Министерството предлага: Здравната вноска да се дели между НЗОК и застрахователите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Министерството предлага: Здравната вноска да се дели между НЗОК и застрахователите

От ведомството на Петър Москов засега не предвиждат повишаване на настоящата здравна вноска от 8%

Министерството предлага: Здравната вноска да се дели между НЗОК и застрахователите

Промени в Закона за здравното осигуряване предвиждат задължителният пакет услуги да бъде разделен на основен и допълнителен

4386 прочитания

От ведомството на Петър Москов засега не предвиждат повишаване на настоящата здравна вноска от 8%

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Пакетът от медицински услуги, който поема здравната каса, ще бъде разделен на основен и допълнителен, като основният ще продължи да бъде изплащан изцяло от касата, но допълнителният пакет ще може да идва и от доброволно здравно осигуряване. Така на практика хората ще имат избор дали да се осигуряват допълнително в НЗОК или в доброволните здравни фондове, което ще направи държавното и частното осигуряване конкуренти за допълнителния пакет. Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще продължат да се регламентират както и досега - с наредба на министъра на здравеопазването. Това предвиждат предлагани министерство на здравеопазването мащабни промени в Закона за здравното осигуряване, публикувани в петък за обществено обсъждане.

Основният и допълнителният пакет ще са в рамките на сегашната здравна вноска от 8% и не се предвижда нейното увеличение, пояснява зам. здравният министър Ваньо Шарков, цитиран от Mediapool. Тепърва ще се прецизира кои дейности ще се включат в основния и кои в допълнителния пакет, но идеята е в първия да влязат сериозни състояния и социално значими заболявания, а в допълнителния такива, които не представляват сериозна заплаха за пациента.

Промените предвиждат още връщане на договорното начало при остойностяването на медицинските дейности, промени при осигуряването на децата, учениците и студентите, нови правила при контрола за спазване на добрата медицинска практика и централизирано договаряне на отстъпки за лекарствата.

Изравняване на осигурителния доход

Ще започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски за децата, учениците, студентите и социално слабите, предвижда документът. Нарастването ще е с по 5% от 2016 г. до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Сега държавата плаща вноски върху половината от този доход.

С промените се предлага връщане на договорното начало при определянето на методиките за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, обемите и цените на медицинските дейности, условията и реда за контрол по изпълнението на договорите между НЗОК и изпълнителните на медицинска помощ, както и при санкциите при неизпълнение на договорите, се посочва в мотивите на проекта. Тези отношения ще бъдат договаряни в Националния рамков договор между НЗОК и Българския лекарски съюз/Българския зъболекарски съюз. По този начин ще се засили участието на съсловните организации при определяне на качествените критерии за извършване на медицинските дейности и проследяване на резултата от извършеното лечение, смятат в министерството.

Централизирано договаряне на отстъпки

Проектът предвижда още и централизирано договаряне на различни видове отстъпки от НЗОК за лекарствени продукти с оглед намаляване на разходите на касата. То ще е задължително за лекарствени продукти, приложими за домашно лечение и при злокачествени заболявания, за които стойността, заплащана от НЗОК, се изчислява чрез групиране, в което не участват лекарствени продукти на други притежатели на разрешение за употреба, както и тези с ново международно непатентно наименование.

Такова договаряне ще се извършва и по отношение на лекарствените продукти, които касата заплаща в изпълнение на национални програми със средства от бюджета на министерството.

Ще има и механизъм за договаряне на отстъпки при включване на лекарствени продукти в позитивния списък за медикаменти, които увеличават разходите на НЗОК. Така ще се създаде по–добра прогнозируемост на разходите за тях. Лекарствените продукти, за които не са договорени отстъпки, няма да бъдат включвани в позитивния лекарствен списък.

Повече отговорности за НЗОК

Списъкът на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК плаща лекарства, медицински изделия и диетични храни, се предвижда да се утвърждава от Надзорния съвет на НЗОК вместо с наредба на министъра на здравеопазването. Министърът ще утвърждава критериите за включване на заболяванията в списъка, а оперативната дейност ще се извършва от касата. От компетентността на Надзорния съвет на НЗОК ще бъде и определянето на периодичността на актуализация на списъка, вместо това да се разписва в закона. По този начин ще се постигне по–голяма гъвкавост както спрямо нуждите на пациентите, така и с оглед на бюджета на НЗОК.

Още промени

- Възстановяват се арбитражните комисии, които ще разглеждат становищата на проверените лица – изпълнители на медицинска помощ, в случай на констатирани нарушения на рамковия договор

- Правила за проверките дали се прилага добра медицинска и фармацевтична практика, правилата за добра фармацевтична практика и медицинските стандарти. При констатиране на нарушения ще се налагат санкции от органа, на когото със закон са възложени съответните правомощия

- НЗОК се задължава да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги

- Прекратяване на договор с изпълнител на медицинска помощ, при който се констатира системна неудовлетовореност от страна на пациентите или който системно нарушава изискванията за качество

- Въвеждане на механизъм за оценка на здравните технологии при прилагането на лекарствените продукти. Тя ще е задължителна за лекарствените продукти, за които не са договорени отстъпки

- Процедура за периодично поддържане на реимбурсния статус на лекарствените продукти. Така Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарства ще извършва периодична оценка на продукта.

10 коментара
 • 1
  plamenhristov5 avatar :-?
  plamenhristov5

  "Ще започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски за децата, учениците, студентите и социално слабите, предвижда документът. Нарастването ще е с по 5% от 2016 г. до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Сега държавата плаща вноски върху половината от този доход."

  Изглежда нонсенс. Излиза, че децата и учащите се ще се самоосигуряват. Освен това нормалното е държавата да поема здравеопазването им, тъй като те са утрешните ѝ граждани, които ще я съставляват.

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "plamenhristov5": текстът означава,че сегашните трансфери от бюджета за покриване на дефицита на здравната каса ще се трансформира в плащания на осигуряваните лица от държавата.

  единствената действителна полза ще е публичността на това колко ни струва на всеки един от нас.

 • 3
  miroslavb avatar :-|
  miroslavb

  Обаче не съм съгласен че въпросния дефицит е прдизвикан от децата, учениците и студентите. На тая възраст нуждата от медицински грижи е минимална. Висене по медицински кабинети е почти изключено.

 • 4
  acarid avatar :-|
  acarid

  До коментар [#1] от "plamenhristov5":

  Нищо не си разбрал от статията. Държавата и НОИ следва да се разглеждат като отделни неща. Това че НОИ е държавен, не означава че държавата не трябва да му плаща адекватни вноски за осигурените от нея групи граждани. От тях обаче трябва да се извадят всички здрави прави и млади хора под 65г, - държавни служители, военни, полиция, съд и т.н и т.н. Те следва да плащат също както всички останали хора, от заплатата си!

 • 5
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  До коментар [#1] от "plamenhristov5":

  Почти го оцели :-))))) Тези изброените от Капитал вноски са за сметка на бюджета. Това, което спестяват от Икономедия е, че през следващите 10 години ще се увеличават ежегодно осигуровките на безработните с 5%.
  Каква ще е събираемостта на тези увеличени осигуровки от досегашните неосигурени (безработни, роми и т.н.) най-вероятно министър Москов е направил сметка :-) Сигурно предполага, че ще почнат да плащат и затова им увеличава вноската :-)

 • 6
  oyh53308658 avatar :-|
 • 7
  simo87 avatar :-|
  simo87

  До коментар [#3] от "miroslavb":

  Не е точно така, малките деца често боледуват.

 • 8
  stoner_boner avatar :-|
  Damyan Ganchev

  всекиму неговото; кой каквото си е постлал, на това ще легне - това трябва да са принципите на осигурителната и здравната система, ако искаме да работи, всичко друго е още от същото ... не виждам защо осигурителните и здравните плащания да се различават от застраховката Гражданска отговорност, освен някакви сантиментални идеологически аргументи от миналото ....

 • 9
  afanko avatar :-|
  afanko

  Я, този започна да ми харесва все повече. За първи път за повече от 10 години виждам политик, който се опитва да направи реформа, а не само да приказва! Но "Поживем увидем!

 • 10
  plamenhristov5 avatar :-?
  plamenhristov5

  До коментар [#4] от "acarid":

  добре, но и в момента държавните служители плащат осигуровките си от заплатите си, като за целта им ги удържат още при изчисляването на сумата, която получават месечно чисто за възнаграждение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK