ББР има двама нови изпълнителни директори

Управителния съвет на банката е сменен почти изцяло – Димо Спасов и Иван Христов за заменени с Ангел Геков и Илия Кирчев

Мениджмънтът на ББР по времето на кабинета ''Станишев" - от ляво на дясно Сашо Чакалски, Ангел Геков и Димитър Димитров. Последните двама сега отново са в ръководството на банката.
Мениджмънтът на ББР по времето на кабинета ''Станишев" - от ляво на дясно Сашо Чакалски, Ангел Геков и Димитър Димитров. Последните двама сега отново са в ръководството на банката.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Мениджмънтът на ББР по времето на кабинета ''Станишев" - от ляво на дясно Сашо Чакалски, Ангел Геков и Димитър Димитров. Последните двама сега отново са в ръководството на банката.
Мениджмънтът на ББР по времето на кабинета ''Станишев" - от ляво на дясно Сашо Чакалски, Ангел Геков и Димитър Димитров. Последните двама сега отново са в ръководството на банката.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Поредни промени претърпя ръководството на държавната Българска банка за развитие (ББР). Този път те са в управителния й съвет. Сменени са главният изпълнителен директор Димо Спасов и изпълнителния директор Иван Христов. На тяхно място са назначени Ангел Геков и Илия Кирчев. Това става ясно от съобщение на банката на интернет страницата й. Третият изпълнителен директор Билян Балев остава. Решението е взето на заседание на надзорния съвет на 11 декември и ще влезе в сила след вписването на новите шефове в Търговския регистър. Към неделя новоизбраните изпълнителни директори все още не бяха вписани в регистъра.

И тези промени в мениджмънта на ББР бяха очаквани, както всички досега. Промените в ръководството й са свързани обичайно с промените в конфигурацията на управляващите именно защото банката е държавна. Обикновено със смяна на управлението в държавата се подменя и надзорният, и управителният съвет на кредитната институция. Министерството на финансите представлява правата на държавата като собственик на банката с 99.99%.

Кои са новите шефове

Назначаването на Ангел Геков на практика е завръщане в ББР. Той е работил заедно с Димитър Димитров, който сега е в надзорния й съвет, и преди в банката. През 1997 г. Геков оглавява управление "Кредитиране" в сегашната Уникредит Булбанк, пише в съобщението на ББР. През 2001 г. е бил в Стопанска банка. От 2001 до 2005 г. е бил изпълнителен директор на Росексимбанк, Общинска банка и Насърчителна банка (сега ББР). През последните три години, преди да се завърне в ББР, е изпълнителен директор на Търговска банка Д. Кариерата на Илия Кирчев започва през 1995 г. в Агробизнесбанк в Пловдив. От 1999 г. до 2003 г. е управител на клон Пловдив на Алианц банк. От 2003 до 2005 г. заема ръководни позиции в тогавашната Ейч Ви Би банк Биохим, погълната през 2005 от Уникредит Булбанк. От 2005 г. до 2010 г. последователно оглавява два от пловдивските клонове на Пощенска банка, а през 2011 г. става регионален мениджър за корпоративни клиенти в банката. От 2012 до 2013 г. е управител на клон "Пловдив" на ПИБ. Към момента е асистент във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив.

Рокада след рокада, след рокада

Преди два месеца и половина, по време на служебното правителство, беше подменен надзорният съвет на ББР. В самия край на септември на извънредно общо събрание собственикът на банката освободи тогавашните членове на надзора й - икономиста Николай Неновски, началника на политическия кабинет на предходния финансов министър Петър Чобанов Деница Кирова и изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Те бяха избрани от правителството на Пламен Орешарски на 4 юли 2014 г. На тяхно място през септември бяха сложени Атанас Кацарчев (тогава съветник на служебния финансов министър Румен Порожанов), Кирил Ананиев (зам.-министър на финансите и към онзи момент, и сега) и Димитър Димитров (главен изпълнителен директор на ББР от 2001 г. до 2011 г.). При тази промяна беше решено оперативният мениджмънт на банката да не се пипа, тъй като правителството е служебно, по информация на "Капитал", и да се чака идването на новия кабинет.

Кабинетът "Орешарски" първо се зае с оперативния мениджмънт - през лятото на 2013 г. беше изцяло променен управителният й съвет на няколко стъпки. Окончателно беше сформиран в началото на есента на 2013 г. в сегашния му състав. При ГЕРБ надзорът беше променен през пролетта на 2013 г. – тогава в него влязоха Дияна Драгнева-Иванова, Румен Порожанов и Стефан Белчев.

През пролетта на 2011 г. кредитната институция претърпя промяна в оперативното управление. Тогава беше сменен целият състав на управителния съвет и ръководството й беше поето от дотогавашния дългогодишен изпълнителен директор на Пощенска банка Асен Ягодин.