България и петролният срив

Защо ефектите от ниската цена на петрола ще се усетят тук доста бавно

За повечето хора, сблъсъкът с петрола става на бензиностанциите. Там е и най-явното доказателство дали цената се движи нагоре или (доста по-рядко) надолу. Последните месеци дори в България, където цените на горивата предизвикват периодично недоволство, стана очевидно, че нещо съществено се променя на петролния пазар. За половин година, цената на барел тип "брент" (основната търгувана разновидност на световния пазар) се срина от 115 долара на 65 долара и продължава да върви надолу.

Това е огромен спад, който върна цената на основното гориво на света близо до тази от началото на кризата през 2009 г. Toй има огромни последствия за целия свят - разклаща икономиката на Русия и други петрокрации като Венецуела и заплашва Близкия Изток с нова вълна на дестабилизация. За останалите държави обаче ниските цени са повече добре дошли. Bank of America изчисли, че спадът се равнява на стимул от близо един трилион долара за световната икономика. Горивата поевтиняват, а това оставя повече средства в джобовете на хората и те могат да ги харчат за стоки и услуги с по-голяма добавена стойност към икономиката. Това звучи чудесно на теория, но какъв ще е позитивният ефект на практика върху българската икономика?


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


42 коментара
 • 1
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  Ефектът е, че другата зима парното ще е значително по-евтино, дори и другата зима петролът да поеме нагоре.

 • 2
  plamenhristov5 avatar :-?
  plamenhristov5

  Смятам, че Саудитска Арабия, както и останалите водещи петролни арабски държави в ОПЕК, ще продължат настоящия си курс на ненамеса с административни мерки върху цената на петрола. Това е видно от предприетите от тях политики по диверсификация на източниците на икономически растеж, с което балансират макрорамката на финансите си.

 • 3
  nikolayv avatar :-P
  Nikolay

  Я се уточнете авторите на статията - колко трябва да се плашим тук от дефлацията и най-вече защо, че нещо сте я огелпили вътре.
  Аз никак не съм разтревожен от дефлацията, напротив, много й се радвам. Изобщо не считам, че в общото надуване на цените на активи и суровини, което се случи последните 15 години имаше нещо хубаво и това, което се случва е една естествена корекция.

 • 4
  l_i_k_a_t_a avatar :-|
  l_i_k_a_t_a

  1 долар за стане барела тук промяната ще бъде незначителна.
  И пак ще се появи някой, който ще каже че цената на горивата по бензиностанциите не зависи, само от цената на петрола,но и от други фактори.

 • 5
  aralambi avatar :-|
  aralambi

  Има нещо, което не е отчетено в тези прогнози за падане на приходите в бюджета от поевтиняване на горивата - при по-ниски цени хората ще си карат колите по-често и ще се увеличи консумацията на горива. Акцизът е твърда сума на литър, т.е. ще се увеличат приходите от него. А спадането на ДДС от намалените цени ще се компенсира донякъде от повишеното количество продавани горива.

 • 6
  stoiank avatar :-P
  stoiank

  Цената на петрола падна наполовина, което е страхотна новина за нас и още малко ще се окаже че губим. Спад на ДДС и акцизи, а в същото време Лукойл се оправдава и задържа цената с това, че акцизът е на литър и реално нямало намаление. Да не говорим, че по-ниските цени би трябвало да стимулират потреблението и съответно по-големи косвени приходи, цитираните са от този тип. Няма по-голям стимул за една тромава икономика като нашата от по-ниска цена на петрола. Според мен ще е и невероятен стимул за световната икономика, вярно Русия, арабите, даже някой американски компании и още някой ще са зле, но всички останали ще сме по-добре. И между другото Bank of America и Merrill Lynch е една банка, а не две Bank of America купи Merrill Lynch и сега са едно цяло.

 • 7
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Сега цената не пада, но затова пък ще се качи, след нова година :)

 • 8
  avalanche avatar :-|
  avalanche

  1. Правителството ще събира по-малко пари от ДДС, но тези пари остават в хората и фирмите, които ще ги използват по-ефективно от правителството (теза която в. Капитал защитатава от както го чета)

  2. Дефлацията е лоша когато е предизвикана от спад на потреблението в реален обем заради ограничените доходи, а не когато се е спукал някой борсов балон или когато има спад на потреблението в следстсвие на технологична иновация(примерно електро автомобили).

  3. Булгаргаз ще вземе глътка въздух, но топлофикация софия няма да свали цените щото имат да избиват едни 80милиона от КТБ.

  4. Най важно - Скъпия долар(евтиния петрол) ще повиши конкурентоспособността на цялата еврозона и на България, това ще доведе до чувствителен ръст в еврозоната както и в България!

  5. и малко офтопик - финансовия министър и екипа му са направили макрорамката и самия бюджет с г*за си

 • 9
  wds23355772 avatar :-|
  wds23355772

  От правителството хич да не се чудят как да събират ддс ами да влизат в Лукойл и да започват да проверяват. Тая рафинерия от 10 години е все на загуба. Не внася корпоративен данък. Не внася ДДС. А по оборот е 10% от БВП. Няма такова крадене. Руско крадене.

 • 10
  mammita avatar :-|
  mammita

  Не знам защо толкова се ентусиазирате за цената на петрола. Тя няма да е много дълго време ниска. Не помните ли какво стана преди 6 години като падна под 40$ за барел? Събраха се ония младежи по халатите от ОПЕК и казаха, че тази цена не им харесва и за това намалят добива на петро. Тогава петрола подскочи моментално, което доведе до сериозно забавяне във възстановяването на цялата глобална икономика. Така, цената на петроола е привидно само определяна от свободния пазар. Съвсем скоро сценарият ще се повтори. Не се кахърете.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход