Колко струва големият шлем

Колко струва големият шлем

България пропиля поне 2.3 млрд. лева в трите лошо обмислени енергийни проектa с Русия

15184 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


По време на подписването на сделката за т.нар. голям шлем - нефтопровода Бургас - Александропулис, АЕЦ "Белене" и "Южен поток", на кореспондента на руския "Комерсант" му се беше счуло, че превъзбуденият президент Георги Първанов казал "голям ч..н". Тогава това звучеше смешно, но за много хора написаното беше като поличба.

Седем години след като на 18 януари 2008 г. трите проекта бяха обявени с апломб, вече е ясно колко голям е въпросният шлем - след прекратяването и на проекта за газопровод "Южен поток" миналата седмица България се оказва с поне 2.311 млрд. лева вътре. Това е консервативната оценка на чисто финансовите загуби от трите прекратени проекта. В тях не се включват репутационните щети, корупционните игри, загубеното време и влошените отношения с Русия. Да не говорим за глупавите идеи, които се родиха, за да се замажат провалите, като газова централа на площадката на АЕЦ "Белене" или изграждането на газов хъб на мястото на "Южен поток".

Малко, но от сърце

Най-лесен за изчисление е първият прекратен проект - "Бургас - Александропулис". Той стартира през 2007 г. и беше спрян в 2011 г., когато се видя, че е икономически неизгоден. "След общото събрание на акционерите, състояло се на 17-18.12. 2009 г., стана ясно, че проектът, както е замислен, не е търговски осъществим и не е приемлив за банката", пише в доклада на Министерството на финансите, с който се предлага прекратяване му. В придружаващия анализ финансовият консултант, нает от министерството, тогава заключава, че в различните варианти за структуриране на проекта за двадесетгодишния му експлоатационен срок той ще натрупа дефицити между 6.8 млрд. и 7.9 млрд. долара. Това се оказва пророческа прогноза.

Проектът е официално прекратен на 13 март 2012 г., а българското дружество "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис" (ПКНБА), което има 24.5% дял в международната проектна компания "Транс Болкан Пайплайн", е ликвидирано в края на годината. Другите акционери в "Транс Болкан Пайплайн" са три руски компании с общо 51% и две гръцки и гръцката държава с 24.5%. Натрупаните разходи при подготовката са близо 20 млн. лв. От тях 12.8 млн. лв. са българският дял в разходите за дейността на международната проектна компания, а около 7 млн. лева е финансирането, отпуснато от държавата за функционирането на ПКНБА.

След края на проекта нямаше много скандали, тъй като Русия беше охладняла към проекта много преди това (руските компании започнаха да използват петролопровода през Турция Самсун - Джейхан). Тогавашният руски министър на енергетиката Сергей Шматко предупреди, че България няма да може да се измъкне толкова лесно от други проекти като АЕЦ "Белене"...

Голямото харчене

Разходите за ядрената централа не само логично се оказаха най-високи, но и забележката на Шматко беше точна. След едностранното прекратяване на проекта за АЕЦ "Белене" от българската страна през март 2012 руският изпълнител "Атомстройекспорт" заведе арбитражно дело с претенции за 872 млн. евро към НЕК. Изходът от него ще стане ясен най-рано в началото на 2016 г.

Към 31 декември 2011 г. НЕК и държавата бяха платили 1.326 млрд. лв. по проекта. Други 312 млн. лева са фактурирани, но не са платени на "Атомстройекспорт" и консултанта "Уорли Парсънс". Тези средства НЕК иска или не иска, най-вероятно ще трябва да плати. Част от тях бяха прибрани в началото на 2013 г. като "Уорли Парсънс" си прехвана дължимите й пари от задълженията на енергийния търговец ЕФГ към държавната фирма. Фирмата е част от енергийната група на Богомил Манчев, чиято "Риск инжинеринг" е подизпълнител на "Уорли Парсънс". В момента НЕК и бившият му консултант се съдят за тези средства. В същото време фактурираните суми към "Атомстройекспорт" от около 260 млн. лв. най-вероятно ще трябва да бъдат платени независимо от изхода на арбитража, който руската компания води срещу НЕК.

От началото на 2012 г. по проекта са фактурирани още средства за поддръжка на площадката на АЕЦ "Белене" (дори в момента там работят 26 души). Натрупаната сума през този период е 7.5 млн. лв. Има плащания и към "Атомстройекспорт", но не е ясно какъв е размерът им, макар че запознати с проекта твърдят, че става дума за няколко милиона лева. Отделно "Уорли Парсънс" са фактурирали суми по техния консултантски договор, плащанията по който бяха за около 650 хил. евро месечно до спирането на проекта. Окончателно договорът с "Уорли Парсънс" беше прекратен през октомври 2013 г., но няма точна сметка за платеното поради множеството цесии и прехващания между НЕК и консултантската компания.

Към тези средства трябва да се добавят и лихвите, платени по заема към БНП "Париба" (макар че голяма част от него отиде за друг злополучен проект - ВЕЦ "Цанков камък"), която отпусна 250 млн. евро, за финансиране на първоначалните дейности по АЕЦ "Белене". След 2011 г. по него са платени допълнително около 100 млн. лв. лихви и лихвен суап. Самият заем беше рефинансиран чрез БЕХ през 2012 г.

Така натрупаните разходи по проекта за АЕЦ "Белене" (ако включим и заема от БНП "Париба") скачат до около 2.268 млрд. лв. към момента.

Да закръглим сумата

Само един или два подписа деляха "Южен поток" от това да последва съдбата на АЕЦ "Белене". С писмо на премиера Пламен Орешарски от 31 юли проектът беше окончателно замразен, а служебното правителство на Георги Близнашки окончателно стопира всички действия по него. Преди това заради санкциите, които САЩ наложиха на руски фирми (включително на "Стройтрансгаз" - избрана като водеща на консорциума, който щеше да строи газопровода), нито една банка не посмя да даде гаранции на строителите. Техният договор така и не влезе в сила. Ако това беше станало, България се обвързваше с плащания за 1.9 млрд. евро (само делът на БЕХ в "Южен поток България").

До края на 2013 г. капиталовите разходи на "Южен поток България", основно за консултантски услуги около подготовката на технико-икономическото проучване за проекта и за Оценката по въздействието на околната среда, са 13.3 млн. лв. Самото дружество има разходи за дейността си от 10 млн. лв. (основно през 2012 и 2013 г.) от учредяването му на 11 ноември 2010 г. Голяма част от направените плащания са за сметка на руската страна, тъй като БЕХ отказваше да превежда пари за дейността на компанията. Например при увеличението на капитала на "Южен поток България" в края на 2013 г. своята вноска от 191 млн. лв. направи само "Газпром", като компанията преведе в капитала на дружеството 48 млн. лв. По-късно "Газпром" даде безлихвен заем на БЕХ от 100 млн. лв., за да финансира холдингът своя дял в общата компания. Според източници от "Южен поток България" обаче сумата не е използвана.

През 2014 г. са направени съществени разходи, но тъй като няма все още публичен отчет, за тях е трудно да се правят точни сметки. Със сигурност към края на 2013 г. "Южен поток България" е имал договори за 19.6 млн. лв. за проектирането и строителството на газопровода, но не е ясно колко от тях са разплатени и дали след тази дата не са сключвани нови договори. Отделно на 22 юли, т.е. ден преди да падне правителството на Пламен Орешарски, то продаде 360 дка горски фонд близо до Варна, върху която трябваше да се изграждат съоръженията на газопровода. Сумата беше малко под 13.2 млн. лв.

Така общите разходи от "Южен поток - България", общата компания между "Газпром" и Българския енергиен холдинг, са около 46.6 млн. лева, т.е. сметката за енергийния холдинг е минус поне 23.3 млн. лв.

Но лошата дума боли

Проблемът, разбира се, не са само финансовите разходи. За времето, в което държавата, НЕК, БЕХ, "Булгаргаз" и т.н. се занимаваха с трите ялови проекта, те можеха да се занимават и с нещо по-полезно. С два милиарда и половина (дори да не включваме и пропилените пари по други проекти и политики) в енергетиката на България можеха да се случат чудеса. А очакванията за огромните плащания по тези енергийни инвестиции създадоха истински мрежа от компании, чиято цел беше основно да се вклинят в тях. Много добър пример е участието на фирми от кръга на Делян Пеевски (като "Промишлено строителство холдинг") в консорциума, който трябваше да изгражда "Южен поток". Тази корупционна енергия едва ли може да се изчисли по някакъв начин.

Държавата доказа, че не може да управлява големи проекти и вината за това не може да се прехвърля на Русия. Това носи много неприятен репутационен проблем за България, която ще трябва да положи много повече усилия, за да убеди други големи инвеститори да дойдат у нас.

Допълнително дразнещ момент е, че и в трите проекта водеща страна беше Русия. Дори по АЕЦ "Белене" предложението идва от руска страна в началото на 2002 г. като част от уреждането на задълженията между двете страни от времето на социализма. А "Южен поток" се провали с гръм и трясък за жалост не заради раздуването на разходите, печалба, която трябваше да отиде в ръцете на близки до властта в Русия и България, а заради имперските амбиции на Кремъл и анексирането на Крим. И сега след прекратяването им Москва сочи с пръст отново България. В същото време тя не се отказва да използва тези проекти като лост във взаимоотношенията си с България - от трите гиганта реално прекратен е само "Бургас - Александруполис".

Само между другото, участници и в трите проекта коментираха за "Капитал", че никой не им е поръчвал да направят окончателна сметка на изгубените пари.

По време на подписването на сделката за т.нар. голям шлем - нефтопровода Бургас - Александропулис, АЕЦ "Белене" и "Южен поток", на кореспондента на руския "Комерсант" му се беше счуло, че превъзбуденият президент Георги Първанов казал "голям ч..н". Тогава това звучеше смешно, но за много хора написаното беше като поличба.

Седем години след като на 18 януари 2008 г. трите проекта бяха обявени с апломб, вече е ясно колко голям е въпросният шлем - след прекратяването и на проекта за газопровод "Южен поток" миналата седмица България се оказва с поне 2.311 млрд. лева вътре. Това е консервативната оценка на чисто финансовите загуби от трите прекратени проекта. В тях не се включват репутационните щети, корупционните игри, загубеното време и влошените отношения с Русия. Да не говорим за глупавите идеи, които се родиха, за да се замажат провалите, като газова централа на площадката на АЕЦ "Белене" или изграждането на газов хъб на мястото на "Южен поток".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  БСП открай време обслужва интересите на руската енергийна мафия, която естествено е склонна да отстъпи част от печалбата за българските си колеги с влияние. От известно време на хранилката е и една друга партия, която се рекламира като националистическа. Цялата сметка я плаща народа, дотук 2,5 млрд с риска да добавим 1 млрд евро = 2 млрд лева, общо 4,5 млрд. Пенсионерите вместо да получат по-високи пенсии, получават по-дебели сметки за ток, и накрая пак гласуват за същите. Явно са финансови мазохисти.
  м/у другото, вчера излезе информация, че нямало писмо от Орешарски за прекратяване на ЮП, и да ви припомня как докато той обещаваше в Брюксел да прекрати проекта до уреждане на проблемите със законодателството, Стойнев подписваше тука с руснаците каквото му подадат. Така че като нищо да има още изненади.

 • 2
  sashkov avatar :-|
  sashkov

  300 км недостроена магистрала Хемус х 6 милиона лева (цената е силно завишена) = 1.8 милиарда.
  Да благодарим на БСП, че от Варна до София се пътува по селски пътища!

 • 3
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Всяка държава, компания, организация или отделен човек се опитват, опирайки се на силата си да разширят влиянието си и да извличат дивиденти от това. САЩ използват икономическата си и военна сила за да диктуват световния ред ( военният бюджет на САЩ превишава военните бюджети на следващите 20 страни, взети заедно). Платени от държавния департамент НПО прокарват влиянието им по света. Дори доминацията им в поп-културата се използва за същата цел. Никой не може да ги упреква за това - естествен инстинкт за запазване и разширяване на позиции.
  Една от основните цели на ЕС беше една обединена Европа, способна да се противопостави на доминацията на САЩ.
  Русия се опитва да използва огромните си енергийни ресурси, богатото си културно наследство и близките си културно-исторически връзки с други народи със същата цел. Малките, периферни и бедни страни като нашата са подложени на постоянен натиск да избират страна. Когато обаче се решат и направят някакъв избор, неминуемо си навличат и нечии гняв.
  Ето защо за България е изключително важно да формулира ясно и смело своите национални интереси и да ги отстоява, независимо че в краткосрочен план ще ядоса някой от силните. ЕС не е спасението на България. България я спасението на България. Трябва ясно да заявим на Брюксел, че да, ние сме членове на ЕС, но не сме протекторат и ще развиваме връзките с с Русия. Русия също трябва да знае, че да, благодарни сме ви, че ни освободихме, но сме независима държава и имаме собствени интереси. Не може постоянно да се опитваме да угодим на всички и по този начим да сърдим всички. Така не печелим нищо освен всеобщо презрение.
  Унгария е добър пример.
  Само този, който уважава себе си ще бъде уважаван от другите.

 • 4
  nikeair avatar :-?
  NicK

  България може да е пропиляла 2,3 милиарда лева, но каква част от тези пари влязоха в джобовете на енергийната мафия и подкупните политици?
  Най-лошото, е че със същите тези пари се купуват избори, реди се дневния ред в обществото и тн....

 • 5
  xqv31309910 avatar :-?
  Just Бахур

  Алчността и дупедавността на родните политици загробиха големият шлем. Те породиха тоталната непрозрачност във финансирането, изборът на изпълнители и подизпълнителни, съмнителни клаузи в договорите и пр...
  А иначе сега 1-ви енергоблок на Белене трябваше да е на МКУ, а тръбите - построени поне до етап 1/2...
  По 3-те проекта щяха да работят 15 000 специалисти, а икономиката ни щеше да е на стрероиди...

  Е, може би малко пресилвам нещата, но ако се работеше по 3-те проекта, то ситуацията в държавата щеше да е доста по-добра...

  А 80-те милиона на Гоце в КТБ от къде ли са :D

 • 6
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  За никого не е тайна,че господа-другарите са най-добри в далаверите.Като държавници хич ги няма,но като демагози-лъжци нямат равни.За нас мегапроектите са неуспешни,защото сме малка страна с 1/3 неграмотно население,а лидерите още по зле"те са парашутисти от мовсковския партийно-преносим номенклатурен апарат"та не само сегашните пенсионери ще мизерстват,но и поколението което не е заминало на запад.Другарите имат вече тлъсти сметки в чужди банки и хич не ги е еня за народа!?!!!

 • 7
  oldrye avatar :-(
  цветан калчев цоков

  Бойко,Бойко и ти ли си от троянските коне?Кой те подлъга с тоя глупав хъб?Нима мислеш и Меркел за малоумна?Или и на теб ти обещаха мно-о-о-го!

 • 8
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Малките, периферни и бедни страни като нашата....

  Докато така се виждаме, докато амбициите ни стигат до това-друго няма да видим :(


  НЕ МАЛКИ - СРЕДНИ

  НЕ ПЕРИФЕРНИ - СЪС СТРАТЕГИЧНО ГЕОГРАФСКО РАЗПОЛОЖЕНИЕ

  НЕ БЕДНИ -В РАЗВИТИЕ,

  най бедни в куба на богатите е по-добре от богаташ в клуба на бедните

 • 9
  fred avatar :-|
  Fred

  Правилно е да се казва не "големият шлем" а "Голямото крадене". Всички проекти в които участва Русия са замислени с цел едно голямо крадене на обществени ресурси по системата РОЗ /Распил, Откат, Занос/. Който не знае какво значи да търси в Google. Не случайно руските газопроводи са 3 пъти по-скъпи на километър от нормалните, 1/3 работа и 2/3 кражби.

  Все пак успяхме да се отървем само с тези 2-3 милиарда. Ако проектите бяха осъществени щяха да са 20-30 милиарда. Представяте ли си щом само с един "гьол" успяха да откраднат милиард какво щеше да е ако наистина бяха построили Белене?

 • 10
  carmello avatar :-|
  carmello

  + 4 милиарда за КТБ...

  и после излиза някой и вика няма пари за нищо в тая държава- ми как да има, н'екви хора крадат милиарди и няма ЕДИН осъден....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход