници като Унгария, както обяви още преди седмица нейният премиер;

- загуба за "Газпром"от около 5 млрд. долара, които вече са инвестирани в проекта.

Но ирационалността на замисъла не спира дотук. Ако със смяната на трасето се цели поставянето на ЕС в по-силна зависимост,  реалните съотношения на пазара отново показват с голяма вероятност загуби за "Газпром".

Според Михаил Крутихин от RusEnergy европейският пазар на компанията е 140 млрд. куб.м при най-високите цени в света. Доставките от 38 млрд. куб.м за Китай на 40% по-ниска цена след 2028 г. не могат да бъдат заместител, а и не е ясно дали ще се намерят средства за осъществяването им. За Турция са 14 млрд. куб.м (при 6% отстъпка от цената) и освен че също не са никакъв заместител на Европа, най-вероятно ще стигнат пак дотук на първоначалната цена и при спазване на условията за достъп и конкуренция.

Колкото до България - за приходи от транзитни такси около 54 млн. евро годишно спомена само служебният министър Щонов. Ако няма нови разходи, нови санкции и глобата по отворената процедура е минимална, заемът на БЕХ от "Газпром" би се изплатил за 13 години. Но и такова споразумение не е подписано. В този смисъл "Южен поток" е по-неизгоден дори и от проекта за петролната тръба Бургас - Алексанруполис.

Обяснение

Ако има вина за "Южен поток", не е на моето правителство

Бившият премиер Пламен Орешарски във "Фуйсбук"

Санкционираните от Европейската комисия три спорни действия -  определянето на "Южен поток - България" за проектант, оператор и собственик на тръбопровода; компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение и възложените от "Южен поток България" поръчки.по проекта,  не са предприети през периода 2013-2014 година, когато съм бил премиер.

Дори единствената проведена процедура - по избор на изпълнител в края на 2013 и началото на 2014 г., следва правилата на проведени такива в предходни години, т.е. ако тя е грешна, значи е следвана утвърдена вече грешна практика, а не е нов подход, сътворен от висшата администрация на това правителство.

Колко безпринципност има в признатата

Видяхме компромисите, остават реформите  

От коментар на Любен Обретенов в clubz.bg

Не ни харесва Слави Бинев да е шеф на комисията по културата. Не ни харесва да сваляме новините на турски от БНТ 1. Но трябва да крепим мнозинството. Това е накратко основното послание на Реформаторския блок, докато вървяха пазарлъците с Патриотичния фронт - само и само мнозинството да не зависи от ДПС.

Настоящата управленска коалиция внесе нови моменти в българската политическа практика. Досега при подобни коалиции различията се притъпяваха - както възродителите и преименуваните се събраха с "монархо-фашистите" и оформиха "социал-либерален вектор", по-известен като тройна коалиция.

Докато тя  бе на власт, всички спорни въпроси - като този за царските имоти например - бяха забравени. Сега подходът е друг. Пък и ако реформаторите се опитат да се изкарат единна сплав с ГЕРБ, патриотите и АБВ, това със сигурност ще е краят му.  Няма как обаче да не възникне въпросът дали ако една безпринципност се признава открито, това я прави по-приемлива. Неслучайно акцентът пада върху РБ. Останалите три партии няма да пострадат особено от безпринципност. Реформаторите са единствените, чиито избиратели не гласуват под строй. И са склонни дори да ги изоставят, ако грешките - волни или неволни - станат прекалено много.

Направените големите компромиси могат да им бъдат простени само ако се извършат големи реформи в държавата  Накратко - компромисите ги видяхме, остана да видим реформите.

Гледна точка

Мигрантите - благословия, а не проклятие

От коментар на Фолкер Вагенер, "Дойче веле"

Заради стабилната си икономика Германия се оказа в състояние да поеме голяма част от хората, които заради тежката криза загубиха работните си места в много страни от Южна, Централна и Източна Европа. При това в страната пристигнаха и много хора с високо образование: ако преди 6 години едва 27 на сто от преселниците са били с висок образователен ценз, днес висококвалифицираните сред тях са вече 40 на сто.

А това ускорява процесите на интеграция. Затова не е особено изненадващо, че делът на работещите мигранти междувременно е почти еднакъв с този сред основното население на страната. Очевидно добрата конюнктура е най-силният фактор за привличането на чужденци в Германия.

Към това трябва да добавим и успешните промени в миграционната политика - бизнесът и индустрията, както и комуналните власти напоследък целенасочено търсят квалифицирана работна ръка в чужбина. И то най-вече в Европа.

За тази цел се отпускат и значителни средства - например по програмата "MobiPro-ЕU", предназначена за младежи от южноевропейските страни. Тя се оказа пълен успех: девет хиляди млади европейци изразиха желание да дойдат в Германия по тази програма - много повече от очакваните.

Downstream

Неграмотност и/или глупост са движещите сили на "Южен поток"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новата трибуна

Новата трибуна

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK