КРИБ между "за" и "против" за пенсионните фондове

За момента не е ясно каква точно е позицията на работодателската организация

Остана неясно дали оглавяваната от Кирил Домусчиев конфедерация подкрепя или не подписания от правителството и синдикатите меморандум.
Остана неясно дали оглавяваната от Кирил Домусчиев конфедерация подкрепя или не подписания от правителството и синдикатите меморандум.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Остана неясно дали оглавяваната от Кирил Домусчиев конфедерация подкрепя или не подписания от правителството и синдикатите меморандум.
Остана неясно дали оглавяваната от Кирил Домусчиев конфедерация подкрепя или не подписания от правителството и синдикатите меморандум.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Неяснота дали една от най-големите работодателски организации подкрепя или не меморандума между синдикатите и правителството и предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване цареше до сряда вечерта. Във вторник на заседанието на парламентарната бюджетна комисия Иван Бойков от КРИБ подкрепи идеите на ГЕРБ. Веднага след това председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и изпълнителният директор Евгений Иванов бяха поканени на лична среща с финансовия министър Владислав Горанов по настояване на премиера Бойко Борисов. След срещата двамата представители на работодателите съобщиха, че подкрепят меморандума с някои условия и че настояват да бъдат оповестени инвестиционните портфейли на пенсионните фондове, за да не се повтори ситуацията с КТБ.

В сряда на разширено заседание на предишния и сегашния управителен съвет е било решено КРИБ да излезе с декларация по въпроса. Междувременно председателят Кирил Домусчиев даде интервю по радио К2 в четвъртък, от което изглеждаше, че организацията е сменила позицията си.

Пред медията той коментира, че е "скандално, че КРИБ и останалите работодателски организации не бяха поканени, което си е едно бягство от европейските ценности". Той подчерта, че "КРИБ са за диалог по темата, който трябва да приключи до 31 март и да се вземе най-доброто решение, така че не трябва да се взимат решения на всяка цена, бързи и необосновани, без конкретни разчети".

Домусчиев отбеляза, че подкрепят някои точки от меморандума, но "всякакви решения от типа да се прехвърлят средства от универсалните фондове в солидарните, да няма възможност за избор за прехвърляне от солидарния към универсални и професионални фондове не могат да се приемат просто така, тези неща трябва да се обсъдят, да се видят, да се направи оценка за въздействието, да бъде получена информацията, за която е помолена КФН, и тогава КРИБ може да излезе с някакво мнение в рамките на тристранния диалог".

На въпрос на водещата Илиана Беновска, че има съмнения, че някои от пенсионните фондове инвестират в свързани лица и тези инвестиции не се обезпечават, Домусчиев обяви, че това е било първото нещо, което КРИБ са поискали, за да могат да излязат с компетентно становище и да се търси след това какъв е вариантът, защото има и добри пенсионни фондове. "Работа на КФН е да следи тези неща, за да не се стигне някой ден до ситуация, подобна на тази с КТБ", казва той.

КРИБ има 27-членен управителен съвет, който трябва да приема решенията си с мнозинство. Някои от членовете признаха, че принципно подкрепят предложението на ГЕРБ, но по-скоро в частта му за избор и не са съгласни след преместване в НОИ осигурените да нямат право да се върнат в частен фонд.

В деня след интервюто на Кирил Домусчиев по К2 КРИБ разпространи и прессъобщение, че позицията им е била изразена по време на заседанието на парламентарната бюджетна комисия и че всяко друго тълкуване представлява "спекулация".

В допълнение се казва, че управителният съвет на организацията е решил да постави акцент върху искането преговорите да продължат с участието на КРИБ до 31 март 2015 г. по всички други нерешени проблеми, като в този срок бъде постигната "устойчива договореност по всички елементи на пенсионната реформа".

"КРИБ продължава да настоява  максималният осигурителен доход  да не бъде повишаван, като бъде запазен на сегашното ниво, а  минималната работна заплата да бъде отвързана от всички елементи на фиска и други неданъчни плащания като такси, глоби и др.", се казва в прессъобщението. Никъде в него не се заема категорична позиция за предложението, свързано с частните пенсионни фондове.