Вечерни новини: 11 декември

Корупцията е на най-високите нива за последните 15 години; МЗ предлага да отпадне лимита за лечение в чужбина; В Софийски градски съд има подписка в подкрепа на ръководството.

Без увеличение на пенсионната възраст от 2015 г., криминализиране на укриването на осигуровки, възстановяване на правото да се получава обратно платеният данък върху минимално заплащане. За това настояваха от КНСБ в организирания протест пред парламента.
Без увеличение на пенсионната възраст от 2015 г., криминализиране на укриването на осигуровки, възстановяване на правото да се получава обратно платеният данък върху минимално заплащане. За това настояваха от КНСБ в организирания протест пред парламента.
Без увеличение на пенсионната възраст от 2015 г., криминализиране на укриването на осигуровки, възстановяване на правото да се получава обратно платеният данък върху минимално заплащане. За това настояваха от КНСБ в организирания протест пред парламента.    ©  Юлия Лазарова
Без увеличение на пенсионната възраст от 2015 г., криминализиране на укриването на осигуровки, възстановяване на правото да се получава обратно платеният данък върху минимално заплащане. За това настояваха от КНСБ в организирания протест пред парламента.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Недоволство от социалните промени

Без увеличение на пенсионната възраст от 2015 г., криминализиране на укриването на осигуровки, възстановяване на правото да се получава обратно платеният данък върху минимално заплащане. За това настояваха от КНСБ в организирания протест пред парламента. От синдикатите връчиха декларация на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в която са исканията им. Сред тях е и настояване да се въведе данък върху финансовите транзации. Протестиращите нямат упреци към правителството и не искат оставки, обясни президентът на синдиката Пламен Димитров. По данни на организаторите са присъствали около 6000 души. Димитров не е съгласен, че няма пари за увеличаването на минималната работна заплата. Исканията на КНСБ са подкрепени от депутатите на Патриотичен фронт и от опозицията. От АБВ още не са казали дали ги поддържат. Най-високите нива на корупция във всички сфери на държавата през 2014 г. за последните 15 години отчита годишният доклад за оценка на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). През тази година в страната са реализирани средно около 158 хил. корупционни сделки на месец. Според изследването по корупция България се нарежда на трето място на Балканите след Албания и Черна гора. От ЦИД посочват, че през настоящата година податливостта на корупция е на равнище, сходно с това от 1999 г. Ефективността на корупцията като метод за решаване на проблеми се увеличава и в бизнес сектора, твърдят от ЦИД. Повечето фирми нямат доверие на публичните институции и не смятат, че получават равно третиране в съда.

Министерството на здравеопазването предлага да отпадне лимитът от 180 000 лв., до който комисията за лечение в чужбина финансира лечението на българи зад граница. Такъв лимит имаше за кратко и за лечението на деца, но след силен обществен натиск бе премахнат. За възрастни той остана. В случаи на сложни трансплантации обаче сумата е недостатъчна. Ще се изисква пациентът да предостави оферти от поне две клиники, от която ще бъде избирана по-изгодната финансово. Промените, заложени в наредба на министерството, трябва да влязат в сила след 1 януари догодина, но подадените дотогава заявления за лечение ще се разглеждат по досегашния ред. От министерството посочват, че необходимите финансови средства са заложени в бюджета за следващата година.

В Софийския градски съд кръжи подписка в подкрепа на ръководството на институцията, научи "Дневник". Информацията беше потвърдена от пресцентъра на съда, като оттам уточниха, че инициативата не е на отделни служители. По информация на "Дневник" обаче документът е спуснат сред деловодителите и секретарите. Така хората са принудени да подпишат, защото иначе могат да си загубят работата. Не е ясно колко души са подписали документа. В сряда 15 от 80 съдии поискаха оставката на ръководството, а в четвъртък още 26 съдии от Софийския районен съд ги подкрепиха. Междувременно Българската съдийска асоциация (БСА), чийто председател е зам.-председателят на СГС Богдана Желявска, чиято оставка също е поискана, разпространи позиция, в която изразява "острото си възмущение от безпрецедентния натиск, на който е подложена съдебната система" (повече по темата стр. тук).

Два месеца преди очаквания критичен доклад на ЕК парламентът се забърза и откри процедура за избор на нов главен съдебен инспектор. Управляващите очакват третият опит да е успешен и ще търсят подкрепа до нужните 161 гласа от левицата. Намеренията са мнозинството да се съгласи с мнението на най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите, които излъчиха две номинации в последната процедура - съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова. Те са потвърдили, че ще участват и сега след провала на миналия парламент, когато бяха само изслушани и не се стигна до гласуване. Повече от две години България не може да излъчи някой за този  важен пост в съдебната система поради липса на консенсус.

Детройт излиза официално от състоянието на банкрут

Американският град Детройт излезе официално от състоянието си на банкрут в четвъртък, съобщи губернаторът на щата Мичиган Рик Снайдър. Според плана за излизане от банкрут, който беше одобрен в началото на ноември, кредиторите се съгласиха да отпишат 7 милиарда долара от общия дълг на Детройт, възлизащ понастоящем на над 18 милиарда долара. Освен това местните власти се задължиха да вложат 1.7 млрд. долара в продължение на 10 години в благоустройство на града, за да може по този начин да бъдат привлечени в него нови жители. От тази сума 440 млн. долара трябва да бъдат изразходвани за сметосъбиране и разрушаване на около 40 000 пустеещи сгради, а 430 милиона - за подобряване работата на полицията и пожарната. Планът също така предвижда да бъдат намалени пенсиите на жителите на Детройт с 4.5 процента и да се ореже изплащането на специални възнаграждения за пенсионирани полицаи и пожарникари.

Украйна има нужда от донорска конференция, за да избегне фалит

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк призова за организиране на международна донорска конференция, чрез която да се съберат средства и страната да избегне евентуален фалит, съобщи Reuters. В речта си пред парламента той подчерта, че правителството му е решено да проведе тежки реформи, така че да гарантира милиардите долари финансова помощ от западните си партньори. Яценюк посочи, че според МВФ Киев се нуждае от още 15 млрд. долара помощи. До момента Украйна е получила два транша от пакета на МФВ, или общо 4.6 милиарда долара. Валутните й резерви обаче са на рекордно ниски нива заради изплащането на дълговете за руския газ и заради усилията за подкрепа на слабата украинска гривна.

Горбачов: Западните лидери да "размразят" отношенията си с Москва

Европейският съюз и Съединените щати трябва да "размразят" отношенията си с Москва въпреки напрежението заради украинската криза, призова бившият съветски лидер Михаил Горбачов в своя публикация за държавния "Российская газета". По думите на Горбачов резултатът от развитието в Украйна не са само икономическите санкции срещу Русия. Последните месеци имат своето негативно отражение и върху сътрудничеството между Брюксел и Москва в сферата на борбата с тероризма, климатичните промени и превенцията на епидемиологични заболявания. Според статията и двете страни в украинския конфликт нарушават временното примирие и не зачитат човешките права. Горбачов предвижда, че в украинската война няма да има победители. "Страните трябва да преодолеят своите идеологически различия", заявява бившият лидер.

Бизнес:

Индия планира да продава дялове в държавни банки Индия планира да набере до 1.6 трлн. рупии (26 млрд. долара) от продажба на определени дялове в държавни банки в мащабен ход, който би могъл да даде началото на значително раздържавяване на контролирания от правителството банков сектор. Наскоро Fitch излезе с оценка, че държавните банки на Индия са силно декапитализирани. Кредитната агенция предполага, че кредиторите ще трябва да наберат свеж капитал на стойност 200 млрд. долара до 2019 г., за да успеят да отговорят на изискванията на банковите стандарти Базел III и да се справят със скока на лошите кредити, пише Financial Times. В отговор на това премиерът Нарендра Моди cе съгласи да продаде дялове в 27 държавни банки до 2019 г. Публичните дялове в кредиторите ще бъдат намалени до 52% спрямо текущите между 56 и 84%.

Instagram изпревари Twitter по брой потребители

 

Приложението за споделяне на снимки Instagram изпревари Twitter по брой потребители, след като обяви, че 300 млн. активни потребители месечно снимат, редактират и споделят снимки за пътувания, мода и храна, съобщава Financial Times. Приложението, което е собственост на Facebook, съобщи, че през последните девет месеца броят на активните потребители е нараснал с една трета. Компанията тепърва ще започне да генерира приходи, тъй като бавно експериментира със спонсорирани постове и видеа на брандове, които биха се чувствали в свои води на страниците на лъскави списания като Levi’s, Michael Kors и General Electric. Очакванията на eMarketer са, че през 2014 г. пазарът на мобилна реклама ще прехвърли 40 млрд. долара, като САЩ, Китай и Великобритания сформират 70% от пазара.

IATA очаква по-високи печалби на авиокомпаниите догодина

Печалбaтa на световната авиоиндустрия ще достигнe рекордните 25 млрд. долара през следващата година, прогнозира Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). По-ниските цени на петрола и подобряващият се световен растеж са основните причини за очакваното добро представяне, съобщава BBC. Оптимистичната прогноза е за 3.2% марж на печалбата. IATA също така увеличи прогнозата си за печалба за 2014 г. до 19.9 млрд. долара спрямо предишната прогноза от 18 млрд. "Перспективата пред индустрията се подобрява. Световната икономика продължава да се възстановява и спадът в цените на петрола би трябвало да подпомогне благоприятния обрат догодина", заяви генералният директор на IATA Тони Тейлър. Прогнозата на IATA се различава сериозно за различните региони. Очакванията за авиокомпаниите от Северна Америка да имат марж на печалбата от 6% догодина, което ще бъде и най-добрият резултат за отделен регион. На другия полюс са европейските авиоконцерни, за които се очаква да имат марж на печалбата от 1.8%.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  С близко 50 милиона население Украйна е много тежка за носене от ЕС. САЩ вече започнаха да критикуват "прекалените очаквания" на правителството на Яценюк. Европа очакваше нов пазар а сега гледа към една много сериозна дългосрочна инвестиция. Дано да намерим сили като блок да не оставим хората излъгани, както е правено преди, но и да сме реални в сценариите и изискванията. Засега Полша иска да е главен координатор, въпросът е да чуем и украинците.

  Нередност?
 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Графиката ви за сбободат и проникването на интернет е объркана..
  Мисля, че сте разменили Х и У - наименованията им.

  Нередност?
Нов коментар