Дефектът в хардуера на съдебната власт

Предпоставки за реформа има. Тя трябва да стигне до оставка на ВСС и ръководствата на ВАС и СГС и понасяне на отговорност от главния прокурор

Синдромът "Ченалова" е показателен за много от сбърканите неща в съдебната система
Синдромът "Ченалова" е показателен за много от сбърканите неща в съдебната система    ©  Надежда Чипева
Синдромът "Ченалова" е показателен за много от сбърканите неща в съдебната система
Синдромът "Ченалова" е показателен за много от сбърканите неща в съдебната система    ©  Надежда Чипева

Преди години бившият правосъден министър Антон Станков беше казал, че да правиш реформа в съдебната система е все едно да местиш гробище, не може да очакваш подкрепа отвътре. За пръв път в новата ни демократична история като че ли тази прокоба е на път да бъде опровергана.

Причините са няколко. Виждаме безпрецедентен протест на над 40 съдии от най-важните съдилища в България, които искат за оставка на ръководството на Софийски градски съд. През това искане прозира и идеята за оставка на ВСС, която бе заявена като политическо намерение от реформаторите. От една страна е налице безпрецедентно вътрешно брожение и желание за реформа на истински магистрати. От друга страна има политическа подкрепа за реформи от страна на правителството в лицето на министъра на правосъдието и премиера, както и на законодателната власт в лицето на реформаторите. На трето място, нека не си правим илюзия, че позицията на френския посланик е лична. Това е позиция на Франция, чрез която говори и Европейската комисия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  balyk avatar :-(
  batak

  Е лустрация на всичко над 40г. в системата ...примерно, ама нема да стане това по нашенско щото сме овчи глави и като такива сме си ги наврели по Д-тата и така..

 • 2
  dimitar.semkov avatar :-|
  dimitar.semkov

  Крайно време е да се направи едно ВНС, да се направи реформа на съдебната система, а и да се оправи избирателният закон, защото не желая социална прослойка която не знае български да избира народните ни представители.

 • 3
  xzk39309305 avatar :-|
  Иван55

  ""разделение, но и взаимно удържане и възпиране между властите ".Това означава, че законодателната и изпълнителната власт, които усърдно години наред съсипваха и корумпираха съдебната система, трябва да поемат своята отговорност и да ускорят нейния катарзис."

  За по-добър резултат добавете обилно и "пряка демокрация в гилдията". :)

 • 4
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  СЪдебна система, в която съдия, началник на най-големия градски съд в БГ може да бъде с диагноза "биполярно разстройство" /за който не знаят-това едно ниво под шизофренията- с такава диагноза полицай, военен и мн. дурги) не можеш да бъдеш, а съдия можеш - не е за реформиране, а ЗА ЗАКРИВАНЕ !!! ТОТАЛНО И ЦЯЛО !!!

  Те затова редовите магистрати скачат .. ако не скачат - нещата отиват до пълни ликвидиране, а покар сухото и мокрото гори ...

 • 5
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  И на децата стана ясно, че тази работя няма да стане лесно, но въпроса за мен стои така - не очаквам ВСС или Цацаров да си направят сами реформата, но от друга страна, няма как да се случи тази реформа, без в нея да участвуват юристи.
  Затова според мен, е много хубав знак, че вече чуваме гласовете на юристи, които също искат тези промени да се случат.
  Предполагам, че всеки от нас си дава сметка, че свестните хора във всяка система и особено в тази система са много повече от мошениците и обвързаните. При това говорим за хора не събрани чрез случаен подбор, а за хора с висшо образование, при това болшнството завършили в юридическия на СУ, един факултет където изискванията и конкуренцията (все още) не са спомен ( "малките" изключения като др.Пеевски са изключенията които потвърждават правилото) и тези хора, вероятно не по-малко от нас желаят да работят в една нормална обстановка и да получават заслуженото си уважение.
  Така че и отвътре и отвън, ние самите, притискайки висшите магистрати и политици и те със своите експертни качества, трябва да успеем да принудим началниците на системата да си дадат оставката, нищо че ни плашат с големия вакуум който щял да доведе, до не знам какви си беди.
  Има ли по-голяма беда от сегашното състояние на нещата?

 • 6
  apollo avatar :-|
  apollo

  Животът им да не зависи от корумпирани и безотговорни негодници, наметнали черни и пурпурни тоги, а от магистрати, избрани по прозрачен и справедлив начин, израснали в съдебната йерархия заради качествата и почтеността си.

  Който не се е сблъскал със тази система той не го е разбрал.

 • 7
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Държавата има нужда от дезинфекция от подобни нагло-заразителни корумпета като госпожата с кощниците!

 • 8
  wilful avatar :-(
  Massive atack

  Цяла България е дефектна!

 • 9
  today avatar :-|
  today

  Цялото ръководство трябва да се изрине и да се разследва!

 • 10
  flamendialis avatar :-|
  flamendialis

  Всички тези изброени в статията проблеми се решават с няколко стъпки /които се надявам министъра на правосъдието да е решен наистина да ги направи/:
  - качеството на магистратите /чрез адекватни критерии за влизане и израстване в системата, които да включват не само чисто професионални такива, но и реален психо-тест, защото има немалко психично болни хора сред съдиите например/;
  -разпеределние на делата на абсолютно случаен принцип /като в Германия- прави се списък по азбучен ред на съдиите и по ред на постъпване се разпределя- няма отворен, затворен код и въобще начин за манипулация/.
  В такъв случай няма да има битки за шефски позиции, защото от адм.р-л на практика няма да зависи кое дело на "подходящ" съдия да се падне, съответно съдиите и прокурорите няма да зависят от този шеф да нагласи конкурсите. Не е ли елементарно?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход