Слабият банков надзор свали рейтинга на България

Шансът за връщане на инвестиционна територия е в постигането на по-голям от предвидения икономически растеж

Слабият банков надзор свали рейтинга на България

Ако правителството продължи да оказва подкрепа за банките, оценката ще бъде понижена отново

Гергана Михайлова
8651 прочитания

Шансът за връщане на инвестиционна територия е в постигането на по-голям от предвидения икономически растеж

© Reuters


Влошаването на финансите на България вече е напълно видимо и за външите инвеститори след като в петък Standard&Poors понижи рейтинга на България до "боклук". За последно България имаше такъв показател през 2004 г., когато беше вкарана в инвестиционното семейство от S&P. Причината за понижението сега е кризата с КТБ и ликвидния проблем на ПИБ от лятото, които наложиха държавна подкрепа.

Роля за понижения рейтинг е изиграло и влошаването на държавните финанси. Последното е свързано със слабия икономически растеж и дефлацията. Все пак българската държава остава със стабилна перспектива в рейтинга, благодарение на ниската задлъжнялост на публичния сектор.

По-ниският рейтинг за държавата означава, че тя ще се финансира при по-високи лихви на пазарите (външни и вътрешни). А само през следващата година правителството планира да тегли над 8 млрд. лв., за да покрие стари задължения и бюджетния дефицит.

Освен върху държавния дълг, това е удар върху кредитирането за бизнеса и домакинствата, като едновременно с това отблъсва потенциалните инвеститори, от които България зависи за подхранване на икономическия й растеж.

Всъщност още в края на 2013 г. агенцията предупреди, че политическата и икономическата нестабилност в България са заплаха за рейтинга. Тогава обаче представители на кабинета "Орешарски" неглижираха проблема и атакуваха агенцията, че използва политически, а не икономически аргументи за позицията си. Една година по-късно е факт, че страната изпадна сред страните в Европейския съюз в най-незавидно положение, като само пет държави са с по-лош кредитен рейтинг от българския.

Очаквано понижение

Понижението на рейтинг на два пъти в рамките на година не се случва толкова често. Първото беше на 13 юни, когато агенцията свали дългосрочния рейтинг в чуждестранна валута от BBB на BBB-, а краткосрочният от A-2 на A-3. Точно една седмица по-късно банковият регулатор постави под специален надзор четвъртата по големина на активите банка в страната КТБ, а по-късно отне лиценза й. Междувременно се наложи държавата да стабилизира втора банка, Първа инвестиционна банка (ПИБ) и да търси заем за подпомагане на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, като общият размер на подкрепата се изчислява на 3.5% от БВП. Тези събития са в основата на второто за годината понижение на дългосрочния рейтинг от BBB- на BB+ със стабилна перспектива, а на краткосрочния от A-3 на B.

"Понижението на рейтинга е следствие на виждането ни за влошеното състояние на банковата система, което доведе до необходимост България директно и индиректно да окаже подкрепа на третата и четвъртата по големина банки", пише в становището на S&P. Агенцията отчита още влошеното състояние на държавните финанси, дължащо се на слабия икономически растеж и продължаващата дефлация. Прогнозата на експертите е това да доведе до поемането на нови дългове през следващите три години, като задлъжнялостта ще доближи ниво около 30% от БВП при 23% към октомври 2014 г. и 12% през миналата година.

В анализа си от S&P изтъкват вината на регулаторните органи за създалата се ситуация в банковия сектор. "Ние вярваме, че пропуски на надзорните органи допринесоха за проблемите в системно важната банка КТБ", посочва агенцията. Според становището й ще бъде от ключово значение дали държавата ще продължи да подпомага финансовия сектор в бъдеще. Ако това се случи, рейтингът на страната ще бъде понижен отново, заявяват от S&P.

Другите две агенции, които дават кредитен рейтинг на България, Moody's и Fitch, все още не са променили становището си за България. Според Fitch Ratings България все още е на инвестиционно ниво с дългосрочен рейтинг от BBB-, а според Moody's оценката е Baa2, което е две степени над статуса "боклук".

Какво следва

Според агенцията все пак ниската задлъжнялост на България компенсира рисковете във финансовия сектор, а агенцията допуска повишение на рейтинга, ако се поправят слабостите в банковия надзор и се повиши потенциала за икономически ръст. За връщане на по-добра оценка може да се разчита и при привличането на повече преки чужди инвестиции, както и ако икономиката расте по-бързо от очакванията на експертите от S&P. Самата агенция обаче не е оптимистично настроена и намалява прогнозата си за среден ръст на българската икономика в периода 2014-2017 г. на 1% при предишно очакване за малко под 2%.

"Убедени сме, че в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето мнение", коментира финансовият министър Владислав Горанов в официално изявление. Според него агенцията не е взела предвид положителните резултати от предприетите мерки на новото правителство за свиване на бюджетния дефицит, както и възстановените плащания по Оперативна програма "Околна среда". Горанов отхвърля упреците, че ниският икономически растеж и дефлацията са частно български проблеми и припомня, че Европейската комисия разработва специален план за справяне с тях на общностно равнище.

Върху необходимостта от предприемане на мерки в тази насока обърна внимание и анализ на S&P, излязъл през октомври, в който се посочва, че икономиките в еврозоната все още не са се възстановили от финансовата криза. Според експертите прилаганите монетарни и фискални мерки помагат само за краткосрочното стабилизиране на икономиките. В друг анализ на агенцията се посочва, че геополитическите събития са причина за нарастващи рискове, които могат да доведат до преразглеждане на суверенните рейтинги. Ключови според S&P са конфликтите между Русия и Запада, както и вълните от насилие в Близкия Изток. Последните суверенни оценки на S&P са разнопосочни, като на 5 декември агенцията понижи виждането си за Франция от AA+ на AA и на Италия от A3 на BBB-, но повиши рейтинга на Ирландия от от A- на A, като потвърди и първокласния ААА на Великобритания.

Влошаването на финансите на България вече е напълно видимо и за външите инвеститори след като в петък Standard&Poors понижи рейтинга на България до "боклук". За последно България имаше такъв показател през 2004 г., когато беше вкарана в инвестиционното семейство от S&P. Причината за понижението сега е кризата с КТБ и ликвидния проблем на ПИБ от лятото, които наложиха държавна подкрепа.

Роля за понижения рейтинг е изиграло и влошаването на държавните финанси. Последното е свързано със слабия икономически растеж и дефлацията. Все пак българската държава остава със стабилна перспектива в рейтинга, благодарение на ниската задлъжнялост на публичния сектор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  forsenx avatar :-|
  forsenx

  И след като причината е в банковия надзор, да се чуди човек защо Искров все още е управител на БНБ. А с цялата си наглост и Гунев драпаше пак да се върне като директор на Банков надзор. Изобщо цялото БНБ явно са от "морален стожер" нагоре.
  Капитал, не е много коректно да наричате новия рейтинг боклук. Той е ВВ+, което е non-investment grade по официално приетата терминология. Не е честно да правите внушения като налагате някакъв сленг термин като официален.
  И като цяло тая работа с рейтингите е малко странна. Не може една от трите големи рейтингови компании - S&P - да ти дава ВВ+, а друга - Moody's - рейтинг Baa2 (което по скалата на S&P и Fitch е ВВВ, т.е. две нива по-високо от S&P).
  И между другото, Капитал, объркали сте местата на Малта и Кипър на инфографиката.

 • 2
  jozi81 avatar :-|
  Мафията си има държава

  О, не не не. Не слабият банков надзор свали рейтинга на България, а мръсната игра на Коалиция ППП и куп заинтересовани политици, която доведе до умишления фалит на КТБ. Хич не прехвърляйте отговорността - носите я вие Пеевски, Прокуратура, Прокопиев. Заради алчността ви пострадаха стотици хиляди хора, предприятия, болници, общини. А и ще страда целия народ от увеличаващия се главоломно бюджетен дефицит и очертаващата се висока лихва при заемите на държавата при тоя рейтинг "боклук". Така че не прехвърляйте вината само на банков надзор, не се крийте зад гърба им. Вие сте виновниците! Коалиция ППП! И скоро ще дойде деня, в който ще ви поискаме сметката!

 • 3
  miropenkov avatar :-|
  miropenkov

  Капитал са по-заети с идеята да всеят смут, отколкото да учат география. Само Сингапур май знаят къде е:)

 • 4
  pqj09379934 avatar :-|
  pqj09379934

  След 10/11.1989г Вместо мечтната пазарна икономика-ВНСъбрание създаде политическа система тип франкенщайн- всеки ден изяжда собствения си народ! Очевидно че проблема е системен т.е. спешна
  нужда от Промени и корекции в политическата система-респективно в Конституцията! Какви промени ,каква система и Как -това е възможно
  само чрез консенсус и диалог под контрола на Гражданите!

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Срастването на политиката с икономиката, т.е. мафиотизирането на държавата при явно приватизираната съдебна система е причината за ниския рейтинг на България във всяко изражение - икономическо, финансово, етнически, социално, образователно, здравно...

  Населението не се интересува какво се случва:
  - не спазва елементарни правила;
  - не ходи на избори;
  - не диша във врата на политиците да ги принуждава да му защитават интереса;

  Понижаването на кредитния рейтинг на държавата ще има едно единствено изражение: всичко ще ни стане по-скъпо.
  А политиците ще продължават да теглят милиарди кредити, защото овчото население ще ги плаща. Пък и не пита защо ги вземат...

 • 6
  caliber_.44 avatar :-?
  Калибър

  Малта и Кипър....на картата???

 • 7
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Слаб ли?То няма бе.Всичко е Алъш-Вериш.

 • 8
  pqj09379934 avatar :-|
  pqj09379934

  Нисък Рейтинг ! Аз знам ,че в България стана АД да живееш и АД да работиш--- направо ОПАСНО ЗА ЖИВОТА !!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 9
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  при този централен банкер, този министър и начина на мислене - толкова!

 • 10
  wizard avatar :-(
  Wizard

  Усещам, че случая с КТБ отива към размиване и потулване. Парите ги изплатиха, тихичко сега се спотайват. Огромният ми гняв е насочен към съдебната система и правоохранителните органи, защото съм абсолютно убеден, че никой няма да влезе в затвора, ОТНОВО и дори никой няма да подаде оставка, освен оня зам. управител на БНБ, който е за директен разстрел. Обраха отново милиарди левове и пак виновните лица няма да понесат отговорност. Няма ли някой да поиска реална отговорност на:
  Цветан Василев, той от своя страна да разкаже за всички политически връзки
  Иван Искров, заедно с всички управители в БНБ, неупражнен контрол
  ДАНС - цялото финансово разузнаване
  КФН - за неупражнен контрол
  От тия горе, поне 5 човека в затвора за по 3-5 години.
  Това обаче никога няма да се случи, защото простия народ си има слаба държава. Отвратително!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход