🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Санкции за половин милиард заплашват България по земеделските еврофондове

Окончателно е определена само финансова корекция от 60 млн. евро по Програмата за селските райони

Земеделският министър Десислава Танева съобщи, че предлаганите корекции от ЕК са за общо 248 млн. евро. Окончателните санкции няма да се отразят на изпълнителите на европроекти, обясниха от агроминистерството
Земеделският министър Десислава Танева съобщи, че предлаганите корекции от ЕК са за общо 248 млн. евро. Окончателните санкции няма да се отразят на изпълнителите на европроекти, обясниха от агроминистерството
Земеделският министър Десислава Танева съобщи, че предлаганите корекции от ЕК са за общо 248 млн. евро. Окончателните санкции няма да се отразят на изпълнителите на европроекти, обясниха от агроминистерството    ©  Надежда Чипева
Земеделският министър Десислава Танева съобщи, че предлаганите корекции от ЕК са за общо 248 млн. евро. Окончателните санкции няма да се отразят на изпълнителите на европроекти, обясниха от агроминистерството    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фонд "Земеделие" не е извършвал ефективен контрол върху проекти на общини и компании по седем схеми за подпомагане.

Нарушенията по обществени поръчки и слабият контрол върху изпълняваните проекти са на път да донесат поредната финансова загуба на България. Този път става въпрос за директните плащания (субсидиите) за фермерите и седем бизнес и общински мерки от европрограмата за развитие на селските райони. По тях са приключили или текат различни процедури за финансови корекции - т.е. пари, с които Брюксел ще ни накаже и няма да възстанови.

Засега е сигурно, че страната ще се раздели с 60 млн. евро, което ще бъде официално обявено до дни, а общата сума на потенциалните санкции достига около 250 млн. евро по изчисления на агроведомството. Това би било колосална сума - никога досега България не е получавала корекции на стойност почти половин милиард лева. Наложените финансови корекции по проекти, които вече са платени от бюджета, ще бъдат за сметка на държавата, става ясно от отговор на министерството до "Капитал". Така нередностите на чиновниците ще бъдат платени от данъкоплатците.

Програмата за развитие на селските райони е най-голямата като стойност - с 3.2 млрд. евро бюджет. От тях според официалната справка на eufunds.bg са платени 2.1 млрд. евро, а ЕК е възстановила 1.8 млрд. евро към края на октомври.

Гафове за милиони

Санкцията от 60 млн. евро е заради проблеми с обществени поръчки по общински проекти, както и заради системата за идентификация на земеделските парцели, чрез която се разпределят директните плащания.

Общинските проекти са и в основата на най-голямата течаща в момента процедура за финансови корекции, с предложена санкция от 120 млн. евро. По данни на земеделското министерство става въпрос за преведени авансови плащания по схемите "Обновяване и развитие на населените места" и "Основни услуги за населението в селските райони" в периода октомври 2012 - октомври 2013, както и за слаб контрол върху обществените поръчки. Липсата на ефективен надзор, който се извършва от фонд "Земеделие", ще бъде причина и за налагането на корекциите и по другите схеми, в случай че се вземе окончателно решение за тях.

Например по мярката за добавяне на стойност към земеделските и горските продукти (по нея се подават основно проекти за преработка) е установен недостатъчен контрол върху обосноваността на заложените в проектите разходи от фирмите. Тук заплахата е за глоба от 2.9 млн. евро. По двете схеми за неземеделски дейности от програмата, прочули се в последната година с подадените проекти за скъпи автомобили за селски туризъм, в момента тече процедура за финансови корекции за 28 млн. евро. По другите две заплашени мерки - за млади фермери и полупазарни стопанства, проблем се оказва липсата на надзор при изпълнението на заложените бизнес планове.

В понеделник вечерта земеделският министър Десислава Танева обобщи пред БНТ, че предлаганите корекции от ЕК са за общо 248 млн. евро. Окончателно наложените санкции няма да се отразят на изпълнителите на европроекти, обясниха във вторник от агроминистерството. Сумите няма да бъдат възстановени от ЕС, тоест ще останат за сметка на държавния бюджет, който вече е финансирал проблемните проекти.

За какво може да се бори България

По данни на земеделското министерство страната се е възползвала от правото си да поиска съдействието на помирителната комисия (орган, работещ за сближаване на позициите на комисията и страната членка) за предлаганите от Брюксел финансови корекции. Практиката при такива процедури, които могат да продължат и години, логично е държавите членки да настояват за намаляване на санкциите. На този етап от агроведомството казват, че процедурите по помирение са започнали, с изключение на тази по схемите за неземеделски дейности от програмата, като оттам се въздържат от прогнози кога евентуално ще приключат.

По-големият въпрос обаче е какви мерки ще бъдат взети за подобряване на контрола върху проектите от страна на фонд "Земеделие", което би предотвратило подобни санкции в бъдеще.

10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • + 26

  "Нарушенията по обществени поръчки и слабият контрол върху изпълняваните проекти са на път да донесат поредната финансова загуба на България. "
  Ще донесат я, понеже някои хора драпат с нокти и зъби да влязат в политиката, за да могат да си назначат подходящите хора на подходящите позиции, съответно обществените поръчки и контрола да са под всякаква критика, че да могат обръчите от фирми да прибират милиони без проблем.
  Хайде познайте коя партия винаги е имала огромен апетит да контролира МЗ и да си осребрява позициите.

  Нередност?
 • 2
  azs41314323 avatar :-|
  azs41314323
  • - 24
  • + 7

  Каква ни е файдата от този ЕС. Вече 8 години сме там, и ставаме от ден на ден по зле. Да вярно е ,че в тази държава много се краде.Но 8 години се говори само за регулации ,квоти ,санкции и наказателни процедури които задушават и без това мижавата ни икономика. След южен поток поредният много голям "подарък" от ЕС.

  Нередност?
 • 3
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел
  • - 1
  • + 8

  Вече 8 г. администрацията ни се научи да "работи" по усвояване на Европроекти..!!! Резултатът ще бъде такъв.....,крадлив....

  Нередност?
 • 4
  i_petrov avatar :-|
  i_petrov
  • + 4

  Мда... то не останаха хора които могат и да крадът кадърно.Да те оклепат по документи???????
  Само мотика помага "мааш" дорде дойде ума в главата.Ако не светне лампичката поне ще е окопано :)))))))))))))))))))))))

  Нередност?
 • 5
  yotata avatar :-|
  йотата
  • - 1
  • + 6

  Ами, сган.
  Някой помни ли изобщо колко и какви се извъртяха да ги "управляват" тия пари от 2007 година насам?
  И отразява ли се това на конкретната партия, дето е вземала в конкретния период "политическите" решения, ахахахахааааааааааааах.

  Много добре е заметено, нали?
  То това и с тия пари някакси се случи, нали??

  Добре сега, питам като са платени от държавния бюджет, и като става ясно, че няма да ги получим обратно от ЕС - сега вече е справедливо да се знае КОИ българи изгоряха и няма да си получи парите, които иначе им се полагаха от държавния бюджет?
  - Здравноосигурените ли?
  - Лекарите и особено ония спешните в линейките ли?
  - Хората в образованието и науката ли?
  - Полицаите, и особено ония в провинцията ли?
  - Пенсионерите ли?
  - Майките с едно-две деца ли?
  - Умиращите бездомници по улиците ли?

  НАЧИ Реформаторите и "патриотите" трябва да са наясно, че влязоха във властта с надеждата на хората, че нещо ще разбутат като влязат. Ако не са го разбрали още - време им е да стоплят: това е един от първите тестове за това има ли смисъл от присъствието им там, или е наистина е по-добре да са завинаги компетентна извънпарламентарна опозиция тип лабораторна.

  Нередност?
 • 6
  gogo2011 avatar :-|
  gogo2011
  • + 4

  До коментар [#2] от "azs41314323":

  Ако няма регулации и санкции щеше да е още по-зле. Кражбите и източването щяха да бъдат необезпокоявани, защото не работят ефективно съд и прокуратура (точно заради това), нито пък медии или граждански организации.

  Нередност?
 • 7
  drbbbb avatar :-|
  Tru Soulja
  • - 2
  • + 3

  До коментар [#5] от "йотата":

  Не бе баце по хубаво е да се плюе по Иван Костов , който отдавна го няма а тия дето са управлявали и при тях са ставали злоупотребите пак да си ги избираме овчи...

  Нередност?
 • 8
  rage_against avatar :-?
  Rage Against
  • + 3

  кой орган след за правилното изпълнение на обществените поръчки, за контрол на изпълнението и управление на проекти и услуги и накрая за санкциите при допуснати нарушения или умишлени престъпления?

  може ли пореден мандат да има такива тежки нарушения и да не се вземат никакви мерки? нито да се проведе разследване, което да има препоръки, резултат и т.н.?

  Нередност?
 • 9
  yotata avatar :-|
  йотата
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#7] от "drbbbb":

  + е от мен.

  Някога съм гласувал и за Костов и за Стоянов. Повече от веднъж.
  Не ме интересува как и защо са допуснали политически да ги маргинализират. Да са мислели с главите си. Тогава.

  Или поне да бяха си казали, ако са били маргинализирани отвън. Като нищо щяхме да си имаме Орбан - още тогава - далеч преди Унгария.

  Идеите им сега имат шанс чрез РБ.
  Ако РБ се справят минимално да разбутат слоевете из Авгиевите обори, може пак да почна да гласувам. За идеите им. Па дано не съм и сам. Белки така почнат да зависят по-малко от "третата" и "четвъртата" власт. (Ъхъ, трета и четвърта власт, ама по други ширини)

  Все едно, вече доверие в аванс не давам никому.

  Бе поне делото по САПАРД да приключат бе, овчи... . Справедливо.

  Нередност?
 • 10
  gost22 avatar :-P
  gost22
  • + 1

  До коментар [#3] от "Благодетел":

  Има обучени чиновници, и се справят добре. Виж, тези над тях не ги бива за чеп за зеле и объркват нещата като се опитат да бръкнат в кацата с евромеда... Мечешка работа — груба, шумна, и губиш сто заради едно. Поне от гърците да гледаха как се правят тези неща, ама... мечешки му акъл...

  Нередност?
Нов коментар