Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Парламентът прие държавния, здравния и социалния бюджет

Най-съществени са промените, които предвиждат повече разходи и санкции за работодателите и самоосигуряващите се

Народните представители разглеждаха законопроектите над 17 часа, като последният текст беше гласуван около 2 часа сутринта в събота
Народните представители разглеждаха законопроектите над 17 часа, като последният текст беше гласуван около 2 часа сутринта в събота
Народните представители разглеждаха законопроектите над 17 часа, като последният текст беше гласуван около 2 часа сутринта в събота    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Народните представители разглеждаха законопроектите над 17 часа, като последният текст беше гласуван около 2 часа сутринта в събота    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

3.076

млрд. лв. е бюджетът на здравната каса за 2015 г. Той е с 252 млн. лв. по-голям спрямо миналата година, без актуализацията.

Депутатите приеха окончателно държавния бюджет, както и двата съпътстващи го бюджета – на здравната каса и на държавното обществено осигуряване. Народните представители разглеждаха законопроектите над 17 часа, като последният текст беше гласуван около 2 часа сутринта в събота. Дебатите в пленарната зала бяха бурни, като не липсваха спорни процедурни решения. В крайна сметка бюджетите бяха приети във вида, в който бяха предложени от бюджетната комисия, включително със спорната промяна на пенсионния модел. С приемането на финансовите рамки преди края на годината правителството успя да спази срока, заложен в Закона за публичните финанси. Заради политическата криза и актуализацията на бюджета за 2014 г. някои от сроковете бяха пропуснати.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 5

  "...В закона е записано, че работникът или служителят, подлежащ на задължително осигуряване, не носи наказателна отговорност, включително и за подбудителство и помагачество. Тази отговорност се носи само от самоосигуряващите се и осигурителите..."

  Синдикатите и комунистите си свършиха работата - едната страна от договора е невинна, виновна е другата - работодателите.
  Не вярвам, че 100% от работодателите са престъпници. Държавата има достатъчно механизми да ги отдели от отговорните. Нека го направи. А и т.н. работодателски организации да се почувстват отговорни...

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 2

  И друго:
  Не ви ли притеснява, че с така поставената законова рамка, министерският съвет с поднормативни актове (които не подлежат на последващ контрол и никой реално не носи отговорност за тях ,) ще може да "нагласява" пенсионната система според желанията си и сънливостта на обществото?

  Порочна практика е политиките да се реализират чрез поднормативни актове на изпълнителната власт. Все пак 15 министри насаме се "убеждават" по-лесно от 240 народни представители.
  И в края на краищата вторите са еманация на волята на народа, колкото и условно да е това, а министрите са назначени по някаква неясна за обществото договорка.
  Не приемайте бъдещето на децата ви да се определя неясно и не по законите и Конституцията.

  Нередност?
 • 3
  vaskyd avatar :-|
  vaskyd

  Даааа,някой все пак се опитва да заличи с едно движение всички пред и след изборни заявки на повечето партии в парламента и кой ли е той :)

  Нередност?
Нов коментар