Растежът в България през 2015 г. ще бъде забавен от колапса на КТБ

Централна Европа показва устойчивост срещу кризата в Русия и трудностите в еврозоната, смятат анализаторите от Райфайзенбанк

   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Икономическият растеж в България през следващата година ще бъде забавен заради проблемите в банковата система. Това прогнозират от "Райфайзен рисърч", част от "Райфайзенбанк интернешънъл", по време на представянето на стратегията за Централна и Източна Европа за първото тримесечие на 2015 г.

Положително е все пак, че проблемите в банковата система, възникнали около ситуацията с Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка, остават изолирани случаи и не оказаха влияние върху стабилността на банковия сектор като цяло, нито на валутния борд. Той остава стабилен, тъй като покритието на паричната база с валутни резерви възлезе на 175.5% (към октомври) при изисквани 100%. От друга страна, кредитирането отчита ръст на годишна база от началото на 2014 г., който се очаква да продължи не само през първото тримесечие на 2015 г., но и след това поради прогнозиран плавен спад на лихвите и голямата ликвидност в сектора.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се