Съдебната система: Tочка на пречупване

Съдебната система: Tочка на пречупване

Статуквото яростно се съпротивлява на реформите и дава уникална възможност на управляващите да покажат, че имат воля за промени

19455 прочитания

Едва ли преди седмица френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан е допускал, че публичното му възмущение от "гнилите ябълки" в съдебната система в България може да я докара до точка на пречупване.

Възмутен от опита клонът на френското дружество "Белведере" да бъде отнет чрез помощта на съдия Румяна Ченалова от Търговското отделение на Софийски градски съд (СГС) той каза това, което всички знаят – правенето на бизнес в България е невъзможно при липсата на независим съд.

Депешата на френската дипломация дойде в изключително динамичен момент за съдебната система.

Първо, в навечерието на заключителната мисия преди ключовия мониторингов доклад на ЕК, пред която българските власти трудно могат да отчетат успехи в наблюдаваните области (съдебна реформа и борба с организираната престъпност и корупцията).

Второ, възлови звена на системата – ключовият Софийски градски съд, прокуратурата и ВАС, бяха влезли в спирала от скандали, които успяха да пробият дори и в иначе добре уплътнените от задкулисието масови медии.

Трето, управлението на Бойко Борисов предизвика стрес сред клиентелистки настроеното мнозинство в "правителството" на съдебната система – Висшия съдебен съвет (ВСС), както и в прокуратурата (чиято трансформация в про-Борисов започна още през лятото, с прекратяването на разследванията за Мишо Бирата и смъртта на Чакъра).

Четвърто, инициираната от служебния (и станал впоследствие редовен) правосъден министър Христо Иванов смела стратегия за съдебна реформа от абстрактен документ се превърна в пътна карта на правителството за промени.

И последно – кадровият календар на съдебната системa налагаше бърза консолидация заради отлагани важни избори на ръководни кадри, сред които този на председател на Върховния касационен съд (ВКС).

През седмицата играта загрубя – все още неустановен извършител блъсна с колата си административния съдия и кандидат за председател на ВКС Лозан Панов. Издигнатият от мнозинството за председател на Върховния касационен съд (ВКС) беше настанен на третия етаж в "Пирогов" в една стая с пребития от трима маскирани предната нощ съдебен помощник от Върховния административен съд (ВАС) Тодор Тодоров, който по информация на "Капитал" е запознат в детайли с мръсните тайни на търговското и гражданското правораздаване в Софийски градски съд (СГС).

И не на последно място - намесата на френския посланик вкара в истерия управлението на системата. ВСС назначи поредната серия от проверки, а неадекватният опит на ръководството на градския съд да излезе от ситуацията, оставяйки нещата по старому, предизвика съдии от градския и районния съд да поискат оставки с отворено писмо, чието послание казваше едно – повече така не може.

"Не се плашете от нищо, не се плашете от Конституционния съд, не се плашете от тези спънки. Затова продължавам да крещя с висок глас – направете реформата, за да не се плашите от нищо. Защото, ако това не стане, ще има нова вълна на реваншизъм. Лошите ще се върнат на бели коне", коментира в петък омбудсманът Константин Пенчев.  

Призивът на бившия председател на ВАС идва ден след като някои от подписалите писмото магистрати са започнали да усещат първите опити за сплашване - с извънредно дежурство или "извънредно" разпределяне на дузина дела. В петък "Труд" излезе с анонимен материал, в който започна поименно да атакува някои от подписалите писмото съдии. 

Управляващото мнозинство има уникална възможност – още в първите си месеци с конкретни действия да покаже воля за реформи или обратното – да смачка крехката съпротива срещу статуквото и така да бетонира България като пълен аутсайдер.

И действително повече така не може

Въпреки че сезираните за случая "Белведере" институции (ВСС, инспекторат и прокуратура) показаха рефлекс, като надлежно обявиха, че започват проверки, дълбочината на проблема е толкова голяма, че ефективното му разрешаване с конвенционални методи е почти невъзможно.

И прокуратурата, и ВСС са амортизирани от зависимостите, в които се намират. Те знаят, че Румяна Ченалова е част от мрежа, която е оплела представители на всички власти. Нещо, което се вижда от действията на институциите до този момент.

Случилото се с делото "Белведере" става в контекста на планова проверка, която инспекторатът започна в СГС в началото на есента. Докато ревизията течеше, ВСС разпореди нова проверка – на случайното разпределение на делата по скандала Пеевски - Цветан Василев. Преди нейното приключване съдебният съвет трябваше да назначи още една – този път заради скандалите около избора на съдия по делото за несъстоятелността на КТБ. В седмицата, в която кадровиците на Темида успяха да заметат под килима констатациите за проблеми със софтуера за случайно разпределение, избухна казусът  "Белведере", който доведе със себе си... още една проверка, като междувременно бунтът на градските и районните съдии накара кадровиците на Темида да образуват още една проверка – този път на ръководството на съда. 

Паническите действия на ВСС са изцяло резултат от страховете на членовете му дали институцията няма да бъде предсрочно разпусната от управляващите и дали те няма да си измият ръцете със съвета след критичния доклад на комисията, който се очаква да бъде обявен през януари.

"Действията на ВСС напомнят на практиката да се подават няколко идентични молби за да се падне делото на правилния съдия", коментира пред "Капитал" правосъдният министър Христо Иванов, визирайки опитите на мнозинството във ВСС най-накрая да намери "правилните" експерти, които да кажат, че проблем няма. 

Дори участвали в последната (поредна) група експерти споделят, че са били склонявани да легитимират използвания софтуер LawChoice.

Симулацията на активност с проверки тип матрьошки е видимата част от поведението на институциите. Защото в случаите, когато пострадалият от правосъдието няма зад гърба си френски посланик, сигналите за нередности просто потъват. 

Един конкретен пример - през 2013 г. гражданин сезира прокуратурата и ВСС за това, че по дело, което е при съдия Ченалова, са извършени документни престъпления и законови нарушения. Главният прокурор Сотир Цацаров отговаря, че "прокуратурата няма правомощие да извършва проверки по обстоятелства, касаещи неприключени граждански спорове". Вместо да започне проверка, председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров (който е в топли отношения с ръководството на СГП) пък изпраща сигнала срещу Ченалова за проверка в... градския съд. В продължение на една година не се случва абсолютно нищо и подателят на сигнала пише нов. Този път е образувана проверка в Специализираното звено за противодействие на престъпленията, извършени от магистрати, към Софийска градска прокуратура. След като отново нищо не се случва, пострадалият подава нов сигнал. Този път прокурор Любка Кръстева от звеното отговаря, че е образувана проверка, по която са поискани документи от СГС, "които още не са получени".

От половин година по проверката няма развитие. Неофициално от прокуратурата коментираха, че на два пъти са искали информация от ръководството на градския съд, който обаче въобще не е отговорил на запитванията. Не става ясно защо прокурор не е отишъл лично в съда, за да вземе документите предвид факта, че СГП се намира в една и съща сграда с градския съд, а наскоро половин дузина прокурори бяха командировани до Плевен, за да събират незаконните ловни патрони на местния шеф на ДАИ. След близо година бездействие проверката срещу Ченалова била препратена на... ДАНС.

"Капитал" научи, че има поне още пет подобни случая, в които подавани сигнали срещу Ченалова са били смачквани от ВСС и от прокуратурата.

Корупционна инфраструктура

Този чадър има своето логично обяснение. Магистрати и юристи разказаха, че съдия Румяна Ченалова е част от кръг в съдебната система, в който влиза председателката на градския съд Владимира Янева, нейните заместничка Богдана Желявска и Петя Крънчева (самата тя близка приятелка на председателя на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, по негови собствени думи), ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев (който лансира кандидатурата на Янева преди четири години) и други магистрати.

Цялата тази инфраструктура, която беше сглобена по време на първия мандат на ГЕРБ с активното участие на ДПС, се допълва с мнозинството във ВСС, главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Борислав Сарафов, както и близките до ДПС ръководители на Софийската градска прокуратура Христо Динев и на Столичното следствие Петьо Петров, които бяха наложени от главния прокурор.

Една скоба - политическата амалгама погрешно оставя впечатлението, че това е съдебната система на ДПС и ГЕРБ. Погрешно, защото клиентелизмът не познава политически обвързаности. Ето защо единствената политическа сила, която излезе със становище по скандалите е Реформаторският блок, чиито партии не са участвали в управлението в последните 15 години, съответно не са имали възможност да вземат своя пай в системата. 

В същото време всеки удар по някое от звената на тази паралелна система твърде вероятно ще предизвика цялостното й срутване.

На практика държавното обвинение се е поставило в пълна безизходица. "Дори и да има воля за разследване и примерно се вземе решение някой съдия от градския съд да бъде следен или подслушван, ще трябва да поиска разрешение от председателя на Софийския апелативен съд. Сещате се какво означава това", коментира прокурор от Върховна касационна прокуратура, визирайки и.д. председателя на съда Стефан Гроздев, който също е свързан с ДПС (които го предложиха преди години за член на ВСС) и беше наложен на поста след намесата на главния прокурор Цацаров.

Топката е у Борисов

Топката в момента се намира у Бойко Борисов. В началото на седмицата той и Христо Иванов излязоха с общо становище, с което настояха институциите да вземат отношение към изнесените от френския посланик данни. След него ВСС видимо смени позицията си по случая и стана по-активен в разнищването на скандала.

В сряда обаче в."24 часа" писа, че премиерът се е срещал с Румяна Ченалова. Информацията беше потвърдена пред "Капитал" от източници в Министерския съвет, без обаче да става ясно какво се е случило на нея. Новината за тази среща (чиито формат е силно противоречив от гледна точка на разделение на властите) е възприета в съдебната система като знак, че скандалната съдийка може да се размине с проблемите и че Борисов има затруднение да скъса с изградената от неговата партия мрежа в съдебната система.

За последното говори една друга, по-ранна среща на Борисов - с Георги Колев. На нея е била обсъдена номинацията на Лозан Панов за председател на ВКС, като след разговора председателят на ВАС е заявил пред членове на съвета, че Панов е подкрепен от лидера на ГЕРБ. 

И ако досега Бойко Борисов е излизал от ситуации, като скандала с Ченалова с лавиране, този път среден път няма.

Защото въпросът, който всички дипломати задават, когато се срещнат с главния прокурор, премиера, ръководителите на службите за сигурност и полицията или техните подчинени е "имате ли резултати в борбата с корупцията", а  отговорите, които получават, трудно могат да отговорят на очакванията.

Българските власти може и да се тупат в гърдите с няколко обвинени селски кметове, регионални съдии (миналата седмица сякаш да тушират скандала "Ченалова" беше съобщено за разследване срещу съдии от Гълъбово) или заловени 46 незаконни патрона, но нито обществото в България, нито Европейската комисия може да се излъже, че има воля за борба с корупцията. Още по-малко, когато на 300 км на север, в Румъния, валят ефективни присъди срещу бивши премиери, министри, депутати, прокурори и съдии и т.н. елементи от т.нар. румънски сценарии, който толкова много плаши съдия Румяна Ченалова.

Прикачен файл

Едва ли преди седмица френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан е допускал, че публичното му възмущение от "гнилите ябълки" в съдебната система в България може да я докара до точка на пречупване.

Възмутен от опита клонът на френското дружество "Белведере" да бъде отнет чрез помощта на съдия Румяна Ченалова от Търговското отделение на Софийски градски съд (СГС) той каза това, което всички знаят – правенето на бизнес в България е невъзможно при липсата на независим съд.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


62 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Съдебната система много отдавна има нужда от нещо като Domestos, да се почисти генерално от бацилите, и после трябва да се поддържа чиста.

 • 2
  keipax avatar :-P
  keipax

  свирете туш:

  ...Още по-малко, когато на 300 км на север, в Румъния, валят ефективни присъди срещу бивши премиери, министри, депутати, прокурори и съдии...

 • 3
  ivpetr avatar :-|
  ivpetr
 • NicK

  "премиерът се е срещал с Румяна Ченалова" - поради каква причина Борисов се е срещал с Ченалова?!?!?!?!?!?
  Вярно е правителството като въплащение на изпълнителна власт не може да излиза с искания за оставки и тн., защото от "независимия" съд ще ревнат веднага, но най-малкото което могат да направят е да дадат мълчаливата си подкрепа на парламента да започне процедурата по отстраняването на този ВСС (ясно е на всички вече, че тези наглеци оставки няма да подадат).
  Безумно е да се мисли, че може да се постигне независима и справедлива съдебна система с корумпирани съдии, ръководства и ВСС...
  Отдавна ме сърби езика да попитам -този софтуер сам себе си ли е манипулирал? Или манипулациите са извършени от конкретни хора може би??
  Не мога да повярвам, че тези от СГС (с любезната подкрепа на ВСС), успяха да изместят дневния ред, и вместо да давят обяснения пръстчетата на КОЙ манипулират разпределението, те да обясняват, че за съжаление имало възможност за манипулиране в софтуера... - Всеки от нас има възможност да надроби един куп злини всекидневно, но повечето от нас не го правят - едно е да можеш, второ е да искаш, а трето и четвърто е да го направиш.....

 • 5
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  И ако досега Бойко Борисов е излизал от подобни ситуации с лавиране, този път среден път няма.
  Лошото е, че при несправяне със ситуацията, поне аз не виждам някой друг да се е компрометирал, освен съдия Ченалова.

 • 6
  bora_bora avatar :-|
  bora bora

  "Защото въпросът, който всички дипломати задават, когато се срещнат с главния прокурор, премиера, ръководителите на службите за сигурност и полицията или техните подчинени е "имате ли резултати в борбата с корупцията".

  И познайте какво отговаряха до сега -Цацаров - Орешарски- Св Йовчев и т.н. полагаме усилия!

  Това вече не върви, след като на сергията ни, само гнили ябълки!

  Реформа, всички вън и прозрачни процедури за назначаването им!

 • 7
  red.mary avatar :-(
  red.mary

  Цялата държава е парализирана и не може да се справи с кръговете, описани в статията. Прелива се от пусто в празно и валят смехотворни и нищо не значещи прверки на софтуер, докато в Румъния валят присъди на най-високо ниво.
  За съжаление, това показва, че всички са "вътре".

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Съдия Румяна Ченалова е лицето и едно от остриетата на политико-икономическата мафия в съдебната система. За всеки, който се е докосвал по някакъв начин до дела с висок финансов интерес, подсъдни на СГС, е ясно, че те ще попаднат "случайно" при съдия Ченалова, която ще ги реши както трябва...

  В скандала, който предизвикаха разкритията на Н.Пр. посланика на Р. Франция, няма нищо неизвестно за публиката. Но в БГ никой не обръща внимание на гюбрето, в което живеем, докато някоя авторитетна чужда институция не ни го навре в лицето. Тъй като родните политици, дето са на власт, се канят да правят рестарт на съдебната система - смятам, че сега е моментът (ако имат сериозни намерения, разбира се, в което аз се съмнявам) да почистят авгиевите обори.

  Ако компрометираната съдия Ченалова продължава да правораздава, значи мафията е подчинила държавата...

 • 9
  ss avatar :-|
  SS

  Количествените натрупвания винаги водят до качествени промени !

  Капка по капка по капка ...та явно вирът най накрая се напълни !!!

 • 10
  tonidog avatar :-|
  tonidog

  "Има опити да бъде срината съдебната система, но те са инфантилни, смята Петьо Блъсков. Според него, това се прави от хора, които искат да заемат някакви места в тази система. Блъсков посочи, че има факти, които показват абсолютната едностранчивост на атаката срещу съда".Ами г-да и г-жи от Капитал,така се прави,ако искате да бъдете обективни-изнесете факти,не се позовавайте на свои платени източници от тук от там,учете се....щото другото е лесно.Иначе и аз утре мога да ви извикам ,да поискам заплащане /подобаващо/ и да ви снеса измислена информация.така,че по-добре е да бъдете истински,отколкото слуги на някого,независимо от това колко ви се плаща


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход