Популистката пенсионна псевдореформа

Измислиците от тази седмица трябва да се хвърлят на боклука и да започне обществена дискусия за промени в осигурителния модел

Унгария е прекрасна държава с интелигентни хора. Което не означава, че всяка глупост,
която случи там премиерът Виктор Орбан (на снимката вляво), трябва да бъде изкопирана.
Унгария е прекрасна държава с интелигентни хора. Което не означава, че всяка глупост, която случи там премиерът Виктор Орбан (на снимката вляво), трябва да бъде изкопирана.    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Унгария е прекрасна държава с интелигентни хора. Което не означава, че всяка глупост,
която случи там премиерът Виктор Орбан (на снимката вляво), трябва да бъде изкопирана.
Унгария е прекрасна държава с интелигентни хора. Което не означава, че всяка глупост, която случи там премиерът Виктор Орбан (на снимката вляво), трябва да бъде изкопирана.    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА

През последните седмици се чудя в коя държава сме и кой току-що спечели изборите и състави правителство. Нали уж беше от предимно с дясноцентристки партии от семейството на ЕНП? Съдете сами:

·        Управляващите справедливо критикуваха бившия кабинет за прекомерното харчене, дефицитите и дълговете. Очаквах да се внесе бюджет с излишък за 2015 г., но уви. Предвиждат се големи дефицити за всяка от следващите 3 г. Размерът на дълга се е засилил към космическа орбита. ·        Standard & Poor’s логично ни намали кредитния рейтинг до ВВ+. Паднахме под границата на т.нар. инвестиционен рейтинг в категория "боклук". Ако кабинетът беше стартирал с реформаторски политики, можеше да го избегнем. ·        Минималната работна заплата нямаше да се вдига от досегашните 340 лв. Правилно. Някой поиска по-висока сума и правителството веднага отстъпи – до 380 лв. през 2015 г. Така натрупаното увеличение е с близо 60% за 4 г. при незначителна инфлация.
·        Пенсионната възраст щеше да се вдига с 4 месеца годишно. Увеличението трябваше да е по-смело, но поне посоката беше правилна. Някой поиска нарастването да е с 2 месеца и управляващите приеха. Мир да има в коалицията. После синдикатите спретнаха средно малък протест и хоп – нулево увеличение. Пенсионната реформа отново се отложи – това "танго" вече го бяхме гледали през зимата на 2010 г., което доведе до близо 5 загубени години.

·        Не ни стигаше срамът от намалението на рейтинга в петък, че тази седмица започна с нов шок в пенсионната сфера. В неделя управляващите се срещнали със синдикатите и подписали меморандум да започне кръстоносен поход срещу втория стълб на пенсионния модел, който функционира от 2000 г. и в който има натрупани 7 милиарда лева за пенсии. Или за плячкосване.

Проблемите са поне четири.

1. Това е антиреформа в посока комунистически популизъм

В момента функционира пенсионен модел с 3 стълба: 1) солидарен в НОИ; 2) задължителни индивидуални пенсионни сметки; 3) доброволни индивидуални сметки. Солидарната система издиша в цяла Европа поради 4 фактора: ниска раждаемост, по-висока продължителност на живота, слаб растеж, задлъжнели правителства. Към това добавяме българския проблем с емиграцията. През следващите години пенсионерите ще бъдат все по-голяма част от населението и ще получават мизерни пенсии от солидарния модел, финансирани все по-трудно от малкото работещи.

Правилната политика е да се увеличава ролята на частните пенсии, където има пряка връзка между внесените осигуровки и получените пенсии. Ако нещо ти се случи на по-млади години, роднините ще унаследят натрупаните спестявания. Сега ще правим точно обратното – ще насочваме хората обратно към солидарния модел, където проблемите за днешните работещи ще се появят в бъдеще, когато сегашните политици няма да ги има.

2. Мотивите на управляващите са користни – да "изядат" парите сега, вместо да ги оставят на хората за бъдеща пенсия

Мотивът не е да преминем към солидарния модел, защото бил по-добър. А това, че бюджетните приходи са недостатъчни, разходите са все по-високи, дефицитите са големи, а нуждите на политиците от още пари за харчене – безкрайни. Искат незабавно да вземат парите оттам, където ги има – например от пенсионните фондове. Вместо младите хора да си пълнят личната пенсионна сметка и всяка година да знаят какво има в нея, те ще пращат парите в черната кутия на НОИ. Осигуровките им още същата година ще бъдат похарчени, а след 30 г. – я камилата, я камиларят.

3. Прибързаност и непрозрачност

Не е нормално преобръщането с главата надолу на цял модел, функциониращ 14 г., да се случи в неделя следобед без дискусия в обществото и професионалните среди. В България има множество добри икономисти и специалисти по темата, но никой от тях не е присъствал на срещата. За какво се дискутира толкова години? Служебният министър Христосков защо писа подробен доклад? Защо има тристранен съвет, в който са представени 6 работодателски организации?

4. Тази антиреформа не фигурира в програмите на партиите

Национализацията на пенсионните спестявания не присъства в предизборни документи, коалиционни споразумения или управленски програми. Не с такава риторика е избрано това правителство. Кой полудя в неделя следобед?

Челният опит на популистка Унгария

Унгария е прекрасна държава с интелигентни хора. Което не означава, че всяка глупост, която се случи там, трябва да бъде изкопирана. Там национализираха към 10 милиарда евро (!) от частните пенсионни спестявания на хората и ги "изядоха" през бюджета за 1-2 години. Да нямате илюзии – парите вече ги НЯМА. А държавата след това пак без малко да колабира финансово.

В Унгария има и други "авангардни" предложения. Неотдавна председателят на парламента Ласло Кьовер каза, че страната може да излезе от ЕС. Как не се сетихме и това да изкопираме? Или може би това са ни приготвили за събота сутрин.

Какви са следващите изненади?

Можем да си включим фантазията: ·        да вдигнат данъците (засега, за щастие, не)
·        всяка година – свръхдефицит (уви, възможно е) ·        да се случи нещо с борда (оп, за това е забранено да се говори) ·        да ни вземат депозитите (и за тази система е забранено да се говори) ·        да въведат данък върху финансовите транзакции (нас европейската ултралевица ли ни управлява?)

Убеден съм, че аргументациите на всяка подобна антиреформа ще включват думите демокрация, пазарна икономика, модернизация и реформа.

Кой ни управлява?

Досега каквото поиска най-малкият коалиционен партньор, го получи. Те ли излъчиха премиер? Каквото поискаха синдикатите, го постигнаха. Те ли спечелиха изборите? Ако хората искаха повече социалистически експерименти, да бяха си оставили предходния кабинет. Но даже и той нямаше смелост да национализира.

Решението

Да се хвърлят на боклука измислиците от тази седмица. След нова година да се стартира мащабна обществена дискусия за промени в пенсионния модел, използвайки опита на развитите държави.

* Авторът е управляващ съдружник в инвестиционната компания "Експат капитал", бивш вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и администрацията (2005-2009 г.)

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


39 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Борисов е популист,а освентова е и страхлив.Катовиди един протест от 1000 души и отстъпва.Само че,като отстъпиш на един,идва следващия,после по следващия,недоволни много.Затова,ако си тръгнал да правиш правилните реформи,ще забравиш за улицата и ще правиш,каквото трябва.

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Капитал, ще направите ли анализ, колко пари са събрани по личните партиди в УПФ, каква им е общата доходност. Какви ще са пенсиите от УПФ ако доходността се запази такава, ако падне(песимистичен) , и ако се вдигне(оптимистичен вариант) .

  Каква е вероятността в момента цената на дяловете в пенсионните фондове да е силно надценена?

  Добре е да представите точни числа, а не просто приказки и "анализи".
  Да направите математичен модел и да сравните хипотетичната пенсия от УПФ с хипотетична държавна пенсия/ако парите вместо в УПФ са в НОИ/. Отделно е хубаво да кажете, че заради постоянното вдигане на МРЗ и средния осигурителен доход - изплатените държавни пенсии растат много по-бързо отколкото какъвто и да е капиталонатрупващ доход. И това ще продължава години.

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Та стигаме до интересното:

  При сегашният вариант на силно дотиране на НОИ от държавата... няма шанс УПФ да се конкурират с НОИ по изплатени пенсии. Обаче тия 4 милиарда на година взети от поддържането на държавата, инфраструктурата.. убиват икономиката и увеличават мизерията. В същото време увеличават пенсионерите/щото всеки иска лесни пари/. И бие по УПФ. Не че те самите не се бият сами, като не си дават зор, щото са на държавна хранилка и си взимат процентите.. а доходността не им е грижа. • 4
  gope avatar :-|
  Gopeто

  Лошото е, че това е коментар, точно в десятката, но направен от човек със спорна репутация. Бас държа, че ако Борисов прочете този материал ще почне да пита: "Откъде накъде трябва да слушам Василев, този провалил се политик". Или Каролев, или Румен Петков.
  Всъщност безспорен капацитет като Йордан Христосков им го каза, но БО-СТАН - ите си запушиха ушите.
  Тези анализи би трябвало да ги чуваме от ГЕРБ. От Горанов, Томислав Дончев, Менда Стоянова. Ама от сараите май не дават.

 • 5
  longin avatar :-|
  longin

  До коментар [#2] от "mickmick":

  "Да направите математичен модел и да сравните хипотетичната пенсия от УПФ с хипотетична държавна пенсия"

  квито - такива! който е внасял по 20 лв в УПФ - каква ще му е пенсията там? естествено ще гледа към НОИ с надежда да цоцне от "всички" през данъците - където обаче има 60% дефицит всека година и идва рухването..

 • 6
  cezar_cezar avatar :-|
  есе

  Срам ме е, че преди съм гласувал за този комунист!!! След този си опит да открадне спестяванията на хората за пенсии, никога повече няма да влезе във властта, не и на някое от първите места.

 • 7
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  До коментар [#2] от "mickmick":

  Калкулирането е просто, има много места в интернет, където можеш сам да го направиш. Грубо казано, ако 40 години внасяш по 50 лв месечно (при 1000 лв осигурителен доход). Ще имаш при пенсия за 10 години по 700 лв месечно В ДОПЪЛНЕНИЕ на пенсията от НОИ. Ако се осигуряваш на максимума пенсията ти от личната партида ще е 1000 лв плюс 800 лв от НОИ - 1800 лв общо.

  ЕТО ТОВА ИСКАТ ДА ТИ ОТКРАДНА! Малко ли ти е?

  Да не споменаваме фактът, че ако починеш преди пенсия тези пари ще ги получат наследниците ти, докато от НОИ няма да получат и 1 лв. Тези пари са не просто за теб, с тях осигуряваш и семейството си, в случай, че нещо ти се случи!
  700 млн са изплатени вече при такива ситуации за тези 14 години - 700 млн лв са получили близки на загинали хора преди пенсионна възраст от пенсионните фондове.

 • 8
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  До коментар [#5] от "longin":

  Който е внасял по 20 значи е работил на минимална заплата. Колко пари очакваш да получава от тези фондове? И защо мислиш, че ще получава някаква значителна сума и от НОИ?
  А и да не бъркаме УПФ със ДЗПО, тук се говори за ДЗПО, не за УПФ.

 • 9
  fred avatar :-|
  Fred

  С пенсионната реформа и даването парите в частни фондове много трябва да се внимава. По принцип идеята е правилна но в българските условия е съпроводена с огромната опасност на стари години внезапно да останеш без нищо. Един пенсионен фонд по нищо не се отличава от една банка, може също така да бъде окраден. Дори в него положението е МНОГО по-лошо и като контрол и поради други причини, дълго е да обяснявам.

  Така че внимателно, да останеш без влога в КТБ е едно но да останеш без пенсия защото някой ти е източил пенсионният фонд е МНОГО по-лошо. И лошото е, че на млади години човек силно подценява това с пенсиите, струва му се нещо далечно което не го касае, сякаш ще е вечно млад. Прекрасна област за крадците.

  Написаното не оправдава тази "реформа" която ни се предлага, там според мен целта е просто на бюджета да се помогне с едни пари сега и веднага. А за бъдещето да му мислят бъдещите управници.

 • 10
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  Ще има ли кой да ги изкарва пенсиите за НОИ в бъдеще??
  Коефициент на демографско заместване /съотношение на хора на възраст 15-19 години към 60 -64 г./ за България:
  2001 124/100
  2007 99/100
  2013 62/100 (към 31.12.2013 по данни на НСИ)
  Има региони от страната където положението е дори по-лошо.
  И като добавим, че тези които влизат на пазара на труда са по-зле подготвени, по-мързеливи (поне повечето цигани) и с по-високи изисквания в сравнение с преди 20 години, картинката става страшна.

  Осигурителната ситема е на пирамидален принцип - много внасят, по-малко получават. Като се обърне - както се случва в момента всички духаме супата. И няма кой да спаси системата, не затвор, ако ще каторга да въведете за неплащане на осигуровки.
  И целият проблем е в това, че парите за пенсии на днешните пенсионери бяха откраднати с масовата приватизация.
  Няма кой да ги плати тези пари, разберете го най-сетне. Системата ще се оправи по един начин - фалит, намаляване на пенсиите на тези които имат право на пенсия и орязване на тези, които не са внасяли. И тук не говорим за справедливост, а за икономически и демографски закони, които са обективни.
  И не е лошо управляващите да си припомнят какво е крива на Лафер, защото има праг на облагането, над който няма да могат да се събират повече пари от населението, за да не изчезнем съвсем като нация до фалита и на таз система.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход