Реформаторите са против промяната на пенсионния модел

Съпредседателите на блока Радан Кънев и Найден Зеленогорски ще се опитат да убедят финансовия министър да оттегли предложението

Радан Кънев и Найден Зеленогорски в сряда ще се срещнат по темата с финансовия министър Владислав Горанов и Менда Стоянова
Радан Кънев и Найден Зеленогорски в сряда ще се срещнат по темата с финансовия министър Владислав Горанов и Менда Стоянова    ©  Надежда Чипева
Радан Кънев и Найден Зеленогорски в сряда ще се срещнат по темата с финансовия министър Владислав Горанов и Менда Стоянова
Радан Кънев и Найден Зеленогорски в сряда ще се срещнат по темата с финансовия министър Владислав Горанов и Менда Стоянова    ©  Надежда Чипева

"Реформаторския блок (РБ) ще направи всичко възможно да не се стига до гласуване на текстовете, с които на практика се променя модела на пенсионното осигуряване, предложени от ГЕРБ", каза за "Капитал" съпредседателят на парламентарната група на реформаторите Радан Кънев след заседанието й, което приключи късно тази вечер. И добави, че, ако все пак ГЕРБ внесе текстовете за обсъждане в пленарната зала, депутатите на десния съюз ще гласуват против тях.

Другият съпредседател на групата на РБ в парламента Найден Зеленогорски посочи две причини за решението. "Това е опит да се ревизира целия пенсионен модел и е нужно време и сериозна дискусия, за да се вземе едно такова решение", каза той. Втората причина според него е политическа. "В коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ е записано, че решенията се вземат с консенсус, а този въпрос с нас не е обсъждан", каза Зеленогорски и добави, че за подписания меморандум за разбирателство относно пенсионната система между премиера Бойко Борисов и синдикатите в неделя е разбрал от медиите. "Най-разумно е този въпрос да се отложи. Ако текстовете бъдат приети с гласовете на ДПС, това ще подложи коалицията ни с ГЕРБ на сериозно изпитание", заяви още той.

Документът със спорните предложения беше обявен изненадващо в неделя часове преди министър-председателя да замине на официално посещение в Германия. В него се предвижда лесна опция за преливане на пари от частните пенсионни фондове към общия бюджет в държавното обществено осигуряване, където парите отиват веднага за пенсиите на сегашните пенсионери. Предложенията бяха внесени в парламента, а днес бяха одобрени на второ четене на заседанието на бюджетната комисия с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Партиротичния фронт и ДПС. Реформаторите и БСП се въздържаха.

Радан Кънев обясни позицията на народните представители от РБ с като опит за "по-меко" изразяване на позицията против. А Зеленогорски обясни, че е помолил председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова да отложи заседанието докато парламентарната група на реформаторите не вземе решение по въпроса, но тя отказала с аргумента, че няма време, защото законопроектът трябва да влезе в пленарната зала за второ четене тази седмица.

Реформаторите ще направят опит "да убедят" колегите си от ГЕРБ да оттеглят предложението утре, за когато е насрочена среща в парламента с финансовия министър Владислав Горанов и Менда Стоянова. Срещата беше договорена във вторник следобед по време на рутинните разговори между формациите от мнозинството, на което се обсъжда програмата на парламента за пленарната седмица. На нея станало ясно и че Патриотичният фронт също ще преосмисли позицията си. Твърдо против опита за промяна на модела на пенсионното осигуряване бил лидерът на НФСБ Валери Симеонов, въпреки че депутатът от фронта Емил Димитров – Ревизоро подкрепи текстовете в бюджетната комисия. Другият съпредседател на коалицията Красимир Каракачанов също заявил, че ще преосмисли позицията си, независимо че е един от вносителите на предложението.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  prince_of_bankya avatar :-|
  Индивидуален паметник на културата

  Поздравления за позицията на РБ. За разлика от популистите от герб, те наистина заемат позиция на дясна партия.
  Преди 5 години герб и Дянков откраднаха 1.4 милиарда от резерва на здравната каса.
  Този път се надявам някой да ги изплющи през крадливите ръчички.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Формулировката "ако все пак ГЕРБ внесе текстовете за обсъждане в пленарната зала, депутатите на десния съюз ще гласуват против тях."

  ми звучи някак като:

  "абе ние ще гласуваме против, ама сега като сме малцинство, и те вземат па го гласуват заедно с ДПС и Бареков, тогава аман-заман, нищо не можеш да направиш"

  Много олеквате! На такова предложение отговорът е: "разваляме коалицията не-за-бав-но, защото не искаме утре да седим и ние на масата с МВФ , а после да съобщаваме тъжните вести, че предпоставка за стенд-бай споразумението е увеличение на пенсионната възраст до 67 години". Който смята това за неверотно, да пусне в интернет на колко се пенсионират сега в Гърция. А само допреди 3-4 години бяха шампиони по ранно пенсиониране. Когото го мързи да търси, аз ще му кажа - мъже и жени - на 67 г.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Странно е съглашателското поведение на РБ.
  С демарша на г-н Борисов за демонтиране на тристълбовата пенсионно-осигуритална система от 1998 г и заместването й на момента с неясно каква, се нарушава коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ, в което е записано решенията да се вземат с консенсус.
  Няма консенсус!
  Има еднолично решение на Борисов!
  Пълно подлизурство ще е всяко действие на РБ, различно от напускане на коалицията.
  Реформатори, дръжте се мъжки.
  Я да видим, когато са се раздавали тестисите, вие къде сте били?

 • 4
  kalnik avatar :-|
  Калник

  [quote#2:"cinik"]Който смята това за неверотно, да пусне в интернет на колко се пенсионират сега в Гърция. А само допреди 3-4 години бяха шампиони по ранно пенсиониране.Когото го мързи да търси, аз ще му кажа - мъже и жени - на 67 г.[/quote]

  За съжаление, повечето българи предпочитат красивите лъжи пред суровата истина.

 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Не търсите виновните там,където са.

 • 6
  conservamus avatar :-|
  conservamus

  Прилича ми на евтин трик за намиране на пари в продънения бюджет. И уговорка между, примерно, Пламен Димитров и Борисов - първия осигурява протест на КНСБ, след който втория "спасява" недоволството и предлага "реформа" . Каква е тази мярка, с две думи? Опипване на почвата. Вместо директно да се говори за национализация на фондовете, се говори за избор, първоначално. Но, добре, кой да гарантира, че ако излапат събраните милиарди, на добра воля следващите правителства (шайки от небеизвестни уроди от ДПС и компания ) доблестно ще отстояват правото на гражданите? Смешка.

  Това би обяснило и беснеенето на Димитров по медиите.

 • 7
  conservamus avatar :-|
  conservamus

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Не ми се струва да е съглашателство. Генерализирайки, в този си вид това правителство го има благодарение на Радан Кънев и неговата умереност. Не без участието на другите, разбира се. Въвеждането на умереността, обаче, в отношенията, даде надеждите за нова политика. Решения, като това за пенсионната реформа, са диаметрално противоположни на този стил, и ми се струва, че ако вместо това имаше един краен и откровен отговор от РБ, в стил Москов, малко би се постигнало освен назоваване на истината. И при все, че е умерен, съобщението на Кънев никак не е от умерените му.

 • 8
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  какво ще кажат реформаторите за един външен одит на активите в пенсионните фондове и тяхната реална сойност?

 • 9
  comandante avatar :-|

  Реформаторите са против промяната на пенсионния модел
  _________
  Тези консерватори ли са или реформатори ,че взех да се обърквам ?

 • lekapoleka

  Пак същите Бойковщини. За петнайсет минути реши да променя цялата пенсионна система и сега трябва всички да му обясняват какво, как и защо. Тоя човек няма ли да се научи най-сетне да не настъпва мотиката по няколко пъти на ден.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход