Пернишка трагедия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пернишка трагедия

Перник не е и сред най-позитивнире пример в използването на евросредства за подобряване на живота на гражданите. Проектът за крепостта "Кракра" е сред по-големите в града - срещу 4 млн.лв. перничани получиха облицовка от бозави полимерни плоскости за крепостта.

Пернишка трагедия

Как една община затъна в лоши решения, непрекъснати задължения и зависимост от странни фирми

Мария Манолова
18196 прочитания

Перник не е и сред най-позитивнире пример в използването на евросредства за подобряване на живота на гражданите. Проектът за крепостта "Кракра" е сред по-големите в града - срещу 4 млн.лв. перничани получиха облицовка от бозави полимерни плоскости за крепостта.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Квартал Монте Карло в Перник има малко общо с лъскавия си западен чичо. Между къщите тук стърчат олющените фасади на панелни блокове. Вместо казина най-големите забележителности из пресечките в квартала са пощата и сградата на кадастъра. Някога населен от истински монтекарловчани, дошли в прогресивния миньорски град в началото на 20-и век, днес квартал Монте Карло е заключен в патриотичното каре между улиците "Васил Левски", "Кирил и Методий" и "Георги Раковски". И за разлика от царствения си родственик от кралство Монако тукашният квартал е част от фалирало кралство.

В последните мъгливи предпразнични дни Перник се оказа в проблем: препълнени кофи за боклук и изпразнени общински финанси. Сметоизвозващата фирма излезе на протест, защото не е получавала пари от месеци. Току-що встъпилият в длъжност кмет Иван Иванов заяви пред телевизионните камери, че градът е управляван погрешно. Блокирани бяха шест милиона лева от банковите сметки на общината, а дефицитът на Перник се оказа 16 милиона лева. Заговори се за фалит на общината, макар това да е технически невъзможно.

Настоящият градоначалник обвини предишния, а предишният (Росица Янакиева, която вече е зам.-председател на Народното събрание от АБВ) се защити с аргумента, че Перник е в дефицит от 15 години насам. И двете са верни, но коментарите и на двамата трябва да се приемат с много бележки под линия.

Макар че финансовото фиаско на Перник се стовари изведнъж, то е продукт на натрупвани с години проблеми и изключително лош мениджмънт. Градът пропуска всяка възможност да спечели от близостта си до най-активния икономически център в страната и вместо това е оставил столицата да засмуче най-жизнените му ресурси. А с всяка изминала година общината се закопава все по-надълбоко в яма от финансови проблеми.

Малка черна дупка

На пръв поглед Перник всъщност няма особен проблем: средният годишен  доход е малко под шест хиляди лева, което е около средното за страната; нивото на безработицата е 13% (високо, но на фона на част от страната - приемливо), а чуждестранните инвестиции са 1865 евро на човек от населението - над седем пъти повече, отколкото в съседен Кюстендил, по данни на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Причината за добрите показатели обаче е София, където всеки ден отиват на работа между 15 и 30 хиляди души от общината. А в самия Перник има нещо гнило. Като начало хората и бизнесът съвсем ясно показват, че не харесват живота там. "В последните 2-3 години Перник е в дъното в класацията по възприятие на корупцията, оценката на бизнеса за работата на администрацията е под средната стойност за страната, а общината има втория най-нисък рейтинг за прозрачност", казва анализаторът Явор Алексиев от ИПИ. Коефициентът на записалите се да учат след седми клас намалява всяка година от 2007 г. насам и сега е 77% при средно 82.4% за страната. Едва трима на хиляда души учат в университет. В цялата община има общо двама кардиолози. Според Явор Алексиев последното се наблюдава и в други краища на страната и не е проблем, защото София се намира на половин час. Но показва много ясно, че качеството на живот в самия Перник е много непривлекателно.

Положителните инициативи също не виреят особено добре в тази среда. Едва 12 фирми от община Перник попадат в класацията на "Капитал" за най-динамични малки и средни предприятия "Гепард" (това е четвърто място отзад напред, като само Видин, Монтана и Кюстендил са зад Перник). Според ИПИ в общината има "потисната инвестиционна активност", местната икономика изостава и има отлив на чуждестранни инвеститори. Преди година в Брезник трябваше да започне производството на китайски електрически автобуси от един от най-големите производители на акумулаторни батерии в света - BYD. Проектът пропадна. Европейският политехнически университет (ЕПУ), който беше основан през 2010 г., тръгна трудно и още се бори за утвърждаването си заради непреставащи проблеми с акредитацията на учебното заведение и приемането му от останалите университети. Тази година в ЕПУ учат 360 души.

Не Перник, а батак

Най-лесно е да се каже, че Перник е непривлекателен заради мрачните фасади на разпадналото се индустриално минало. Голяма част от предприятията на (пред)социалистическата индустрия вече не работят. В града все още сред най-големите работодатели са "Мини открит въгледобив" на Христо Ковачки и "Стомана индъстри" (внукът на "Стомана - Перник", който сега има гръцки собственик). Друга голяма част от населението работи за общината (пряко или индиректно). Но проблемът не е само визуален. На теория община Перник е в "обективен структурен дефицит" - т.е. има сравнително голямо население, което навремето е било оправдано, но което сега й е трудно да обслужва, защото има твърде малко приходи. Други общини споделят този проблем, заради което получават допълнително пари от Министерството на финансите. 

Но в случая с Перник това е съчетано с лошо управление. Докладът на Сметната палата за бюджета на града от 2011 г. обяснява пернишката трагедия. Според него общината не бюджетира правилно, не събира данъците си добре, прави разходи без обезпечение, не управлява коректно задълженията си, не планира добре обществените поръчки и понякога взима незаконосъобразни решения.

През 2010 г. например общината планира, че ще спечели около осем милиона лева от продажба на имоти и земи, а успява да спечели едва два милиона. Това не пречи да заложи в бюджета за следващата година очаквания за постъпления от 10 млн. лв от същата дейност. През 2011 г. изпълнението по това перо пак е два милиона. Така управата на града е отворила дупка в бюджета, която, разбира се, трябва да бъде покривана от МФ. До 2011 г. се е налагало Министерството на финансите да доплаща на Перник по няколко милиона лева всяка година (виж графиката). През 2012 г. сметката скача до 10 милиона, а след още година - до 17 милиона лева. Това не помага особено, тъй като общината продължава да изпада в дефицит.

"Извършвани са разходи и са поемани задължения без или с частично осигурено финансиране, което е довело до увеличаване размера на просрочените задължения. Сключвани са договори и са извършвани капиталови разходи с различен предмет спрямо планираните и утвърдени поименни разчети за капиталови разходи", пише в доклада на Сметната палата. Общината не е "предприела действия за уреждане на натрупаните задължения и ограничаване на разходите в рамките на неотложните". В бюджета за 2010 г. и 2011 г. не е отчела, че има просрочени задължения. Според запознат с проблема икономист Перник от години работи така - просто прехвърля задълженията си за следващата година и започва да погасява най-старите, като е в непрекъснат борч.

Това има следния интересен ефект: общината е зависима от фирмите, на които дължи пари и които във всеки момент могат да запорират сметките й и да задушат града напълно (както се случи). Община Перник дължи на сметоизвозващата "Лиел констракшън" 3.5 млн.лв., а фирмата отговори със запор за 1.75 млн. лв. и уличен протест. Според Търговския регистър дружеството е собственост на "Стройинженеринг" АД, която има за акционери три офшорки, регистрирани на Британските Вирджински острови, и три дружества със седалище в Лондон. Към 2005 г. обаче по 20% в компанията са имали Людмил Стойков заедно с друго име от местния ъндърграунд - Феодор Феодоров-Федята (който е съдружник с братя Галеви в осем различни фирми). Понастоящем един от управляващите "Лиел констракшън" е Емил Иванов, който заедно с Людмил Стойков е в ръководството на "Ладимекс холдинг" - една от първите и основни фирми на известния пернишки бизнесмен. С две думи, кога и дали Перник ще фалира до голяма степен зависи от решението на тази компания с интересни собственици.

Ето ви пари, оправяйте се

Кмет на общината доскоро е Росица Янакиева, но няма причина настоящият градоуправител (назначен след избирането на Янакиева в Народното събрание) Иван Иванов да е изненадан от състоянието на общината. Той е председател на бюджетната комисия в продължение на години. В разговор с "Капитал" Иван Иванов твърди, че първият му приоритет е да стабилизира финансите на общината. Същото обещаваше и Янакиева. Остава въпросът защо Иванов не е опитал да го прави като шеф на бюджетната комисия досега.

Това състояние на Перник поставя под въпрос ефекта от заема, който ще получи общината от МФ. Тази седмица Бойко Борисов разпореди допълнително два милиона лева, с които градът да се разплати със сметоизвозващата фирма и служителите на общината. Не е трудно да си представим как това уравнение може да се повтори и догодина.

В дългосрочен план южният съсед на София може да спечели, ако се случи например финансова децентрализация - общината да може да прибира данъците и на работещите в София. Ще спечели от напредването на автомагистрала "Струма" и бързата връзка с Благоевград. Когато някой ден Сърбия влезе в Европейския съюз, Перник ще бъде и естествен коридор към София. Но най-много ще спечели, ако бъде управляван по-добре.

Финансите на община Перник в последните пет години изглеждат меко казано странни.

Квартал Монте Карло в Перник има малко общо с лъскавия си западен чичо. Между къщите тук стърчат олющените фасади на панелни блокове. Вместо казина най-големите забележителности из пресечките в квартала са пощата и сградата на кадастъра. Някога населен от истински монтекарловчани, дошли в прогресивния миньорски град в началото на 20-и век, днес квартал Монте Карло е заключен в патриотичното каре между улиците "Васил Левски", "Кирил и Методий" и "Георги Раковски". И за разлика от царствения си родственик от кралство Монако тукашният квартал е част от фалирало кралство.

В последните мъгливи предпразнични дни Перник се оказа в проблем: препълнени кофи за боклук и изпразнени общински финанси. Сметоизвозващата фирма излезе на протест, защото не е получавала пари от месеци. Току-що встъпилият в длъжност кмет Иван Иванов заяви пред телевизионните камери, че градът е управляван погрешно. Блокирани бяха шест милиона лева от банковите сметки на общината, а дефицитът на Перник се оказа 16 милиона лева. Заговори се за фалит на общината, макар това да е технически невъзможно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • adenauer

  докато комуняги и агенти на ДС управляват държавата тази разруха и хаос ще съществуват.Комунизма е несъвместим с управление ,а с диктатурата.Последните 25 год.този град се разграбваше и управляваше от комунета и агентурно зависими хора и то съзнателно се рушеше .Впрочем така е и с цялата страна.Комунисти и управление,комунист и знания,комунист и морал.Несъвместими понятия.От комунягата може да стане само едно:престъпник ,далавераджия/модела Кракра /,крадец и накрая убиец.Действителноста в България ежедневно го подтвърждава.Последни по всичко.

 • 2
  daaam avatar :-|
  daam

  "Кмет на общината доскоро е Росица Янакиева"

  Каквото и да говори госпожата, явно е управлявала ужасно, некадърно и безотговорно Перник.

 • 3
  vasileva_24 avatar :-|
  someone

  До коментар [#2] от "daam":

  Но интересен факт е, че тя е там 2 мандата, явно хората си я "харесват"...

 • 4
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "adenauer": че те такива са сега управляващите.


 • 5
  vgm1419155248386021 avatar :-|
  Anna Grigorova

  Едва трима на хиляда учат в университет?! Шегувате ли се... От около 70 хиляди население, това ще рече 210 човека... Звучи достоверно, да. Или моята математика не е наред или вашата нещо куца, но това е смешно и нереално!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  afanko avatar :-|
  afanko

  До коментар [#2] от "daam":

  Весело беше на последните общински избори, които бяха купени и съвсем нормално се получи този резултат. Комунист ли е, разстрел!

 • 7
  today avatar :-|
  today

  АБВ, работата е ясна.

 • 8
  comandante avatar :-|

  Във всеки малък град в който се имплантират немски бакалии потока към бюджета от данъци спира - факт !
  Либерал-ентусиастите искрено се радват ама децата в Перник не ядат винкел!


 • 9
  geoimg avatar :-P
  Geoimg

  Университетски град :-)

 • 10
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  "Феодор Феодоров-Федята (който е съдружник с братя Галеви в осем различни фирми"
  А нали се сещате какъв е другият бизнесосвен този с боклука, на Феодоров.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK