Синдромът "Ченалова"

Румяна Ченалова (вляво) е личност, която през последните шест години трайно се свързва с различни скандали, от които успява да се измъкне чиста най-вече благодарение на целенасоченото бездействие на Висшия съдебен съвет.

Синдромът "Ченалова"

Какво свързва аферата "Октопод", делото срещу Вальо Топлото, магазините Mango и Делян Пеевски

43150 прочитания

Румяна Ченалова (вляво) е личност, която през последните шест години трайно се свързва с различни скандали, от които успява да се измъкне чиста най-вече благодарение на целенасоченото бездействие на Висшия съдебен съвет.

© Надежда Чипева


Името на Румяна Ченалова отново стана особено актуално през изминалата седмица, когато се оказа, че правораздава по делото "Белведере". Случаят провокира френският посланик в България да каже, че в съдебната ни система има "гнили ябълки", а делото е явен опит за кражба на фирма. След това Ченалова беше привикана на безпрецедентно публично изслушване, където се оправда, че всъщност спасявала дружествата и френския инвеститор. 

Румяна Ченалова е име, което през последните шест години трайно се свързва с различни скандали, от които успява да се измъкне чиста най-вече благодарение на целенасоченото бездействие на Висшия съдебен съвет (ВСС), инспектората към него и прокуратурата, в които институции потъват десетките сигнали и медийни публикации за работата й като съдия.

Магистрати от СГС, с които "Капитал" разговаря, определят Ченалова като част от близкото обкръжение на ръководството на Софийски градски съд в лицето на Владимира Янева, зам.-председателите на наказателното и гражданското отделения Петя Крънчева и Богдана Желявска, както и председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев.

От Стара Загора до Скопие

Румяна Ченалова е родена в Стара Загора през 1960 г., работи в окръжната прокуратурата в града, където в средата на 90-те години се издига до зам.-окръжен прокурор. Пост, от който подава оставка през 1996 г., след като разпореди задържането на управителя на пивоварната Загорка Злати Генчев. Впоследствие Генчев беше тотално оневинен, което доведе до оставките на двама съдии в Окръжния съд – Донка Шошева и Ралица Спасова. След като напуска прокуратурата, Румяна Ченалова започва работа като адвокат.

Като такава (с името Румяна Бечева) тя успява да се замеси в няколко скандала. През 2004 г. обслужва правно бившият изпълнителен директор на "Слънце - Стара Загора – БТ" Тинко Василев. Именно в тази връзка работи с компанията "Македония табак 2000 експорт-импорт". Няколко години по-късно македонските власти ще започнат разследване срещу Ченалова за това, че през януари 2004 г. е признала от името на дружеството дългове към две компании - швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара, без реално да е имало подобни задължения. По данни на прокуратурата разследването в Македония срещу нея е прекратено тази година. По случая миналата година беше образувано дисциплинарно производство във ВСС, което не може да приключи вече повече от година.

Според източник на сайта "Съдебни репортажи", пак като адвокат името на Ченалова протича по СРС-та по делото срещу бивш прокурор от Окръжна прокуратура Стара Загора, като "кантората й доста често е посещавана от магистрати, а разговорите помежду им се въртели около различни суми пари".

От сайта на Върховния административен съд (ВАС) се вижда, че адвокат Ченалова се явява на едно административно дело. Тя представлява дружеството "Крисман", което е обект на разследване за източване на ДДС. Друг неин клиент е замесеното в аферата с измами по САПАРД "Николов-Стойков" дружество "Птицекланница Чубра".

Обратно в системата

През 2008 г. адвокат Румяна Ченалова се връща в съдебната система. Тя кандидатства за три места във външния конкурс – Върховния касационен съд, Окръжния съд в Стара Загора и Софийски градски съд (СГС). Тъй като местата във ВКС и Стара Загора са заети, тя е назначена в градския съд, където поема наказателен състав. Половин година по-късно кандидатства за председател на Окръжния съд в Стара Загора, но не е избрана. Впоследствие щеше да стане ясно, че е поддържала активна комуникация по това време с Красимир Георгиев, известен като "Красьо Черничкия". Георгиев е посочен от члена на ВСС Иван Колев като "лобиста" на съдебната система, който предлагал подкрепа от членове на съвета за магистрати, кандидатстващи за ръководни постове.

Според прокуратурата Ченалова е провела 30 телефонни разговора с Черничкия, с продължителност от 2 до 143 секунди, в периода от 18 май до 17 юни 2009 г. като комуникацията приключва точно в деня, в който съветът трябва да избира председател на окръжния съд в Стара Загора.

Пред ВСС тя обяснява, че е комуникирала с Красимир Георгиев, защото бил обещал да намери работа на сина й. Наложено й е второто по тежест наказание - "понижаване в ранг за срок от две години".

Впоследствие делото за лъжесвидетелстване, което щеше да започне срещу Георгиев на няколко пъти,  беше отлагано заради невъзможността на Софийския районен съд да призове редовно съдия Ченалова.

Ченалова като наказателен съдия

Веднъж назначена в СГС, съдия Румяна Ченалова поема няколко ключови казуса, които също провокират скандали.

Един от тях е делото за пране на пари по аферата с измами с фондове по САПАРД Николов-Стойков (това е второто дело по случая, първото е за самата измама, а в него Ченалова е адвокат на една от подсъдимите). Основни обвиняеми по него са спонсорът на БСП Марио Николов и спонсорът на бившия президент Георги Първанов - Людмил Стойков. Тя оправда Стойков, но осъди останалите, като впоследствие решението й беше отменено от по-горната инстанция заради това, че мотивите на съдия Ченалова са пълни с "общи констатации и обобщени твърдения, които не съответстват на приобщените от съда доказателствени материали и в този смисъл са необосновани и произволни".

В края на 2011 г. Румяна Ченалова оправдава обвиняемия за двойното убийство пред дискотека "Соло" на 18 април 2009 г. Илиян Тодоров, който е син на общински съветник от БСП в Перник. Присъдата е подписана с особено мнение от младши съдия Мария Дончева. Мотивите на Дончева защо Тодоров трябва да бъде осъден, са възприети от двете по-горни инстанции. Илиян Тодоров обаче е освободен от ареста от Румяна Ченалова и изчезва безследно, преди да бъде вкаран в затвора.

Съдия Ченалова гледа на втора инстанция едно от делата срещу бившия директор на "Топлофикация - София" Валентин Димитров. По него станалият известен като Вальо Топлото беше осъден ефективно на първа инстанция. На втора обаче съдия Ченалова започва събиране на нови доказателства и делото се отлага в продължение на две години, като в крайна сметка е обявено за решаване. Седем месеца по-късно магистратът открива пропуски в обвинителния акт (нещо, което е трябвало да направи още преди насрочване на делото) и го връща на прокуратурата. Цялото това протакване има като пряк резултат погасяване по давност на някои от обвиненията срещу Димитров. Според прокурори, които са работили по делото и с които "Капитал" разговаря, указанията на Ченалова са толкова объркани, че на практика били невъзможни за изпълнение.

Съдия Румяна Ченалова е председател на състава по проточващото се с години дело "Октопод" срещу бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров и още петима души. Адвокатът на Петров поиска отвод на съдебния състав заради незаконното задържане на подсъдимия, но Ченалова отказа да се отведе. В едно от последващите заседания пък тя се позова на секретни материали от подслушване, за които защитата на Алексей Петров не беше уведомена. След заседанието Ченалова каза, че не знаела за материалите, на които се позова по-рано. Запознати с процеса коментират, че делото се протаква съвсем умишлено.

Доколко практиката й е напълно изрядна може да съдим и от изказване на заместник-главния прокурор Валери Първанов през 2010 г. Тогава прокуратурата се сдобива с материали от специални разузнавателни средства, в които съдии и прокурори, вместо да говорят за пари, използват евфемизми и говорят за "кошници с плодове". След това сайтът "Съдебни репортажи" уличи именно Румяна Ченалова като един от подслушваните съдии. В един от разговорите тя се оплакала, че липсват част от уговорените бройки плодове, а от отсрещната страна я уверили, че ще има повторна доставка, разказа тогава съдебната медиа. 

Досега срещу Румяна Ченалова няма доведено до край разследване и не е доказано тя да е извършвала престъпление по служба.

В Търговското отделение

През 2012 г. Румяна Ченалова, с делото "Октопод" под ръка, е преместена в Търговското отделение на СГС. Скандалите не закъсняват.

Тя поема делото за несъстоятелност на представителя на марката дрехи Мango - "Атриум България". Фирмата фалира и затвори всичките си магазини. Румяна Ченалова обаче реши компанията да бъде обявена в несъстоятелност със задна дата (към 31 декември 2009 г.), а с това остави кредиторите и партньорите й ощетени.

Съдия Румяна Ченалова поема делото за фалита на компанията, която продаваше имоти на британци в Банско Bulgarian Dreams. След като адвокатът на кредиторите и главен асистент по търговско право в СУ "Св. Климент Охридски" Стефан Стефанов й иска отвод заради тенденциозност и пристрастност, съдия Ченалова се отвежда.

През последните месеци Ченалова се оказа и главно действащо лице в схватките между Делян Пеевски и вече бившият му бизнес партньор Цветан Василев.

След като конфликтът между Пеевски и Василев се премества в в съда, при съдията се концентрират голяма част от казусите по случая. При Ченалова попадна казусът "Булгартабак". Тя допусна и назначаването на синдик в едно от знаковите дружества на Цветан Василев - ТЦ-ИМЕ. Малко след това при нея попадна и трети казус от сагата Пеевски-Василев: иск от близката до Пеевски "Промишлено строителство-холдинг" ЕАД срещу "Корект фарм" ЕООД, през която Василев участва в собствеността на "Петрол" АД.

Ченалова поема и делото "Перчемлиев", по което също има опит за симулация на несъстоятелност със задна дата. Транспортната фирма, за да спаси имуществото си от реалните кредитори, представя договор за консултантски услуги с американска фирма на стойност 44 млн. лв., който е сключен през 2004 г. Впоследствие ще стане ясно, че фирмата е регистрирана години по-късно. По случая има проверка в прокуратурата, която продължава вече втора година, след като първоначално беше прекратена "поради малозначителност".

При съдия Ченалова са концентрирани и няколко дела на старозагорския бизнесмен Николай Банев. По едно от тях една от страните изпраща множество сигнали и молби до прокуратурата, инспектората и ВСС, че съдия Ченалова върши нарушения, като жалбоподателят сочи конкретни действия за попдравени документи и пита институциите: "Следва ли модната практика съдия Ченалова чрез неоснователно заведени дела за несъстоятелност и привременни мерки по тях, да се спре удовлетворяване на кредиторите чрез публична продан на активи на длъжниците в едно безкрайно бъдеще чрез нарушаване на всички срокове и изисквания на Търговския закон." Етичната комисия на ВСС препраща сигналите до градския съд, който трябва да се самопровери. В началото на миналата година, след като веднъж Сотир Цацаров отказва да разпореди проверка по случая, обвинението започва дело, което седи на трупчета от година. От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че проверката се бави, защото СГС отказват да предоставят информация по случая.

Името на Румяна Ченалова отново стана особено актуално през изминалата седмица, когато се оказа, че правораздава по делото "Белведере". Случаят провокира френският посланик в България да каже, че в съдебната ни система има "гнили ябълки", а делото е явен опит за кражба на фирма. След това Ченалова беше привикана на безпрецедентно публично изслушване, където се оправда, че всъщност спасявала дружествата и френския инвеститор. 

Румяна Ченалова е име, което през последните шест години трайно се свързва с различни скандали, от които успява да се измъкне чиста най-вече благодарение на целенасоченото бездействие на Висшия съдебен съвет (ВСС), инспектората към него и прокуратурата, в които институции потъват десетките сигнали и медийни публикации за работата й като съдия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • ПАВЛА

  Заради такива като Ченалова ... Темида хвърли отдавна превръзката.

 • 2
  true_original avatar :-|
  true_original

  Този път май ще я шитнат (с почести'и адвокатска карта).

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • -16
  • +244

  В Софийски градски съд всичките съдии са от калибъра на тая патка. Един свестен няма, разбирай един некорумпиран или поне малко компетентен няма. Всички съдии от СГС следва да бъдат сменени, но първо да изхвърлят ВСС.

 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Да я освободят дисциплинарно,без право да работи в съдебната система.Стига вече заради нарушения,да ги пенсионират с почести, с 20 заплати и големи пенсии.

 • 5
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  "От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че проверката се бави, защото СГС отказват да предоставят информация по случая."
  Гарван на гарвана око не вади.
  Да знаят колко много са се изложили, съсипали и развалили до шушка имиджа на съдебната система. Само това да беше, има хиляди несправедливости, издънки, грабежи, убийства. Слепи ли са? Трябва някой да им го казва.

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Съдебната система много отдавна е под всякаква критика, точно заради такива като Ченалова, приятелката на Цветан Цветанов - Янева, и др. подобни.

 • 7
  dias avatar :-|
  dias

  Доклада на ЕС идва.Цацаров ходи в Брюксел да го смекчава ,ама на дали.Там ще бъдат описани детайлно ,само че без имена т.е. сещай се
  и моля почистете къщичката.Само контактите на госпожата с Красьо са достатъчни за ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ,и както и на всички контактували с него.Оставка!!!

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Тази мутреса, дегизирана и подвизаваща се като съдийка е пределнио ясна и на мен лично не ми е особено интересна. Мошеничка, измамничка, очевидна рецидивистка, безскрупулно и най-нагло нарушаваща законите,...тя е всичко това без съмнение.
  Но най-важният въпрос, върху който трябва да се фокусират всички, цялото обшество и журналистите е ЧАСТ ОТ КАКВА И "ЧИЯ", НА "КОЙ" (или кого) ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, МАФИЯ ТЯ СЕ Е ПОДВИЗАВАЛА И ПОДВИЗАВА!
  Като трябва да поясним, за да не се обърка "невинен" и нормален, нищо неподозиращ и невъведен в буългарската джунгла и блато с алигатори човечец, , ЧЕ ТЪЙ КАТО В БЪЛГАРИЯ ОТ ГОДИНИ И ДЕСЕТИЛЕТИЯ РЕАЛНО НЯМА НИТО ДЪРЖАВА, НИТО РЕАЛНА СЪДЕБНА СИСТЕМА И РЕПРЕСИВНИ ОРГАНИ, МАФИИТЕ В БЪЛГАРИЯ МНОГО ЧЕСТО СЕ ЗАСТЪПВАТ, ПРЕПЛИТАТ, "ВЪРШАТ СИ УСЛУГИ", и то много повече, отколкото да вощват и се стрелят...
  В случая тази повече от очевидно принадлежи към една от най-мръзните и злокобни мафии в Бълагрия - руската, с представители ДС доносника Гоце, но добре се е вписала и в тази на Ахмед Доган и ДПС (Пеевски), както и с ... ТАЗИ НА ГЕРБ - Цветан Цветанов и СЕМЕЙНАТА МУ ПРИТЕЛКА ВЛАДИМИРА ЯНЕВА.

  НЕ СА НИКАК СЛУЧАЙНИ, А МНОГО СИМПТОМАТИЧНИ ПРОСЛОВУТИТЕ ЧЕСТИ СРЕЩИ НА ПРЕУСПЯЛИЯ КАТАРЗИС ПЕЕВСКИ С ЦЕЦО ГОЛЯМОТО УХО В КАБИНЕТА МУ В МВР, НА НЯКОИ ОТ КОИТО Е БИЛ ПРИВИКВАН И "НЕЗАВИСИМИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР" - ДА СИ ВОДИ ЗАПИСКИ И ИЗПЪЛНЯВА...

  Това е положението - накратко казано, и който не го е видял и разбрали и не иска да го разбере, защото не ,у се ще да е вярно - той живее не в релния свят, а в този на илюзиите и мечтите.

 • 9
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Според прокуратурата Ченалова е провела 30 телефонни разговора с Черничкия, с продължителност от 2 до 143 секунди..."

  😄😄😄
  Оказва се много "разбрана" жена!

 • 10
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  До коментар [#4] от "rosiraycheva50._":

  Отнемане правото да упражнява професията и затвор, ако е виновна и да се види как стана разпределението на делата


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход