Осигурителните прагове на земеделските производители се вдигат до 300 лв.

Максималният осигурителен доход става 2600 лв. от 1 януари.

Минималните осигурителни прагове (МОД) нарастват средно с 4.4% в сравнение с 2014 г.
Минималните осигурителни прагове (МОД) нарастват средно с 4.4% в сравнение с 2014 г.
Минималните осигурителни прагове (МОД) нарастват средно с 4.4% в сравнение с 2014 г.    ©  Юлия Лазарова
Минималните осигурителни прагове (МОД) нарастват средно с 4.4% в сравнение с 2014 г.    ©  Юлия Лазарова

Правителството направи отстъпка на земеделските производители и тютюнопроизводителите, като увеличи минималният осигурителен праг до 300 лв. вместо първоначално обявените 420 лв. Според Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия, по този начин ще се избегне шоковото вдигане, което трудно би се понесло от малките стопанства.

"Икономическата логика показва, че увеличението трябва да е поне до 400 лв. Но тъй като години наред прагът е държан на 240 лв., един такъв скок би бил прекалено голям", обясни депутатът от ГЕРБ. Според нея разумното увеличение е до 300 лв. през 2015 г. и до размера на минималната работна заплата през 2016 г. Тя се обяви категорично против желанието на БСП прагът да бъде оставен на ниво 240 лв., защото тогава трябва да получават минимална пенсия, но и тя ще трябва да се плаща от останалите осигурени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sage avatar :-(
  Михал Мишкоед
  • + 3

  Всяка година - все едно и също НИЩО за бизнеса и нови, сигурни постъпления без промени в реалната икономика за "експертната" държава! Впрочем, продължава изземването чрез административни "законови" промени на остатъчния доход чрез изкуственото увеличение на осигур.прагове - 4-6% не са никак малко! Трето, вдигането на изискванията за пенсиониране НЕ Е РЕФОРМА!!! Набийте си го в тъпите тикви, държавни мошеници! Реформа е точно това, от което панически бягате: персонализиране на вноските и точна,ясна сметка и стимул кой е работил и плащал и кой е мародерствал! Значи, запазва се механизма на общия кюп, на не-прозрачността, изхвърлят се 30-40 хил. кандидат-пенсионери и "експертите" го оревават това като "реформа" - бесен съм!

  Нередност?
Нов коментар