Коментари Daily - 17 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily - 17 декември

"ГЕРБ няма да се откаже от позицията си. Партии с по 4-5% не могат да определят политиките на мандатоносителя", заяви в сряда финансовият министър Владислав Горанов.

Коментари Daily - 17 декември

Политиците искат да ви конфискуват парите; Кой полудя в неделя следобед; Как се изпразват джобове; Адвокати: Има фактически отказ от правосъдие

5956 прочитания

"ГЕРБ няма да се откаже от позицията си. Партии с по 4-5% не могат да определят политиките на мандатоносителя", заяви в сряда финансовият министър Владислав Горанов.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Измамата с  пенсионния "избор"

Политиците искат да ви конфискуват парите

От анализ на Елена Траянова в "Дневник"

Промяната в пенсионното осигуряване, която сякаш дава право на избор на всеки зает дали да заделя 5% (от общата около 31% осигуровка) в частен пенсионен фонд, или изцяло да остане осигурен в НОИ, всъщност е една илюзия с много вредни последици.

1. Това не е никакво право на избор - щом се прави веднъж и завинаги и се отнася само за 5% от осигуровката.

2. Не се предоставя алтернативен избор въобще – например хората да могат да изберат да внасят основната си осигуровка в частен фонд, а 5% - в НОИ. Защо не ви дават избор? Явно в момента политиците ви искат парите.

3. При прехвърлянето на вече осигурени лица изцяло в НОИ, както и за новонаетите хора, които ще бъдат осигурени само в НОИ, се увеличава държавният дълг със сума, равна на натрупаните средства по индивидуалните партиди и с общия размер на новите вноски от по 5%, които вече ще постъпват само в НОИ. Това е така, защото държавата ще има ангажимент да изплаща и тези пенсии. Не ми се мисли, ако депутатите не си дават сметка за този ефект, който със сигурност ще доведе и до по-високи данъци и осигурителна тежест. А ако не си дават сметка – тогава просто се готвят да направят конфискация на вашите лични пари. Създава се:

4. Уникална предпоставка за политически рекет и корупция по отношение на държавните служители, наетите в държавни фирми или в регулирани частни дружества с натрупани пари по партиди в частни фондове.

5. Сериозен държавен натиск върху частните пенсионноосигурителни дружества (ПОК), основната част от които са собственост на чужди инвеститори. По този начин собствениците им могат "елегантно" да бъдат принудени да си продадат компанията на правилните купувачи.

6. Сериозен риск за срив в цените на определени активи, които трябва да бъдат продадени от пенсионните фондове. Това ще е държавно предизвикан риск за хората, които изберат да останат в частните фондове.

Странна е пасивността на регулатора - Комисията за финансов надзор (КФН), който иначе има основна отговорност за стабилността на пенсионните фондове.  Това, което в момента е ясно, е, че в държавата има много дефицити и посягането към частни спестени пари за лесно пълнене на дупките е едно популистко, повърхностно и вредно решение.

Каква е другата мотивация на политиците ще се разбере, след като това предложение бъде гласувано в пленарна зала. В крайна сметка обаче лекотата, с която се прокарва тази важна мярка, показва пълно пренебрежение към индивидуалната частна собственост или към нужната пенсионна реформа.

Кой полудя в неделя следобед?

Николай Василев, бивш министър в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев"

През последните седмици се чудя в коя държава сме и кой неотдавна спечели изборите и състави правителство. Тази започна с нов шок - кръстоносния поход срещу втория стълб на пенсионния модел, в който от 2000 г. има натрупани 7 млрд. лв. за пенсии. Или за плячкосване. 

Това е популистка антиреформа. Солидарната система (стълбът на НОИ) издиша в цяла Европа поради ниска раждаемост, по-висока продължителност на живота, слаб растеж, задлъжнели правителства. А в България допълнителен проблем е и емиграцията.

През следващите години пенсионерите ще бъдат все по-голяма част от населението и ще получават мизерни пенсии от солидарния стълб, финансирани все по-трудно от малкото работещи. Но сегашните политици няма да ги има. Те искат да "изядат" парите сега, вместо да ги оставят на хората за бъдеща пенсия.

В Унгария национализираха към 10 милиарда евро (!) от частните пенсионни спестявания на хората и ги "изядоха" през бюджета за 1-2 години. Да нямате илюзии – парите вече ги НЯМА. А държавата след това пак без малко да колабира финансово.

Кой полудя в неделя следобед?

Как се изпразват джобове

Бързо и неусетно

Тоталната промяна в пенсионния модел се приема на пожар. Защото кражбите по дефиниция трябва да се правят бързо, докато никой не се е усетил. Имаме опит за грабеж, сега се търсят достатъчно на брой съучастници в парламента.

Петър Ганев, икономист, пред "Дневник"

Крайно време е да се постави въпросът за липсата на ефективност при изразходването на държавните средства. Числата за България са смайващи -  милиарди левове нови и нови дългове. Трупането им се наблюдава със загриженост от международните рейтингови агенции и финансови институции. Това, което политиците не казват, е, че трупайки нови дългове, на практика изпразват джобовете на гражданите.

Д-р Райнер Адам, управляващ софийския клон на германската фондация "Фридрих Науман", пред "Дойче веле"

От първа ръка:

Има фактически отказ от правосъдие
От изпратена до медиите декларация, подписана от 31 адвокати

Като част от гилдията на българските адвокати, считайки, че не можем да останем безучастни към погазването на закона чрез явно целенасочени действия и бездействия на ръководството на най-големия и важен съд в страната, заявяваме своята категорична подкрепа на искането на съдиите от Софийски градски съд /СГС/ за оставка на административното му ръководство.

Липсата на ефективни гаранции за спазване принципа за случайно разпределение на делата, неработещите електронни системи и услуги, както и наличието на множество практики, уронващи престижа на съдебната  система, доведоха до рязък спад на общественото доверие в нея.

Българските адвокати все по-трудно намираме разумно обяснение за клиентите си относно постановени съдебни решения по дела, от които прозира явно незачитане, заобикаляне и превратно тълкуване на действащото в сраната законодателство. Все по-често ни се налага да понасяме върху себе си неблагоприятните последици и тежестите от постановени недопустими, необосновани и неправилни съдебни актове на отделни магистрати.

Фактическият отказ от правосъдие, включително чрез прекратяване на дела поради "липса на правен интерес" или чрез дирижирано разпределение на знакови дела при точно определени и публично известни съдии, препятства клиентите ни от Конституционно гарантирания им достъп до правораздаване и равенство на страните в процеса.

Смятаме, че оставка трябва да подаде и Висшият съдебен съвет, който се превърна в безучастен наблюдател на явните проблеми в системата на правораздаване и разширяващата се зависимост на отделни съдии и ръководители от определени задкулисни групи.

Отправяме призив към представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт незабавно да предприемат необходимите правни и фактически действия, свързани с осъществяването на успешна съдебна реформа, която да доведе до реално утвърждаване върховенството на закона, предотвратяване корупцията в системата и осъществяване на качествено, ефективно, достъпно и навременно правораздаване, съобразено със съвременните  технологични решения и постижения.

Настояваме за незабавни действия за изработване на електронна база данни, съдържаща сканирани копия на всички документи по новозаведените дела. Настояваме да се осигури пряк и дистанционен електронен достъп на адвокатите, включващ възможността за търсене документи и актове на съда.

Считаме за крайно неуместно в 2015 г. адвокатите да се борят за достъпа си до делата, които най-често са на доклад или в дадено вещо лице, да се молят на съда за преписи от документи, да записват достъпа си до определено дело на картонен лист, да съобразяват графика си с работното време на деловодителите (до 14:00 часа).

Заявяваме готовността си за участие в дискусии и обсъждания на действията, необходими за успешното реализиране на реформата в съдебната система с цел подобряване правораздаването и провеждане на истинска, а не декларативна борба с корупцията. Това е гаранция за изграждане на България като правова държава, за реализиране на икономически растеж, насърчаване на инвестициите, повишаване на сигурността и подобряване качеството на живот на хората.

Подкрепили:

1. адв. Петромир Кънчев

2. адв. Евгения Григорова

3. адв. Велислав Величков

4. адв. Камен Костакиев

5. адв. Ася Стоянова

6. адв. Светлозар Николов

7. адв. Валерий Ждраков

8. адв. Десислава Филипова

9. адв. Стела Христоскова

10. адв. Елза Цекова - Андреева

11. адв. Петър Николов

12. адв. Данчо Стоянов

13. адв. Грета Ганева

14. адв. Мариана Митова

15. адв. Илиян Колев

16. адв. Севдалина Георгиева

17. адв. Румяна Николова

18. адв. Камен Добрев

19. адв. Александър Пелев

20. адв. Радослав Радушев

21. адв. Антони Вълчев 22. адв. Румяна Нехризова

23. адв. Пламен Димитров

24. адв. Десислава Димитрова

25. адв. Иво Атанасов

26. адв. Пламен Бахчеванов

27. адв. Милена Бондокова

28. адв. Явор Харизанов

29. адв. Ил Димитрова

30. адв. Ася Георгиева

31. адв. Орлин Денков

32. адв. Кирил Янев

Измамата с  пенсионния "избор"

Политиците искат да ви конфискуват парите


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK