С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
107 16 дек 2014, 19:54, 12505 прочитания

Партийна коалиция на популизма разруши пенсионния модел

Бюджетна комисия одобри на второ четене преместването на милиарди от частните фондове към НОИ

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Деветдесет минути. За толкова кратко време депутатите в Комисията по бюджет и финанси обсъдиха и гласуваха най-мащабната промяна в българската пенсионна система, случвала се в последните 15 години.

Мащабното пренареждане на системата ще отнеме под седмица и се случва без дебат с работодателите и партньора в управлението на ГЕРБ - Реформаторския блок. След като в неделя премиерът Бойко Борисов и синдикатите обявиха промяната, във вторник тя мина второ четене в бюджетна комисия (чрез текстове в закона за бюджета) и в петък ще бъде гласувана окончателно в парламента. "За" разрушаването на сегашния модел може да се каже, че гласуваха почти всички парламентарно представени партии. ГЕРБ, ДПС и Патриотичният фронт гласуваха "За", а Реформаторският блок, Атака, ББЦ и БСП се въздържаха, което може да се приеме и като мълчаливо съгласие. Освен това представителите на левицата обявиха, че по принцип подкрепят идеята.


"Атака" и хората на Бареков се въздържаха

Накратко предложението е работещите да избират къде да отиват 5% от осигуровките им - в частен пенсионен фонд или в държавната осигурителна система. Новата втора опция означава, че техните вноски ще отиват за пенсиите на сегашните пенсионери. По закон, ако при започване на работа не се избере фонд, парите ще потеглят автоматично към държавното обществено осигуряване. Работещите могат поради незнанието си лесно да се подведат и да преместят натрупаните средства по личните си сметки към държавата, която при вечния недостиг на средства бързо ще изхарчи сумите за текущи пенсии. Така под риск от преместване в НОИ са натрупани над 7 млрд. лв. в частните пенсионни фондове.

Коалиция на популизмаПромяната в стил "повече държава" почти не срещна съпротива сред депутатите от управляващите партии и опозицията. Всъщност реплики против смисъл на промяната дойдоха само от Реформаторския блок. Представители на опозиционните БСП и ДПС обясниха, че всъщност предложението не е лошо и ще обмислят дали да не го подкрепят в зала.

В защита на предложението най-активни бяха от ГЕРБ, които всъщност са и авторите на идеята (най-често посочван е финансовият министър Владислав Горанов). Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че и дума не може да става за национализация. "Става въпрос за демокрация. Въпрос на избора на едно лице къде да отиват вноските му", смята депутатът от ГЕРБ. "Сега частите фондове ще трябва да започнат да информират хората и да ги убеждават да изберат тях", каза Стоянова. По нейните думи в момента 50% от хората не са избрали сами пенсионния си фонд, а това е направил неговият работодател.

Привидно решението предизвика говорене на депутати от опозицията, но не и по същество. То се въртеше основно около факта, че предложението бе внесено между първо и второ четене на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО), без предварително обсъждане дори в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Опозиционните партии се оплакаха, че са получили промените в деня на обсъждането им в комисията. Всъщност те нямаше как да получат документа по-рано, тъй като решението за "реформата" беше взето в неделя вечерта.

"Не можем да приемем толкова важен въпрос да се внася в последния момент. Не е сериозно да се правят проблеми на крак. Трябва да има елементарно уважение към членовете на комисията. Ще се учудя, ако има друга държава, в която се внасят документи по време на самото гласуване. Ние имаме нужда да се консултираме", бе основната критика на Румен Гечев, депутат от БСП. Според него правителството просто търси лесни пари. "Взимате готовите пари и само сменяте табелата", смята депутатът. Той заяви, че парламентарната група на БСП ще се консултира с експертите си и ще реши как ще гласува в пленарната зала.

От ДПС също се въздържаха при гласуването, въпреки че Петър Чобанов, финансов министър в кабинета "Орешарски", заяви, че подкрепя промените. "Първоначално бях доста скептичен, защото ми се стори, че копираме модела на Унгария, където фондовете директно бяха национализирани", обясни депутатът от ДПС. След като се е запознал по-обстойно с промените, той вече смята, че идеята е добра, тъй като се дава право на избор на хората. "На пенсионните фондове сега ще им се наложи да обясняват повече на хората, за да могат да привличат клиенти", смята Чобанов. Той обаче призна, че има неравнопоставеност, тъй като по подразбиране 5% от осигуровките отиват в НОИ, освен ако изрично не се упомене от служителя, че иска да отиват по личната му партида в частен фонд. Бившият финансов министър обясни, че липсата на възможност да се осигуряваш изцяло в частен фонд или да можеш поне да прехвърлиш 5-те процента от НОИ в частен фонд също е неравнопоставеност. Петър Чобанов призна, че той няма да се възползва от новата възможност да мине изцяло към държавното осигуряване, защото не вярва на системата.

Против: Реформатори и бизнес

Групата, изказваща се против, засега изглежда бутикова. Тя включва само една партия - Реформаторския блок, който гласува въздържал се. В комисията депутатите изразиха съмнение, че решението е на ръба на закона и може да бъде съборено от Конституционния съд, както се случи през 2010 г. "Индивидуалните партиди, които буквално работят за човека, ще отиват в бездънната яма на НОИ и не става ясно какво се случва с тях. Не отиват по лична партида, а ще отидат за плащане на пенсиите на всички пенсионери", коментира на комисия депутатът от гражданската квота Петър Славов. Според него хората нямат доверие в пенсионната система, промяната според него изглежда като премахване на втория стълб.
Радан Кънев, който е съпредседател на парламентарната група на реформаторите, написа в "Туитър": "На среща на мнозинството изразихме остър протест срещу начина на приемане на "Меморандум" за пенсионната реформа и срещу неговото съдържание." Вечерта започна и заседание на групата на блока на тема спирането на пенсионната реформа и промяна на посоката на пенсионната политика, но до редакционното приключване на броя то не приключи.

Мощно против се изказаха и работодателските организации (без КРИБ, тяхната позиция - в карето), както и секторните професионални асоциации. На комисията Димитър Бранков говори от името на АИКБ, БСК и БТПП и обясни, че изборът на хората все пак е ограничен, тъй като по подразбиране вноските се плащат към НОИ. Той изрази притеснение, че решението е взето след среща на правителството със синдикатите, без да е обсъждано на тристранката.

В писмо до президента, премиера и парламента шест професионални организации предупреждават, че промените в социалното осигуряване, които допускат пренасочване на пари от частните пенсионни фондове към НОИ, застрашават капиталовия пазар. То е подписано от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Българската асоциация на управляващите дружества, Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Прехвърлянето на партиди в НОИ ще подкопае не само съществуването на пенсионната система, но биха поставили под въпрос съществуването и на капиталовия пазар в страната. Под удар ще се окажат и публичните финанси, доколкото пенсионните фондове като най-големи инвеститори в държавни ценни книжа няма да имат достатъчен ресурс за инвестиране в инструменти, издадени от българската държава, и то не само ДЦК, но и всякакви дългосрочни инвестиционни инструменти, които държавата в партньорство с частния бизнес би могла да издава за финансиране на крупни инфраструктурни проекти. Ще се унищожи и доверието в капиталовия пазар – нещо, което не се случи дори в условията на глобалната финансова криза в световен мащаб и последвалата банкова криза в страната", се казва в позицията, като допълват, че това би довело до отдръпване на портфейлни и стратегически инвеститори и би навредило на стабилността на финансовата система.

Фино предупреждение направи и президентът Росен Плевнелиев, като призова "за постигането на консенсус между политическите лидери и национално представителните работодателски и синдикални организации" по пенсионната реформа.

КРИБ подкрепя срещу три условия

Веднага след бюджетна комисия финансовият министър Владислав Горанов се срещна с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и изпълнителния директор на организацията Евгений Иванов. Те бяха единствената работодателска организация, подкрепила промените. След срещата от КРИБ обявиха, че активно ще участват в диалога за пенсионната реформа, който правителството ще провежда от началото на 2015 г. до края на март. От своя страна Горанов заяви, че се среща само с тях от четири работодателски организации, защото така е преценил.

Оказа се, че и КРИБ имат условия към подкрепата си. Едното от тях е да не се вдига максималната осигурителна тежест. Другото условие е да има преброяване и КРИБ да бъде обявена за най-голямата работодателска организация. Третото условие е да има преглед на портфейлите на всички пенсионни фондове. "Тук е проблемът - има прекрасни фондове, които няма да имат никакви проблеми, и те са наши членове, и ние ще ги защитим, но има такива, които не бихме желали след 4-5 години да осъмнем с криза като тази в КТБ", каза Евгений Иванов, но не конкретизира кои фондове има предвид.

"Няма нищо по-хубаво от свободата на избора. Ние няма да препоръчваме на никой нито да стои, нито да се маха. Ние ще препоръчваме на пенсионноосигурителните дружества да информират хората и да бъдат по-активни", каза Горанов.

*- има редакция в първия абзац в 14,30 ч. на 17.12.2014 г.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Къде изчезна вносът Къде изчезна вносът

Данните от статистиката за 2019 г. се оказаха непълни, но вместо НСИ да реагира навреме, остави поле за политически спекулации

28 фев 2020, 296 прочитания

Китайските уроци от коронавируса Китайските уроци от коронавируса

Заразените намаляват заради твърдата намеса на държавата

28 фев 2020, 400 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Дневник: Жалби в КЗК ще забавят още проекта за нов градски транспорт във Варна

Според специалисти, работещи по проекта, няма как той да бъде завършен до юли 2015 г., когато изтича срокът

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Книга: Лив Стрьомквист - "Плодът на познанието"

Вместо да ремонтира стари йерархии, комиксът отваря място за варианти, в които да няма унижени и изключени

20 въпроса: Капка Тодорова

От журналистите, които успяват да си изковат име независимо от или въпреки медията, в която работят

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10