Шпионски роман
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шпионски роман

Изчезването на екс председателя на ДАНС Петко Сертов се превърна в шпионски трилър

Шпионски роман

Изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов предизвика истерия от версии

17231 прочитания

Изчезването на екс председателя на ДАНС Петко Сертов се превърна в шпионски трилър

© Надежда Чипева


"Беше мъглив декемврийски ден. Един от онези, в които въздухът мирише на мазут и проблеми. Офицерът на ГРУ, който отговаряше за България, затвори прозореца на мрачния кабинет, запали поредната цигара и каза без колебание на тримата свои подчинени: "Сертов знае прекалено много за "Южен поток". Трябва да изчезне."

Такава история, разбира се, може да съществува само в слаб шпионски роман. Изчезването на бившия шеф на контраразузнаването обаче отприщи толкова много конспиративни теориии, че нищо чудно скоро отразяването на този случай да премине изцяло в жанра на булевардната художествена литература.

Животът обаче често бива по-прозаичен от книгите на Флеминг или Христо Калчев. Изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов може да се разглежда на две нива - обективно и конспиративно. Естествено конспиративните се радват на повече успех, повече се коментират и от тях произтичат повече фантазии, които задоволяват всеобщия глад за интриги и съзаклятия.

Според теоретиците на конспирацията има няколко обяснения. Първо, че Петко Сертов е отвлечен, защото знае страшни компрометиращи тайни от контрарузнаването и вероятно вече никога няма да го видим. В подкрепа на тази версия са слуховете, че е изтеглил 8000 лв. от банката в деня на изчезването си, взел е всичките си документи, включително и задграничния си паспорт, и най-важното - оставил си е и двата мобилни телефона. Причината - за да не бъде проследено движението му по клетките на мобилните оператори. От което произлезе заключението, че той се е качил в колата - фолксваген голф на доверен свой човек. Последното е по аналогия на начина, по който изчезна безследно преди 12 години една от основните фигури на ВИС Методи Методиев - Мето Илиянски.

Втората версия е, че той е имал сериозни финансови затруднения, след като беше уволнен като зам.-председател на БОРКОР (повечето медии упорито го титулуват за председател, но той никога не е бил такъв. Председател на въпросната странна структура, докато Петко Сертов беше неин служител, беше Румен Миланов.). Жълтите издания, разбира се, минаха през всички възможни останали версии като наличието на любовница, тежка невярна болест, бягство от семейството и други дежурни версии, които любителите на булевардни романи обичат.

Върхът на сладоледа беше версията, която изгради бившият депутат Яне Янев пред бТВ. Той свърза побоя над съдебен помощник, блъскането на кандидата за председател на ВКС съдия Лазар Панов на пешеходната пътека пред Южния парк в столицата и изчезването на Петко Сертов с намеса на чужда резидентура с цел да бъде дестабилизирано правителството на България.

Второто ниво, на което може да се разсъждава за изчезването на Петко Сертов, е обективното и то опровергава тотално конспиративното. Конспиративната теория се отхвърля, тъй като "страшните тайни", които би трябвало да знае Сертов, са стари манджи с период от минимум 5 години, преди колкото той беше председател на ДАНС. За работата му в БОРКОР, тази странна структура, която трябваше да създава теоретични модели за борба с корупцията, също се знае твърде малко, но едва ли е толкова страшно, че да предизвика отвличане. Поведението на г-н Петко Сертов през последните дни, за което са свидетелствали негови приятели, близки и колеги, също не е навявало безпокойство.

Информацията, че е изтеглил 8000 лв. от банка, не беше потвърдена от МВР на специалната пресконференция. "В деня на изчезването си, около 15.00 часа, Сертов е изтеглил пари от банкомат в района на НДК", каза директорът на СДВР Младен Маринов, без да назове сумата. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров допълни, че тя не е необичайна за начина на живот, който е водел Сертов. "Два пъти на месец от него е теглена подобна сума", каза Лазаров пред журналисти. Обичайната практика за теглене от банкомати обаче е до 2 пъти по 400 лв. Което опровергава версията за хилядите.

Манипулативно е и твърдението, че е взел и чуждестрания си паспорт. МВР цитира съпругата на Сертов Емилия, която казва, че той си е взел както обикновено всички лични документи. Под лични най-вероятно се приема лична карта и шофьорска книжка. Най-атрактивното твърдение, че си е оставил нарочни мобилните телефони, също беше неглижирано, тъй като това се оказа обичайна практика за Петко Сертов. Нито последните часове на кадрите, които бяха показани по бТВ от съседни на местоживеенето на Петко Сертов камери, нито други факти могат да говорят за някакво напрежение в поведението му. За последно е видян да се качва на опел астра, който автомобил обичайно управлявал. МВР не каза чия собственост е.

Според зам. главния секретар на МВР Георги Костов Сертов е имал навика да шофира из труднодостъпни местности понякога. В четвъртък главният секретар заяви, че е твърде възможно да е пътувал за Гърция, без да бъде особено убедителен.

Беше опровергана и версията за финансови затруднения. Той е бил консултант по сигурността на "Обединени енергийни търговци", където е получавал добро заплащане за услугите си и където е бил сутринта на 5 декември, денят, в който изчезна.

Може би най-отрезвяващо беше изложението на Емилия Сертова в нарочно писмо до Българската телеграфна агенция: "В дните, след като стана известно за изчезването на съпруга ми, в общественото пространство се разпространяват множество лишени от основание тези, които биха могли да насочат разследването в неправилна посока." Тя посочва и че изчезването не може да се дължи на никакви семейни или битови причини или болест.

В четвъртък се появи трета сюжетна линия в изчезването на бившият шеф на ДАНС, свързана с работата му като консултант на фирма "Обединени енергийни търговци". Това е фирмата, която той е посетил сутринта в деня, когато изчезна. Главният съветник в "ОЕТ" Иван Кутевски заяви за "Капитал", че е разговарял в петък между 9 и 10,15 часа със Сертов, който идвал от пет дни за първи път във фирмата. Беше преживял някакъв малък медицински проблем преди седмица и затова не можеше да кара автомобил, заяви Кутевски. Всъщност това е бил първия ден, в който Сертов карал кола, откак бил на операция и докато си говорели с него той нито един път не седнал на стола. След това се разделили, с уговорката да се чуят. Сертов минавал почти всеки ден в офиса на фирмата в "Бояна", обичайно сутринта, въпреки че бил на граждански договор.

Енергийната сюжетна линия беше подета от журналистката Маргарита Михнева. За "Капитал" тя заяви, че на адреса на работодателят на Петко Сертов Ангел Божилов е регистранана офшорната фирма "Вивид Пауър". За нея има има наложена съдебна заповед от атинския едночленен районен съд за изплащането на 15 милиона евро, за неплатен гръцки ток. Според нея зад "Вивид Пауър" ЕАД стои Ангел Божилов, затова тя е регистрана на собствения му адрес в столичния квартал "Бояна". Сделката, за която "Вивид Паур" дължи пари на гръцкия НЕК. През 2012 година "Вива Пауър" е купила ток от енергийната борса в Атина, след което го я препордала на друга фирма, регистринана в Гърция "ОЕТ", с идентична абревиатура като регистрираната в София "Обединени енергийни търговци", където съсобственик е Ангел Божилов, заедно с турчина Исмаил Турал, който притежава 10 % от нея. Този ток бил отново препораден на турска фирма, но "Вивид Пауър" не се издължила на гръцкия НЕК. Заповедта от атинския съд е била изпратена на Софийски градски съд за изпълнение на обезпечителна заповед. В СГС делото е под номера 5618 от 2012 година, цитира Маргарита Михнева документите.

Според направената от "Капитал" проверка в регистрите на СГС ставя ясно, че има разпореждане на Шести състава на съда от 17.09.2012 г., което "допуска по молбата на "Независим оператор на Електроенергийна Преносна система" / АДМИЕ А.Е./, със седалище и адрес на управление в Гърция, Атина, със съдебен адрес – гр. София, ул."Стоян Михайловски" № 25, ет.5, изпълнение на Постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки от 25.06.2012г. на Едночленен Районен / Първоинстанционен/ съд – Атина, Република Гърция, за което е издаден Сертификат на 28.06.2012г. по чл. 54 от Регламент /ЕО/ № 44/2001г. на Съвета на Европейския съюз, срещу "ВИВИД ПАУЪР" ЕАД, ЕИК 175169524."

За "Капитал" главният съветник на "ОЕТ" Иван Кутевски коментира обвиненията по следния артистичен начин: "Филмът не е шведски, а съветски,, не е сексуаален, а социален и не е баба дала на войника, а "Балада на войника". Той обаче откада да отговори на конкретните въпроси.

"ОЕТ" вече е била в полезрението на българските правораздавателни органи. През декември 2010 година МВР задържа за кратко Ангел Божилов, а фирмата му беше разследвана за ДДС измами. В интервю за сайта Frognews.bg тогава Божилов признава и че е приятел с т. нар. кадровик в съдебната власт Красьо Черничкия.

Според Маргарита Михнева Петко Сертов е уреждал срещи на Божилов с хора в американското и в турското посолство в София и е заминал за Гърция силно притеснен от този скандал, както се твърди. Тя уточнява, че всичко извън документацията са версии.

И това безспорно е така, но събирането на пъзела около изчезването на ДАНС Петко Сертов изисква подреждането на всички парчета, включително и характерът на консултанската му работа. Защото липсата на информация ражда вълна от версии, които не е задължително да имат връзка със здравия разум, но пък захранват с конспиратвни теори и любителите на булевардни романи. Най-добре е наистина хладнокръвно да се изчака натрупването на повече достоверни факти и едва тогава да се даде отговор на въпроса къде е Петко Сертов.

Кой е Петко Сертов

Той започва работа в Държавна сигурност през 1984 г. в Трети отдел на Второ главно управление. Според комисията по досиетата той е назначен на 17 януари със заповед № 298 за разузнавач. На 8 ноември 1988 година е преназначен за старши разузнавач, а на 5 декември 1989 година е преназначен за инспектор. През 1992 година завършва Школата за ръководни кадри на вътрешното министерство на Франция в Лион. Работи в Национална служба "Сигурност", когато е уволнен, след 1997 г. преминава в частния бизнес. В същото време е и съветник на Сергей Станишев на "Позитано" 20.

През 2005 г. Сертов се връща на дръжавна служба и е назначен за секретар на Съвета за сигурност в Министерския съвет. Той е един от идеолозите и създателите на Държавна агенция "Национална сигурност", която оглавява през декември 2007 година. Идеята е да се създаде контраразузнавателна служба, в която да се влеят Национална служба "Сигурност", Военното контраразузнаване и Финансовото разузнаване от Министерството на финансите.

Причината за този ход беше напрежение вътре в средите на управляващата БСП за контрол на чувствителната информация, която тече по линия на икономическите процеси, и корупция в държавата. Механичният сбор на тези служби обаче не доведе до сериозен напредък в борбата с организираната престъпност заради напрежение между различните сектори. ДАНС се прочу с редица вътрешни скандали, както и с разработката "Галерия", по която са подслушвани журналисти и политици.

Голяма роля за скандалите в ДАНС изигра и назначаването на бившата барета Алексей Петров за съветник на Петко Сертов. Петров е един от създателите на застрахователната компания "Аполо и Болкан" от средата на 90-те, но по-късно създаде компания "Левски Спартак", която след серия от преобразувания просъществува като "Лев инс", върху която той има влияние. След това беше осветен като секретен сътрудник на НСС и Сертов го получи като наследство от НСС. Твърди се обаче, че Алексей Петров е имал влияние върху Петко Сертов заради стари взаимоотношения между двамата преди периода на ДАНС. Алексей Петров е подсъдим за рекет по делото "Октопод". Той стана обект на съдебно преследване след серия от показни акции по време на първото управление на ГЕРБ.

Петко Сертов напуска ДАНС през 2009 г. и е назначен за генерален консул на България в Солун. Само няколко месеца по-късно е отзован оттам заради скандал с изтичането на документи от ДАНС. Бойко Борисов обаче го назначава за зам.-директор на службата за борба с корупцията, известна като БОРКОР, от 2011 до 2013 г.

"Беше мъглив декемврийски ден. Един от онези, в които въздухът мирише на мазут и проблеми. Офицерът на ГРУ, който отговаряше за България, затвори прозореца на мрачния кабинет, запали поредната цигара и каза без колебание на тримата свои подчинени: "Сертов знае прекалено много за "Южен поток". Трябва да изчезне."

Такава история, разбира се, може да съществува само в слаб шпионски роман. Изчезването на бившия шеф на контраразузнаването обаче отприщи толкова много конспиративни теориии, че нищо чудно скоро отразяването на този случай да премине изцяло в жанра на булевардната художествена литература.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Най-вероятно този човек повече няма да го видим.

 • 2
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  Защо един "анти" мафиот е такава новина? Аз нищо лошо не виждам в това. Тъй де, то тия тия служби -като махнеш анти и оставиш мафиот - няма да сбъркаш ... Квото си е забъркал, това да сърба ...

 • 3
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Дано да си е жив човека, във вестника пише че е имал връзка с колежка :) , това е по добрия вариант, отколкото да не е жив.

 • 4
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  Конспиративният роман, сме го чели много пъти...важното е, какво се случва с този човек...дано е жив и здрав и дано, някой ден разберем, че е така...!!!

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "Γαλλα":

  Четох материал, че г-н Сертов е бил на работа като консултант при някаква акула в бизнеса с ток.
  Та бившият шеф на ДАНС бил посредник в сделка на работодателя си за покупка на ток от Гърция, който продал в Турция, ама не платил на гърците, които завели дело срещу Сертов за 15 000 000 Е в СГСъд.

  Странно ми е защо българската държава допуска лице, което знае много от тайните й, да е толкова зависимо?

 • 6
  poptcheva avatar :-|
  Free person

  За мен е странно,че Петко Сертов е оставен да бъде без охрана,че е работил за човек със съмнителна репутация.Има много парченца от пъзела,напр.къде е Алексей Петров в момента и има ли той някакво отношение с казуса П.Сертов?

 • 7
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  И който каквото да говори,тук става дума за пари,ама за много пари!!!

 • 8
  hitrata_svraka avatar :-P
  Хит®ата Св®ака ;)

  "Всъност това бил първия ден, в който Сертов карал кола, откак бил на операция и дакота си говорели" ПРАВОПИСААААА!!!

  "ВсъЩност", "дОкАто" (не Дакота - нито щатът, нито Дакота Фанинг).

 • 9
  inspektorstrezov avatar :-|
  Инспектор Стрезов

  Капитал, проверявайте си текстовете преди публикуване. В този има няколко досадни грешки.

 • 10
  nogica avatar :-(
  nogica

  1-няма да го видим повече
  2-изпял всичко и пак няма да го видим повече
  Жалко,още дълги години ще излизат тефтери,флашки и простотии


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.