Още гласове против

Преди първия протест в управлението си ГЕРБ остана с подкрепата на ДПС за промените в пенсионния модел

Над 1000 души блокираха центъра на София с протест срещу готвените промени в Кодекса за социално осигуряване.
Над 1000 души блокираха центъра на София с протест срещу готвените промени в Кодекса за социално осигуряване.    ©  Георги Кожухаров
Над 1000 души блокираха центъра на София с протест срещу готвените промени в Кодекса за социално осигуряване.
Над 1000 души блокираха центъра на София с протест срещу готвените промени в Кодекса за социално осигуряване.    ©  Георги Кожухаров

Ден преди спорните предложения на ГЕРБ да бъдат гласувани на второ четене, минаването им изглежда сигурно с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Макар Бойко Борисов да смекчи леко позицията си, твърдо не се отказва от промените. Той заяви готовност за редакция, но за такава няма време, тъй като текстовете ще бъдат гласувани или в петък следобед, или в събота.

През деня групата на неподкрепящите леко се увеличи. Председателят на групата на Българския демократичен център (БДЦ) Светлин Танчев заяви, че депутатите му ще гласуват против. Според него предлаганите промени не са пазарни и няма да доведат до позитивна промяна. Председателят на групата на БДЦ заяви и че целта на предлаганите от ГЕРБ промени е "да се запуши една дупка и да се прехвърлят едни пари, без това да доведе до дългосрочно решение".

В четвъртък срещу предлаганите от ГЕРБ промени се изказа и съпредседателят на групата на АВБ Росица Янакиева. "Предложението на ГЕРБ за промени в пенсионната система е прибързано, необсъдено и извадено от една цялостна концепция за реформа в системата", заяви тя пред TV7.

Категорично против се изказа и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, който би трябвало да има решаващ глас за осигурителния модел. "Приемането на промени по пенсионната реформа от днес за утре е неприемливо", е казал той на дискусия, организирана от Българския форум на бизнес лидерите в четвъртък. Вицепремиерът възрази срещу начина, по който се предлага тази идея, и изрази надежда, че парламентът ще даде пълна свобода на избор, без той да се предпоставя. Калфин е допълнил, че мярката няма да реши проблемите с дефицита в НОИ.

От Патриотичния фронт не излязоха и в четвъртък с официална позиция по казуса със скандалните попоравки, но според депутати от мнозинството те също ще са "против". Позиция по въпроса не са заявили и от "Атака", чийто лидер Волен Сидеров е на посещение в Москва. Неофициално от партията твърдят, че най-вероятно ще се въздържат при гласуването.

Радан Кънев от Реформаторския блок втвърди още позицията си. "И днес ние не знаем кой и защо предлага тези промени, какви са аргументите и политическите цели. Нямаме никакво обяснение защо се бърза, след като тези мерки нямат никаква пряка връзка с бюджета за 2015 г.", заяви Кънев. Той за пореден път призова депутатите от ГЕРБ да оттеглят предложенията си. "Вие тук не представлявате министър Горанов, а десните избиратели в България. Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на Борисов ще бъде обречено на недоверие и на неуспех", заяви Кънев.

В интернет започна петиция срещу подготвяните поправки, която до късния следобед беше събрала над 3000 подписа, а във фейсбук беше организиран протест пред Министерския съвет под наслов "Да кажем НЕ на кражбата". В него участваха около 1000 души, като сред тях можеха да се видят и много участници на капиталовия пазар.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  Калиткото от село иваняне отново и отново се опитва да покаже на елетората си що за гарга е, но те са категорични - супермен е това и точка!

 • 2
  sweet_candy avatar :-|
  sweet_candy

  И аз съм против!

 • 3
  martin4y avatar :-|
  martin4y

  Логично е от БДЦ да не подкрепят. Все пак са единствените дето не се кланят на Бойко и неговия пророк Цецо

 • 4
  janeausten avatar :-|
  janeausten

  До коментар [#2] от "sweet_candy":

  Къде е петицията да се подпишем - някой има ли линк

 • 5
  sarssaraktos avatar :-P
  Sars Saraktos

  Много са ми интересни защитниците на финансовите пирамиди наречени за благозвучие "частни пенсионни фондове". С "натрупаните" в тях лични сметки, ще плащат на хората около 21-23 лева месечно или след две-три години цели 25 лева месечно. Ама ни изяждат по 5 % такса на всяка вноска и ни губят стойността на останалите пари, като се оправдават с фондовата борса и кризата. Защо със закон ме карат да давам пари на частни грабителски дружества? Направо отивам в НОИ и им казвам сбогом! А вижте тук колко загуби натрупаха за 11 години: http://alexanderbtodorov.com/2013/08/04/hail-fack-private-funds/

 • 6
  sarssaraktos avatar :-|
  Sars Saraktos

  Трябва ли пак да давам примера с КТБ? Свързаните фирми, източването на парите, кражбите и накрая данъкоплатците платиха 1.5 милиарда, а всички клиенти на банките 2.1 милиарда от ФГВБ. И сега фонда е празен и ако гръмне втора банка какво правим? Защо мислите, че УПФ - Универсалните Пирамидални Форми не са същите? Нали помните как през 2010 щяха професионалните пирамиди щяха да дават на категорийните работници - примерно миньорите по 35-50 лева пенсии? Тогава Б.Б. се хвана за главата и им прехвърли партидите в НОИ. И сега вземат някакви по-прилични пенсии? А да ми говорите, че меринджеите от пирамидите - УПФ денонощно мислят за парите ми и ги влагат във високодоходни и безрискови активи, като акции на "Плама", каскада "Горна Арда", "Кремиковци", "Горубсо - Мадан", в сигурни депозити в КТБ, в облигации на БТК и други такива "прекрасни активи" сигурно ще ти повярвам. Даже да бяха честни пичове и да се стараеха не да крадат, а да работят за мен просто няма как да постигнат доходност. От имоти ли? От хотели? От акции и облигации на частни фирми? И накрая разбира се тези либерастки пазарници идват до моето - сигурните държавни облигации. Защото плюят държавата колко лош стопанин била и трябвало да я махнем. Ама допират до държавните облигации и като не могат да платят парите на миньорите молят премиера да даде пак пари на данъкоплатците, ама ако може да не им взема заграбените от миньорите вноски. И сега ще бягам към НОИ само да ми позволят. Защото дори УПФ да ми додаде 15- 20% допълнителна пенсия, (ако не ме е окрал междувременно, ако не е фалирал, ако не е обезценил активите си,) аз по закон губя 28% от държавната пенсия, само защото съм имал нещастието да съм роден след 1959 и са ме заробили, противоконституционно да давам данъци на частни пирамидални структури.

 • 7
  ungeheuer avatar :-|
  ungeheuer

  До коментар [#5] от "Sars Saraktos":

  пак е по-добре от НОИ.

  Още по-добре би било да няма задължително осигуряване изобщо, ама популисти, ко да праиш. Трябва пенсиите да се вдигат чат пат.

 • 8
  drilldo avatar :-(
  Георги Георгиев

  "Вие тук не представлявате министър Горанов, а десните избиратели в България. Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на Борисов ще бъде обречено на недоверие и на неуспех"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход