🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството обеща поправки на прокараните пенсионни поправки

ГЕРБ и реформаторите ще търсят общо решение до януари, обяви Радан Кънев след разговор с премиера

В неделя финансовият министър Горанов обяви нова своя идея - прехвърлените средства да не отиват в НОИ, а в Сребърния фонд.
В неделя финансовият министър Горанов обяви нова своя идея - прехвърлените средства да не отиват в НОИ, а в Сребърния фонд.
В неделя финансовият министър Горанов обяви нова своя идея - прехвърлените средства да не отиват в НОИ, а в Сребърния фонд.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
В неделя финансовият министър Горанов обяви нова своя идея - прехвърлените средства да не отиват в НОИ, а в Сребърния фонд.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

ГЕРБ светкавично прокара спорните промени в пенсионния модел, обявени без дебат и разчети на въздействието само преди седмица. Това стана с подкрепата на ДПС и няколко депутати от партията на Христо Ковачки и напук на трите си партньора в управлението - Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, които в петък вечер гласуваха против текстовете. След приемането започна и говоренето от страна на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, че предложенията могат да бъдат редактирани до края на март. При тези обещания и уверенията, че няма да има принуда някой да се пренасочва от частните пенсионни фондове към НОИ, президентът Росен Плевнелиев, който в петък сутринта се обяви против бързането с промените, обяви, че няма да наложи вето.

Заявките за бъдещи промени обаче са под условие - че ГЕРБ се убеди в нуждата от редакция (което естествено може и да не стане). Фактът към днешна дата е, че заедно с ДПС окончателно са гласувани текстове, които отварят широко вратата за преливане на средства към ямата НОИ, и че има предвиден бъдещ норматив на правителството, който може да предвиди и още тежести.

Обещанията за промяна

Буквално минути след гласуването Борисов заяви, че "ако ме убедят, че това, което сме приели, е грешно, ще го променим". В същия тон продължи и Горанов. Опцията за промяна е добра новина, но не обяснява защо беше бързането да се приемат толкова важни текстове без дебат и без съгласие на коалиционни партньори и работодателски организации.

Засега и премиерът, и министърът декларират, че автоматичното отиване в НОИ на новонавлизащите на пазара на труда (които са около 50 хил. годишно) може да се редактира. Премиерът подкрепя възможност осигурените да могат да се движат, колкото пожелаят, между фонд и държавния институт, а не както е гласувано, изборът да е еднократен. Горанов пък говори за смяна на автоматизма - вместо в НОИ младите да отиват във фонд.

"Ако проблемът е свързан дори с тази една година и с най-младите граждани, които тепърва започват да се осигуряват, и това ще преразгледаме. Ще направим така, че те, ако за една година не проявят никаква активност и фондовете не могат да ги мобилизират, служебно да отиват в универсален пенсионен фонд – така, както и досега. За да няма никакви съмнения, че Горанов иска да национализира парите", обоснова се финансовият министър. "Аз съм склонен да се откажем и до нула. Ако се окаже, че е толкова страшно хората да имат избор, и на това съм склонен", каза Горанов.

Къде ще отидат парите

За масата вече осигурени в частни пенсионни фондове, които са около 3.3 млн. души и имат натрупани по лични сметки около 7 млрд. лв., също могат да настъпят промени. Според приетите текстове в закона, те ще могат да изберат да отидат в НОИ. Засега срок и задължително деклариране на избора няма, но тези ограничения могат да бъдат добавени в предвидения нормативен акт на правителството.

Проблемът с това преместване е, че в НОИ парите отиват в общия кюп и се харчат текущо за настоящите пенсии. Това обаче може да се промени. Тъй като Горанов заговори, че държавата може да учреди свой фонд с лични партиди. Така обаче не става ясно защо наетите от държавата портфолиа ще са по-добри от частните и как ще се гарантира, че парите няма да се насочват към близки до всяка следваща власт компании. Освен това тогава правителството няма да се окаже с милиони за харчене, каквото е подозрението относно мотива за промяната.

Още при гласуването в пленарна зала Горанов заяви, че приходите, които ще дойдат от пренасочените партиди, няма да го провокират за по-големи разходи, а че средствата ще се пестят и ще се използват само за намаляване на държавния дълг и дефицита. Последното обаче би означавало, че все пак се разчита на постъпления, които да освободят за други цели част от предвидения за НОИ трансфер от бюджета.

В неделя финансовият министър смени отново мястото на получените средства. "Дори да се случи така, че поради една или друга причина да има прехвърляне от универсалните фондове към НОИ, те може да бъдат прехвърлени в Сребърния фонд", обясни той и каза, че с подобно решение ще се прекъснат "всякакви спекулации, че искаме да ги изхарчим". При този вариант ще са нужни и малки законови промени, а бонусът за управляващите е, че ще се увеличава фискалният резерв (защото Сребърният фонд, в който се трупат основно средства от приватизация с предназначение пенсионен буфер, е част от него). С промени обаче и самият Сребърен фонд може да се активизира в подкрепа на фиска - например като му се позволи да инвестира в български ДЦК, каквато идея беше лансирана от финансовия министър при предишното управление на ГЕРБ Симеон Дянков.

Обещанията на Борисов и Горанов за промени до 31 март са изречени публично и изпълнението на част от предложенията може да смали негативния ефект от вече гласуваните текстове. Остава обаче рискът нищо да не се направи, тъй като не един политик се е отмятал от заявленията си.

Политическите реакции

Гласуването в петък донесе и нови политически изводи и политически реакции.

Първо, видя се, че в управляващата коалиция решения се взимат и заради егото на премиера. По информация на "Капитал" в петък сутрин Борисов е склонил да се оттеглят текстовете, но после след като е видял бурната радост на реформаторите във Facebook, се е отказал. Това се потвърди и от репликите на премиера пред БНТ: "Да излизат от сутринта да ми пускат "Пътят към ада", "Победа", извинявате, църквата, където сме намерили да се помолите, не е тази. Всичко друго приемам, победата - не... Искам да си е наша, на ГЕРБ."

Второ, доказа се, че ДПС не е непоносим партньор за ГЕРБ. Борисов дори припомни, че това е третият път, в който движението им помага, и той лично е благодарил на лидера на партията Лютви Местан за подкрепата. Местан пък заговори за предсрочни парламентарни избори следващата есен, когато ще е местният вот.

"Видях как Пеевски самодоволно излезе от залата след гласуването, с което бяха приети пенсионните промени", заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев пред "Нова телевизия" в събота. Лидерът на ДСБ заяви още, че в политиката има много възможни неща, но например осъществяване на правосъдна реформа с гласа на депутата от ДПС Делян Пеевски е невъзможно. "Някой иска да тръсне на масата на управлението Пеевски", добави той. "Под бруталния натиск на финансовия министър Владислав Горанов ГЕРБ направи огромна грешка. Тази грешка е поправима", обобщи Кънев случилото се.

Трето, доказано е, че коалицията на Бареков е неустойчива. След като депутати на Ковачки гласуваха в тандем с ГЕРБ и ДПС, Бареков се разграничи от тях, а дори и от представителите на собствената си партия.

Събитията обаче са динамични. В неделя коалицията ГЕРБ - РБ, изглежда, затопли отношенията си. Кънев обяви във Facebook, че след двучасов разговор с Борисов са решили да проведат бързи вътрешнопартийни консултации, след което ще се направят и поредица от експертни консултации за пенсионния модел. "Добре е още преди Нова година или в началото на януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството. Това решение ще гарантира сигурността на личните пенсионни спестявания и стабилността на финансовата система, в т.ч. на частните и публичните пенсионни фондове", пише още Кънев. Според него до приемането на общо политическо решение наредба по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие.

 
Кой подкрепи смяната в пенсионния модел

При почти пълна мобилизация на депутатите си в петък вечер ГЕРБ и ДПС одобриха промените в Кодекса за социално осигуряване, с които партидите от частните универсални и професионални фондове ще могат да се прехвърлят в НОИ. Това стана с 82 гласа "за" от ГЕРБ, 33 от ДПС, трима от БДЦ и двама независими. Против гласуваха всички депутати от Реформаторския блок и АБВ, почти всички от Патриотичния фронт (без един, който се въздържа), 4-ма от БСП (останалите 30 се въздържаха) и двама независими. Общо гласуваха 212 депутати.

Изненадващо към коалицията ГЕРБ - ДПС се присъединиха и трима депутати от коалицията между Николай Бареков и Христо Ковачки. По информация на "Капитал" това са Кънчо Филипов, Петър Петров и Чавдар Пейчев - и тримата от партия ЛИДЕР. Ковачки косвено притежава пенсионно дружество - "Топлина", затова подкрепата за текстовете е изненадваща.

Преди това в подкрепа на прекратяването на дебатите гласува и Росен Петров, който наскоро напусна "България без цензура".

За спорните поправки са гласували и независимите Муса Палев, който беше изключен от ДПС заради това, че е избран с преференция, и Ана Баракова, която също беше избрана с преференция от "България без цензура", но впоследствие я напусна.
78 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov
  • - 5
  • + 14

  За пенсионния модел на държавата по Фейсбук!
  Армията трябваще да пази посевите!
  Дюнерджиите са отговорни за националната ни сигурност!
  Премиер Тиква - нямам думи!

  Нередност?
 • 2
  vou1414928204381041 avatar :-|
  Любомир Пашов
  • - 37
  • + 2

  Бареков поне постъпи като човек с принципи и евала му за това.

  Нередност?
 • 3
  sweet_candy avatar :-|
  sweet_candy
  • - 9
  • + 3

  Наляха се пари на Ковачки от ГЕРБ. Нормално да се разграничи Бареков.

  Нередност?
 • 4
  martin4y avatar :-|
  martin4y
  • - 18
  • + 5

  Радане, зарежи Бойко и се преориентирай към ББЦ, че поне те се доказват че вършат точно това което говорят

  Нередност?
 • 5
  pavaroti avatar :-|
  pavaroti
  • - 6
  • + 10

  Добре, че Радан се опълчи на това безумие. Но дали ще може да се пребори е друг въпрос.

  Нередност?
 • 6
  forsenx avatar :-|
  forsenx
  • - 2
  • + 23

  Много беше смутаващ начина, по който се приеха пенсионните промени. Нормалният път на такива важни въпроси минава през поне 6-месечно публично обсъждане и ако се стигне до гласуване на промяна на правилата, те трябва да влязат в сила след най-малко една година. Не може така в 23:58 ч. да се предложи нещо, в 23:59 - да се гласува и да влезе в сила от 00:00 ч. на следващия ден.
  Поне Ковачки ще може на спокойствие да прехвърли сега празните партиди на осигурените от УПФ Топлина в НОИ.
  Някой знае ли дали новата реформа засяга и ППФ? Защото ако отговорът е "не", то още от догодина ще се види колко са натпупаните пари по партидите на хората в ППФ Топлина.

  Нередност?
 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 3
  • + 17

  Голямата печалба от този шум ще е ревизията на ЧПФ. Дълго време не беше никаква тайна, че на която групировка банките отдавна отказват всякакви заеми, си регистрира пенсионен фонд и почва да прелива за свои нужди парите на пенсионерите. А вече път назад няма, всички политически сили са декларирали такова намерение. Няма луд, който да тегли единствен в другата посока и след 3 месеца гръмне нещо, той да плати сам цялата сметка за 15 години предистория.

  Нередност?
 • 8
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho
  • + 3

  До коментар [#7] от "cinik":

  А какъв е начина да са разбере кой е читав и кой не,и кой е най добрия начин за контрол от обществото(въпреки,че фондовете са частни,парите са обществени) ?
  С ежегодни финансови одита ли ?

  Нередност?
 • 9
  chicago514 avatar :-|
  chicago514
  • - 1
  • + 10

  Не вярвайте на тариката Горанов.

  Нередност?
 • 10
  ksto avatar :-P
  ksto
  • - 1
  • + 8

  Колкото коса имам - настръхнала е. Може и да не разбирам много ама.... Предложение с текст - парламентарна комисия - пленарна зала - първо четене - гласуване - второ четене - гласуване... Хубаво, лошо - резултат, лош резултат - лош ЗАКОН..... И сега чак (тези които са сложени да работят с тази технология и да са ни пример и пътеводна звезда в трудното ни битие) щели да почнат да си приказват, да се убеждават, да преценят и да променят.... Какво бе????? Това дето го приехте ли? Тепърва ли ще разбирате за какво става дума? Колко е лошо или колко хубаво? Какво сте сторили и какво ще ви (ни) струва? Какво ще си приказвате бе коалиционни поплювковци, къде? На масата със сърмичките и с чушките с боб? На базата на какви закони, правилници, наредби, коалиционни споразумения, подписани и само изговорени? Кой с кого и кои?????? Айде батетата може да не разбират, ама Радане ти нали си юрист?????? Не ти ли е ясно, че това си е парекеланс ЗАДКУЛИСИЕ?????? На Кулисието видяхме за една седмица какво стана. И се пръкна закон бетер от яйцето на Радичков.... закон. Даже и Президента каза - няма да правя вето...... Хубав лош ама кулисиен..... И сега мъдреци с мъдреци, платони на онгъла ни, решихте.... кулисно - толкова. ще го оправяме задкулисно. между сърмичките и чушките с боба!!!! Да ни е сладко!!!!!!!

  Нередност?
Нов коментар