Съдия Ченалова от скандала "Белведере" всъщност "спасявала" дружествата

Съдия Ченалова от скандала "Белведере" всъщност "спасявала" дружествата

Ръкводството на 'Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" обаче не са на това мнение и публично се оплакаха от действията на съдията и назначения от нея синдик

19328 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Действията на съдията от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова по делото за несъстоятелността на дружествата "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" били насочени към спасяването на фирмите, а не към рушенето им. Състоянието на компаниите било тежко, те дори заблуждавали френската фирма майка. 

Това са част от акцентите от изслушването на съдия Ченалова пред Етичната комисия на ВСС за скандалния опит да бъдат превзети двете дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп". За случая алармира в петък френският посланик Ксавие дьо Кабан, който заяви по този повод, че в съдебната система има "гнили ябълки". Това предизвика реакция и на премиера Бойко Борисов, който в обща позиция с правосъдния министър настоя съдебната система да предприеме спешни мерки по казуса. Последва и лавина от проверки най-различни звена.

В защита на синдика

Изслушването безпрецедентно бе публично и продължи повече от два часа. На него съдията от СГС заяви, че досега не е избирала синдика Панайот Велков по делата, които е гледала. Това обаче не е вярно, защото видно от информационната система на съда по дело по молба на охранителна фирма "Делта гард" за обявяване на несъстоятелност на "БДЖ Трансимпекс", съдия Ченалова се спира именно на Велков. От думите й стана ясно, че Велков се е оплакал от "безпрецедентен политически и медиен натиск". Тя мотивира избора му със съвети на колеги, които определяли работата на синдика като "много експедитивна".

В интерес на... френската компания

Голяма част от изложението ѝ бе посветено на тежкото финансово състояние на двете дружества. Тя се позова на финансовите им отчети за 2013 г., които показвали, че собственият им капитал е отрицателна величина. Тя добави, че компанията дължи 1 млн. лв. на Националната агенция за приходите, а "Белведере дистрибуция" – 552 хил. лв.

В изложението си пред комисията Ченалова обясни, че преди година двете дружества сами са поискали обявяването им в несъстоятелност, но молбата за едното е била оттеглена, а за второто делото е прекратено, защото не са изпълнени указания на съда. Тя изрази съмненията си, че това е било ход, за да се поиска спасително финансиране от компанията майка във Франция. Няколко пъти съдийката предположи, че като цяло българските фирми са управлявани така, че да са на загуба, за да може после да обосноват искане за парична подкрепа от френската "Белведере".

Наскоро пред "Капитал" новият изпълнителен директор на българските дружества на френската компания Николаос Смирноф, който заема поста от август т.г., призна, че те са били управлявани лошо и в резултат не са в добро финансово състояние. Съобщи обаче, че компанията майка застава изцяло финансово зад тях с цел те да бъдат стабилизирани. "Нямаме никакви проблеми с финансовата наличност. Бордът на директорите на компанията във Франция реши да ни финансира със сумата, нужна за изчистване на всички дългове, натрупани през последните години", казва Смирноф. Тази информация е потвърдена и в писмо на изпълнителния директор на френското дружество до партньорите на дружествата, с което "Капитал" разполага.

Ченалова призна, че конкретните задължения към двамата кредитори по делото са погасени. "Не се спори, че това е така. Но съдът може да прекрати производството по обявяване в несъстоятелност само по изрично искане на кредиторите", обяви тя.

Междувременно пък синдикът Панайот Велков написал няколко доклада до съдията, че се правят плащания без негово разрешение. Той обаче не е искал или предлагал конкретни мерки. На 28 ноември съдия Ченалова служебно наложила най-тежката мярка за фирма, чийто фалит не е обявен – отнемане на управлението. "Прецених, че в интерес и на самите дружества, и на кредиторите е да се съхрани малкото имущество, което имат", обясни тя.

Въпреки "добрите" й намерения обаче ръководството на френските дружества се оплака, че почти му е невъзможно да се защити, тъй като съдията не пуска обжалванията на компанията на втора инстанция. Според тях действията и по делото в много случаи са неправомерни. Комуникацията със синдика пък е едностранна според тях, тъй като той отказвал да подписва документи за разплащания със служители и контрагенти, каквато е всъщност задачата му.

Жертва на съдебната реформа

Преди изслушването й пред журналисти Ченалова също така се обяви за жертва на съдебната реформа: "Идеята за нападките към мен е да се реформира системата и да се приложи може би румънският сценарий, това става чрез мен, защото не се защитавам", каза тя, цитирана от "Фокус". И добави, че "някой дълбоко е заблудил френския посланик". "Вероятно става дума за икономически интереси, атакуват ме, защото нямам силен гръб."

След като делото стана публично известно, Ченалова и посланикът поискаха едновременно проверка от прокуратурата и ВСС. От това последваха проверка на случайното разпределение на делото, инспекция от спецзвеното към Софийската градска прокуратура и изслушване на Ченалова във ВСС. В понеделник инспекторатът към съдебния съвет съобщи, че също е започнал отделна проверка.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров заяви, че резултатите от проверката на действията на Ченалова ще са готови на 17 декември. От изявлението му се разбра, че съдебният съвет ще настоява максимално бързо да получи прокурорската информация и че инспекторатът на Министерството на правосъдието се занимава с действията на синдика Панайот Велков.

ВСС пак ще проверява системата за случайно разпределение на дела

След като преди седмица проверка на системата LowChoice за случайно разпределение на делата с участието на IT експерти установи, че софтуерът е без гаранции за сигурност, в понеделник ВСС реши пак да проверява системата. Решението е да се извърши проверка за сигурността на доработената версия на системата, която се планира да бъде въведена в съдилищата от 1 януари 2015 г. Този софтуер се използва в над 90% от съдилищата в страната. Едновременно ще се провери и другата система - АСУД, която се ползва във Върховния касационен съд и в останалите малко на брой съдилища, но оплаквания от нея не са известни.

Новата проверка ще бъде извършена от Комисията на ВСС по информационни технологии, като бъдат поканени и представители на прокуратурата, ВКС и външни експерти - от правителството, президентството, парламента и неправителствените организации. В сряда ще се събере така сформираната група, а резултатите от проверката трябва да бъдат готови на 17 декември.

Представляващата ВСС Соня Найденова коментира пред журналисти, че ВСС "ще си свърши работата, за да закрие веднъж завинаги темата за "неслучайното". Поредната проверка на отдавна компрометирана система идва на фона на последните скандали с разпределението на делото КТБ и с опита да се превземе българско подразделение на френската "Белведере груп". По този повод министърът на правосъдието Христо Иванов постави и въпроса за отнемане от ВСС на контрола над системата за случайно разпределение на делата.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев в понеделник пред bTV пък призова ВСС да подаде оставка заради нередностите по случайното разпределение на делата. "Съветът трябва да покаже с какви мерки, темпове и решителност ще поемем отговорността си за случайното разпределение. Ако не успеем да си свършим работата, тогава ще коментираме", каза по този повод Соня Найденова.

Действията на съдията от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова по делото за несъстоятелността на дружествата "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" били насочени към спасяването на фирмите, а не към рушенето им. Състоянието на компаниите било тежко, те дори заблуждавали френската фирма майка. 

Това са част от акцентите от изслушването на съдия Ченалова пред Етичната комисия на ВСС за скандалния опит да бъдат превзети двете дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп". За случая алармира в петък френският посланик Ксавие дьо Кабан, който заяви по този повод, че в съдебната система има "гнили ябълки". Това предизвика реакция и на премиера Бойко Борисов, който в обща позиция с правосъдния министър настоя съдебната система да предприеме спешни мерки по казуса. Последва и лавина от проверки най-различни звена.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


36 коментара
 • 1
  antilapitalist avatar :-|
  паламарка

  Изначален въпрос на едно общество е "Кой пази пазителите?"

  Колкото и да искаме да се правим на демократи, всички "системи" в България - съдебна, охранителна, военна, банкова, данъчна и т.н., показват катастрофални системни дефекти. И престанете да се криете зад тази празна дума "независима" система. Всяка система, колкото и да е проста, зависи от купища фактори.

  Всички вие, от системите, сте забравили напълно думичките "морал", "справедливост", "честност". Забравили сте и за кого (за не за #Кой) би трябвало да работите - онзи ефимизъм, наричан "народ"!

 • 2
  nikeair avatar :-?
  NicK

  Много интересен въпрос е КОИ са тези "клети" кредитори, на които са им изплатили задълженията, но те не са оттеглили иска си за несъстоятелност.

  А г-жата Ченалова си е за затвора..., ще и пращам кошници с плодове ако се окаже там...

 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  До коментар [#1] от "паламарка":

  "Изначален въпрос на едно общество е "Кой пази пазителите?""

  Главен пазител на вички пазители сме ние с вас и всички останали български граждани! Крайно време е българите да разберат, че реформите, икономиката и правоъдието в България е в ръцете на всеки един от тях! Всеки един държавен служител може да бъде принуден да подаде оставка с достатъчно масови и продължителни протести! Поради липса на реална възможност за чести и много референдуми, единствената възможност за пряка демокрация са масовите протести!

 • 4
  chicago514 avatar :-P
  chicago514

  Самата Темида е слязла между нас,дами и господа.

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Каква наглост, какво чудо!
  От ЕС много отдавна ни критикуват за корупцията в съдебната система, и редовното оправдание е "ама няма доказателства".

 • 6
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  колко мъка има на този свят, Божке!

 • 7
  plamen.iv.ivanov avatar :-|
  Plamen

  Уф пак песимистично да се изкажа, но от цялата работа накрая ще си останем със стотиците часове материал в медиите, възмущението от безгранично наглите изказвания и присмеха на Европа изразяващ се в изтегляне на капитал от страната с банановите институции, където ако пробиеш един-двама души си успял да пробиеш цялата система.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Не се спори, че това е така. Но съдът може да прекрати производството по обявяване в несъстоятелност само по изрично искане на кредиторите", обяви тя."

  Светена вода ненапита!

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Благодарение на скандала с френската фирма, разгласен от френския посраник, недосегаемата съдия Ченалова е осветена.
  Порочната съдебна система, чието видимо острие е г-жата има реална възможност да бъде реформирана.
  Топката е вдигната. Ще я отиграят ли политиците?
  Аз лично не вярвам...

 • 10
  roum avatar :-|
  roum

  Ченалова, спасявайте себе си!
  С подобни словесни еквилибристики, можете да украсите всякакви мотиви, за да оправдаете формално всякаква присъда, каквато вие или някой друг си пожелае ... В случая, обаче, нещата излязоха извън кориците на делото, всичко става публично, немалка част от хората не са идиоти и отлично разбират за какво става въпрос. Та е добре да се опитате поне да не ставате за смях с обяснения си.
  Значи няма спор , че дълга е изчистен към кредиторите, но за защита на кредиторите решавате да отнемете управлението...
  Е, оркестърът да свири Туш!...
  Професионална Нула ли сте, или демонстрацията на наглост и безнаказаност от висотата на служебния пост е предизвикана от висок залог ? А може би и двете поравно ви пречат да усетите дори жегата?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход